Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonTest: Sony 40X3500 - FlatpanelsDK

Test: Sony 40X3500

|


Indledning


Sony har deres nye generation af den populære X serie klar. Modellen hedder X3500 og bygger videre på designelementer fra den tidligere X2000 serie, og gør samtidig brug af Sonys 100 Hz + Motionflow teknologi, som første gang blev introduceret i deres D3000 serie.

Flatpanels har fået X3500 serien ind i 40 tommer og vi kigger her nærmere på, hvad Sony har at tilbyde med deres high-end model i toppen af deres portefølje.

Panelstørrelse:40" widescreen (LCD)
Opløsning:1920x1080
Responstid:8 ms (g2g)
Kontrastforhold:2200:1 (18000:1 dynamisk)
Lysstyrke:500 cd/m²
Farveunderstøttelse:16,7 millioner
Signal processering: 8 bit per farve
Betragtningsvinkler (H/V):178°/178° (kontrasttab 10:1)
Dotpitch:0,222
Panelnummer (Type):LCD (S-PVA)
Strømforbrug:220W
Vægmontering:
Drejefod:
Størrelse (HxBxD): 71.7cm x 111.1cm x 32.2cm (med fod)
Vægt31,0 kg
Indbyggede højttalere: 2x11W
Inputformater: 480p/i, 576p/i, 720p, 1080i & 1080p
1:1 pixelmapping:
Indgange
• VGA
• DVI (kan dog konverteres gennem HDMI)
• Audio (type) (Audio in/out)
• SCART (2 indgange)
• S-video
• Komposit
• Komponent
• HDMI (3 indgange)
• Andet
Udgange
• Audio (type) (1 udgang)
• SCART
• S/PDIF (optisk)
Medfølgende kabler
• Strøm
• VGA
• DVI
• Audio (phono)
• S-VHS
• HDMI
• Andet
Garanti:2 års garanti
Pixelgaranti:Pixelgaranti
Diverse:Manual på dansk


Produktet er venligst udlånt af Sony

Pris og forhandler:

  

De første indtryk


Sony har bygget videre på designet fra X2000 serien og X3500 kommer derfor stadig med den karakteristiske glaskant omkring rammen. Der er dog flere finesser på X3500 og materialevalget gør, a5 X3500 føles endnu mere eksklusiv end dens forgænger.

Highslide JS


Selve glasrammen har en yderlig kant udført i et solidt metal. Den inderste kant er udført i børstet stål og det giver et flot finish.

Højttalerne er integreret på siderne og selvom jeg generelt ikke er fan af højttalere på hver side af skærmen, har Sony fundet en ganske elegant og diskret løsning.

Highslide JS


Stik monteres på skærmens bagside, men der er dog også en række indgange i venstre side, hvor man blandt andet kan tilslutte et kamera gennem HDMI eller S-video.

Highslide JS


I højre side sidder desuden en række knapper til at styre Tv’et.

Foden er god og stabil, men har ingen drejefunktion.

Highslide JSForud for testen:


Tv signalet er DVB-S.
Der testes blandt andet med DVE disken og Peter Finzels test DVD, og ligeledes testes skærmen naturligvis i praksis ved både DVD, PC og Tv brug.

Skærmen vil også blive testet og vurderet ud fra monitorTest her på siden, som nu er blevet udviklet til at erstatte mange af de funktioner, som man finder i andre skærmtestprogrammer.

Sony PlayStation 3 benyttes som Blu-Ray afspiller.

Funktionalitet


Fjernbetjeningen er lang og har en del knapper. Designmæssigt synes jeg ikke den retfærdiggør resten af X3500 seriens finesser. Jeg har ellers den opfattelse, at Sony generelt laver fine fjernbetjeninger, men jeg er altså ikke helt tosset med den medfølgende til 40X3500.

