Google har droppet Chromecast, der ikke længere produceres, for i stedet at satse på Google TV Streamer. Det er ikke længere en dongle, men i stedet en kompakt boks, der nu også har Ethernet-port, foruden WiFi. Den kører stadig Google TV-styresystem, men har under overfladen nye tricks til at styre opkoblede hjemmeenheder og en opfrisket fjernbetjening.
Flatpanels har testet Google TV Streamer op mod bl.a. Nvidia Shield (2019), Chromecast og YouSee Audio.
Pris og forhandler:
Google TV Streamer - specifikationer
4K-opløsning, op til 60fps HDR10, HDR10+, HLG, Dolby Vision
(HxBxD)
25,4 x 76,2 x 162,6 mm
161,6 g
1x HDMI 2.0
USB Type-C strøm Ethernet (Gigabit)
MediaTek MT8696 SoC 4x ARM A55 2.0GHz CPU Imagination Technologies' PowerVR Rogue GE9215 GPU 4GB RAM 32GB lagerplads (24GB fri)
Dolby Atmos, Dolby Digital Plus, Dolby Digital
WiFi 5 (802.11ac standard) Bluetooth 5.1
MPEG2 MPEG4 HEVC VP9-2 AV1
Google TV (Android 14) Indbygget Google Cast
Fjernbetjening Support af mus og tastatur (USB og trådløs) Support af Bluetooth-spilcontrollere
Google TV Streamer enhed Fjernbetjening USB-C kabel Printet starterguide
Første indtryk
En af de største overraskelser ved Google TV Streamer – ud over navneskiftet – er, at Google dropper dongle-formatet for i stedet at satse på en boks. Der har i næsten et årti været en nærmest manisk idé om, at streamingenheder skal være så små og billige som muligt. Flatpanels har kaldt det 'race to the bottom' – ræset mod bunden – og argumenteret for, at det er en trist vision for fremtidens TV-økosystem. Vi kan ikke forstå ønsket om at nedgradere hardwaren til så sølle en form, at man ikke kan realisere de kæmpestore muligheder, der ligger i en medieboks – særligt ikke når en boks lige så vel som en dongle nemt kan gemmes af vejen pga. Bluetooth-betjening.
Googles strategiskifte validerer konkurrenter som Nvidias (Shield) og Apples tilgang – og mon ikke stemmerne, der kalder på en Apple-dongle forstummer. Amazon og Roku, som vi ikke kender så godt i Danmark, har ligeledes været toneangivende i ræset mod bunden, men forskellen er, at deres bedste enhed i hele perioden har været en boks. Lad os se, hvad Amazon og Rokus næste træk bliver.
Google TV Streamer er hvid (den mørke udgave sælges ikke i Danmark), hvilket gør den lige lovlig synlig i landskabet med kontrast til de sorte kabler (der medfølger et hvidt strømkabel, men intet HDMI-kabel), men som nævnt kan den nemt gemmes af vejen. Den har et lidt atypisk boksformat, hvor den er højere bagtil for at have plads til portene. På bagsiden finder man USB-C og Gigabit Ethernet, hvilket Chromecast som bekendt ikke havde i selve enheden (det var kun muligt med et særskilt strømdåse med Ethernet-stik i).
En anden afgørende årsag til, at Google skifter til boksformat, er, tror vi, at Google TV Streamer skal agere hub i det smarte hjem, med indbygget Thread-radio. Bagsiden af en TV-skærm er et af de dårligste steder for trådløs forbindelse i hjemmet, idet mange TV-skærme har en afskærmet bagside netop for at holde signalerne væk fra elektronikken. Ved at rykke al den trådløse kommunikation ud i en særksilt boks undgår man den faldgrube.
Et boksformat tillader samtidig væsentlig kraftigere og mere hardware, om end boksformatet ingenlunde er garanti for kraftig hardware, hvilket vi kigger nærmere på om lidt.
Opsætning og betjening
Det er ikke vanskeligt at opsætte Google TV Streamer, men det tager lidt tid (ca. 20 minutter for os). Man kan opsætte direkte på skærmen eller bruge Google Home appen, hvilket er en stor hjælp ift. at indtaste brugernavn og kode til sin Google-konto og WiFi. Undervejs i opsætningen skulle der downloades og installeres en softwareopdatering og vi skulle acceptere en masse vilkår for, hvordan Google må bruge vores brugerdata. Undervejs fejlede opsætningen via appen, så vi måtte fortsætte på TV-skærmen – heldigvis ikke forfra. Det største irritationsmoment er stadig, at man efterfølgende skal logge ind i alle sine streaming-apps manuelt – ligesom på andre TV-platforme. Flere apps har dog fået QR-kode, der gør det lidt nemmere.
