Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonTest: Calman startersæt til kalibrering - FlatpanelsDK

Test: Calman startersæt til kalibrering

|


Kalibrering af TV-skærme har længe været en dyr og kompleks affære, men med Portrait Displays’ nye bundle bestående af C6 HDR5000 måler, G1 mønster-generator og Calman software bliver det noget mere tilgængeligt. Vi har testet pakken for at se, om det virkelig er blevet nemmere og billigere at få optimal billedkvalitet derhjemme.

De to hardwareenheder plus Calman-softwaren koster ca. 4500 kroner i alt. Man kan dog komme i gang til endnu lavere pris, hvis man allerede har en måler.


Pris og forhandler:

Tilmeld dig vores Nyhedsbrev, Facebook, twitter eller RSS for at modtage besked når nye anmeldelser er online

Hvad er kalibrering egentlig?

Fomålet med at kalibrere er at få skærmen til at fremvise de farver og det lys, som signalet beder om – uanset hvad farverne/lyset måtte være. Det er en målbar og faktuel øvelse, dog med nogle nuancer. Det handler som udgangspunkt ikke om brugerens præferencer, med mindre man ønsker at afvige fra gældende branchestandarder. Kalibrering er således nødvendig for at sikre, at videoøkosystemet kan fungere optimalt: At dét indholdskaberen ønsker at vise, er det samme, du ser hjemme i stuen. Det står i kontrast til det vilde vesten. Hvis TV-producenter sætter skærmbilledet alt for blålig med hårdt pumpede farver – hvilket de gør, men i forskellige grader – så kan indholdsskaberen jo ikke være sikker på, hvad der kommer ud af skærmen derhjemme. Vil indholdsskaberen skabe et gulligt billedudtryk, så bliver det for blåligt, og vil indholdsskaberen have et blåligt billedudtryk, så bliver det dobbeltkonfekt – ekstremt blåligt. Dette tjener ingen udover salget af TV-skærme på butiksgulvene, hvor de pumpede farver agerer blikfang. Et sådan kaos hersker ikke i nogen biografer, der viser Hollywood-film. Når man vil kalibrere en skærm, sætter man et måleinstrument på skærmen. Fremvises farverne korrekt eller med afvigelse, og hvor stor afvigelse? Som del af kalibreringsprocessen vil man også foretage en række valg – ofte fravalg – i skærmens billedmenuer, f.eks. at slå motion smoothing og diverse billedkredsløb fra, men i sin grundform er kalibrering en justering af farver og gråtoner på skærmen. Pointen er, at selvom man har en måler, så skal man altså stadig have noget kendskab, for kalibreringsprocessen i sig selv slår ikke støjreduktion og 'motion smoothing' fra på TV'et.

Calman C6 HDR5000

Måleinstrumentet sættes på skærmen, så det kan måle farver og lys. Foto: Flatpanels

Der findes forskellige typer målere, der opdeles i to kategorier: kolorimeter og spektrofotometer. Kort fortalt er kolorimetere typisk billigere og en anelse mindre præcise (og hurtigere), men "gode nok" til det meste brug, mens spektrofotometere er dyrere og mere præcise (og langsommere). Portrait Display' C6 er et kolorimeter og det har i mange år eksisteret i en rød udgave (C6 HDR2000), som Flatpanels ejer blandt flere målere. Nu er der kommet en ny gul udgave kaldet C6 HDR5000, hvor tallet angiver, at den er designet til at måle præcist op til 5000 nits maksimal lysstyrke. Det kan godt måle højere, men her er præcisionen ikke længere garanteret. De ligner til forveksling hinanden, udover farven. De er baseret på målere fra X-Rite, såkaldt i1Display3.

