Amazon, Apple og Google er ved at erstatte tv-distributører som Allente, Stofa og YouSee som gatekeepere til tv og public service. Derfor har tech-giganterne et stort ansvar.
Ordene kommer fra Jan E. Jørgensen, Venstre, i et debatindlæg i Altinget.
- "Mit Apple TV bliver solgt med ordene: Få alt dit yndlings-tv i én app. Hvad betyder det så?," skriver Jan E. Jørgensen. "Ifølge flere eksperter satser tech-giganterne massivt på det globale marked for alt indhold. Det vil sige, at for eksempel Apple og Meta gerne vil være gatekeepere for, at vi via dem får gode film, tv-serier og anden underholdning. Tech-giganterne vil være hele verdens go-to place for indhold såsom film, musik og tv – jo før, jo bedre."

Apple TV appen samler indhold fra tjenester, der vil lade sig integrere
De nye gatekeepere
Siden 50'erne har kabel-, parabol-, antenne- og senere IP-tv været dominerende indenfor public service og kommercielt tv. Allente, Stofa, YouSee og andre har haft en gatekeeper-rolle.
Tv-distributørerne har bygget infrastruktur og været ansvarlige for at videresende public service-tv til danskere, mod at de har måtte tjene penge på tv-pakker indeholdende public service.
Fra tidligere at have været ni ud af ti danske husstande, er det i dag kun kun seks ud af ti husstande, der har klassisk tv-signal. Prognoserne viser, at en million danske husstande vil have droppet tv-pakker i 2027.
Tech-giganternes ansvar
I stedet har danskerne omfavnet streaming, hvor man blandt andet kan downloade DRTV appen, der gør det muligt at streame DRs kanaler og arkivindhold.
Det er nu aktører som Apple og Google, der er gatekeepere gennem deres kontrol over egen TV-platform.
- "Ligesom tv-distributørerne har tech-giganterne ansvar for at bringe dansk indhold til os på en ansvarlig måde. Deres indflydelse på infrastrukturen indebærer et samfundsansvar, da de tjener penge på vores adgang," skriver Jan E. Jørgensen. "At kontrollere infrastrukturen kræver også ansvar overfor det danske samfund, og det er afgørende, at tech-giganterne handler ansvarligt. Retten til at sidde på infrastrukturen, indebærer også et ansvar overfor det danske samfund."
Læs også: EU: Store TV-platforme skal tydeligt deklarere reklamer & 'anbefalinger'

Google TV samler på hovedskærmen indhold fra tjenester, der vil lade sig integrere
Har Jan E. Jørgensen ret?
DR indtager de første kanalpladser i kanallisten, men i app-butikkerne konkurrerer DRTV på lige fod med andre streaming-apps. Danskerne vælger selv, om de vil downloade DRTV appen, men til gengæld har DR fuld kontrol over, hvad der sker inde i appen og hvilket indhold, der fremhæves.
Det er DR og TV 2's eget valg ikke at indgå i Apple og Googles løsninger, der samler indhold fra forskellige kilder, altså Apple TV appen og Google TV-hovedskærmen.
Er tvang af Apple og Google til at fremhæve public service-indhold i virkeligheden tvang af DR og TV 2 til at indgå i en fælles app, hvor de mister kontrol og risikerer at drukne i mængden?
Læs også: DR: Techgiganters streaming-ambitioner vil gøre det sværere at finde dansk indhold

DRTV styrer selv hvad der sker i egen app uden at tv-distributører skal gøre plads til f.eks. TVA Live-kanalen
Med tv-pakker skal danskerne betale igen for public service-indhold, som de allerede er pålagt at betale over skatten, tidligere DR-licensen. Tv-distributørerne betaler regningen for distribution af indhold gennem luft og kabler.
I dag har vi internettet, der er åbent for alle. Med apps er der adgang uden beregning til DRTV og TV 2 Regionerne, altså public service. Det er DR og TV 2, der betaler regningen for distribution af indhold over internettet samt udvikling af apps – ikke Apple og Google.
Har Jan E. Jørgensen ret eller er der tale om tech-forvirring? Er regulering af tech-giganter i virkeligheden endnu et greb ned i danske borgeres lommer?