Highslide JS


Funktionaliteten i fjernbetjeningen er super god og der er ikke så meget at klage over. Man skal naturligvis lige skabe sig et overblik over knapperne, men herefter sidder de logisk og er lette at aktivere.
Fjernbetjeningen kan desuden styre DVD, Blu-Ray, og forstærker. Det kunne nu have været en fin detalje, hvis også ens PlayStation 3 kunne styres herfra, men den funktion er desværre ikke integreret.

Tv’et har også en DVB-C tuner, der kan håndtere både signaler i vores traditionelle opløsninger, men også HD signaler kodet i mpeg-4 komprimeringen. Det er i sin forstand en ganske unik feature, som kun Sony og Sharp i øjeblikket har.
Jeg har desværre ikke kabel-tv herhjemme, så jeg har ikke mulighed for at teste yderligere på dette.

Skærmen har tilmed en DVB-T tuner til modtagelse af digitalt Tv fra en husantenne eller stueantenne. Dette fungerer fint og uden problemer. Skærmen understøtter naturligvis undertekster og den elektroniske programguide, hvilket fungerede fortrinligt.

Skærmens menu tilbyder en række indstillingsmuligheder, blandt andet ret gode RGB (rød, grøn, blå) menuer.
I hovedmenuen for kan man først og fremmest vælge mellem profilerne Standard, biograf, personlig og kraftig, hvor jeg anbefaler, at man holder sig fra sidstnævnte.
Man kan herunder indstille baggrundslyset, kontrast, lys, farvemætning, farvetemperatur, skarphed, støjreduktion, MPEG-støjreduktion & DRF-funktion.

Man kan desuden tilgå en menu med avancerede indstillinger, hvor man finder sort-korrigering, avanceret kontrastforbedring, gamma, klar hvid, farvespektrum, levende farver, detaljeforbedring og kantforbedring. Det er desuden i denne menu man finder en 6-trins RGB indstillingsmenu,

I en anden menu kaldet video-indstillinger, kan man indstille bevægelsesforbedring og filmtilstand. Førstnævnte er 100 Hz + motionflow systemet, som kan indstilles til"Fra","Standard" og"Høj".

Der har været talt om skærmens blæsere på bagsiden og hvordan disse bidrager til støj fra den almindelige siddeafstand. Jeg vil sige det sådan, at blæserne da ikke er lydløse, men i forbindelse med testen hørte jeg aldrig blæseren. Tv’et stod og lidt frit og vel 30-40 centimenter fra bagvæggen, hvilket betyder, at støjen er mindre hørbar, men i praksis vil jeg ikke vurdere den som generende – hvert fald ikke på det eksemplar jeg havde stående af 40X3500.

Billedkvalitet


Jeg indleder dette afsnit med en måling af skærmens billedegenskaber direkte fra kassen. Målingen er taget fra profilen Standard, dog med de dynamiske funktioner deaktiveret.

Highslide JSFor de nye opsummerer jeg, hvordan man skal forholde sig til grafen:

Det første tal ud fra hver linje i venstre side angiver det man kalder delta værdien. Hvis du ikke kan huske hvad det er fra din fysikundervisning på gymnasiet eller folkeskolen, så er delta en forskel mellem to ting. Delta i dette tilfælde er altså forskellen mellem den viste farve på skærmen og den ønskede farve på skærmen (fra grafikkortet eller anden kilde).

 • En deltaværdi på over 2 giver en synlig forskel i farverne.
 • Deltaværdier op i mod 4-5 giver deciderede forkerte farver.
 • Delta på mellem 1 og 2 giver gode farver om end ikke helt korrekte.
 • Delta værdier på under 1 giver meget tæt på perfekte farver, hvor vi naturligvis går mod 0 for det bedste resultat man kan opnå.
 • Alt mellem delta 0 og 1 er stort set ikke synlige ændringer for det menneskelige øje.

