Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonBenQ FP94VW test - FlatpanelsDK

Test: BenQ FP94VW

|


Indledning


BenQ er en af de producenter, som har stor succes på global basis, og de har med både innovative teknologier og spændende tiltag, en række spændende skærme i porteføljen. Vi har denne gang fået en 19 tommer widescreen model ind til test med navnet FP94VW. Fokus ligger på spil-, film- og multimediebrug i almindelighed – alt sammen til en overkommelig pris.

Et spændende tiltag på FP94VW er ydermere integrationen af et HDMI input, som tillader tilslutning er f.eks. DVD afspillere eller andet digital tilbehør.

Produktet er venligst udlånt af BenQ

Panelstørrelse:19" widescreen
Opløsning:1440x900
Responstid:2 ms (g2g)
Overdrive:
Kontrastforhold:800:1
Lysstyrke:300 cd/m²
Farveunderstøttelse:Op til 16.2 Millioner farver
Farvespektregengivelse:72 % af NTSC
Signal processering: 6 bit per farve
Betragtningsvinkler (H/V):160°/160° (kontrasttab 5:1)
Dotpitch:0.284 mm
Panelnummer (Type):TN
Strømforbrug:50 W (max)
Vægmontering:
Størrelse (HxBxD): 49cm x 37cm x 17.3cm (med fod)
Vægt4,7 kg
Justeringsmuligheder

· Tilt
· Swivel
· Højde (90 mm)
· Pivot
Indbyggede højttalere:
Indgange
· VGA
· DVI
· Audio (type)
· SCART
· S-video
· Komposit
· Komponent
· HDMI
· Andet
Medfølgende kabler
· Strøm
· VGA
· DVI
· Audio (phono)
· USB upstream
· S-VHS
· HDMI
Medfølgende software:

Pixelgaranti:-
Diverse:


Pris og forhandler:De første indtryk


BenQ FP94VW har et utraditionelt design, men et sammenspil mellem grå og sort plastik. Foden har en fordybning, som er sort, hvilket også ses oppe ved skærmens inderste ramme. På begge sider har man valgt en et gråt plastik, som ser børstet ud og minder lidt om aluminium.

Highslide JSHighslide JS


I venstre side af skærmen sidder der knapper til styring af OSD og skærmens funktioner. Man finder blandt andet menuknapper, knapper til styring af profiler og game modes, samt en knap til styring af input.

Highslide JS


Foden mangler noget vægt for at være helt stabil. Mit skrivebord har en glatlakeret ahornsplade, og BenQ FP94VW står ikke særlig godt fast (det gør ViewSonic VP serie i øvrigt heller ikke, som eller har en meget stor og stabil fod).
Erkendt, er det måske også bordet der gør det sværere for skærmen end som så, men uanset hvad, så jeg gerne, at der var noget mere vægt i foden.

Highslide JS


Skærmen har som sagt en HDMI indgang, og foruden den finder man også en DVI og D-SUB (VGA). Alle sammen sidder bag på skærmen og vender nedad. Kablerne kan føre ned gennem en smart lille kabelklips på bagsiden, så de fra fronten af skærmen, dækkes af foden.

Highslide JS


Skærmens ergonomiske funktioner er begrænset til en tiltfunktion:

Highslide JSHDMI indgangen tillader eksempelvis tilslutning af en DVD afspiller.

Forud for testen


Bemærk at skærmen gennem testen, testes der med DVI tilslutning. Grafikkortet er et Geforce 7900GTO.

Skærmen vil blive testet og vurderet ud fra monitorTest her på siden, som nu er blevet udviklet til at erstatte mange af de funktioner, som man finder i andre skærmtestprogrammer. Herefter testes den i praksis i alt lige fra tekstbehandling til hurtige spil.

Billedkvalitet


Jeg lægger ud med en måling direkte fra kassen:

Highslide JSFor de nye opsummerer jeg, hvordan man skal forholde sig til grafen:

Det første tal ud fra hver linje i venstre side angiver det man kalder delta værdien. Hvis du ikke kan huske hvad det er fra din fysikundervisning på gymnasiet eller folkeskolen, så er delta en forskel mellem to ting. Delta i dette tilfælde er altså forskellen mellem den viste farve på skærmen og den ønskede farve på skærmen (fra grafikkortet eller anden kilde).

