Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonHvorfor du ikke skal købe 8K TV i 2019 - FlatpanelsDK

Hvorfor du ikke skal købe 8K TV i 2019

19 Jul 2019 | Rasmus Larsen |

Nogle producenter har allerede introduceret 8K-skærme, mens andre slutter sig til feltet senere på året. Der er dog mange gode grunde til, at du ikke skal købe 8K-tv i år. Lad os forklare.

En historielektion

Husker du HD Ready og Full HD? Det var det nye for over et årti siden. Nogle tv-producenter var så ivrige for at introducere HD-skærme, at de glemte at indbygge MPEG4-chip til dekodning af HD-signaler. I Danmark gik MPEG2-sagen til højesteret og kunden vandt. Selv hvis du var heldig nok til at være velsignet med denne essentielle byggesten i dit meget dyre - og lillebitte - HD-tv, så er den kedelige realitet, at nogle af de første HD-skærme var kraftigt underdimensioneret, hvorfor de internt nedskalerede 1080p-signalet til lavere opløsning, så der kunne påføres "billedforbedring", for senere at opskalere det til 1080p igen. Samtidig havde branchen tilsyneladende glemt at fortælle indholdsdistributører, at HD var den nye hotte trend. Det gik flere år før mange tv-kanaler begyndte at sende i 720p eller 1080i HD og selv i dag findes der næsten ingen kanaler i 1080p HD i de fleste egne af verden. Det er bl.a. fordi broadcast-standarderne blev hastet igennem (uden 1080p) for at kunne sælge disse 1. og 2. generations HD-skærme. De første til brønden forgiftede vandet. Husker du 4K Ultra HD? Det var det nye tilbage i 2012. Nogle tv-producenter var så ivrige for at introducere 4K-skærme, at de glemte at implementere HDMI 2.0 porte, der skulle muliggøre 4K fra eksterne kilder, samtidig med, at de glemte at indbygge HEVC- og VP9-chip til dekodning af 4K-signaler. Selv hvis du var heldig nok til at være velsignet med en af disse essentielle byggesten i dit meget dyre - og stadig forholdsvis lille - 4K-tv, så er den kedelige realitet, at mange af disse ejere aldrig nåede at se ægte 4K-indhold på deres 1. generations 4K-tv. Nogle producenter lovede opgraderingsløsninger til HDMI 2.0 eller HEVC-dekodning, men ikke alle kunne levere på løfterne, mens andre opkrævede ågerpriser for deres opgraderingskit. Samtidig havde branchen tilsyneladende glemt at fortælle indholdsdistributører, at 4K var den nye hotte trend. Der skulle gå mange år før vi fik et rimeligt udbud af 4K. Heldigvis blev distributionsstandarderne i denne omgang ikke hastet igennem i halvbagt form. Men der er et twist på historien. 4K-tv solgte ikke i nærheden af de mængder, som der var budgetteret med, så branchen måtte finde på noget andet. Svaret var HDR (High Dynamic Range), eller hvad grene af branchen ynder at kategorisere som "bedre pixels". Da vi nærmede os grænserne for menneskets evne til at spotte detaljer i billedet på relativt små TV, var "flere pixels" ikke nok. HDR var lige præcis, hvad der skulle til for at give tv-branchen ny energi. En udvidet palette af farver og lysdynamik. Det bedste af det hele? HDR-standarderne er skabt med masser af plads til at vokse, hvorfor vi nu befinder os i den tidlige fase af HDR-revolutionen. Selv producenter, der skilter med "XDR", er meget langt fra at opfylde målene for farver og dynamikområde i HDR-standarderne.

8K TV

Så hvad med de der 8K TV?

Har du hørt om 8K Ultra HD? Det er det nye... Du ved nok, hvor dette bærer hen. Men har tv-producenterne så taget ved lære af erfaringerne fra fortiden? Desværre ikke. Tillad os at forklare, hvorfor du ikke skal købe et 8K TV i 2019.

8K-indhold

Der findes nærmest intet 8K-indhold og der vil gå mange år før seere får nem og billig adgang til et omfangsrigt katalog. Der kommer med garanti nogle få 'showpieces' i år eller i 2020, men de første 8K-skærme er ikke udstyret til at kunne modtage indholdet (det vender vi tilbage til). For at drage en sammenligning til 4K, så er vi 7 år inde i denne cyklus. Der er en del film på UHD Blu-ray og en del film og tv-serier på streamingtjenester. Mange nyere spil udgives i 4K, men de er ofte opskaleret fra en opløsning mellem HD og 4K. Der findes næsten ingen tv-kanaler, som sender i 4K.