  Som du kan se er der afvigelser i flere områder, og profilen Standard er generelt heller ikke den mest præcise. Hvis vi skal prøve at kigge lidt på målingerne, så bemærk blandt andet, at farveafvigelserne er størst i de mørke områder.
  Det lidt for høje gammaforløb vidner også om, at skærmen ikke har et helt præcist forløb af gengivelsen fra de lyse til de mørke farver.

  Også farvetemperaturen er noget høj, hvilket dog er ret typisk på de fleste skærme. Vi sigter her efter 6500K (Kelvin).

  Highslide JS


  Jeg vil nu forsøge at kalibrere skærmen og tale lidt om, hvad man kan gøre for at optimere billedet.

  Jeg tager først udgangspunkt i profilen biograf. Denne giver et væsentligt bedre udgangspunkt for korrekt billedgengivelse.

  Jeg foretog herefter endnu en måling med de kalibrerede indstillinger, og her er hvad jeg fik:

  Highslide JS  Der er stadig grundlag for en langt mere præcis indstilling af skærmen, men jeg har her i testen blot gået igennem nogle af de mere almindelige indstillingsmuligheder, men jeg er helt overbevist om, at Sony 40X3500 kan kalibreres til et endnu bedre niveau.

  Jeg har herunder opstillet et skema med de værdier jeg nåede frem til i forbindelse med min kalibrering af skærmen. Umiddelbart under har jeg desuden tilknyttet et par kommentarer.


  Efter kalibrering
  Lysstyrke:2-3
  Kontrast:86
  Brightness:51
  Farver:51
  Farvetemperatur:Varm 2 (varm 1)
  RGB:Manuel
  • R gain:-3
  • G gain:0
  • B gain:-1
  • R bias:1
  • G bias:0
  • B bias:-2
  Motionenhancer:Standard
  Film mode:Auto 1/Auto 2


  De ovenfornævnte indstillinger er dem jeg benyttede på biograf profilen ved kalibrering af Sony 40X3500. Men lad mig kort prøve at knytte et par kommentarer til tallene.

  Lysstyrke er indstillingen der styrer baggrundsbelysningen på Tv’et. 2-3 er et fint udgangspunkt i disse mørke vintertider, men i dagstimerne kan man eventuelt hæve lysstyrken en smule eller tilrette en anden profil, så den har lidt højere lysstyrke.

  Highslide JS


  Farvetemperaturen er som udgangspunkt bedst i enten varm 1 eller varm 2. Varm 2 har en farvetemperatur på omkring 6000 K og vi sigter efter 6500K, så den er lidt for lav. Omvendt har varm 1 dog en lidt for højere farvetemperatur og derfor vil de fleste brugere nok også foretrække varm 1.

  RGB værdierne har jeg forsøgt at forbedre ovenstående, men en mere indgribende tilgang bør anvendes, hvis man skal opnå hele skærmens potentiale – jeg vender lige tilbage til farvegengivelsen lidt senere.

  Highslide JS


  Motionenhancer er en del af Sonys 100 Hz + Motionflow system. Film mode er hvordan skærmen håndterer deinterlacing og behandling af signaler. Uden at gå ind i de mere tekniske detaljer for film mode, så kan det anbefales, at man benytter Auto 1 eller Auto 2 ved de fleste signaler, men undlader at benytte nogen af dem, hvis man ser 1080p i 24 frames fra f.eks. en Blu-Ray eller HD-DVD film.

  Motionflow sættes til standard ved de fleste signaler, men med samme undtagelse, som gælder for Film mode.

  Indstillinger som sharpness, støjreduktion, DRC, mpeg støjreduktion, sort forbedring, dynamisk contrast, gamma, klar hvid m.fl. deaktiverede jeg.