 • En deltaværdi på over 2 giver en synlig forskel i farverne.
 • Deltaværdier op i mod 4-5 giver deciderede forkerte farver.
 • Delta på mellem 1 og 2 giver gode farver om end ikke helt korrekte.
 • Delta værdier på under 1 giver meget tæt på perfekte farver, hvor vi naturligvis går mod 0 for det bedste resultat man kan opnå.
 • Alt mellem delta 0 og 1 er stort set ikke synlige ændringer for det menneskelige øje.

  Skærmen giver brugeren mulighed for at indstille på sharpness og som standard står sharpness på 3. Dette medvirker i et overskarpt billede – specielt hvis man har den stående ved siden af en skærm uden line enhancement. Jeg anbefaler, at man skruer sharpness ned til 0.

  Som du kan se på grafen er afvigelserne ret gennemsnitlige. Gammaen er en anelse for lav ved 2.1, men det er en marginal afvigelse, som ikke har den største betydning i praksis.

  Sort målte jeg til 0,4 cd/m2, hvilket er ret typisk for TN panelerne, som BenQ FP94VW også er baseret på. Dette er vel og mærke ved en brightness på 196 cd/m2, som jeg egentlig synes er et fint udgangspunkt for skærmen, når man tænker på den i forbindelse med film og spil.

  Farveafvigelserne er hverken meget bedre eller meget dårlige end gennemsnittet og BenQ FP94VW holder samme niveau som de fleste TN baserede LCD skærme.

  Jeg har nu kalibreret billedet og taget en ny måling:

  Highslide JS  Jeg har nu forsøgt at ramme farvetemperaturen på 6500 Kelvin, ramme gamma på 2.2 og sænke brightness en smule. Som jeg sagde oven for er standardindstillingen ikke dårlig set i forhold til spil og filmbrug, men til tekstbrug og almindeligt arbejde foretrækker jeg en lavere lysstyrke.
  I denne forbindelse kan man dog med fordel gøre brug af skærmens indbyggede profiler. Som jeg før har sagt, så synes jeg disse profil systemer er en fin funktion, som giver brugeren gode muligheder for hurtigt at ændre f.eks. lysstyrken når der skal ses film eller arbejdes.

  Jeg sænkede ved kalibrering lysstyrken til 56 i skærmens menu og målte den nu til 96 cd/m2. Her målte jeg en sortgengivelse på 0,3 cd/m2.

  Out-of-BoxEfter kalibrering
  Sortniveau0,4 cd/m20,3 cd/m2
  Brightness (lysstyrke)196 cd/m296 cd/m2
  Kontrastforhold490:1320:1
  Kontrastforhold angivet med en usikkerhed på +/- 50


  Farverne var lidt svære at indstille på BenQ FP94VW og jeg vil ikke anbefale, at man kaster sig ud i det med mindre man har tidligere erfaring. Udgangspunktet for rød, grøn og blå er 50 når man går ind i menuen, men herfra skal der arbejdes en del med dem. Jeg endte på et resultat med rød på 40, grøn på 37 og blå på 34, men det er ikke sikkert – at du som ejer – kan nå samme effekt som jeg gjorde, med disse indstillinger.

  I øvrigt justerede jeg sharpness ned til 1, hvilket jeg kun kan anbefale man gør. Fra start af står sharpness på 4 eller 5 og det giver en kunstig skarphed ved brugen af line enhancement rundt om billedets objekter. Generelt bør man sætte sharpness til 0.

  Kontrasten indstillede jeg til 60.

  Efter indstilling er billedet bedre balanceret, men den største ændring ses i sharpness delen. Efter jeg indstillede sharpness til 1, er billedet mere behageligt at arbejde med.

  Skærmen har samme farvegengivelse som de fleste TN paneler, hvilket kan spottes ved at flydende gradienter ikke er helt flydende. Farvenuanceringen er dog fin og man kan skelne langt størstedelen af de tætliggende nuancer. Der er lidt problemer i de allermørkeste farver, hvor nuanceringen er omkring 3-4 %, når man betragter forsiden af vores monitorTest.

  Homogeniteten af lyset på panelet er ikke perfekt – hvilken vi I øvrigt sjældent ser på 19 tommer widescreen skærme. Der slipper en smule lys ud i toppen og i høje side af billedet; ikke nok til at karakterisere det som kritisk, men alligevel nok til at det godt kan genere.

  Jeg har taget et billede af det herunder, hvor du også kan se skærmens gengivelse af sort i helt mørke omgivelser:

  Highslide JS


  Skærmen havde ingen pixelfejl.