Calman G1 C6 HDR5000

Den gule måler er den nye C6 HDR5000 og den røde måler er den gamle C6 HDR2000. Foto: Flatpanels

Herudover skal man have de farvemønstre, der fremvises på skærmen, så man kan måle på dem. Altså mønstre, der viser den givne nuance af rød, grøn, blå, gul, lilla osv. ved den givne lysstyrke. Til dette formål kan man overordnet bruge tre metoder:
  1. En PC med mønstre tilsluttet TV'et
  2. En mønstergenerator (ekstern enhed) tilsluttet TV'et
  3. Mønstre indbygget i selve TV'et
De Flatpanels startede med at kalibrere, brugte vi mønstre fra en PC. Det gav fleksibilitet og var billigt, men det er en manuel proces, hvor man selv skal skifte mønster, starte måling, skifte mønster, starte måling. Det tager lang tid. Det fungerede fint i et SDR-økosystem, men det er en uoverskuelig opgave, når HDR kommer ind i billedet. Vi skiftede længe før HDR af andre grunde. Vi overgik til mønster-generator, hvilket er en ekstern enhed, og har i mange år primært brugt den såkaldte VideoForge Pro. Man skal stadig bruge en PC til at køre softwaren (f.eks. Calman), der er tredje komponent i en kalibreringsløsning, men nu kommunikerer softwaren på PC'en automatisk med måleren (f.eks. C6) og mønster-generator, og giver begge besked på eksempelvis: Skift til rød, mål, skift til blå, mål osv. Det går hurtigt og nu er HDR-målinger og -kalibrering praktisk muligt. VideoForge Pro koster dog 1500 dollar (10.000 kroner) og den mere funktionspakkede Murideo SIX-G koster 3000 dollar (20.000 kroner). Den nye G1 mønster-generator koster 650 dollar (4.500 kroner) som bundle med C6 HDR5000 måleren og Calman-softwaren. G1 alene kan i bundle med Calman Home appen (til en specifik TV-producent) fås for 350 dollar (2400 kroner), altså hvis du allerede har en måler.

POrtrait Displays G1

Den nye, langt billigere Portrait Displays G1 mønster-generator. Foto: Flatpanels

I senere år er der lanceret TV-skærme, som er 'Calman Ready'. Det betyder, at TV-skærmene har de påkrævede testmønstre – til Calman appen – liggende i hukommelsen, så man ikke behøver mønster-generatoren til kalibrering. Vil man gøre mere avancerede ting, så er den stadig nødvendig. Oveni findes 'AutoCal', hvor softwaren på PC'en i princippet kan udføre kalibreringen automatisk og skrive de nødvendige værdier direkte til TV'ets billedmenuer (eller nogle underliggende menuer). Flatpanels testede dette i 2019 i vores test af LG C9 OLED. Ulempen her er naturligvis, at du så kun kan kalibrere skærme, der er 'Calman Ready'. Sidste komponent er softwaren til PC'en. Vi har i årevis brugt Calman. Det er i appen, altså softwaren, at man definerer, hvad man prøver at opnå på skærmen. Softwaren kan både kalibrere og lave målinger, f.eks. hvis man er nysgerrig på hvad skærmen kan og ikke kan. Således bruger vi også softwaren i vores generelle testarbejde på Flatpanels. I denne test kigger vi altså nærmere på måleren C6 HDR5000, mønster-generatoren G1 og Calman softwaren, og drager paralleller til C6 HDR2000 og den markant dyrere VideoForge Pro.

Opsætning

For at komme i gang skal man have Calman appen installeret på sin Windows PC – den findes ikke til macOS eller smartphone – og have mønster-generatoren på samme netværk (C6 skal ikke på netværk), hvilket er nødvendigt for at Calman softwaren kan kommunikere med mønster-generatoren i kalibreringsprocessen, hvor mange forskellige mønstre fremvises og måles. Har man en TV-skærm, som er Calman Ready, skal denne også tilsluttes samme WiFi eller LAN-netværk.