  Highslide JS


  For at gå lidt ind i en diskussion omkring skærmens gengivelse i praksis, så må jeg først og fremmest sige, at Sony 40X3500 imponerer på mange punkter. Fra start af er der lidt problemer med de mørkeste nuancer. Sort gengives som sådan dybt og præcist, men de mørkegrå farver har et brunt skær. Jeg kunne til dels fjerne skæret efter kalibreringen, men det blev aldrig perfekt.
  På trods af dette gengiver skærmen dog ganske mange detaljer i de mørkeste scener – altså det man kalder god shadow detail. Sony 40X3500 er dog ikke på samme niveau som f.eks. Pioneers 508XD.

  Highslide JS


  Farvegengivelsen er generelt god og forholdsvis præcis i praksis. Hudfarver gengives naturligt og specielt lyse og farverige scener er en af skærmens forcer – de står nemlig flot.

  Motionflow + 100 Hz systemet har jeg tidligere omtalt i vores test af Sonys nu udgåede D3000 serie, jeg vil derfor ikke gå nærmere ind på de tekniske aspekter af systemet, men vil blot henvise til testen af D3000 her: Sony 32D3000

  Highslide JS


  Men ligesom på D3000 serien – hvor vi roste systemet meget – så drager Sony 40X3500 stor nytte af teknologien. I min mening er det den eneste 100 Hz teknologi blandt LCD-TV, der opfylder sin rolle og gøre mere gavn end skade. Sony motionflow teknologi introducerer stort set ingen negative artefakter i billeder, men hjælper betydeligt med dels at forbedre responstiden og derved nedsætte slør i hurtige scener, dels at opretholde en flot og god detaljering i bevægende billeder – som ellers er et LCD problem. Mit indtryk er desuden, at Motionflow generelt bidrager en del til detaljegraden i bevægende scener og i forhold til sine konkurrenter formår Sony med X3500 serien således at gøre bevægende scener detaljerige og meget skarpe.

  Det er ikke meget andet at sige til Motionflow + 100 Hz end at det holder.

  Farvenuanceringen er god, men der er dog plads til forbedringer. I de allermørkeste nuancer mistes der lidt nuancering (altså evne til at skelne) og ved enkelte farver, blev meget tætliggende nuancer heller ikke skelnet fra hinanden. Resultatet er dog en del over middel for LCD og der er ikke udbredt banding eller andre farveproblemer.

  HD er desuden en af skærmens absolutte forcer og HD billeder er utrolig flotte. Skærmen understøtter desuden 1080p24 signaler, så du får flydende billeder fra Blu-Ray og HD-DVD skiver.

  Highslide JS


  Sony har generelt en af de bedste sortgengivelser blandt LCD-TV producenterne og X3500 er stadig med i den klasse. Jeg har herunder målt skærmens gengivelse af sort og hvid og heraf fundet kontrastforholdet før og efter indstilling.
  Se skema herunder.

  Out-of-BoxEfter kalibrering
  Sortniveau0,19 cd/m20,14 cd/m2
  Brightness (lysstyrke)311cd/m2274 cd/m2
  Kontrastforhold 1637:1 1957:1
  Kontrastforhold angivet med en usikkerhed på +/- 75


  Bemærk blandt andet, at Sony er ret tæt på den lovede kontrast efter indstilling af skærmen, hvilket sjældent ses iblandt LCD-TV producenter.

  En dyb sort er dog ikke meget værd, hvis skærmen ikke kan holde det over hele skærmfladen. Sony havde store problemer med det vi her på siden kalder inhomogen baggrundsbelysning (clouding) på deres tidligere W2000 serie. I praksis betyder det, at skærmen f.eks. lader mere lys slipper ud i hjørnerne end den gør på midten, hvilket specielt er tydeligt på en helt sort baggrund.

  Jeg her herunder taget et billede af 40X3500 i et helt mørk rum, hvor du også fornemmer, at lyshomogeniteten er stort set perfekt. Der er ikke noget at sætte fingeren på og skærmen klarer sig flot, hvilket er positivt set i lyset af de problemer Sony døjede med i sidste generation. Jeg vil faktisk vurdere lysfordelingen til at være meget tæt på perfekt, så stor cadeau til Sony for det.

