Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonDom: Telebranche skal ikke udlevere persondata i piratsager - FlatpanelsDK

Dom: Telebranche skal ikke udlevere persondata i piratsager

07 May 2018 | Rasmus Larsen |

Der er i dag faldet dom i sagen om de breve, som telebranchen har døbt ”trusselsbreve”. Østre Landsret har afgjort, at telebranchen ikke længere skal udlevere persondata til den danske filmbranche i sager om brud på ophavsret.

Dom i Østre Landsret

Østre Landsret omstøder dermed en tidligere afgørelse i Retten på Frederiksberg, som i oktober 2017 lød, at filmbranchen kunne fortsætte med at søge persondata hos teleselskaber for at henvende sig til danskere, som de mente, havde downloadet film ulovligt.

- "Landsretten har i kendelsen med udgangspunkt i reglerne i telelovgivningen mv. blandt andet foretaget en afvejning af hensynet til abonnenternes krav på hemmeligholdelse af oplysninger om brug af internettet over for hensynet til rettighedshaverens interesse i at få oplysningerne udleveret til brug for retsforfølgning af et eventuelt krav mod abonnenten. Sagen rejste herunder spørgsmål om forholdet til EU-retten og Den Europæiske Menneskerettighedskonvention," står der i afgørelsen fra Østre Landsret. "Landsretten fastslår i kendelsen, at der efter den nævnte afvejning ikke er grundlag for under en sag om isoleret bevisoptagelse efter de civilprocessuelle regler i retsplejeloven at imødekomme begæringen om tredjemandsedition vedrørende de under sagen omhandlede oplysninger. Teleselskaberne blev derfor ikke pålagt at udlevere navne og adresser på teleabonnenterne."

Filmbranchen startede denne praksis i 2016 efter at man forgæves havde forsøgt at lukke siderne, som tilbød piratfilm. De såkaldte trusselsbreve har typisk været en opfordring til at betale kompensation på mellem 1500-2200 kroner for at undgå et retsligt efterspil.

Formanden for teleselskabernes brancheforening fortalte i sidste uge, at brevene også har været udsendt til danskere, som har downloadet porno.

Det er Telenor og Telia, som har ført sagen og Telia dommen i Østre Landsret for en ”sejr for danske telekunder”.

- ”Vi er glade for dommen. Set fra et data-beskyttelses perspektiv er det en vigtig sejr for Telias kunder,” siger Telias adm. direktør Morten Bentzen i en kommentar. ”Formålet med lovgivningen er terrorbekæmpelse og bekæmpelse af grov kriminalitet. Telia skal ikke udlevere vores kunders data til andre formål. Telia er på kundernes side i denne sag.”

Lignende sager i Norge og Sverige er også faldet ud til teleselskabernes fordel.

- Kilde: Østre Landsret

Tilmeld dig Flatpanels Nyhedsbrev

Seneste nyheder, artikler og anmeldelser i indbakken.

Flere nyheder

Status på UHD Blu-ray i 2024

26 Apr 2024 |

Smugkig på den kommende X (Twitter) app til Smart TV

26 Apr 2024 |

Får du også hvid skærm på DRTV? DR arbejder på løsning

26 Apr 2024 |

Apple Home & AirPlay support for første gang i 2024 Philips OLED TV

25 Apr 2024 |

1 million har oprettet login på DRTV

25 Apr 2024 |

Første 480Hz OLED panel til high-end gaming nu i masseproduktion

25 Apr 2024 |