Calman calibration

Calman på PC'en kommunikerer med måleren på skærmen og mønster-generatoren

At forbinde mønster-generatoren G1 til netværket kræver en smule arbejde, men det er ikke svært, hvis man følger den medfølgende guide. Den skal også forvindes via USB for at få strøm og til TV'et via HDMI. Derefter skal TV'et slås over på den HDMI-port, hvortil mønster-generatoren er tilsluttet. Vi havde allerede Calman installeret på vores PC, men det var ikke nyeste version. Driverne til C6 HDR2000 virker ikke til C6 HDR5000, og idet Windows ikke fandt dem automatisk, begyndte vi at lede efter dem, men det viste sig slet ikke at være nødvendigt. Man skal blot installere en af de nyere udgaver af Calman, hvori driverne er inkluderet. Måleren C6 forbindes til PC'en via USB, der sørger for både dataforbindelse og strøm. Kablet er relativt langt, men PC'en skal stadig stå tæt på skærmen, så det anbefales at bruge en bærbar PC.

Sådan virker Calman appen

Calman source
Fra Calmans Meter-menu kan du tilslutte din C6 måler. Foto: Flatpanels
Calman source
Fra Calmans Source-menu kan du tilslutte din G1 mønster-generator. Foto: Flatpanels
Efter opsætning er du klar til at kalibrere de fleste skærme. Vi tog i vores test udgangspunkt i et LG OLED TV og et TCL miniLED LCD TV, idet de repræsenterer de to typer high-end skærme, som mange nok vil kalibrere (der sidder LG OLED paneler i OLED TV fra alle mærker, undtagen i QD-OLED TV, og der sidder TCL VA LCD-paneler i skærme fra mange producenter inkl. Samsung og Sony). Først placerer du måleren, C6, lige midt på skærmen. Du kan eventuelt købe et stativ, men ellers er der en modvægt på kablet, som kan hænge bag på TV-skærmen, så måleren hænger stille. Næste skridt er at åbne Calman appen, vælge C6 som måler (fra Meter-menuen øverst) og G1 som mønster-generator (fra Source-menuen øverst), vælge typen af skærm (f.eks. LED LCD eller WRGB OLED, igen fra Meter-menuen øverst) og så er du klar til at påbegynde kalibreringsprocessen og diverse målinger. Afhængigt af hvad du vil, skal du trykke på Calman-menuen oppe i venstre hjørne (vores er rød, men din vil nok være grøn) og vælge det pågældende workflow (arbejdsgang), f.eks. til SDR, HDR10 eller Dolby Vision – eller noget helt andet. Når workflowet åbnes, skal man definere sine målværdier, f.eks. om skærmen kalibreres til et mørkt eller lyst rum. Læg mærke til, at vi her har valgt 'Window 10%' i 'Window Size', hvilket betyder, at testmønstret på skærmen fylder 10% af skærmarealet. Det er et godt udgangspunkt på skærme generelt, men igen handler det om, hvad man forsøger at måle og opnå. 'Delay' angiver, hvor lang tid der går imellem hver måling. Går der for kort tid mellem hver måling, kan det være, at skærmen ikke når at "nulstille", så forrige måling påvirker næste. Det afhænger også af måleenheden. Du kan få Calman til at optimere forsinkelsen. Der er et væld af indstillingsmuligheder i Calman. Dem ovenfor er de væsentlige, men i takt med, at du kommer i gang med kalibrering, så kan du med fordel begynde at snuse rundt og udvide dit repertoire.

