Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonOversigt: LG 2018 TV - FlatpanelsDK

Oversigt: LG 2018 TV

12 Apr 2018 | Rasmus Larsen |

Dette års OLED-modeller fra LG bygger på sidste års fundament med nye B8 til W8 serier. Bag panelet sidder en ny og mere kraftfuld billedmotor, der har fået navnet ’Alpha 9’ og som for første gang understøtter High Frame Rate – video i op til 120 billeder per sekund. De nye LCD-topmodeller har zone-styring. Selskabet vil fortsat fokusere på Dolby Vision og Atmos. Flatpanels bringer en oversigt over LGs 2018 TV.

Tilmeld dig vores Nyhedsbrev, Facebook, twitter eller RSS for at modtage besked når nye anmeldelser er online
Læs flere nyheder og artikler i LG sektionen
Se også debat om LG 2018 TV

Denne oversigt er blevet opdateret, så den nu trækker data fra TV-databasen. Det vil sige, at oversigten automatisk opdateres i takt med, at TV-databasen opdateres. Du kan sammenligne modelserier ved at klikke på . Du kan desuden klikke videre til produktsiden i TV-databasen for at læse mere om det pågældende TV. For at sammenligne TV fra forskellige producenter, gå da til TV-databasens hovedside.

LG 2018 TV

Annonce:
LG er på relativt kort tid vokset fra et koreansk discount-mærke til vel nok verdens førende tv-producent målt på innovationsstyrke. På visse markeder har LG sågar overhalet ”storebror” Samsung målt på omsætning fra tv-skærme (men ikke enheder). Betragter man udelukkende high-end-segmentet, så er LG et stykke foran sin sydkoreanske ærkerival.

Der er sket noget af en omvæltning på bare 3-4 år og det hele kan forklares med ét ord; OLED. Skærmteknologien baseret på organiske lysdioder får konventionelle LCD-tv til at se trætte ud på trods af ihærdige forsøg på at holde liv i teknologien igennem kreativ markedsføring såsom ”QLED” eller ”ULED” – krumspring som forbrugerne i overvejende grad har afvist. Og selvom OLED forbliver high-end i år, så forventes priserne på visse modeller at nærme sig den øvre mellemklasse i løbet af året.


LG 2018 OLED


B8, C8, E8 og W8 OLED-modeller
Så hvori består nyhederne i år? Tjo, OLED-serierne fra LG følger samme mønster med B8, C8, E8 og W8. Der findes også en G8-model, men den er ikke bekræftet for Norden. Panelerne er mere eller mindre uændrede, eller som LG ynder at sige: ”produceret efter samme tekniske specifikationer”. Det betyder i praksis, at punkter som opløsning, farverum og lysstyrke er uændret. Der er dog en ændring i panelet. LG Display, som producerer OLED-tv-paneler til samtlige producenter i dag, har indkørt en mindre ændring i pixelstrukturen for yderligere at nedbringe risikoen for retention / fastbrænding af billedet. Selvom det ikke lader til at være et større problem ude i stuerne, så er det positivt at konstatere, at LG går proaktivt til værks i takt med OLED-teknologien bliver mere udbredt.

En af de største ændringer finder vi dog under motorhjelmen. LG har udviklet en ny ’Alpha 9’ videoprocessor, der er hjernen i C8, E8, G8 og W8 OLED-modellerne. B8 og LCD-topmodellerne bruger en nedskaleret ’Alpha 7’ variant. Så hvad betyder dette i praksis?

LG 2018 OLED


Alpha 9 har først og fremmest mere avanceret videoprocessering. Visse kredsløb har til formål at forbedre billedet via dårlige kilder, mens andre har til formål at udglatte bevægelse. Vi har set processoren i aktion flere gange og selvom vi generelt foretrækker at slå de fleste af disse systemer fra for at sikre så præcis billedgengivelse som muligt, så er det svært at komme udenom, at den tilsyneladende gør det godt på flere områder. I visse demoopsætninger havde LG opstillet en ny model side-om-side med et Sony OLED-tv med en ’X1 Extreme’ videoprocessor og LGs skærme leverede bevægelses-kompensation (motion interpolation) med flere detaljer. Vi vil naturligvis undersøge disse ting nærmere, så snart vi modtager et testeksemplar.

Vi er mere ivrige for at undersøge et andet aspekt af den nye processor, navnlig High Frame Rate – eller høj billedfrekvens. Det betyder konkret, at de nye skærme kan håndtere video i op til 120 billeder per sekund. For særlige typer indhold såsom sport kan HFR forbedre klarheden i hurtige bevægelser i en sådan grad, at det er svært at forstå, hvorfor vi nogensinde har stillet os tilfreds med mindre. Den dårlige nyheder er, at HFR kun understøttes via streaming og USB. Vi havde håbet på, at LG ville hive en kanin op af hatten og annoncere, at skærmene var klar til HDMI 2.1 – som kræves for at håndtere 4K HFR via HDMI – men selskabet insisterer på, at HDMI 2.1 bliver aktuelt tidligst i 2019-modellerne.




En anden nyhed er ‘Black Frame Insertion’, som gør præcis hvad ordene betyder. Ved at indsætte kort sorte billeder i billedstrømmen, kan skærmen konstant ”nulstille” seerens øje, hvorfor hurtige bevægelser forekommer skarpere og mere detaljerige. Ulempen er, at funktionen reducerer lysstyrken og nogle seere opfatter det som flimmer. Det må vi også undersøge nærmere, når vi får et testeksemplar.