Venstre: Fjernbetjening til Chromecast med Google TV. Højre: Fjernbetjening til Google TV Streamer. Foto: Flatpanels
Fjernbetjening er blevet lidt længere og har en ny 'Magic'-knap (med stjerne på, nederst), der kan brugerkonfigureres til at åbne eksempelvis en app eller styre Google Home-enheder. Den kan også indstilles til at skifte inputkilde (HDMI-port) på TV'et, forstået på den måde, at man ved gentagne tryk kan "rulle" i listen over inputkilder på TV'et. Man kan ikke tykke ned/op på fjernbetjeningen og heller ikke 'OK', når man er landet på den rigtige inputkilde, men TV-skærmens inputvælger aktiverer typisk sig selv hvis man bare markerer inputkilden og venter.
Det fungerede fint sammen med et LG TV, da vi testede det.
Den nye stjerneknap på fjernbetjeningen kan konfigureres af brugeren. Foto: Flatpanels
De to sponsorerede knapper, Netflix og YouTube, kan kun omprogrammeres vha. en app som Button Remapper, der er gratis fra Google Play-butikken. Man skal først ind i Google TV's Indstillinger -> Tilgængelighed og give Button Remapper lov til at ændre knapper. Man kan definere enkeltklik, dobbeltklik og langt klik, så samme knap kan reelt gøre tre ting. Netflix-knappen omkonfigurerede vi eksempelvis til at åbne DRTV appen med enkeltklik og TV 2 Play med dobbeltklik. Du bestemmer selv. Der vil naturligvis stadig være printet YouTube og Netflix på knapper – for de er jo købt og betalt af udbyderen. De to app-knapper skulle naturligvis have være samme type 'Magic'-knap, som beskrevet ovenfor, der uden yderligere besvær kan konfigureres.
På trods af de mindre ændringer føles fjernbetjeningen overordnet som den, der fulgte med Chromecast. Ingen af de to er særlig lækre at betjene. Gennemsyret af hvidt plastik minder de på sofabordet mere som noget, der styrer barnets fjernstyrede bil end linket mellem brugeren og brugerfladen på TV-skærmen. Den eneste der giver lidt tyngde er AAA-batterierne. Den er med andre ord ikke genopladelig. En positiv ændring er, at knapperne til volumenstyring er rykket fra siden af fjernbetjeningen til overfladen, så man ikke længere er nødsaget til at sidde og fedte med dem. Overordnet synes jeg, at det nye layout af knapperne er meget mere logisk.
Jeg forstår dog ikke, at Google og TV-producenter generelt ikke lægger mere energi i fjernbetjeningens form, materialevalg og lækkerhedsfaktor. På en TV-enhed er fjernbetjeningen det eneste, man rører ved, og gør det hver gang, man ser tv.
Funktionalitet er derimod en helt anden – positiv – historie. Ligesom hidtil kan fjernbetjeningen tænde/slukke for TV'et og styre lydstyrken. Den sættes automatisk op til dit TV-mærke, såfremt HDMI CEC er aktiveret på TV'et. Så godt som alle TV-modeller gennem de seneste 10-15 år understøtter HDMI CEC. Der er dedikeret tænd/sluk knap og selvom den i praksis ikke rigtig er nødvendig i en moderne TV-kontekst, så foretrækker mange nok stadig at have det. Man kan også tænde TV'et med Hjem-knappen på fjernbetjening. Der er desuden kommet en 'Find min fjernbetjening'-funktion, der kan aktiveres ved at trykke på den fysiske knap på bagsiden af selve boksen, så fjernbetjeningen udsender en relativ høj biplyd i 30 sekunder.
Læs også: Guide til HDMI CEC: Styr boksen med TV'ets fjernbetjening
Husk at aktivér HDMI CEC på din TV-skærm foruden Google TV Streamer. Foto: Flatpanels
Visse aspekter af Google TV kan styres med stemmen. Ved at trykke på stemmeknappen kan du f.eks. søge efter indhold på Google TV. Det kan desuden gøres via eksterne højttalere, f.eks. Google Nest, der videresender kommandoer til Google TV. Som nævnt i vores test af YouSee Audio, så har vi dårlige oplevelser med Google Assistant ift. at finde film og serier på Google TV. Oftest får man komplet irrelevante resultater fra YouTube, det alt for få apps er integreret i søgningen, hvilket er undre for et selskab som i hvert fald engang havde spidskompetence som søgemaskine.
Google Assistant er ikke særlig god på Google TV, men vi fik i det mindste ikke irrelevante YouTube-resultater ved søgning på 'Lord of the Rings'. Foto: Flatpanels
Målinger
Google TV Streamer har ARM-baseret CPU, hvorfor strømforbruget ligger på samme lave niveau som tilsvarende bokse inkl. forgængeren. På trods af sin langt kraftigere hardware er Apple TV 4K (2022) dog stadig i front på energieffektivitet pga. en nyere 5nm processornode.
