Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonB&Os trådløse lydsystem er fremtidens platform - FlatpanelsDK

B&Os trådløse lydsystem er fremtidens platform

30 Oct 2013 | Rasmus Larsen |

Bang & Olufsen har officielt præsenteret deres trådløse high-end lydsystem, som bliver en ny platform for nye og fremtidige B&O produkter. Tre nye højttalere har fået systemet indbygget, men også BeoVision 11 fladskærmen er klar i en ny udgave med komplet trådløs 7.1 sender indbygget.

Trådløst system er fremtidens byggeklods

Bang & Olufsen meldte det nye trådløse high-end lydsystem på vej i september og nu har B&O officielt præsenteret det på et event sammen med nye BeoLab 17, BeoLab 18 og BeoLab 19 højttalere.

Selvom lanceringen primært handlede om nye højttalere, så er Bang & Olufsen dog klare i spyttet, når de kalder systemet for den største nyskabelse fra deres side i flere år. Det trådløse lydsystem skal integreres tæt i B&Os produkter, hvilket åbner for hele nye muligheder i stuen eller lytterummet. Nu behøver højttalerne ikke begrænses af kabeltræk, men kan placeres nærmest frit (strømkabel kræves stadig), og man kan nemmere udvide med flere højttalere til f.eks. surround.

BeoLab 18
BeoLab 18 er et af de nye trådløse produkter – men højttalere er ikke de eneste


- "Immaculate Wireless Sound er den største nyskabelse fra Bang & Olufsen gennem flere år, og det vil danne grundlaget for lancering af flere nye højttalerprodukter senere i år," siger B&O direktør Tue Mantoni.

"Immaculate Wireless Sound er den største nyskabelse fra Bang & Olufsen gennem flere år"
Systemet er bygget på en åben standard kaldet WiSA, som Bang & Olufsen har været en drivende kraft bag. Derfor kan den danske virksomhed også som de første lancere produkter baseret på teknologien, men de håber og opfordrer andre producenter til at tage teknologien i brug i f.eks. AV-receivere, Blu-ray-afspillere, Smart TV og meget andet. Samtidig ser B&Os dog deres tætte integration af egne produkter som en stor fordel og på den måde er systemet reelt en trådløs afløser for PowerLink-kabelsystemet.

Det trådløse lydsystem er unikt af flere årsager. Det kan først og fremmest levere ukomprimeret trådløst 24-bit lyd, hvorfor B&O også kalder det et high-end system. Der udsendes i 5,2-5,8 Ghz frekvensen, hvilket betyder, at hverken nuværende WiFi-trådløse routere, mikroovne, ringeklokker eller noget andet forstyrrer signalet. Der kan leveres lyd i op til 7.1 surround, altså 7 højttalere og 1 subwoofer. Og idet forsinkelsen er fast og på under 5 millisekunder, sikrer man, at alle højttalere spiller i perfekt harmoni uden forsinkelse. Det er noget ingen andre trådløse lydsystemer kan i dag, når man vil lave surround. Systemet kan også dynamisk skifte imellem trådløse kanaler, så der altid er sikret optimal forbindelse. Som bruger skal man blot læne sig tilbage. Systemet klarer det hele automatisk.

Bang & Olufsen har døbt systemet IWS (Immaculate Wireless Sound).BeoVision 11 har trådløs lyd indbygget

Det er ikke kun nye højttalere, som får det trådløse IWS-system indbygget fra start. Fra i dag er BeoVision 11 blevet opdateret, så der sidder et komplet trådløst sendermodul indeni. Den kan levere ægte 7.1 surroundlyd ud i din stue, hvis du har højttalere, som tager imod.

Opsætningen er nemmere end nogensinde før, forklarer B&O til FlatpanelsDK. Bang & Olufsen går så langt som til at sige, at det er lettere at sætte de nye trådløse højttalere op end det er at sætte kablede PowerLink-højttalere op.

- ”BeoVision 11 scanner automatisk om der er trådløse højttalere og subwoofere i rummet, når den opsættes. Herefter kan højttalerne tildeles en rolle, f.eks. fronthøjttaler” forklarer Ole Moltsen, Produktchef ved B&O.

Ole Moltsen tilføjer, at B&Os højttalere automatisk tilkendegiver sig selv overfor BeoVision 11, så tv’et ved om det skal afspille filmlyd ud over BeoLab 17, BeoLab 18 eller en helt anden type højttaler engang i fremtiden. På den måde kan et bas management system automatisk sikre, at de højttalere som er bedst egnet, gengiver bas.

I praksis kan der sågar tilsluttes op til 18 højttalere til BeoVision 11 ved at kombinere trådløs og kabling (8 trådløse og 10 kablede), fortæller B&O, men der kan dog kun tildeles 7.1 surroundroller, så i et sådan tilfælde ville man f.eks. få 2 venstre front, 2 højre front osv. Dette er kun muligt via BeoVision 11 pt.

BeoVision 11
En ny version af BeoVision 11 har nu fået den trådløse teknologi indbygget


Som udgangspunkt kræver det naturligvis et sæt nye BeoLab-højttalere for at tilslutte trådløse højttalere til BeoVision 11, men i starten af de nye år sender B&O også et lille modtagermodul ud i handlen, som kan tilsluttes bag højttalerne, hvorefter BeoVision 11 vil kunne kommunikere med dem.

Der kommer ligeledes et sender-modul, som kan tilsluttes f.eks. ældre B&O-anlæg eller BeoVision-fladskærme, sågar produkter fra andre producenter. I praksis kan man koble sig på det trådløse system helt uden produkter med de trådløse moduler indbygget, blot ved at købe nok sendere og modtagere. Heri ligger også muligheden for at koble f.eks. BeoPlay V1 fladskærmen og BeoVision 12 NG på. B&O har helt bevidst undladt at indbygge det trådløse modul i skærme med BeoSystem-løsninger, da disse løsninger tit er koblet op på f.eks. et teknikrum eller har bokse, som er placeret andetsteds i huset. Derfor giver det mere mening at købe den eksterne sender, som så kan placeres frit i stuen og sikre god forbindelse til alle trådløse højttalere.

BeoVision 11
BeoVision 11 kan også kobles på f.eks. de nye BeoLab 17 og BeoLab 19 subwoofer


 • De BeoVision 11 fladskærme som sælges i butikkerne nu, har det trådløse modul indbygget.
 • BeoLab Transmitter 1 sendermodulet kan leveres nu og koster 3000 kroner.
 • BeoLab Receiver modtagermodulet (8x8x3 cm + ekstern poweradaptor) kommer i starten af det nye år og vil koste cirka 1200 kroner.

  BeoVision 11 er blot starten på den trådløse integration i BeoVision-fladskærmene. Det nye trådløse lydsystem skal skabe grundlaget for B&Os integrerede platform i fremtiden. Med et trådløst lydsystem, der er så kraftfuldt og har så meget overskud, kan man blot spekulere i, hvordan det kan udvides i de kommende år. Er trådløs video næste skridt fra Bang & Olufsen? Vi er spændte på at se hvor langt den danske producenter kan føre det.

  Læs mere om Immaculate Wireless Sound hos B&O. • Flere nyheder

  Medie: LG Display øger produktionen af OLED TV-paneler

  14 May 2021 |

  LG 2021 OLED TV er landet i butikkerne

  12 May 2021 |

  Hollywood satte langt færre film i produktion sidste år

  12 May 2021 |

  Status på Ultra HD Blu-ray

  11 May 2021 |

  LG har skabt ultra-kompakt Eclair soundbar

  11 May 2021 |

  Test: LG C1 OLED

  10 May 2021 |