Portrait Displays' C6 og G1

Lad os lægge ud med SDR. Efter du har indlæst et workflow, vil du ude i venstre menuspalte kunne se de forskellige skridt i kalibreringsprocessen i Calman appen. Det er ikke altid nødvendigt at gennemgå dem alle. Det afhænger af, hvor godt eller dårligt fabrikskalibreret skærmen er. Som udgangspunkt vil man dog lave et 'Pre Calibration View' til at starte med for at se, hvor præcis billedet er som udgangspunkt. Du starter målingerne med knapperne nede i højre hjørne af Calman appen. 'Play'-knappen laver kun den ene måling, du har på menulinjen med farver/gråtoner i bunden. Knappen ved siden af måler hele serien af farver/gråtoner automatisk, altså giver automatisk besked til mønster-generatoren om at cykle igennem dem. Uendeligheds-knappen måler, ja, i uendelighed indtil du stopper målingerne. Det kan være nyttigt i nogle af kalibreringstrinene, hvis man f.eks. har billedmenuen åben på TV'et og foretager justeringer imens Calman måler, for at se, hvad der ændres i praksis. Vær dog opmærksom på, at med OLED bør billedmenuerne på TV'et være lukkede, når man måler i Calman. Det skyldes, at de kan ændre på skærmens lysstyrke. På LCD TV handler øvelsen generelt om at sørge for, at billedmenuen på skærmen ikke dækker C6's målefelt.

Calman C6 HDR5000

Et eksempel en påbegyndt kalibreringsproces i Calman appen. Foto: Flatpanels

Vi har i vores første eksempel ovenfor "snydt" lidt og målt på en meget præcis billedprofil, for at illustrere, hvad det er man sigter mod i Calman. I SDR sigter man i 'RGB Balance'-grafen mod at ligge så tæt på Y-aksens midte (100 i ældre Calman, 0 i nyere) henover hele X-aksen fra 0 (laveste lysstyrke) til 100 (højeste lysstyrke). I de to grafer med hhv. gråtoner og farver nedenunder sigter man mod, at DeltaE, hvilket angiver afvigelsen, er så lav som mulig. Tommelfingerreglen er dog, at en DeltaE under 2 typisk ikke er en væsentlig afvigelse for det menneskelige øje. Så altså her er vi meget tæt på målet og mange vil nok mene, at det er "godt nok", med undtagelse af "peak luminance", der er på 756,9 cd/m2 (nits), hvilket er svimlende højt i SDR, idet det er et miniLED LCD TV, altså det er denne lysstyrke man får i fuld skærm – ulideligt at kigge på indendørs. Nu går man tilbage i TV'ets billedmenuer, skruer ned for lysstyrken (LED-baglyset) og laver eventuelle andre justeringer vha. menupunkterne under "Base Settings" i venstremenuen. Til sidst laver man 'Post Calibration View' og det kan man jo så sammenligne med sit 'Pre Calibration View' for at se forbedringerne. Nu "snød" jo lidt ovenfor med et eksempel, hvor der ikke rigtig var behov for kalibrering, for at kunne vise, hvad vi sigter efter, men en TV-skærm ser ofte f.eks. sådan her ud i sine standardindstillinger, altså når skærmen bare pakkes ud og sættes op:

