Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonTest: Thomson Streaming Box Plus - FlatpanelsDK

Test: Thomson Streaming Box Plus

|


Thomsons nye medieafspiller er en boks, der er kraftigere end sticks, og et direkte alternativ til Google TV Streamer. Den har både WiFi og Ethernet og har i modsætning til Googles egne enheder sågar en indbygget mikrofon til stemmekommandoer.

I vores test sammenligner vi også Thomsons boks med Google TV Streamer, Nvidia Shield og Apple TV 4K.


Pris og forhandler:

Thomson Streaming Box Plus - specifikationer

4K-opløsning, op til 60fps
HDR10, HDR10+, HLG, Dolby Vision
(HxBxD)43 x 118 x 118 mm
296 g
1x HDMI
Strømstik
USB
Ethernet
Amlogic S905X4-B
4x ARM A55 2.0GHz CPU
ARM Mali-G31 MP2 850MHz 
3GB RAM
32GB lagerplads (22GB fri)
Dolby Atmos, Dolby Digital Plus, Dolby Digital
WiFi 6 (802.11ax standard)
Bluetooth 5.2
MPEG2
MPEG4
HEVC
VP9-2
AV1
Google TV (Android 12)
Indbygget Google Cast
Fjernbetjening
Support af mus og tastatur (USB og trådløs)
Support af Bluetooth-spilcontrollere
Boksen
Fjernbetjening
Strømkabel (udskifteligt stik)
HDMI-kabel
Printet starterguide

Første indtryk

Vi har gennem en årrække set branchen forsøge at skrumpe medieafspillere til mindre og mindre formater. Det er nyttigt i forhold til at gemme boksen af vejen, men ikke fordrende for udviklingen i hardware. Det er trods alt begrænset, hvad meget man kan proppe i et lille stick. Med Google TV Streamer signalerede Google, at vi skal tilbage mod bokse for at kunne gøre mere – ikke mindre – og vi er glade for, at Thomson følger efter. Med boks-formen er der nemlig blevet plads til kraftigere hardware (det vender vi tilbage til), Ethernet-port, indbygget mikrofon, USB, HDMI (naturligvis) og en knap på fronten. Hvad gør den? Jo den finder fjernbetjeningen, hvis du har mistet den, hvilket er rigtig nyttigt. Fjernbetjeningen udsender simpelthen en lyd efter man har trykket på knappen. Thomsons boks findes i både sort og hvid, og hvad har folk egentlig imod bokse? Engang betød det ekstra fjernbetjening, men det er vi forlængst ovre, og idet det hele foregår via Bluetooth og WiFi, kan boksen nemt gemmes af vejen, f.eks. bag TV'et. Flere bokse, færre sticks, tak! På siden af boksen sidder i øvrigt en lille slider, som deaktiverer mikrofonen, hvis man ikke ønsker at bruge den. En fin detalje er også, at strømstikket kan udskiftes på strømdåsen. Der medfølger både dansk og UK stik. Kablerne, der medfølger, matcher farven på boksen. Vi havde dog ønsket, at strømkablet lige var en halv meter længere, så det blev lettere at gemme boksen af vejen.

