Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonCES 2010: e-Paper & OLED baner vejen for eReaders - FlatpanelsDK

CES 2010: e-Paper & OLED baner vejen for eReaders

06 Jan 2010 | Rasmus Larsen |

I fremtiden kommer vi til at læse avis på en helt ny måde, spår virksomheder. Aviserne er ved at tage skridtet til internettet, fordi internettet kan bidrage til at levere en konstant nyhedsstrøm uden vi behøver at vente på næste dags trykte avis. 
Her forventes de såkaldte eReaders at revolutionere markedet, og OLED og e-Paper (elektronisk papir) teknologierne skal bane vejen.

CES 2010 bliver også omdrejningspunkt for en række eReaders; herunder Amazons Kindle, Nook, Sony Reader, Skiff Reader og endeligt Apples iSlate (Apple Tablet).

FlatpanelsDK følger i disse dage CES 2010, hvor alle producenterne præsenterer deres nye 2010 fladskærme og produkter. Læs mere om alle nyhederne fra bl.a. Sony, Samsung, Sharp, LG, Philips og Panasonic her: CES 2010 Tema


eReaders: Kindle, Nook, Skiff m.fl.

eReaderen forventes at revolutionere den made vi læser avis på i dag. Nu kan vi have vores eReader med overalt, og altid få de seneste nyheder på en stor skærm, der både understøtter billeder og tekst, er berøringsfølsom og har et pænt og let-læseligt layout.

eReaders vil ikke have et traditionelt tastatur, men skal styres vha. berøring. Berøringsfølsomme skærme er i kraftig fremgang og har senest fundet vejen til PC monitors og bærbare computere.

Det er to teknologier som forventes at drive eReader markedet fremover, og fladskærmene får således to nye teknologiske medlemmer. De nyfødte hedder OLED og e-Paper (elektronisk papir), som begge er strømbesparende, super tynde og hårdfør. Det gør dem optimale til eReaders.

OLED teknologien har den fordel, at den i højere grad end e-Paper teknologien understøtter farver, men e-Paper teknologien forbruger mindre strøm.

 Skiff Reader
Skiff Reader


Blandt nye eReaders på CES 2010 kommer den såkaldte Skiff Reader, der er en 11,5 tommer enhed med en opløsning på 1200x1600 pixels. Den bruger e-Paper teknologien og er sort/hvid. Den har endeligt trådløst netværk indbygget.

 Amazon Kindle
Amazon Kindle - 1. generation til venstre - 2. generation til højre


Amazon har også annonceret deres 2. generations Kindle eReader, der vises frem på CES 2010. Den anvender et e-Ink panel, som er en variant af e-Paper teknologien. Kindle er mere eller mindre begrænset til elektroniske bøger og vil ikke i samme omfang rette sig mod elektroniske aviser.

Barnes & Noble Nook
Barnes & Noble Nook


Barnes & Noble har også lanceret deres Nook eReader. Den anvender også E-Ink teknologien og har tilmed 3G og Wi-Fi indbygget.

Der findes mange flere eReaders, herunder Sony Reader, Cybook Opus og BeBook.


Apple på vej med iSlate

Der har gennem lang tid været rygter om en Tablet fra Apple. Den har gennem tiden været kaldt mange ting og vi har også tidligere omtalt Apples Tablet, som ifølge kilder skal lanceres med OLED skærm.

Nu ser det dog ud til at Apples Tablet har fået et navn; iSlate. Apple har således registreret domænet iSlate.com gennem et cover-firma og der er også lækket billeder, som synes meget autentiske.

Apple iSlate
Apple iSlate


Apple iSlate minder mest om en forvokset iPhone, og skal man tro billedet ovenfor man har ligesom på iPhone droppet et traditionelt tastatur. Skærmen styres naturligvis af berøring, og tillader multitouch kommandoer som f.eks. zoom og scroll.

Apple Tablet PC med OLED
Apple Tablet PC med OLED kommer måske til at se sådan her ud


Apple iSlate forventes dog ikke præsenteret på CES 2010, men på en Apple event d. 26. januar.

Læs meget mere om Apple iSlate hos Gizmodo.

Får OLED sit gennembrug gennem Tablets?

OLED teknologien er allerede så småt på vej ind i håndholdte enheder, og eksisterer nu i mobiltelefoner, mp3 afspillere og meget mere. Men får OLED sit virkelige gennembrud gennem Tablets?

Hvis Apple lancerer deres iSlate med OLED panel, betyder det formentlig meget for OLED teknologien. Et af de store problemer med de små LCD paneler i dag, er deres betragtningsvinkler.

Små LCD paneler er typisk baseret på den paneltype der hedder TN, og TN panelerne har meget begrænsede betragtningsvinkler.

LG W2286L betragtnignsvinkel


TN panelerne har specielt svært ved at gengive billedet, når det betragtes nedefra. Ovenfor ser du et eksempel på, hvordan et TN panel gengiver billedet nedefra.

Så får OLED sit gennembrug gennem Tablets? Det håber vi. Hvad tror du?

Tilmeld dig Flatpanels Nyhedsbrev

Seneste nyheder, artikler og anmeldelser i indbakken.

Flere nyheder

Apple Home & AirPlay support for første gang i 2024 Philips OLED TV

25 Apr 2024 |

1 million har oprettet login på DRTV

25 Apr 2024 |

Første 480Hz OLED panel til high-end gaming nu i masseproduktion

25 Apr 2024 |

Nye EU-regler tvinger producenten til at reparere efter garantien

24 Apr 2024 |

Sonys gratis-kanaler med reklamer klar på LG TV i Danmark

24 Apr 2024 |

Max-rabatkunder beholder 4K lidt længere

24 Apr 2024 |