Strømforbrug
Apple TV 4K (2022)
Nvidia Shield (2019)
Chromecast med Google TV 4K
Google TV Streamer
Videostreaming
1,9 – 2,3W
Op til 6,9W
2 – 3,5W
2,4 – 3,5W
Spil
2,0 – 6W
5,0 – 11W
2,0 – 3,2W
2,3 – 4,3W
Menuer
1,8W
3,2W
1,7W
1,7W
Standby
0,8W
1,9W
0,9W
1,2W
Google TV Streamer som medieafspiller
Google TV-brugerfladen ligner sig selv på Google TV Streamer og som dansker har man samme begrænsninger i brugerfladen (manglende faner, indholdsintegration, gratis kanaler mv.) som på andre Google TV-enheder på trods af skridtet til Android 14. Google fokuserer på USA og det må man som ikke-amerikaner bare acceptere. Derfor vil man visuelt blive mødt af samme brugerflade som på Chromecast med Google TV.
Forskellen på Google TV i Danmark og USA kan kort illustreres sådan her:
Hjemmeskærmen har flere faner i USA inkl. 'For You' og 'Live'. Foto: Flatpanels
USA har også diverse temasektioner (venstre). Foto: Flatpanels
Kender du ikke Google TV, så er det groft sagt en hjemmeskærm, hvor indhold fra streamingtjenester trækkes ud på forsiden, så man får lettere adgang. Det kræver dog, at streamingtjenesterne tager Googles udviklerværktøjer, API'er, i brug. Det har kun få streamingtjenester gjort og selvom en given tjeneste har gjort det, så er det ikke selvskrevet, at de fremgår af karrusellen øverst eller i "anbefalinger". Indgangen til disse er kommercielle aftaler med Google, idet i hvert fald nogle "anbefalinger" håndteres som promoveret indhold.
Ikke desto mindre er Google TV overordnet en god brugeroplevelse, hvor man relativt nemt kan finde indhold, man er i gang med at se, og få inspiration til nyt indhold. Ønsker man at bruge streamingtjenesternes egne apps, så ligger de nemt tilgængeligt og man kan sortere app-rækken, som man ønsker. I forhold til de helt gamle Chromecast-dongles er det med andre ord en fuld TV-brugerflade opbygget om apps, hvor herlighederne styres med en fjernbetjening. Så kan du fokusere på at se tv, når du ser tv, i stedet for at sidde og fedte med en smartphone og de mange distraherende smartphone-apps. Hele din familie vil takke dig!
Vi vil ikke bruge så meget krudt på Google TV-delen, for den er nærmest identisk med brugerfladen i Chromecast med Google TV og alle TV-skærme bygget på Google TV. Det er dog værd at tilføje, at Google TV-brugerfladen siden Android 12 har været i 4K-opløsning, og det er naturligvis også tilfældet på Google TV Streamer med Android 14.
Google TV-brugerfladen. Foto: Flatpanels
Ønsker du ikke anbefalinger og reklamer på hjemmeskærmen kan du under Indstillinger -> Konti og login-> Din bruger aktivere 'Apps only mode' nederst.
Der er også forskellige muligheder for pauseskærme:
Pauseskærme på Google TV. Foto: Flatpanels
En nyhed i Google TV Streamer er Gemini-integration, altså Googles nyeste forsøg på en AI-bot. På filmsider i Google Play-butikken finder man et AI-genereret resumé af filmen og udvalgte anbefalinger. Det virker også i Danmark, når Google TV Streamer er opsat til engelsk sprog, som set herunder. "AI" – kunstig intelligens – er jo det nye buzzword, men det er svært at forstå, hvorfor AI er påkrævet til et resumé, som filmselskaberne selv sender ud, og til anmeldelser, hvilket sider som Rotten Tomatoes eller IMDb kuraterer. Denne her Gemini-integration virker mest som en 'hack job', idet brugerfladen også er meget fnidret og svær at navigere i.
AI på TV-skærmen? Indtil videre, nej tak.
AI Gemini-integrationen på Google TV er ikke god og brugernavigationen fnidret. Foto: Flatpanels
Som altid er der indbygget Google Cast (Chromecast) i Google TV. Det er en softwareimplementering af den hardwaredongle, Chromecast startede sit liv som, men der er visse forskelle. Indbygget Google Cast understøtter 4K og HDR, men matcher heller ikke – ligesom Chromecast-dongle – billedfrekvens, så alt dansk indhold (25fps og 50fps) og alt indhold fra danske tv-distributører (inkl. 24fps film/serier speedet op til 25fps) vil som udgangspunkt hakke, idet Google TV som udgangspunkt kører i 60Hz. En anden forskel på indbygget Chromecast er, at du typisk skal være logget ind på streamingtjenesten, hvorfor indbygget Chromecast tæller som en ekstra enhed i streamingtjenestens regnskab over, hvor mange enheder, man kan have tilknyttet. Det var ikke tilfældet med gammeldavs Chromecast.
