Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonTest: Zepto C32 - FlatpanelsDK

Test: Zepto C32

|

Indledning


Zepto har lanceret et nyt 32” LCD-TV. Tv’et tilhører Pantheon serien og har særskilte feature, at det kan optage direkte ned på en harddisk eller en USB-stick. Man kan således lave optagelser og tage dem med på farten. C32 modellen har desuden 4 HDMI indgange og forventes inden længe at komme i en 42 tommer version.

Vi tester her Zepto Pantheon C32, der ligner et oplagt valgt til det mindre værelse eller soveværelset.

Panelstørrelse:32" widescreen (LCD)
Opløsning:1366x768
Responstid:8 ms
Kontrastforhold:25000:1 (dynamisk)
Lysstyrke:500 cd/m2
Farveunderstøttelse:16,7 millioner
Signal processering: 8 bit per farve
Betragtningsvinkler (H/V):178/178
Dotpitch:-
Panelnummer (Type):LCD
Strømforbrug:180W (typisk)
Vægmontering:
Drejefod:
Størrelse (HxBxD): 52.4cm x 77.6cm x 9.4cm (uden fod)
Vægt11,6 kg
Indbyggede højttalere:
Inputformater: 480p/i, 576p/i, 720p, 1080i & 1080p (50, 60Hz)
1:1 pixelmapping:
Indgange
• VGA
• DVI (kan dog konverteres gennem HDMI)
• Audio (type) (Audio in/out)
• SCART (2 indgange)
• S-video
• Komposit
• Komponent
• HDMI (4 indgange)
• Andet
Udgange
• Audio (type) (1 udgang)
• SCART
• S/PDIF (optisk)
Tunere
• Analog
• DVB-T
• DVB-T (MPEG4)
• DVB-C
• DVB-C (MPEG4)
• DVB-S
• DVB-S (MPEG4)
• Andet
Garanti:
Pixelgaranti:
Diverse:Manual på dansk


Pris og forhandler:



De første indtryk


Zepto C32 anvender samme sorte højglans, som sine andre brødre i Pantheon serien.

Highslide JS


I bunden er højttalerne placeret.

Highslide JS


De fleste stik tilsluttes på skærmens bagside. De vender ud mod skærmens bagside, men er sænket ind i skærmens bagside, så de ikke kommer i karambolage med et eventuelt vægbeslag.

Highslide JS


På skærmens venstre side er der placeret indgange til at tilslutte f.eks. kameraer. Det er også her man finder kortlæsere til et Viacess modul, som skal benyttes i forbindelse med den indbyggede digitale DVB-C tuner til kabel-tv brugere.

Highslide JS



Forud for testen:


Tv signalet er gennem testen digitalt parabol-Tv (DVB-S) fra Canal Digital, hvor vi også tester med Canal Digitals udvalg af HDTV kanaler, samt analogt og digitalt antenne-Tv (DVB-T) med de frit tilgængelige kanaler.

Der testes blandt andet med DVE disken og Peter Finzels test DVD, og ligeledes testes skærmen naturligvis i praksis ved både DVD, PC og Tv brug.

Skærmen vil også blive testet og vurderet ud fra monitorTest her på siden, som nu er blevet udviklet til at erstatte mange af de funktioner, som man finder i andre skærmtestprogrammer.

Sony PlayStation 3 benyttes som Blu-Ray afspiller.

Funktionalitet


Fjernbetjeningen ligner ikke tidligere Zepto fjernbetjeningen. Den kombinerer grå og sort med et stort – for stort – antal knapper, der også er en anelse for små. Mange af dem kunne sagtens undværes.

Highslide JS


Skærmens menuer er imidlertid identiske til andre af Zeptos Pantheon modeller. Billedindstillingerne omfatter: profil (naturlig, dynamic & cinema), kontrast, lyshed, skarphed, farve, temporær farve (farvetemperatur), støjreduktion, film mode og game mode.

Zepto C32 har også indbyggede digitale tunere af typen DVB-T til antenne-net og DVB-C til kabel-tv. Der understøttes dog kun mpeg2 på nuværende tidspunkt.