Opsætning og betjening

Det er ikke svært at opsætte Google TV enheder, der alle følger en standardiseret opsætningsproces fra Google, men det kan godt tage lidt tid. Igen denne gang strejkede vores Google app på mobilen undervejs i processen, så vi måtte færdiggøre opsætningen på selve TV'et. Det sker tit. Igen, det er ikke svært, men dog lidt fnidret at skulle indtaste tekst via fjernbetjeningen. Vi vil også opfordre Google til ikke at kræve, at enheden opdateres under opsætningen – det kan man da bare gøre bagefter. Da Thomson boksen var opsat, forløb det derimod strålende. Ligesom andre nyere Google TV – og Apple TV – bokse registrer den automatisk, hvilken TV-skærm, som er tilsluttet, og indlæser styring. Vi skulle intet gøre for at Thomsons fjernbetjening kunne styre det LG TV, som den var tilsluttet. TV'et tænder/slukker med boksen og Thomsons fjernbetjening styrer uden videre lydstyrken på TV'ets højttalere – meget elegant. Husk blot at aktivér HDMI CEC på din TV-skærm. Det er det normalt som udgangspunkt, men ikke altid. Læs også: Guide til HDMI CEC: Styr boksen med TV'ets fjernbetjening Vi undrede os efterfølgende over, hvorfor mikrofonen i boksen ikke virkede, selvom den fysiske slider på boksen var aktiv. Det skyldtes, at man åbenbart også skal aktivere håndsfri mikrofon under sin brugerprofil i Google TV menuen. Man kan i øvrigt bruge også mikrofonen til tænde og slukke TV'et ved at sige "Hey Google, turn on/off the TV". Det virkede som tiltænkt og en lille indbygget højttaler giver stemmefeedback. Den medfølgende fjernbetjening minder lidt om Googles, men har lidt flere knapper inkl. nogle overflødige knapper efter vores mening. Vi ville også gerne have undværet de fire sponsorknapper. Til gengæld er stjerne-knappen nyttig. Den kan i Google TV brugerkonfigureres til at åbne din favorit app eller f.eks. åbne Google Home-panelet til styring af hjemmet – mere om det senere. Fjernbetjeningen bruger normale batterier og er således ikke genopladelig. Den har en afrundet bagside og det hele er i plastik, så den føles ikke eksklusiv, men virker upåklageligt. Den taktile feedback i knapper er også lidt mere tilfredsstillende end på f.eks. Googles egen fjernbetjening. I forhold til at omkonfigurere knapper kan vi i øvrigt slå et slag for den gratis app 'Button Mapper', som findes i app-butikken.

Målinger

Thomson Streaming Box Plus 270 er bygget på en ARM-baseret systemchip, som er energieffektiv. Herunder har vi sammenlignet strømforbruget med andre bokse.
StrømforbrugApple TV 4K (2022)Nvidia Shield (2019)Google TV StreamerThomson 270
Videostreaming1,9 – 2,3WOp til 6,9W2,4 – 3,5W3,1 – 3,7W
Spil2,0 – 6W5,0 – 11W2,3 – 4,3W3,4 – 4,4W
Menuer1,8W3,2W1,7W2,5W
Standby0,8W1,9W1,2W2,4W