Annonce:
Det er i stedet på hardwaren, man finder forskelle. Her er hvad Flatpanels har fundet ud af:
Chromecast med Google TV var bygget på en Amlogic S905D3G systemchip med 4x ARM A55 1.9GHz CPU-kerner, Mali-31 GPU, 2GB RAM og 8GB lagerplads
Google TV Streamer skifter chipset-fabrikant til MediaTek og en MT8696 systemchip med 4x ARM A55 2.0GHz CPU-kerner, Imagination Technologies' PowerVR Rogue GE9215 GPU, 4GB RAM og 32GB (kun 24GB tilgængelig for brugeren)
Selvom Google TV Streamer skifter fra Amlogic til MediaTek, så er CPU'en altså den samme, bare clocket marginalt højere. Der er dobbelt op på RAM, hvilket er en kærkommen tilføjelse. Det er dog skuffende at konstatere, at MediaTek MT8696 systemchippen, der sidder i Google TV Streamer, første gang dukkede op i 2021-udgaven af Amazons Fire TV Stick 4K Max, altså en lille streamingdongle i stil med Chromecast. Det er et lille chipset designet til dongles – ikke bokse. Med andre ord er Google TV Streamer reelt bygget på hardware fra 2021.
Vi har her kørt benchmark på CPU og GPU:
Google TV – CPU/GPU benchmark
CPU – Geekbench 4 (single-core & multi-core)
MediaTek MT5887 Philips OLED805
612
1716
YouSee Audio
783
1760
Chromecast med Google TV (4K)
895
2357
Google TV Streamer
924
2554
MediaTek MT5889 TCL C845 X1
929
2256
MediaTek Pentonic 700 TCL C805, X955
971
2452
MediaTek MT5895 Sony XH90, X90J, X90K, X90L, Philips OLED807
1195
2882
MediaTek Pentonic 1000 Philips OLED809
1327
3271
MediaTek Pentonic 1000 Sony A95L, XR90
1359
3342
Nvidia Shield TV
1400
4100
Apple A10X Apple TV 4K 1st Gen
4000
9500
GPU – GFXBench (1080p Manhattan 3.1 & Aztec Ruins), 3D Mark (Slingshot Extreme)
YouSee Audio
fejler
fejler
fejler
MediaTek MT5887 Philips OLED805
fejler
142
450
MediaTek MT5889 TCL C845 X1
277
173
423
Chromecast med Google TV (4K)
330
164
373
Google TV Streamer
329
173
371
MediaTek Pentonic 700 TCL C805, X955
281
174
421
MediaTek MT5895 Sony XH90, X90J, X90K, X90L, Philips OLED807
958
605
1148
MediaTek Pentonic 1000 Philips OLED809
1266
847
1903
MediaTek Pentonic 1000 Sony A95L, XR90
-
-
1913
Nvidia Shield TV
2765
2250
4250
Apple A10X Apple TV 4K 1st Gen
4500
3300
-
Flatpanels
Google havde på forhånd sagt, at Google TV Streamer har en 22% hurtigere CPU end Chromecast med Google TV, der blev lanceret i 4K-udgave i 2020 og HD-udgave i 2022. Vores benchmark viser, at CPU'en er 3% hurtigere på single-core CPU og 8% hurtigere på multi-core CPU ift. 4K Chromecast med Google TV, så sammenligningen fra Google vedrører måske reelt HD-udgaven af Chromecast (som vi ikke pt. har). Det er naturligvis en meget skuffende "forøgelse" med tanke på, at Google TV Streamer er en 2024-enhed og har skiftet fra dongle- til boksformat. CPU-ydeevnen svarer til en typisk TV-skærm med indbygget Google TV (også bygget på MediaTek). GPU'en i Google TV Streamer yder præcis det samme som 4K Chromecast med Google TV – et meget lavt niveau.
Nvidia Shield 2019 (sort), Google TV Streamer (boks) og Chromecast med Google TV (dongle). Foto: Flatpanels
Det kan tilføjes, at Google TV Streamer er begrænset til WiFi 5 og Bluetooth 5.1. Sidstnævnte betyder, at man lytte til TV-lyden i maksimalt ét sæt Bluetooth-hovedtelefoner ad gangen.
I det større perspektiv er Google TV Streamer således langt fra at matche hardwaren i selv første generation af Nvidia Shield fra 2016 og endnu længere fra at matche første generation af Apple TV 4K fra 2017.
Det kan undre, at Google har valgt så svag hardware i et boksformat, der tillader, at man kan folde sig mere ud, og vores mavefornemmelse siger os, at denne enhed oprindeligt skulle have været på markedet tidligere – det bakker de mange læk op om. Hardwaren i Googles streamingenheder sætter klare begrænsninger i dag og i fremtiden ift. hvilke apps og processer, der kan køre på enheden, samtidig med, at avancerede spil afviklet lokalt på enheden er utopi.
Annonce:
En mere relevant betragtning i forhold til hjemmeskærmen og video-apps som DRTV, Disney+ og Netflix er naturligvis, hvordan navigationen føles. Her føles Google TV Streamer hurtigere end vores Chromecast – nok pga. den øgede mængde RAM – men det er en rimelig lav bar, idet vores Chromecast i dag er så træg, at den er dediceret frustrerende at bruge. Det er sket i takt med, at den er blevet opdateret og flere apps er blevet installeret. Vi har svært ved at forestille os, at Google TV Streamer ikke også med tiden bliver langsommere i brug, når Google begynder at blive mere ambitiøs i softwaren. Der er nemlig allerede aldringstegn, f.eks. at Android i Google TV Streamer stadig afvikles i 32-bit. Der er eksempler på Android-apps, der kræver 64-bit for at køre.