Selve optagefunktionen er aktiv på tunerindgangene. Man kan styre funktionerne med fjernbetjeningen, som i bunden har knapper til at optage, stoppe, pause, spole mm.

Der kan optages enten ud på et USB hukommelseskort eller en ekstern harddisk, som er tilsluttet med USB. Det fungerer legende let og optager man f.eks. ned på et USB stik, kan man efterfølgende tage det med sig og afspille det andre steder.

Highslide JS


Formatet der optages i, understøttes af stort set alle PC’er og Tv, så optagelsen kan let flyttes rundt mellem enheder. USB indgangen læser naturligvis også andre formatet, så man kan også indsætte et USB-stick med musik og fotos.

Optagefunktionen i Zepto C32 giver flere forskellige muligheder. Enten kan man optage direkte, som omtalt før. Det er dog også muligt at sætte live-Tv på pause, så Tv’et optager programmet i baggrunden og man således kan se live-udsendelser forskudt. Skal man f.eks. løbe et ærende midt i filmen, kan man sætte den på pause og genoptage afspilningen, når man er tilbage igen.

Highslide JS


Alle optagelser organiseres i en liste efterfølgende. Der er ligeledes en liste, hvor man kan se hvilke optagelser der er planlagt i fremtiden - for planlægning af optagelser er også muligt. Endeligt kan man også vælge, at optagelser skal starte lidt før programmet, så man ikke misser starten eller slutte lidt efter programmet, så man ikke misser en eventuel forlængelse (f.eks. i en fodboldkamp).

Programoptagelse arbejder sammen med den indbyggede EPG (elektroniske program guide), hvor man også kan se hvilke programmer der sendes de kommende dage. I den elektroniske program guide kan man vælge hvilke programmer der skal optages, og skærmen starter automatisk, når de sendes – også selv om Tv’et er slukket.

Endeligt har Tv’et en smart søgefunktion, så du kan søge efter dine yndlingsprogrammer eller serier og optage alt af interesse.

Optagefunktionen reagerer ikke lynhurtigt og fra man trykker optag, til den optager, opleves en lille ventetid. Det er dog bestemt ikke kritisk for funktionaliteten i optagefunktionen.

Effektforbrug


Det er meningen, at det vil være fast kutyme fremover at måle effektforbruget. Vi vil også snart lave en sammenlignings applet, hvor man kan holde skærme op mod hinanden. Det kræver dog endnu lidt flere målinger på forskellige skærm.

Målingerne på Zepto C32 ses herunder:

Out-of-Box (gns)Efter kalibrering (gns)
Standbyforbrug0,8 W0,8 W
Almindelig Tv brug (gns.)78,5 W59,6 W
HDTV visning (gns.)78,5 W59,6 W



Stand-by forbruget er en anelse højt. Efter kalibrering nåede jeg et ret stabilt effektforbrug på 59,6 W. Det er noget bedre end på f.eks. Sonys W5500 serie, som vi også havde inde i 32 tommer. Den havde et forbrug på 73 W.

Bemærk, at skærmen benytter mindre strøm efter en kalibrering. Dette er et generelt træk for fladskærme, fordi der efter kalibrering typisk er skruet ned for wauw-effekten, blandt andet med en lavere lysstyrke som resultat.

Billedkvalitet


Jeg har taget en indledende måling på Zepto C32 herunder. Det er taget på billedprofilen kaldet ”Naturlig”:

Highslide JS


For de nye opsummerer jeg, hvordan man skal forholde sig til grafen:

Det første tal ud fra hver linje i venstre side angiver det man kalder delta værdien. Hvis du ikke kan huske hvad det er fra din fysikundervisning på gymnasiet eller folkeskolen, så er delta en forskel mellem to ting. Delta i dette tilfælde er altså forskellen mellem den viste farve på skærmen og den ønskede farve på skærmen (fra grafikkortet eller anden kilde).