Opskalering til 8K

Vi har set 8K-skærme fra flere af de toneangivende spillere og har haft 8K-tv fra Samsung (Q900R) og Sony (ZG9) på testbænken. Vi har været i branchen i snart to årtier og har hørt anekdoterne om HD- såvel som 4K-opskalering. Med 8K er det forfra. Baseret på vores foreløbige undersøgelser af opskaleringen i 8K-tv, så er der intet at vinde ved at opskalere HD- eller 4K-indhold. Selve opskaleringsprocessen er nødvendig for at få et billede i fuld skærm, men processer såsom objekt-baseret billedanalyse koblet til en database af referencebilleder er mest af alt en øvelse i at tilføre billedbehandling og kunstigt skarphed. Det behøver man ikke et 8K-tv for. Det kan 4K-tv også. Mange vil nok blive overrasket over at få at vide, at Sony faktisk har brugt objekt-baseret analyse opkoblet til en database gennem nærmest hele 4K-æraen. Det nye er, at visse producenter har omdøbt det "AI" - kunstig intelligens.

HDMI 2.1

Den kedelige realitet er, at nogle tv-producenter igen er så ivrige for at introducere næste generation af TV, at de har glemt at inkludere HDMI 2.1 porte, som kræves for at få 8K-signaler ind via HDMI. Det er sandt, at HDMI 2.0 kan klare 8K ved 24 billeder per sekund (såsom Hollywood-film), men uden HDMI 2.1 kan skærmen ikke modtage 8K-signaler fra eksterne kilder såsom spilkonsoller, PC'er, streamingafspillere og set-top-bokse. Læs også: HDMI 2.1 er klar - 8K, eARC, variabel billedfrekvens & nyt kabel De 8K-skærme, som er udstyret med HDMI 2.1, har kun en enkelt port. De resterende porte er HDMI 2.0. Undtagelse er LG Z9, som lanceres senere på året. Den har fire HDMI 2.1 porte.

Dekodning af 8K

Streamingtjenester er blandt de første til at kaste sig over 8K-indhold. YouTube serverer allerede indhold den høje opløsning. Desværre kan nuværende og kommende 8K-tv ikke modtage og dekode det. Vi har spurgt samtlige producenter, som har annonceret planer om at lancere 8K-skærme i år, og svaret er, at YouTubes 8K ikke kan dekodes. Man får højest YouTube i 4K. Det samme vil gøre sig gældende, når andre tjenester såsom Netflix kaster sig over 8K. Rent teknisk kan HEVC-komprimeringsformatet godt håndtere 8K-video (tv'et skal i så fald have HEVC level 6.1 dekodning), men HEVC er ikke optimeret til 8K. Så godt som alle i branchen er enige om, at der skal mere effektiv videokomprimering til for at realisere 8K. Nye codecs fra Alliance for Open Media (Amazon, Apple, Google, Netflix osv.) og andre aktører er under udvikling, men er endnu ikke blevet klar i hardwareform og er derfor selvsagt ikke indbygget i nuværende 8K-tv - og kan ikke tilføjes via software. YouTube i 8K

Flere pixels, bedre pixels

Vi så 8K i aktion for første gang for snart et årti siden. Vi har set det flere gange end vi har overblik over. Det fremstår ofte imponerende. Det er indhold i timelapse, still-billeder af blomster eller objekter, langsomme panoreringer henover landskaber osv. Temaet her er mangel på bevægelse i billedet. Det er fordi 8K-video kræver langt højere billedfrekvens for at opretholde 8K-opløsning ved selv relativt langsom bevægelse. Vi havde for nylig mulighed for at se klip fra en hemmelig film, der er ved at blive restaureret i 8K, fra en af Hollywoods mest respekterede instruktører. Vi kan ikke afsløre titlen (det er ikke 2001: A Space Odyssey), men den er naturligvis optaget i 24fps (billeder per sekund) - ligesom stort set alt andet fra Hollywood. Klippet var en action-sekvens og hver gang, der var bevægelse i billedet, forårsagede den lave 24fps billedfrekvens, at den effektive opløsning faldt til noget, som mindede om HD-opløsning eller lavere. Det samme er for så vidt gældende for 4K og branchen ignorerer det til stadighed, så hvorfor skulle vi forvente, at det bliver anderledes med 8K? Der er også et andet twist, når snakken falder på film. Til 4K har Hollywood et kæmpe bagkatalog af film, som er optaget på 35mm-filmruller, der kan scannes på ny og restaureres i fornuftig 4K eller måske endda endnu højere, dog med begrænsninger. Til 8K har man - for at få gode resultater - brug for 65mm-filmruller eller moderne digitale kameraer. Der findes i arkiverne langt færre film, som er optaget på 65mm og digitale 8K-videokameraer er et forholdsvist nyt fænomen. Det var film. Så er der spil, live-sport osv. Pointen er den samme. 8K kræver højere billedfrekvens. Nogle vurderer, at vi skal op i 100/120 billeder per sekund - andre mener, at vi skal endnu højere. I stedet for at tale om flere pixels burde vi tale om bedre pixels. High Dynamic Range (HDR), High Frame Rate (HFR), større farverum osv. Vi har set alle de toneangivende producenters 8K-tv og sågar nogle prototyper, men vi foretrækker stadig en god skærm med 4K HDR fremfor en 8K-skærm. Det skal i denne forbindelse nævnes, at strømforbruget er stukket af på de første 8K LCD-tv. Et 75" Samsung 8K-tv ligger i gennemsnit på over 400W og runder næsten 500W i visse scener. Et 85" Sony 8K-tv trækker i gennemsnit 500W og runder over 800W i visse scener. Sidstnævnte er en 'G' - det dårligste niveau - på energy label-skalaen. En del af denne effekt kan forklares af, at producenterne stræber mod højere lysniveauer til HDR, men det hænger også sammen med, at flere pixels betyder mere skærmning af lys pga. en større procentmæssig flade af "døde områder" imellem pixels.