Et af vores andre store kritikpunkter vedr. Chromecast var lagerkapaciteten. Her har Google heldigvis oppet sig ved at gå fra 8GB til 32GB, om end kun 24GB er tilgængelig for brugeren. Det betyder, at man i tillæg til Netflix og de andre kan afvikle apps som Plex og Kodi uden konstant at løbe ind i pladsproblemer. I og med, at lokalt afviklede spil er utopi, er 24GB lagerplads nok lige nu, men det er klart, at såfremt Google ønsker at udvikle sin TV-platform til et mere ambitiøst projekt, skal vi meget, meget højere op i fremtiden.
Der findes bunkevis apps til Google TV inkl. apps som Plex og Kodi. Foto: Flatpanels
Det er muligt at udvide lagerpladsen med en ekstern USB-nøgle eller -harddisk. Den skal formateres i exFAT. NTFS virker ikke. Apps kan installeres direkte på den eksterne enhed. For at komme i gang kræver det dog, at du sætter en USB-C hub til Google TV Streamer, og denne skal have gennemgang af strøm idet Google TV Streamer får strøm via det eneste USB-C stik på boksen.
Vi noterede os, at den øgede mængde RAM samtidig sikrer, at flere apps kan holdes i korttidshukommelsen, så apps ikke skal startes forfra hver gang man går ind i dem, inkl. flere spil samtidig. Det løfter brugeroplevelsen.
Lad os vende fokus mod videostreaming. Google TV Streamer skilter med HDMI 2.1, men som sædvanlig siger det ikke rigtig noget. HDMI-porten er nemlig begrænset til HDMI 2.0 båndbredde, altså op til 4K 60Hz med HDR. Den understøtter alle fire relevante HDR-formater: HDR10, HDR10+, HLG og Dolby Vision, så her er man fuldt dækket ind.
Med indhold i fire HDR-formater og forskellige billedfrekvenser (24, 25, 30, 50, 60fps osv.) er det som altid vigtigt, at boksen kan "matche", som det hedder, for at undgå at indholdet afspilles i forkerte farver/lys og for at undgå at video hakker. Kommer du fra de gamle Chromecast-dongles vil du f.eks. have oplevet, at alt dansk indhold som udgangspunkt hakker, da den afspillede det hele i 60Hz, selvom det er skabt i 25 og 50fps. Det er et matematisk faktum, at 25 og 50 ikke går op i 60, hvorfor visse billeder i videostrømmen må vises to gange.
Android TV-styresystemet har i mange år haft et velfungerende match-system til SDR/HDR, altså så boksen automatisk skifter sit HDMI-output mellem SDR, HDR10, HDR10+, HLG og Dolby Vision, afhængigt af indholdets format. Det virker stadig fint på Google TV Streamer, der skifter løs, som den skal inkl. på Netflix, Disney+, YouTube, Apple TV appen og Prime Video, dog med visse undtagelser sammen med de ældste HDR-kompatible TV-skærme uden Dolby Vision-support over 30Hz, hvorfor Google TV Streamer vælger SDR selvom indholdet er i Dolby Vision. Det skyldes manglende match-funktion til billedfrekvens.
Match af billedfrekvens er generelt en speget sag. Siden Android 12 har match af billedfrekvens været indbygget i softwaren, men på grund af Androids mindre kontrollerende natur (konkret videoafspilleren), er det op til hver streamingudbyder at implementere match af billedfrekvens i deres app via Googles API-værktøjer. Det har ikke særlig mange gjort. Som Flatpanels eksklusivt berettede i oktober 2022 blev Netflix den første store streamingtjeneste med understøttelse af match af billedfrekvens på Android. Det gør Netflix stadig og en forskel ift. Chromecast med Google TV er, at Netflix på Google TV Streamer (eller Android 14?) også matcher til 25/50fps, så f.eks. Formula 1: Drive to Survive ikke længere afspilles hakkende i 60Hz, men i stedet i hakkefrit i 50Hz.
Vi tjekkede endnu en gang om andre apps såsom Apple TV, Disney+, Max, DRTV og TV 2 Play skulle have fået implementeret match af billedrekvens, men der er ikke sket mere siden da, hvorfor rigtig meget indhold på Google TV Streamer hakker under afspilning.
YouTubes videoafspiller kan ikke fremvises pga. dine valg i cookie-boksen. Du kan acceptere cookies i 'Privatliv' nederst til højre.
Netflix matcher billedfrekvens på Google TV Streamer, når match-funktionen aktiveres, men andre streamingtjenester gør ikke. Video: Flatpanels
Det er en frustrerende mangel, der gør, at vi stadig har svært ved at anbefale Chromecast og Google TV Streamer til entusiaster. Endnu mere frustrerende er det, når man kan konstatere, at YouSee har indbygget et acceptabel system til match af billedfrekvens på app-niveau – ikke indholdsniveau – i den nye YouSee Audio (test her). Google burde gøre det til en prioritet at få det fikset, da det pt. er et af de største problemer i deres streamingenheder.