  • En deltaværdi på over 2 giver en synlig forskel i farverne.
  • Deltaværdier op i mod 4-5 giver deciderede forkerte farver.
  • Delta på mellem 1 og 2 giver gode farver om end ikke helt korrekte.
  • Delta værdier på under 1 giver meget tæt på perfekte farver, hvor vi naturligvis går mod 0 for det bedste resultat man kan opnå.
  • Alt mellem delta 0 og 1 er stort set ikke synlige ændringer for det menneskelige øje.

    Farverne er upræcise fra start af – og også en anelse mere upræcise end på den netop anmeldte Pantheon A42 100Hz+.
    Gamma er derimod ret stabilt lige omkring 2.2, hvilket er positivt. Lysstyrken og farvetemperaturen er for høj, hvilket giver et ret lysstærkt billede, som er en anelse for blåligt.
    Se hvad udtryk som gamma, farvetemperaturer mm betyder for billedet i praksis i vores artikel her:
    Hvordanser det forkerte billed ud?

    Highslide JS


    Jeg foretog herefter en kalibrering af Zepto Pantheon C32, hvor jeg tog udgangspunkt i profilen kaldet biograf, der giver det bedste udgangspunkt for god billedkvalitet.

    Highslide JS


    Farverne er stadig ikke så præcise, men jeg har fået rettet farvetemperaturen, så billedet bliver lidt ”varmere”. Jeg har også sænket lysstyrken til et niveau, der passer bedre til almindelig brug og aftenbrug. På dage med kraftigt sollys, kan lysstyrken med fordel justeres lidt op.

    Målingerne efter min kalibrering kan ses herunder:



    Efter kalibrering
    Funktion (profil):Cinema
    Kontrast50
    Lyshed40
    Skarphed:8
    Farve:50
    Temporær farve:Varm
    Støjreduktion:Af
    Film modeTil / Fra
    Game modeTil / Fra
    BaglysMinimum


    For digitale signaler kan jeg helt bestemt anbefale, at man slår støjreduktionsfunktionen fra. Samtidig med, at den reducerer en anelse ”støj” (korn, flimmer mm.), tilføjer den faktisk en anden type støj i billedet, hvilket tydeligt bemærkes og har en degraderende effekt på billedkvaliteten.

    C32 er ikke så stærk på analoge signaler, men klarer opgaven bedre på digitale kanaler. Farverne er dog lidt for kraftige, som det også illustreres i mine målinger oven for.

    Highslide JS


    HD signaler ser som udgangspunkt altid flotte ud på fladskærme, og C32 er skam ingen undtagelse. Det er dog klart, at HD gengivelsen ikke er på højde med langt dyrere skærme, dels pga. den fysiske størrelse på blot 32 tommer, dels fordi skærmen ikke har helt samme billedbehandling, som mange dyrere skærme – f.eks. Zeptos egen Helios serie.

    Billedet står som sådan flot på både digitale kanaler og HDTV, men det er en anelse ”blødt”, og gengivelsen er også generelt lidt mere udetaljeret end på f.eks. Zeptos A42 100Hz+, som vi senest anmeldte.

    Highslide JS


    Jeg kunne ikke få Tv’et til at afspille et 1080p24 signal korrekt. Der forekom lidt judder.

    Responstiden er fair, men Tv’et er ikke helt slørfrit. Det har også en anelse mere slør end storebroderen Pantheon A42 100Hz+. Til gengæld registrerede jeg ingen input lag – altså forsinkelse af signalet. Det lægger mange spilkonsolbrugere vægt på.

    Highslide JS


    Jeg har også målt gengivelsen af sort herunder:

    Out-of-BoxEfter kalibrering
    Sortniveau0,12 cd/m20,06 cd/m2
    Brightness (lysstyrke)229 cd/m2111 cd/m2
    Kontrastforhold1908:11850:1
    Kontrastforhold angivet med en usikkerhed på +/- 50


    Gengivelsen af sort overrasker mig positivt. C32 er i stand til at gengive sort helt ned til 0,06 cd/m2, hvilket er på næsten samme niveau, som f.eks. Panasonics V10 serie, som vi senest testede. Det betyder også, at kontrastforholdet er 1850:1 efter kalibrering – altså noget højere end det beskedne kontrastforhold på 600:1, som Zepto selv oplyser.