  Responstid og spil


  BenQ FP94VW er specificeret til 2 ms (g2g) og den er rigelig hurtig. Jeg kan som altid fremprovokere slør i vores monitorTest, men i praktiske knald eller fald test, klarer BenQ FP94VW opgaven rigtig godt. BenQ har et system kaldet AMA (Advanced-Motion-Accelerator) som er en type Overdrive. Hvis denne ikke er aktiveret som standard, så aktiver den. Det har drastisk betydning ofr gengivelsen og med AMA aktiveret, er BenQ FP94VW en virkelig, virkelig hurtig skærm.

  BenQ FP94VW har med sit widescreen format, den hurtige responstid og mulighedsgivende input også klart markeret sig som en multimediaskærm, hvor fokus blandt andet er på spildelen og filmgengivelse.

  I denne forbindelse skal man dog være opmærksom på, at det endnu ikke er alle spil der understøtter widescreen opløsningen 1440x900. Skærmen har ikke mulighed for at holde det rigtige format med sorte bjælker, så spil i almindeligt format, strækkes ud til siderne.

  Film og betragtningsvinkler


  I takt med at widescreen skærmene stadig bliver større og der er bade 24 og 26 tommer widescreen skærme p vej med TN paneler, bliver betragtningsvinklerne også et større problem. På de store widescreen skærme baseret på TN paneler, kan man eksempelvis opleve farvenuanceforskelle ude i siderne af panelet, fordi disse ses fra en større vinkel når man sidder lige for.

  Problemet er dog imidlertid ikke rigtig markant, når man snakker om 19 tommer widescreen skærme – og det er heller ikke et problem på BenQ FP94VW.
  Fra siderne ændrer billedet sig ikke markant, men de horisontale betragtningsvinkler bør forbedres. Specielt hvis man kigger på skærmen nedefra. Det er godt nok sjældent det sker, men jeg har alligevel taget et billede for at illustrere det herunder.

  Highslide JS


  Og de andre betragtningsvinkler:

  Highslide JS


  Highslide JS  Konklusion


  BenQ FP94VW er ikke en af de skærme der imponerer billedmæssigt, men den opfylder sit formål rigtig flot. Responstiden er eksempelvis lynende hurtig – og det kommer også til udtryk i film og spil.

  19 tommer widescreen formatet skal også betragtes som et format der er bedst egnet til spil-, og filmbrug eller multimedia i almindelighed. Hvis man skal arbejde med tekstbehandling synes skærmen nemlig at blive for lav og man savner pixels i højden.

  Skærmen har også en HDMI indgang som – ud over også at kunne bruges med Pc’en – kan tilsluttes f.eks. en DVD afspiller med et fint resultat.

  Farverne, kontrasten og billedet generelt er ganske fint som standard, men man bør dog tage en tur forbi menuen og reducere sharpness til et minimum. En anden ting, som jeg kunne ønske var lidt bedre, var homogeniteten af panelet. Der slipper desværre lidt lys igennem i toppen samt i højre side.

  Hvis dette ikke generer dig, er BenQ FP94VW en god skærm, med blandt andet en af de hurtigste responstider jeg endnu har testet. Den manifesterer sig helt klart som en multimedia skærm, og lidt mindre som en arbejdesskærm, men dette var jo også hensigten fra BenQ side i første omgang.

  PositivNegativ Målgruppe
  Lynhurtig respontid med"AMA" teknologienSharpness for høj fra start afGameren
  PrisLyshomogenitetenFilmbrug
  BilledprofilerSavner lidt vægt i fodenMultimedia


  Pris og forhandler:  ---  Har du har konkrete spørgsmål eller tilføjelser henvises du til denne tråd i forummet, hvor skærmen kan diskuteres: http://www.flatpanels.dk/flatforum/viewtopic.php?t=3819 • Flere anmeldelser

  Panasonic HZ2000

  Test: Panasonic HZ2000

  12 Oct 2020 | Rasmus Larsen |
  Philips OLED805

  Test: Philips OLED805 (OLED855, OLED865)

  23 Sep 2020 | Rasmus Larsen |
  Sony XH90

  Test: Sony XH90

  08 Sep 2020 | Rasmus Larsen |
  Samsung Q95T

  Test: Samsung Q95T / Q90T

  08 Jul 2020 | Torben Rasmussen |