Calman C6 HDR5000

Hvordan en TV-skærm ofte står i sine standardindstillinger. Foto: Flatpanels

Som du kan se er der store afvigelser på både farvebalance og gråtoneskala. Der er dog også et andet problem, nemlig at skærmen trækker farverne ud i et alt for stort farverum i og med, at vi snakker SDR. Kigger du på CIE 1931-grafen til højre, så angiver den oplyste trekant det farverum (Rec.709 / sRGB), som alt indhold i SDR er skabt til. Den kraftigste grøn skal falde i den hvide firkant øverst, den kraftigste rød til den hvide firkant til højre, den kraftigste blå i den hvide firkant til venstre. Derudover er der tre hvide firkanter for sekundærfarverne (cyan, magenta, gul). I midten ses en sort firkant, hvilket er D65-farvetemperatur, altså 6500 Kelvin. Som du kan se trækker skærmen alle primær- og sekundærfarver – undtagen blå – ud i et større farverum. Disse farver skal kun bruges til HDR-indhold, så i forbindelse med kalibreringen vil man altså også skulle finde en indstilling i skærmens menu, der ikke trækker farverne ud i skærmens iboende farverum. Hver producent har egne navne for billedindstillinger, men et godt udgangspunkt er som regel at vælge skærmens Film/Movie profil eller Filmmaker Mode, der typisk ikke trækker farverne ud i større farverum. Når man er færdig, så vil man i Calman kunne se resultaterne. Nedenfor ses til venstre, hvordan skærmen gengav farver og lys til at starte med, og til højre (brug slideren) ses, hvordan kalibreringen forbedrede præcisionen. I vores efterhånden gamle artikel fra 2008 kan du se, hvordan det forkerte billede ser ud i praksis.
Venstre: TV'et i sine standard-indstillinger. Højre: Kalibreret TV. Foto: Flatpanels
Igennem testen udførte vi en række kalibreringer og målinger først med C6 HDR2000 + VideoForge Pro, altså vores eksisterende målegrej, og dernæst med C6 HDR5000 + G1, altså det nye grej, vi tester her. Forskellene var marginale og vi tilskriver dem faktisk skærmene, for der var også forskelle imellem at måle to gange med f.eks. C6 HDR2000. Det kom ikke som en overraskelse ift. C6 måleren, idet den nye ikke afviger markant fra den gamle udover sin certificering på lysstyrke, men det overraskede os hvad angår VideoForge Pro kontra G1, der koster en tredjedel eller endnu mindre end tidligere mønster-generatorer. Der er godt nok ikke et display på G1, men det bruger vi alligevel aldrig på VideoForge Pro. Der er heller ikke indbygget batteri i G1, ligesom i VideoForge, men det bruger vi også meget sjældent – kun når der ikke er nok stikkontakter i nærheden af TV'et. Men i og med at både G1 og VideoForge alligevel skal tilsluttes PC'en med USB-kabel, så har man samme antal kabler som når VideoForge er på batteri, idet G1 bare trækker strømmen via PC'ens USB-port. I praksis oplevede vi ingen forskel på VideoForge og G1 undervejs i kalibreringsprocessen; vi oplevede ikke en eneste situation, hvor G1 var langsommere eller manglende funktionalitet ift. VideoForge.
Calman source
Husk at slå HDR til, når du vil i gang med HDR-kalibrering/måling. Foto: Flatpanels
Vi gik nu videre til at måle og kalibrere HDR-delen af TCL C855 og LG G4. Her skal man huske indledningsvis at slå mønster-generatoren over i HDR-signal (og tilbage til SDR efterfølgende) for ellers får man helt forkerte resultater. Det gøres som set på billedet til højre ved at vælge dropdown-menuen ud for HDR. Vælg nu HDR10 eller Dolby Vision. Herefter skal du indlæse et HDR-workflow i Calman appen fra menuen oppe i venstre hjørne. Vores eksempler længere nede er med HDR10. Igen anbefaler vi, at du som udgangspunkt måler med en 'Window Size' på 10%. Der skal til kalibrering af HDR foretages langt flere målinger end til SDR, så det er her, at en mønster-generator for alvor viser sit værd. De mange flere målinger skyldes, at man i HDR jo har større dynamik i farver og særligt lysstyrke, og fordi HDRs lysstyrkekurve – EOTF'en (0-10000 nits) – er en absolut skala i modsætning til den relative lysstyrkeskala (0-100%) for SDR. Derudover er fremgangsmåden overordnet den samme. Du indlæser dit HDR workflow, foretager en indledende måling, og så begynder du at