    Highslide JS


    Shadow detail er imidlertid ikke helt perfekt. De mørkeste farver falder sammen, hvilket også betyder, at skærmen mister noget nuancering i mørke filmscener eller f.eks. mørke spil fra en spilkonsol.

    Skærmen har ikke udbredte problemer med clouding / backlight bleeding.

    PC og mediecenter tilslutning


    Jeg var ikke i stand til at få et 1:1 signal ind gennem HDMI indgangen, men C32 har også en analog D-SUB (VGA) indgang, som jeg anbefaler til PC tilslutningen. Her kunne jeg godt opnå 1:1 pixelmapping.

    Betragtningsvinkler


    Skærmen er baseret på et LCD panel fra LG, som generelt er anerkendt som den type af LCD paneler, med de bedste betragtningsvinkler. Betragtningsvinklerne er ikke perfekte på C32, men bestemt godkendte. De er f.eks. bedre end på Samsung og Sonys LCD-TV.

    Jeg har taget billeder af betragtningsvinklerne herunder:

    Highslide JS


    Highslide JS



    Lyden


    Lyden er fair, men der mangler bund, så de dybe toner udebliver. Talen klares fint, men så ofte, så anbefaler jeg, at man benytter et separat lydanlæg til blandt andet film.

    Konklusion:


    Zepto C32 er et spændende Tv på flere måder, primært pga. en ret unik optagefunktion, der dels har mange af de samme optagefunktioner som de dyrere Tv, dels giver brugeren mulighed for at tage optagelser med på farten. Det er f.eks. muligt at pause live-Tv, planlægge optagelser og søge i kommende programmer vha. den smarte søgefunktion.
    Tv’et har desuden et lavt strømforbrug og indbyggede tunere til både antenne-Tv (DVB-T) og kabel-Tv (DVB-C). Jeg savner dog understøttelse af mpeg4, som er krævet for at se de nye DR kanaler fra november 2009.

    Billedkvaliteten er fair på digitale signaler og HDTV, men analoge signaler står ikke godt. Skærmens farver er en anelse overmættede, så de fremstår lidt for kraftigt. Til gengæld gengiver Tv’et en meget dyb sort helt ned på 0,06 cd/m2, hvilket var en positiv overraskelse. Generelt er billedet dog lidt ”blødt” og ikke så detaljeret, som på f.eks. Zeptos egen Pantheon A42 100 Hz+. Billedkvaliteten tilsvarer dog mange andre nuværende 32” Tv fra andre mærkevareproducenter.

    Alt i alt er Zepto C32 et Tv, hvor fokus er lagt på funktionaliteten, og C32 har derfor også nogle ret unikke features pga. optagefunktionen. Det er et oplagt Tv til de mindre rum, såsom soveværelset, køkkenet, børneværelset eller sommerhuset, og til disse formål finder jeg det helt bestemt anbefalelsesværdig.

    PositivNegativMålgruppe
    Fair billedkvalitetShadow detailStue
    Dyb gengivelse af sort og høj kontrastFarver lidt for kraftigeVærelset
    Unik optagefunktionAnaloge signalerSommerhuset
    Pris (i fht. optagefunktion)

    Pris og forhandler:


    ---


    Har du har konkrete spørgsmål eller tilføjelser henvises du til denne tråd i forummet, hvor skærmen kan diskuteres: http://www.flatpanels.dk/flatforum/viewtopic.php?t=11638

  • Flere anmeldelser

    Test: 98" TCL C805 (MQLED80)

    01 Mar 2024 |

    Test: Panasonic MZ2000 (MLA OLED)

    23 Feb 2024 |

    Test: Sony A95L (QD-OLED)

    21 Dec 2023 |

    Test: Apple HomePod (2nd Gen) som TV-højttalere

    07 Sep 2023 |