Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonSony: 3 forskellige billeder på Tv’et på samme tid - FlatpanelsDK

Sony: 3 forskellige billeder på Tv’et på samme tid

21 Jul 2010 | Rasmus Larsen |

Sony har et par esser oppe i ærmet, som kan vise sig at give 3D teknologien helt nye og uanede muligheder. Sony har ansøgt om et patent, der gør det muligt at vise 2 eller 3 forskellige billeder på samme 3DTV – på samme tid. Det sker vel og mærke uden den anden person kan følge med i ”din” udsendelse.

3DTV giver mange muligheder

Fordi 3D briller skiftevis åbner og lukker, kan man også ændre på de billeder, som brugerne foran skærmen ser. Sidder to personer således med hver deres 3D briller foran et 3DTV behøver de ikke nødvendigvis at se samme billede.

Sony HX900
Sony HX900 3DTV

Sony har fået et patent, der giver et 3DTV mulighed for at vise forskellige billeder til forskellige personer på samme tid. Forestil dig følgende scenarier: 1) Multi-player spil, hvor hver spiller ser vidt forskellige billeder i fuld skærm (og man derfor ikke kan følge med i den andens split-screen). 2) Konen ser de unge mødre, manden ser fodbold, og sønnen spiller Playstation 3. 3) Forskellige grupper af seere ser forskellige fodboldkampe på en sportscafé.

”Sony
Sony 3D patent

Der er selvfølgelig mange andre anvendelsesmuligheder. Det handler blot om at være kreativ.

Hvordan virker det?

Metoden er egentlig ganske simpel. Fordi 3D briller skiftevis kan lukke af for højre og venstre øje – eller begge øjne – kan brillerne modtage et signal fra Tv’et om, hvornår seeren skal se hvilke billeder, samt hvilke billeder seeren ikke skal se.

Sony 3D patent
Sony 3D patent

Opdateres billeder fra en fodboldkamp samtidig med billederne fra et PlayStation 3 spil, så kan to forskellige sendere styre hver persons briller, og på den måde fortælle brillerne, at de kun skal åbne når der er billeder fra ét af de to signaler. I eksemplet ovenfor vil seer 1 således se alle billeder med bogstavsangivelserne (f.eks. en fodboldkamp), mens seer 2 vil se billederne med talangivelserne (f.eks. PlayStation 3-spil). Det er to forskellige sendere der fortæller 3D brillerne hos de respektive seere, hvilket billede de skal se.

Flere 3D billeder også mulige

Umiddelbart starter patentet ud med at beskrive, hvordan man kan udnytte metoden til at se flere forskellige 2D billeder på skærmen på samme tid, men metoden kan også anvendes til at vise to gange 3D billeder på skærmen. F.eks. kan sønnen spille PlayStation 3 i 3D, men faderen samtidig ser en 3D Blu-ray film i 3D.

Sony 3D patent
Sony 3D patent

Det giver nogle begrænsninger i forhold til den fulde effekt, men teoretisk er det muligt, og i takt med at fladskærme kan opdatere hurtigere, kan metoden også udvides.

Patentansøgning et år gammel

Sony beskriver ikke hvilken hensigt de har med patentet eller om de overhovedet skal tages i brug. Ansøgningen til patentet blev sendt for cirka et år siden, hvilket kan indikere, at Sony har haft masser af tid til at arbejde med mulighederne; i en periode hvor der netop har været udviklet 3D systemer til PlayStation 3. Og nu hvor PlayStation 3 understøtter 3D, mon vi så ikke også ser hvert fald multi-player-funktionen, hvor hver spiller kan se hvert deres billede i fuld skærm? Hvad tror du? Du kan finde hele beskrivelsen af patentet med masser af illustrationer her.

Tilmeld dig Flatpanels Nyhedsbrev

Seneste nyheder, artikler og anmeldelser i indbakken.

Flere nyheder

Status på UHD Blu-ray i 2024

26 Apr 2024 |

Smugkig på den kommende X (Twitter) app til Smart TV

26 Apr 2024 |

Får du også hvid skærm på DRTV? DR arbejder på løsning

26 Apr 2024 |

Apple Home & AirPlay support for første gang i 2024 Philips OLED TV

25 Apr 2024 |

1 million har oprettet login på DRTV

25 Apr 2024 |

Første 480Hz OLED panel til high-end gaming nu i masseproduktion

25 Apr 2024 |