Den mindre kraftfulde Alpha 7 processor i B8-modellen understøtter mange af de samme ting, men benytter mindre avanceret billedbehandling. Den kan heller ikke håndtere HFR + 4K + HDR på samme tid, ligesom Alpha 9 kan (i C8 OLED og opefter). C8 tegner til at blive den mest interessante OLED-model fra LG i år. C8 lanceres i øvrigt i 77-tommer. Den vil stadig være meget kostbar, men prisen lander på under det halve af, hvad en 77-tommer OLED-model hidtil har kostet.

E8 får et nyt design, hvorimod B8 og C8 i store træk ligner sidste års versioner. W8 ”wallpaper” er også identisk på design (inklusiv den eksterne soundbar).

HDR10, HLG, Dolby Vision og Advanced HDR by Technicolor


Samtlige 2018 OLED-modeller har 4K-opløsning og håndterer fire HDR-formater: HDR10, HLG, Dolby Vision og Advanced HDR by Technicolor. Skærmene vil herudover have en Technicolor-billedprofil, som er fintunet af Technicolors hold af kolorister i Hollywood som led i, at LGs OLED-skærme bruges som referenceskærme i visse filmstudier.

Vi spurgte LG ind til HDR10+, men selskabet har ingen aktuelle planer om at understøtte HDR-formatet, som er udviklet hos ærkerivalen Samsung. LG argumenterer, at de dynamiske metadata, som bruges i HDR10+, genereres automatisk vha. en algoritme, hvorimod dynamiske metadata i Dolby Vision sættes som led i redigeringsprocessen i filmstudiet. LG mener derfor ikke, at de har behov for HDR10+ da de kan efterligne processen via en algoritme i billedbehandlingen. LG kalder processen for ”HDR10 Pro” og tager samme fremgangsmetode med ”HLG Pro”. Dette er ikke nye HDR-formater, men blot LGs forsøg på at forbedre kvaliteten ved afspilning af video i HDR10- og HLG-format.

LG 2018 OLED


Alle OLED-modeller fra LG understøtter Dolby Atmos, men kun W8 har højttalere med loftkanaler. Dolby ynder at sige, at Atmos kan løfte alt fra stereo-oplevelsen og opefter pga. den objekt-baserede lydteknologi, som ligger nedneunder (i modsætning til kanal-baseret lydteknologi i tidligere lydformater), men du skal naturligvis have kraftfulde – og flere – højttalere for at nyde de mange fordele ved Dolby Atmos i stuen.

Det koreanske selskab vil i 2018 genintroducere såkaldt full array local dimming, eller FALD, i LCD-skærme. Det betyder blot, at lysdioderne (LED) sidder bag LCD-paneler og kan styres i zoner. Mange forbrugere ignorerer LGs LCD-tv netop pga. det faktum, at de er baseret på kontrastsvage IPS LCD-paneler, men FALD-teknologien skulle forbedre netop det punkt, så det kan godt gå hen og blive interessant i år.

LG slår også ivrigt på tromme for AI – kunstig intelligens – og går endda så langt som at kalde skærmene for ”AI TV”. Det dækker såmænd bare over, at man via stemmekommandoer kan kontrollere visse aspekter af tv-oplevelsen. LG har slået sig sammen med Google ved at integrere Google Assistant, en slags moderne DOS-prompt til stemmekommandoer. Det virker ved lancering kun på ganske få sprog, men Google har lovet at udvide til bl.a. dansk senere på året.

Skærmene er stadig baseret på webOS-styresystemet, som er nået til version 4.0. Der er nogle mindre nyheder her og der, men den store historie er Google Assistant. LG har ikke annonceret planer om at opdatere tidligere modeller til webOS 4.0.

Du kan via webOS tilgå apps såsom Amazon, Netflix, HBO, Viaplay, TV2 Play og YouTube. Visse tjenester leverer indhold i 4K HDR-kvalitet.

Skærmene har også den sædvanlige pulje af funktioner, herunder dobbelt-tuner i visse OLED-modeller, en bevægelsesaktiveret ”Magic Remote”, WiFi, Bluetooth osv.

LG lancerer naturligvis også en portefølje af tv-skærme i mellemklassen, som vil være baseret på LCD-teknologi. Flere af disse vil benytte den særlige RGBW-pixelstruktur, som ikke kan gengive fuld 4K-opløsning. De markedsføres ikke desto mindre som 4K-tv. Vi henviser til tabellen nedenfor.


LG 2018 OLED


Annonce:
3D er stadig dødt. LG har ingen planer om at at genoplive formatet i OLED-tv på trods af, at mange fans begræder udviklingen og har startet underskriftsindsamlinger. Selskabet har også fuldstændig droppet den gimmick, som var buede TV. Samsung er den eneste tilbageværende producent, som forsøger at sælge buede TV.

Du kan genkende LGs 2018 OLED-tv på 8-tallet i modelnavnet (f.eks. B8 eller C8): 8 = 2018, 7 = 2017, 6 = 2016. Du kan genkende 2018 LCD på betegnelsen ”SK” eller ”UK” i modelnavnet: SK / UK = 2018, SJ / UJ = 2017, UH = 2016, UF = 2015, UB = 2014.



Oversigt

Sammenlign

Vælg op til 5 TV fra listen (vandret scroll på små skærme) ved at trykke på . Fjern TV fra sammenligningen ved at trykke på 'x' eller tryk på 'Nulstil' for at fjerne alle TV.


Sammenlign med TV fra andre producenter: Gå til hele TV-databasen


Tilmeld dig Flatpanels Nyhedsbrev

Seneste nyheder, artikler og anmeldelser i indbakken.

Flere overbliksartikler

Oversigt: Panasonic 2023 TV

24 Jul 2023 |

Oversigt: TCL 2023 TV

19 Jul 2023 |

Oversigt: Sony 2023 TV

30 Mar 2023 |