Vi anbefaler derfor, at danskere ændrer video-output på Google TV Streamer fra 4K 60Hz (Auto) til 4K 50Hz, hvis du primært ser dansk indhold. Nu vil amerikanske film og serier så hakke – der er ikke nogen middelvej på Google TV Streamer.
Google TV Streamer er opsat til Auto (60Hz), men danskere bør nok ændre til 4K 50Hz. Foto: Flatpanels
En nyhed i Google TV Streamer er hardware-understøttelse af videoformatet AV1, der er mere effektiv videokomprimering end HEVC, som i dag bruges til det meste 4K-indhold. Google har gjort det til et krav i nye certificerede Android-baserede TV-enheder at understøtte AV1 og nu lever Google også selv op til sit krav med Google TV Streamer. 4K Chromecast understøtter ikke AV1. Både YouTube og Netflix er begyndt at overgå til AV1, men det er ikke alle enheder, der kan håndtere AV1, som får streamet serveret i AV1. Det gør Google TV Streamer heldigvis på både YouTube og Netflix, som vist herunder.
Google TV Streamer har hardware-support af videoformatet AV1, der nu bruges på YouTube og Netflix. Foto: Flatpanels
Apps til afspilning af lokale mediefiler, såsom Kodi og Plex, har bedre implementering af match af billedfrekvens og Google TV Streamer er en OK enhed til brug med lokale mediefiler, men den har her også nogle relevante begrænsninger på både lyd- og billedsiden. På billedsiden skal du være opmærksom på, at den ikke korrekt håndterer Dolby Vision profil 7, hvilket er den variant, der anvendes på UHD Blu-ray med et base layer (BL) og enhancement layer (EL), som skal kombineres til enten FEL eller MEL. I praksis betyder det, at f.eks. Kodi konverterer til Dolby Vision profil 8, mens apps som Plex og Emby falder tilbage på HDR10 ved afspilning af UHD Blu-ray rips i Dolby Vision. Som generel tommelfingerregel bør dine UHD Blu-ray skiver afspilles på en UHD Blu-ray afspiller, for denne begrænsning er tilfældet på de fleste bokse. Google TV Streamer understøtter Dolby Vision profil 8 og profil 5.
Vil du tilgå udenlandske streamingtjenester, så er det værd at nævne, at Google har hardcoded DNS-indstillingerne i sine streamingbokse. Det betyder, at der er vanskeligere at bruge 'smart-dns'-tjenester til at omgå geoblokering. Du bør i stedet opsætte DNS i routeren eller kigge på VPN apps til Google TV Streamer. Vi har god erfaring med NordVPN på Chromecast og Google TV Streamer.
Tuner vi ind på lyden, så lad os starte med tabsfri (lossless) lyd, altså Dolby TrueHD og DTS-HD MA, hvilket har relevans ift. rips af Blu-ray skiver. Google TV Streamer kan ikke lave passthrough af tabsfri HD-lydformater, hverken med eller uden Dolby Atmos og DTS:X, til dekodning på en AV-receiver eller soundbar.
Annonce:
I stedet vil Google TV Streamer forsøge at dekode lyden direkte på enheden, hvilket er en blandet landhandel. Boksen er bygget på den såkaldte Dolby MS12 dekoder, som er typisk for nyere streamingenheder. Den kan dekode op til Dolby Digital Plus (E-AC-3), med eller uden Dolby Atmos. Indbygget i Android er der en software-stack, som kan håndtere visse Dolby og DTS codecs, f.eks. dekode DTS-HD til 5.1 PCM og Dolby TrueHD til 7.1 PCM, om end det ikke altid virker (så får man i stedet 2.0 PCM). Apps som Plex og Kodi kan også transkode lyd til andre formater, når boksen kommer til kort.
Google sælger trådløse højttalere, såkaldt Nest Audio. Selskabet har længe talt om, at de skal kunne parres trådløst til Google TV-enheder for at løfte TV-lyden, men det er ikke muligt endnu i Google TV Streamer. Du kan parre Bluetooth-højttalere, men vores erfaring er, at det ofte er forbundet med forsinkelse i lyd ift. billedet.
Til gengæld har Google TV-enheder fået understøttelse af spatial audio – rumlig lyd – sammen med Google Pixel Buds Pro. Vi har ikke et sådan par, så vi kan ikke kommentere på oplevelsen, men det skulle også virke på Google TV Streamer.
Skal man perspektivere på medieafspiller-delen, så er der naturligvis mange nuancer. Hvad du skal tage med dig, er at Google TV Streamer ikke er en erstatning for Nvidia Shield, når det kommer til afspilning af HD-lydformater. Hold derfor fast i din Nvidia Shield, hvis du har mange Blu-ray rips liggende på netværk eller harddisk. Hvad angår streaming fra streamingtjenester som DRTV, Netflix, Disney+ osv. så er Google TV Streamer (og Nvidia Shield) ikke på niveau med Apple TV 4K.