Thomson Streaming Box Plus som medieafspiller

I og med, at boksen er baseret på Google TV softwaren, fungerer den præcis ligesom Chromecast med Google TV, Google TV Streamer og alle TV-skærme med Google TV, ud over at disse også har en tv-tuner. Thomsons boks er en ren streamer. Læs også: Test: Google TV Streamer Vi vil ikke bruge så meget krudt på at beskrive Google TV, idet vi allerede har gjort det endeløst i tidligere anmeldelser, men blot notere os, at brugerfladen stadig ikke er lige så udbygget i Danmark – og Europa – som USA. Amerikanerne har flere faner og sektioner, der gør det nemmere at finde indhold.
Til gengæld betyder det, at vi slipper for nogle af de mest prominente reklamer i brugerfladen, om end de nok med tiden også vil blive skaleret op herhjemme. Google TV brugerfladen er som bekendt bygget op om indholdsrækker, hvor hver tjeneste, der har taget Googles udviklerværktøjer i brug, får sin egen række. Der er også 'Fortsæt med at se' på tværs af supporterede tjenester, hvilket ikke er så mange i Danmark, og mulighed for bare at åbne apps, som man plejer. At trække indholdet ud af apps til en kurateret forside er et fint koncept, men også et koncept, hvor streamingtjenester begynder at kunne betale sig til fordelagtig promovering. Og så er der naturligvis den store bannerkarrusel øverst, hvor der hele tiden vises reklamer. Vi oplevede ingen væsentlige softwareproblemer med Thomson boksen. Danske apps som DRTV og TV 2 Play såvel som internationale apps som Apple TV appen, Netflix og YouTube virkede som tiltænkt. De streamer i op til 4K-opløsning og op til 60fps. Boksen understøtter HDR10, HDR10+ og Dolby Vision, hvilket også virkede efter hensigten, inkl. automatisk match af dynamikområde, altså skift imellem disse i forhold til indholdets format. Hvad angår match af billedfrekvens, så boksen fra Thomson Google TV's standard-funktion. På nuværende tidspunkt er det stadig kun Netflix der har taget udviklingsværktøjerne i brug til dette, hvorfor kun Netflix appen skifter mellem 24Hz, 60Hz osv.. Det vil sige, at f.eks. indhold på DRTV, der er lavet i 25 eller 50 billeder per sekund, afspilles i 60Hz. Matematikken siger os, at 50 ikke går op i 60, hvorfor afspilningen vil hakke en smule. Ikke alle ser det, men det trænede øje gør. Vi anbefaler, at danskere ændrer video-output fra 4K 60Hz (Auto) til 4K 50Hz, hvis man primært ser dansk indhold. Nu vil amerikanske film og serier så hakke – der er ikke nogen middelvej på Google TV Streamer. Her er Apple TV 4K stadig alene om at supportere match af billedfrekvens på tværs af de fleste danske og internationale apps. Læs også: Test: Apple TV 4K (2022) På software tror jeg, at mange vil have svært ved at skelne Google TV Streamer og Thomson Streamer Box Plus. Selv Google Home-panelet, hvorfra man kan styre husets opkoblede enheder, er der. Den eneste forskel relaterer sig faktisk til en hardwarefunktion, nemlig Thread. Det hr Thomsons boks ikke, men den kan stadig styre hjemmeenheder via andre veje, f.eks. WiFi, og jeg havde ingen problemer med at styre temperaturen på min Nest-termostats fra Thomson boksen – det skete uden ventetid.
Som altid i Google TV er der indbygget Google Cast (Chromecast) og Google Assistant. Stemmestyring kan være nyttig til visse formål, men vores kritik af Googles består. Alt for tit, når man søger efter film eller tv-serier, får man i stedet præsenteret komplet irrelevante resultater fra YouTube – som Google ejer. Google Assistant er også ret dårlig til at forstå, hvad man siger, og hvis man får sagt tingene på en forkert måde, så vil den slet ikke lystre. F.eks. fik jeg sagt "find Lord of the Rings movies", hvilket kun gav YouTube-resultater, hvorfor "Lord of the Rings movies" gav det tiltænkte. Ganske frusterende, men alt dette ligger i Googles ende – ikke Thomsons.
Google Assistant har mange mangler og irritationsmomenter. Foto: Flatpanels
Der er også forskellige muligheder for pauseskærme:

Google TV screensaver

Pauseskærme på Google TV. Foto: Flatpanels

Thomson har sågar den Gemini AI-integration, som vi omtalte i vores test af Google TV Streamer. På filmsider i Google Play-butikken finder man et AI-genereret resumé af filmen og udvalgte anbefalinger. Det virker også i Danmark, når Google TV Streamer er opsat til engelsk sprog, som set herunder. Det er stadig ikke særlig nyttigt, efter vores mening, og i forhold til al tidens snak om AI – kunstig intelligens – vil vi blot bemærke, at ingen af de Google TV-baserede bokse på markedet har musklerne til noget AI-relateret. De algoritmer, der ligger bag, kører i skyen.
Annonce:
Med softwaren på plads gik vi videre til at undersøge hardwaren i Thomson Streaming Box Plus. Her er hvad Flatpanels har fundet ud af (med Google TV Streamer som reference):
  1. Thomson Streamer Box Plus har Amlogic S905X4 systemchip med 4x ARM A55 2.0GHz CPU-kerner, en Mali G31 GPU, 3GB RAM og 32GB (kun 22GB tilgængelig for brugeren)
  2. Google TV Streamer har MediaTek MT8696 systemchip med 4x ARM A55 2.0GHz CPU-kerner, Imagination Technologies' PowerVR Rogue GE9215 GPU, 4GB RAM og 32GB (kun 24GB tilgængelig for brugeren)
Der er altså tale om rimelig sammenlignelig hardware, hvor Google TV Streamer på papiret har en lille fordel, men hvordan afspejler det sig i praksis. Vi har her kørt benchmark på CPU og GPU:

Google TV – CPU/GPU benchmark

CPU – Geekbench 4 (single-core & multi-core)
MediaTek MT5887
Philips OLED805
612
1716
YouSee Audio
783
1760
Thomson Streaming Box Plus
858
2146
Chromecast med Google TV (4K)
895
2357
Google TV Streamer
924
2554
MediaTek MT5889
TCL C845 X1
929
2256
MediaTek Pentonic 700
TCL C805, X955
971
2452
MediaTek MT5895
Sony XH90, X90J, X90K, X90L, Philips OLED807
1195
2882
MediaTek Pentonic 1000
Philips OLED809
1327
3271
MediaTek Pentonic 1000
Sony A95L, XR90
1359
3342
Nvidia Shield TV
1400
4100
Apple A10X
Apple TV 4K 1st Gen
4000
9500
GPU – GFXBench (1080p Manhattan 3.1 & Aztec Ruins), 3D Mark (Slingshot Extreme)
YouSee Audio
fejler
fejler
fejler
MediaTek MT5887
Philips OLED805
fejler
142
450
MediaTek MT5889
TCL C845 X1
277
173
423
Thomson Streaming Box Plus
329
161
370
Chromecast med Google TV (4K)
330
164
373
Google TV Streamer
329
173
371
MediaTek Pentonic 700
TCL C805, X955
281
174
421
MediaTek MT5895
Sony XH90, X90J, X90K, X90L, Philips OLED807
958
605
1148
MediaTek Pentonic 1000
Philips OLED809
1266
847
1903
MediaTek Pentonic 1000
Sony A95L, XR90
-
-
1913
Nvidia Shield TV
2765
2250
4250
Apple A10X
Apple TV 4K 1st Gen
4500
3300
-
Flatpanels
Som det fremgår af vores målinger ligger Thomson på CPU nogle procenter under Googles egen boks. På GPU, altså grafikdelen, ligger de på niveau. Nvidia Shield er stadig den førende Android-boks, vi har målt på, og Apple TV 4K efterlader alle andre bokse i støvet.
Thomson Streaming Box Plus
Boksen leveres med Android 12. Foto: Flatpanels
Der er altså ikke udslagsgivende forskelle i hardwaren mellem Thomson og Googles boks, hvilket giver sig til udtryk i menuerne. Thomsons boks minder på hastighed og stabilitet mere om Google TV Streamer end om Chromecast med Google TV, hvilket vi også tilskriver mængden af RAM og lagerplads. Man kunne have håbet på mere potent hardware, men i forhold til det direkte sammenligningsgrundlag noterer vi os, at Thomsons boks (startpris) koster nogenlunde det samme som Googles (på tilbud) Thomson boksen kører Android 12 ligesom Googles boks, hvilket i øvrigt betyder, at brugerfladen afvikles i 4K i stedet for 1080p (Android 11 og tidligere). En fordel der tipper i Thomsons favør er WiFi 6 (mod WiFi 5 i Google TV Streamer) og Bluetooth 5.2 mod 5.1. Det er muligt at udvide lagerpladsen via USB-nøgle/harddisk. Der et et klassisk USB-stik på boksen.
Nvidia Shield 2019 (sort), Google TV Streamer (boks) og Chromecast med Google TV (dongle). Foto: Flatpanels
Lad os vende fokus mod videostreaming. Ligesom mange andre skilter Thomson med HDMI 2.1, men som HDMI-organisationen har meldt ud, er alt nu HDMI 2.1. Selve HDMI-porten i boksen er. begrænset til HDMI 2.0 båndbredde, altså op til 4K 60Hz med HDR.
Thomson Streaming Box Plus
AV1 understøttes i hardware og virker som tiltænkt. Foto: Flatpanels
Som nævnt tidligere understøttes 4K HDR streaming uden problemer i op til Dolby Vision. Thomson boksen har også hardware-support af AV1 video-format, hvilket sikrer, at den kan streame video i AV1. Dette bekræftede vi på YouTube i testen. Apps til afspilning af lokale mediefiler, såsom Kodi og Plex, har bedre implementering af match af billedfrekvens og er ligesom Google TV Streamer en fin nok enhed til at streame film lagret lokalt på netværket. Vær dog opmærksom på, at den ikke kan lave passthrough af lyd ligesom Nvidia Shield. Den håndterer heller ikke Dolby Vision profil 7, hvilket er den variant, der anvendes på UHD Blu-ray. Hvis du vil afspille Blu-ray og UHD Blu-ray, så gør det på en disc-afspiller i stedet. På lydfronten understøttes Dolbys lydformater op til Dolby Atmos, og det virker efter hensigten på streamingtjenester som Netflix og Apple TV+. Der understøttes ikke dekodning af DTS:X eller DTS-HD lyd. Der understøttes heller ikke tabsfri – lossless – Dolby-lyd, altså TrueHD.
Annonce:

