Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonOplevelser med 4K-tv på IFA 2012 - FlatpanelsDK

Oplevelser med 4K-tv på IFA 2012

06 Sep 2012 | Rasmus Larsen |

Fladskærme med 4K-opløsning var et stort tema på dette års IFA 2012. Vi skal nok ikke forvente os at se 4K-opløsning i samtlige af næste års stue-tv, men 4K er på vej. FlatpanelsDK fortæller her om billedoplevelsen på 4K-tv.

Oplevelser med 4K-tv

Samsung, LG, Toshiba, Sharp og Sony fremviste alle 4K-tv, og vi mødte dem endda også hos mindre prominente asiatiske tv-producenter. Det signalerer, at produktionen af 4K-paneler er gået i gang og ikke kun holdes i lokal regi, men også sælges til tv-producenter uden egentlig panelproduktion.

Sonys 84-tommer 4K-tv
Sonys 84-tommer 4K-tv i aktion

Sony, LG og Toshiba viste alle et 84” tv med den ekstrem høje opløsning, og billedoplevelsen var da også meget konsistent på de tre modeller. Billedmaterialet på skærmene var optaget i 4K, og kombinationen af ægte 4K-materiale og 4K-skærme gav en fantastisk detaljegrad. Særlig ved nærbilleder oplever man en klarhed i billedet, som Full HD skærme i store skærmstørrelser ikke kan levere. I nogen sekvenser var detaljegraden så tæt på virkeligheden, at skærmene billederne fik en nærmest 3-dimensionel effekt på trods af, at der kun blev vist 2D-billeder. 3D-oplevelsen på de forskellige skærme var utrolig overbevisende, og specielt Sonys skærm tilbragte vi en del tid i selskab med, hvor vi fik set en række 3D-billeder. 4K hæver helt bestemt 3D-oplevelsen via de passive 3D-briller.

LGs 84-tommer 4K-tv
LG viste allerede deres 4K-tv i starten af året, men det var medbragt igen på IFA

4K går hånd i hånd med størrelsen på tv’et og efterhånden som forbrugerne går op til 60”, 70” og endnu større formater, begynder 4K at få sin berettigelse. Samsung viste eksempelvis en 4K-skærm på 70” og selv i denne skærmstørrelse er det nemt at få øje på forbedringerne.

Samsungs 4K-tv
Samsung havde medbragt et 70” 4K-tv

4K-indholdet

Der er dog ikke meget sjov i at have en 4K-skærm, hvis ikke indholdet er tilgængeligt. Det var et spørgsmål vi præsenterede flere af tv-producenterne på IFA for: Hvor skal indholdet komme fra?

Toshibas 84-tommer 4K-tv
Toshiba havde også medbragt et 84-tommer 4K-tv

I princippet kan mange film optaget med analoge kameraer godt genudgives i 4K-opløsning, men mange film, der er optaget i overgangen fra analog til digital kommer ikke meget over Full HD. Nye film såsom f.eks. Hobbitten og de kommende Avatar-film vil blive optaget i opløsninger højere end 4K, så der er allerede materiale på vej, men vi må bare erkende, at der er flere faktorer, der skal på plads, før 4K får sit store gennembrud. På spilfronten er man så småt begyndt at tale om, hvorvidt ”PlayStation 4” og ”Xbox 720” vil byde på 4K-opløsning og enkelte kilder har angivet, at det er tilfældet. Hvornår vi hører mere om dette, er endnu uvist, men lad os hypotetisk forestille os, at f.eks. Sony lancerer en ny PlayStation næste år og sammen med spilkonsollen fører 4K-opløsning ned i billigere tv-skærme. Det kunne give 4K samme momentum, som Sony i sin tid gav Blu-ray og Full HD i forbindelse med lanceringen af PlayStation 3. Sharp og Panasonic viste i øvrigt også tv med 8K-opløsning frem – 16 gange højere end Full HD. Er du klar til at tage skridtet til 4K-opløsning inden for et par år og dermed også skifte stue-tv’et ud til et som er væsentlig større? Kan 4K-opløsning få dig til at skifte tv?Flere nyheder

Philips lancerer nye OLED TV med HDMI 2.1

28 Jul 2021 |

Warner holder fast i simultan-premiere på 10 film næste år

27 Jul 2021 |

LG sender nye 8K og 4K LCD TV i handlen

27 Jul 2021 |

Allente åbner for OL i 4K HDR

23 Jul 2021 |

Visuel effekt-legende ser HFR som fremtidens film-format

23 Jul 2021 |

Philips lancerer nye LCD TV med miniLED, Ambilight og Android

22 Jul 2021 |