Google TV Streamer som spilkonsol
Nvidia Shield fik på trods af sin fornuftige grafikprocessor for sin tid aldrig sat fut under spilmarkedet på Android. Man kunne have håbet på, at Google TV Streamer med sit boksformat var en ny start og chance for at lægge et hardwarefundament for videospil på Android / Google TV. Det er den desværre ikke. Vi har allerede knyttet kommentarer til hardwaren i vores afsnit med benchmark og lokal afvikling af spil i bare lidt avanceret form er udelukket på Google TV Streamer, selvom Android som sådan er klargjort til opgaven, med bred support for spil-controllere, understøttelse af spilmotorer, ALLM og mange andre tiltag. Det nærmeste man kommer er spil som Asphalt 8, der kører OK men ikke godt på Google TV Streamer.
Vejen til konsolspil på Google TV er i stedet spil-streaming – cloud gaming – med apps som Nvidias GeForce Now, Amazon Luna (findes ikke i Norden) og Boosteroid. Google har som bekendt lukket Stadia og Microsofts Xbox app med spil-streaming findes endnu ikke til Android.
Her kommer nogle af tiltagene i Android til gavn inkl. bred support af spilcontrollere. Vi vil ikke kaste os ud i en storstilet test af spilstreaming på Google TV Streamer, da vi allerede har prøvet kræfter med det på TV-platforme, og vores konklusion er klar: Spil-streaming ikke et alternativ til en spilkonsol, men til spil, hvor hastighed ikke er alfa-omega kan det gå an, og det er jo en besnærende tanke: At kunne afvikle nye konsolspil på TV'et helt uden en fysisk konsol.
Spil-controllere fra f.eks. Xbox forbinder uden problemer til Google TV Streamer, og de kan også styre brugerfladen. Det er i øvrigt også muligt at forbinde mus og tastatur til visse spil via en USB-C hub.
Du skal her huske at sætte dit TV i Game-profil for at nedbringe TV'et input-forsinkelse, da som udgangspunkt nemt kan være over 100 ms. Oveni kommer forsinkelsen til serveren, hvilken også er markant, og forsinkelsen til Bluetooth-controlleren, der heller ikke er uden betydning. Sammen med fraværet af Xbox appen, fraværet af 120fps support i diverse spil-apps (nedbringer forsinkelsen betragteligt), fraværet af lokal dansk infrastruktur til spilstreaming, svingende kvalitet og stabilitet, er der stadig mange brikker, der skal falde på plads før vi ville driste os til at kalde Google TV Streamer en bare marginal konkurrent til spilkonsoller som PlayStation og Xbox.
I denne fase af udviklingen og overgangen fra x86 til ARM processorarkitektur ville vi have været mere begejstrede for at se en satsning udi lokalt afviklede konsolspil på Google TV. Dette er – modsat tilstanden på spilstreaming – bestemt ikke utopi. Se bare, hvor Nintendo står efter de har skiftet til ARM processor i Switch, der har tilstrækkelig om end bestemt ikke kraftig hardware. Android kunne være mindst det samme sted som Switch gennem målrettede investeringer, men hvad kommer først; hønen eller ægget? I dette tilfælde er det afgjort hardwaren i Android-mediebokse, der simpelthen er for alt, alt svag og uambitiøs.
Google TV Streamer som hjemmehub
Google TV Streamer kan styre opkoblede enheder i det forbundne hjem, eksempelvis lys i stuen og temperaturen, over Google Home-platformen, der har fået sit eget menupunkt i kontrolcentret. Det vil andre Google TV-enheder også snart få via en opdatering, men Google TV Streamer vil stadig adskille sig ved for første gang i en at have indbygget Thread-radio til brug med Matter.
Thread er en relativ ny lavenergi, trådløs kommunikationsprotokol, der kommunikerer over IP og opbygger eget mesh-netværk. I teorien betyder det, at jo flere Thread-enheder, du har i hjemmet, desto mere stabilt og langtrækkende vil et opkoblet hjem med Thread blive, da enhederne kommunikerer direkte med hinanden. Thread kræver ingen særskilte hubs, men det kræver en såkaldt Thread border router – grænserouter – og denne kan være indbygget i enheder som TV, højttalere og streamingbokse, hvilket netop er tilfældet med Google TV Streamer, der således agerer multi-hub for Google Home via både WiFi, Ethernet og Thread. Thread kræver til hjemmestyring Matter support, hvilket Google TV Streamer også har.
Der er på nuværende tidspunkt ganske få hjemmeenheder på markedet med Thread, så tiden vil vise, om hjemmeautomatisering slår an denne gang via enheder som Google TV Streamer og Apple TV 4K (2022), der også har indbygget Thread-grænserouter. Vi kan dog teste Google Home-integrationen i mere generelle termer, og her finder vi, at Google TV Streamer klarer opgaven fint. Hjemmeenheder reagerer hurtigt, når man vælger at f.eks. slukke lyset fra Google Home-panelet på TV'et.
Her ses det nye Google Home-panel i kontrolcentret på Google TV Streamer. Bemærk at vi kan styre f.eks. temperatur, men også til dels andre Google TV.