  Highslide JS


  Panelet havde ingen pixelfejl.

  PC og mediecenter tilslutning


  Skærmen er baseret på et 1920x1080 LCD panel og jeg havde ingen problemer med at få sendt denne opløsning til skærmen. Det kræver blot, at man sætter skærmen til"Full Pixel" under den indstillingsmulighed der kaldes"Display Area".

  Det betyder samtidig, at skærmen gør det fint sammen med både en computer og et mediecenter. Billedet står flot og er naturligvis i 1:1 pixelmapping. Når computeren tilsluttes ved visse opløsninger, slår Tv’et dog nogle funktioner fra, da signalet genkendes som et PC signal.

  Betragtningsvinkler


  Betragtningsvinklerne er gode, men ikke perfekte. Fra de yderste vinkler mister skærmen primært kontrast og nogle farver – f.eks. hudfarver, får et andet skær. Hvis man er bekendt med flere af Sony eller Samsungs andre skærme i mellemklassen og high-end klassen, så giver de et fint sammenligningsgrundlag.

  Jeg har taget billeder af betragtningsvinklerne herunder:

  Highslide JS


  Highslide JS  Lyden


  Lyden kommer fra de to højttalere på hver side af skærmen og den er nu ikke fantastisk. Jeg er generelt ikke så venlig mod integreret lyd og det er nok også derfor jeg stadig har to store højttalere stående på hver side af min stereobænk, men jeg vil dog sige, at Sony X3500 leverer det man kan forvente.

  Der er nogenlunde bas i lyden og stemmer er tydelige og klare. Man kan vælge mange lydniveauer fra 0 til 100, hvilket er en rar feature.

  Konklusion:


  På trods af små-kritik på enkelte punkter, så er Sony 40X3500 meget overbevisende. Den klarer sig flot og der er virkelig sket store forbedringer i forhold til sidste generation fra Sony.

  Sidste generation led desuden under problemer med, at der slap lys igennem i hjørnerne, men X3500 viser på fornem vis, at det ikke længere er et problem. Sortgengivelsen er desuden dyb og farverne er generelt klare og nuancerede. De mørkeste gråtoner har et let brunligt skær, men efter lidt indstilling var jeg i stand til at reducere dette en del.

  Motionflow + 100 Hz systemet gør det i øvrigt eksemplarisk og er i min mening det absolut bedste 100 Hz system blandt Tv producenterne. Det bidrager ikke til unaturlige bevægelser, men forbedrer betydeligt detaljegraden og reducerer sløret i hurtige scener.

  Det hele kommer desuden i et flot og unik design og hertil gode indstillingsmuligheder, DVB-C og DVB-T samt generel fin funktionalitet.

  Pris er lidt højere end konkurrenternes topmodeller i samme størrelse, men jeg vurderer samtidig Sony 40X3500 til at være det bedste LCD-TV jeg har testet til dato – og derfor får det samtidig en top-anbefaling fra Flatpanels.


  Tryk på awarden for at læse mere.

  PositivNegativ Målgruppe
  Flot billedkvalitetStandardinstillinger kunne være bedreStue
  Motionflow + 100 Hz systemPrisHjemmebiografen
  God sortgengivelse og intet lys slipper igennem i hjørnerne


  Pris og forhandler:

    

  ---


  Har du har konkrete spørgsmål eller tilføjelser henvises du til denne tråd i forummet, hvor skærmen kan diskuteres: http://www.flatpanels.dk/flatforum/viewtopic.php?t=5677 • Flere anmeldelser

  Test: Sony A90J OLED

  16 Apr 2021 |

  Test: Chromecast med Google TV

  09 Apr 2021 |

  Test: PlayStation 5

  08 Dec 2020 |

  Test: Xbox Series X

  01 Dec 2020 |