Thomson Streaming Box Plus som spilkonsol

Som det ses i vores benchmark-tabel er Thomson boksen ikke et kraftcenter. Den kan afvikle nogle af de simple spil, som ligger i Google. TV app-butikken, såsom Asphalt 8, Badland eller Beach Buggy Racing, men den kommer aldrig til at kunne afvikle spil i konsolklassen. Søger man mere ambitiøse spil, så skal man i stedet kigge mod spilstreaming, altså tjenester som Nvidia's GeForce Now eller Boosteroid. Google Stadia er som bekendt lukket og Microsofts Xbox app findes endnu ikke til Google TV. For at komme i gang skal man tilslutte en spil-controller fra f.eks. Xbox eller PlayStation. Det gøres via Bluetooth. Dette fungerede uden problemer for os, men fraværet af Xbox appen er en skam, samtidig med, at Google TV's udvalg af købespil, som kan downloades, ikke er særlig inspirerende. Her bør man stadig holde fast i sin Xbox eller PlayStation.

Thomson Streaming Box Plus test

Man kan installere simple spil såsom Beacy Buggy Racing, men avancerede spillet kræver spilstreaming. Foto: Flatpanels

Konklusion

Thomsons nye streamingboks minder rigtig meget om Google TV Streamer, som vi vil kalde den en værdig konkurrent til. Der er mange flere ligheder end der er forskelle og på nogle områder, såsom WiFi 6, Bluetooth 5.2 og indbygget håndfri mikrofon, er Thomson foran. På andre punkter er Google foran, såsom indbygget Thread.
Annonce:
På hardwaren ligger Thomsons boks i samme klasse, med samme grafikydelsen og lidt lavere CPU, men i praksis føles de meget ens, når man navigerer i menuer og apps. Thomsons boks er afgjort hurtigere end den ældre Chromecast med Google TV – og andre dongles/sticks – og med Google TV indbygget har man adgang til nærmest alle danske og internationale streaming-apps. Hvad vi savner er endnu kraftigere hardware, så man på nu og længere sigt kan åbne for flere familiespil. Vi savner Thread, hvilket kan få en vigtig rolle i fremtidens opkoblede hus. Og vi savner håndtering af HD-lydformater og DTS-lyd. Det er dog samtidig ting, vi sagtens kan leve uden, for det samme gælder langt størstedelen af streamingbokse på markedet. Det efterlader os med en boks, der giver nem adgang til alverdens streaming. Den styrer både sig selv og det tilkoblede TV uden behov for opsætning, og med 'Find fjernbetjening'-funktion. Det er nemt at komme i gang og Google TV er nemt at bruge. Således vi anser Thomson Streaming Box Plus som en seriøs direkte konkurrent til Google TV Streamer på både funktionalitet og pris.

Pris og forhandler:


Fuldt app-katalog pga. Google TV
Android-funktioner inkl. Google Cast
Øget lagerplads & RAM, AV1
4K, HDR10+, Dolby Vision & Atmos
Lavt strømforbrug
WiFi 6


Hardware kunne være kraftigere
Kun match af billedfrekvens på Netflix
Reklamer i brugerfladen



Flere anmeldelser

Test: LG G5 (RGB Tandem OLED)

30 May 2025 |

Test: Thomson Streaming Box Plus

16 May 2025 |

Test: Calman startersæt til kalibrering

10 Apr 2025 |

Test: Sonos Arc Ultra

26 Nov 2024 |