Fake 8K

Nogle af de første 8K LCD-tv kan ikke vise fuld 8K-opløsning. Det skyldes, at der tages fra opløsning for at forbedre betragtningsvinkler vha. såkaldt 'sub-pixel rendering'. Afhængigt af scenen og farvesammensætningen heri, slukkes eller dæmpes nogle pixels, så der skabes større mellemrum imellem lyset i de enkelte pixels, hvilket kan bidrage til at øge betragtningsvinklen idet der forekommer mindre lysforurening imellem de aktive pixels.
 Fake 8K - Samsung Q900R Fake 8K - Samsung Q900R
Det er illustreret i de to billeder til højre herfor. Bemærk i ansigtet, hvordan skygger og hårgrænser pixellerer. Her er den effektive opløsning lavere end 8K. I det andet eksempel ses, hvad der rent faktisk sker. Pixels styres i klynger af fire. På denne nuance af grøn er kun én pixel tændt, mens de andre tre er enten slukket eller dæmpet. I allerværste fald får man kun 4K-opløsning, men det vil kræve specielle testmønstre. I praksis får man en effektiv opløsning, der ligger et sted imellem 4K og 8K. Udfordringen består i, at smalle betragtningsvinkler bliver mere problematiske i takt med, at branchen rykker til 8K fordi skærmene bliver større og seerne rykker tættere på. Smalle betragtningsvinkler vil da ikke kun påvirke seere, som sidder skævt for tv'et, men også påvirke en stor skærms hjørner og kanter af billedet for den person, som sidder ligefor. Billederne er taget på Samsungs 8K Q900R, men teknologien anvendes også i selskabets nyere 4K- og 8K-tv med 'Q Ultra Wide Angle'.

Nye teknologier hader 8K

HDMI VRR (variabel billedfrekvens) og sikkert andre nye teknologier nægter for nuværende at samarbejde med første generations 8K-tv. De første 8K-tv med VRR-support (LG Z9), der bl.a. er relevant ift. spilkonsoller, understøtter ikke VRR ved 8K-opløsning - kun i 4K. Med tiden vil vi sandsynligvis støde på andre eksempler. Sony siger, at deres 8K ZG9 kan håndtere Dolby Vision i 8K, men det virkelige spørgsmål er; i hvilke billedfrekvenser? De første 4K-skærme med Dolby Vision kan ikke håndtere Dolby Vision i over 4K30 (30 billeder per sekund). Det var en opsummering af de vigtigste tekniske forhold, som taler imod 1. og 2. generations 8K-tv. Der er naturligvis også andre faktorer såsom pris at tage i betragtning, men lige nu og her er der først og fremmest de tekniske udfordringer, som skal løses, før 8K kan betragtes som klar til markedet. Måske næste år.

Tilmeld dig Flatpanels Nyhedsbrev

Seneste nyheder, artikler og anmeldelser i indbakken.

Flere nyheder

Rygte: PS5 Pro bliver tre gange så kraftig som PS5

18 Mar 2024 |

Første danske streaming-apps bekræftet til FireTV

18 Mar 2024 |

DRs nye tv-arkiv 'Gensyn' åbner i dag på DRTV

15 Mar 2024 |

Ny Beoconnect Core forbinder gamle B&O højttalere til ethvert TV

15 Mar 2024 |

TCL's næste flagskib forventes at have 14000 miniLED zoner, 6500 nits

13 Mar 2024 |