Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reason<div class="billede"><img src="billeder/mini-oled.jpg"></div>Hastig fremgang i OLED - FlatpanelsDK Hastig fremgang i OLED">

Hastig fremgang i OLED

16 Jun 2006 | Rasmus Larsen |

Det er ikke sikkert du kender eller har hørt om OLED/PLED teknologien på nuværende tidspunkt - hvis ikke er det vist på tide, at du stifter bekendtskab med den.

OLED teknologien vinder mere og mere frem for små skærme, altså skærme der eksempelvis integreres i mp3 afspillere og ure. Næste skridt er mobiltelefoner, og herefter sigter man mod at udbrede OLED teknologien til monitors og ikke mindst Tv.
Du kan læse mere om baggrunden for OLED her: OLED panelteknologi

OLED paneler udmærker sig blandt andet ved et meget højt kontrastforhold og høj farveunderstøttelse. Dette kan kombineres med strømbesparende og meget tynde og fleksible displays.


Samsung prototype af 40 tommer OLED


Hidtil har problemet med OLED været masseproduktionen i store mængder, store skærmstørrelser, samt levetiden – specielt på farven blå. På dette års SID2006 messe fremviste flere producenter dog imponerende fremskridt i teknologien. En af disse var Universal Display.

Universal Display kunne fremvise en fremgang på levetiden, som var ret markant. Her nævnte man f.eks. at levetiden på rød er forbedret til 300.000 timer ved en brightness på 500 cd/m2. Grøn havde man forlænget til levetiden på til 100.000 tomer ved en lysstyrke på 1000 cd/m2 og endeligt kunne Universal Display fremvise blå OLED materiale der havde levetid på 100.000 timer ved en lysstyrke på 200 cd/m2.

Der er på den måde stadig lidt vej før skærmene kan bruges til deciderede Tv og monitor skærme, men store og vigtige fremskridt er nået indenfor de seneste måneder. En kilde fra en kinesisk avis pointerer også, at flere andre firmaer der forsker i OLED har nået tilsvarende fremskridt.


Det betyder også, at levetiden er ved at være på et stadie, hvor den ikke længere er aktuel. Herefter vil man forsøge at optimere OLED panelerne og prøve at udvikle materialer, som lettere kan masseproduceres.
En af de lovende former for masseproduktion hedder Ink-jet. Med relativt få indgreb, kan LCD panelproducenternes 3. og 4. generations fabrikker laves om til at fungere som OLED fabrikker – vel og mærke hvis/når det bliver aktuelt. På den måde virker OLED også som en naturlig udvidelse eller efterkommer af LCD skærmen i fremtiden.

OLED paneler er som nævnt allerede integreret i f.eks. mp3-afspillere. Man forventer, at OLED teknologien vil begynde at modnes i 2009 eller 2010 og derved integreres i større skærme.

Tilmeld dig Flatpanels Nyhedsbrev

Seneste nyheder, artikler og anmeldelser i indbakken.

Flere nyheder

Status på UHD Blu-ray i 2024

26 Apr 2024 |

Smugkig på den kommende X (Twitter) app til Smart TV

26 Apr 2024 |

Får du også hvid skærm på DRTV? DR arbejder på løsning

26 Apr 2024 |

Apple Home & AirPlay support for første gang i 2024 Philips OLED TV

25 Apr 2024 |

1 million har oprettet login på DRTV

25 Apr 2024 |

Første 480Hz OLED panel til high-end gaming nu i masseproduktion

25 Apr 2024 |