Google Home-styring på Google TV. Foto: Flatpanels
Der er dog begrænsninger i softwaren. De hjemmeenheder, man ser i Google Home-panelet på Google TV Streamer, er 'favoritterne', som man har valgt i Google Home appen på sin telefon. Det kan ikke ændres specifikt på Google TV Streamer, så der f.eks. kun fremvises udvalgte enheder eller automatiseringer, eller variere det ift. hvilket rum, boksen er placeret i. Det er et softwarespørgsmål, så vi krydser fingre for udbygget funktionalitet i fremtiden.
En anden begrænsning er Picture-in-Picture funktionen til brug med kameraer. Den virker kun til fulde med Google Nest-videoringeklokker, om end man stadig kan få en lille notifikation fra andre kompatible videoringeklokker. Med Googles egne enheder får man også kun video-preview, når aktivitet registreres med et ring – ikke ved bevægelsesregistrering. Picture-in-picture funktionen virker ikke med streaming-apps overhovedet.
Denne form for hjemmestyring har været en primær årsag til, at Google har skiftet fra dongle til boks, og en primær årsag til prisen er forhøjet, men med mindre du er fuldt investeret i Google Home-enheder allerede, så er vores indtryk, at Google TV Streamer ikke er helt moden nok til at agere husets hub, ligesom markedet for Thread-enheder også er i en meget tidlig fase. Giv det nogle år.
Konklusion
Google TV Streamer er nu en boks – ligesom Nvidia Shield og Apple TV 4K – men kun i udseende, ikke ydeevne, for CPU og GPU er lige så svage som i Chromecast med Google TV. Det stiller begrænsninger i dag og fremtiden, men man kan alligevel glæde sig over øget RAM, der tillader flere aktive apps i baggrunden, og markant øget lagerplads, der tillader installation af mange flere apps. Videoformatet AV1 er nu også supporteret i hardware.
Annonce:
Annonce:
Den største nyhed i Google TV Streamer er Google Home-delen med indbygget Thread-radio, så boksen kan agere Thread-grænserouter sammen med Matter. På dette punkt er Google TV Streamer lidt foran sin tid, da det stadig er meget begrænset, hvor mange mange hjemmeenheder, der har Thread. Google Home-styring via kontrolpanelet er nyt, men det kommer også til andre Google TV-enheder (uden Thread) inden længe. Thread er en primær årsag til skift til boks-format.
Google TV Streamer er en OK medieafspiller, med adgang til nærmest alle relevante apps, inkl. danske som DRTV og TV 2 Play, fra Google TVs app-butik, plus understøttelse af 4K, HDR10, HDR10+, Dolby Vision og Dolby Atmos. Oven i hatten får man indbygget Google Cast-funktion (Chromecast). Boksen matcher dog ikke Apple TV 4K, idet Googles match-system til billedfrekvens i praksis kun virker med Netflix, hvorfor rigtig meget videoindhold vil hakke. Match af SDR/HDR virker korrekt. Google TV Streamer matcher heller ikke Nvidia Shield ift. lokal medieafspilning, idet HD-lydformater ikke kan videresendes.
Google TV Streamer kan ikke tages i betragtning som 'spilkonsol' og det er en skam, at Google ikke har brugt skiftet til boksformat som springbræt til at udbygge Google TV til en spilplatform. I stedet skal man kigge mod spilstreaming, men her mangler Xbox – og Stadia – appen.
Flatpanels mener ikke, at ejere af Chromecast med Google TV bør fare ud og købe Google TV Streamer – der er for få nyheder. Boksen er, modsat forgængeren, for dyr til at være et impulskøb med et prisskilt på 900 kroner og i denne prisklasse bør man seriøst overveje at betale den beskedne merpris op til Nvidia Shield (test her) eller Apple TV 4K (test her). Google TV Streamer er en fin boks, men ultimativt falder den lidt imellem to stole.
Apps/spil økosystem vurderet som udbuddet af spil/apps og kvaliteten/brugervenligheden af disse Features vurderet på funktioner og anvendeligheden af disse, samt finish Brugeroplevelse vurderet som anvendelighed af brugerinterface og generel oplevelse ved brug af boksen, inkl. controller/betjening Samlet score vægtet som: 40% apps, 30% Features, 30% Brugeroplevelse. Alle scores udregnes ift. et flydende maksimalt antal point, defineret af det vi betragter som det bedste på markedet, og omregnes til %. En karakter vil dermed falde løbende når nye og bedre mediebokse kommer til og sætter nye standarder. Vores karakterer vil derfor være almengyldige på tværs af årgange. En score på 100% i en given kategori markerer, at boksen betragtes som det ypperste opnåelige dags dato.
Fuldt app-katalog pga. Google TV Android-funktioner inkl. Google Cast Øget lagerplads & RAM, AV1 4K, HDR10+, Dolby Vision & Atmos Lavt strømforbrug Indbygget Thread til Matter
Svag hardware & ydeevne Kun match af billedfrekvens på Netflix Kun Wifi 5 & Bluetooth 5.1 Reklamer i brugerfladen Pris