justere i skærmens billedmenuer. Vi har her fokus på C6 og G1, så en komplet guide til HDR-kalibrering må blive et emne til en anden gang, idet det er ret omfattende, men et godt udgangspunkt er altid at tjekke, hvordan de prækalibrerede HDR-billedprofiler i TV'et står, og så vælge den bedste. Du har med C6, G1 og Calman udstyret og softwaren til at foretage denne evaluering. Derfra kan man så begynde at lave finjusteringer i skærmens billedmenu og de avancerede menuer. Vi bruger typisk workflowet 'HDR Toolkit' og deler et screenshot af 'Grayscale Tracking'-punktet i Calman i vores TV-anmeldelser, idet man får en rapport på både farver og lysstyrke (EOTF), som det ses lidt længere nede. Igen er målet at få 'RGB Balance' så tæt på Y-aksens midte henover hele X-aksen fra 0 (laveste lysstyrke) til 100 (højeste lysstyrke). Målingen af 'EOTF' og 'Luminance' er den grå linje i graferne til højre, og målet er, at få den grå linje til at følge den gule linje, som er referencen (afhængigt af skærmen maksimale lysstyrke i HDR). Lykkedes det, så forsvinder den grå linje om bag den gule linje. DeltaE er igen afvigelsen på farver, hvor tommelfingerreglen er, at under 2 er godt. Til HDR kalibrering kan man overveje, såfremt skærmen er 'Calman Ready', at få lavet en grundig autokalibrering, hvilket kan tage over 1 time, hvis den skal være meget grundig, hvor rigtig mange enkelte farver verificeres i et plot. For at gøre dette skal TV'et parres med Calman appen over netværket, hvilket gøres i 'Direct Display Control'-menuen oppe i højre hjørne. Vi har i denne proces oplevet, at Calman appen til tider crasher. Man vælger sit workflow og sine målværdier, og så står softwaren egentlig bare og instruerer G1 og C6, så man kan lave noget andet i mellemtiden. Med nyere LG og Panasonic OLED TV er de påkrævede testmønstre til 'AutoCal' indbygget i selve TV'et, men med nyere TV-skærme fra Samsung, Sony og Philips kræves også den eksterne mønster-generator, altså G1. Hisense har også indledt Calman-samarbejde, men vi har endnu ikke erfaring med dem. Vi lavede ikke en fuldstændig HDR autokalibering, men igen kan vi prøve at vise forskellen, her med LG G4 i sin 'Livagtig' (Vivid) HDR-billedprofil til venstre og Filmmaker Mode HDR-billedprofil til højre. Læg særligt mærke til lyset ('EOTF' og 'Luminance' graferne), der som udgangspunkt var voldsomt overpumpet i 'Livagtig'.
Venstre: Livagtig (Vivid) billedprofil. Højre: Filmmaker Mode HDR. Foto: Flatpanels
Igen i HDR noterede vi os ingen væsentlige forskelle mellem C6 HDR2000 og C6 HDR5000, ej heller VideoForge Pro og Portrait Displays G1. Det taler igen for at vælge G1, der er en langt billigere mønster-generator. Eneste forskel var små afvigelser i høje lysstyrker, men igen tilskriver vi det skærmene – ikke måleudstyret. Det er meget normalt for skærme og i endnu højere grad, når en skærm som TCL C855 bruger boost i sit miniLED-baglys, som beskrevet i testen af TCL C855 her.
Vi konstaterede ingen væsentlige forskelle i præcision mellem C6 HDR5000 og C6 HDR5000, selvom lysstyrken oversteg 2000 nits. Forskellene tilskriver vi TCL C855's boost-funktion. Foto: Flatpanels
Vi har i testen brugt den noget dyrere Calman Ultimate software, hvor der er flere muligheder og større support af målere og mønster-generatorer. Det har ingen effekt i forhold til C6 + G1, men i det nye bundle får man Calman Home softwaren, der er specifikt rettet til ét mærke af TV. Vil man kunne kalibrere flere mærker, skal man købe en ekstra licens til de andre TV-mærker, eller overveje at købe en af de dyrere Calman softwarelicenser. De workflow, der medfølger til Calman Home, er også lidt forsimplede for at øge brugervenligheden, men man kan indlæse andre eller tilføje workflows manuelt. Med Calman Home kan man stadig udføre både manuel kalibrering og autokalibrering.

Konklusion

Kalibrering af skærme kræver stadig lidt snilde og tilvænning, men Portrait Displays lancering af det nye bundle med en C6 HDR5000 måler, G1 mønster-generator og Calman softwaren gør det væsentlig billigere at komme i gang, samtidig med, at 'Calman Ready' i stadig flere TV-skærme forsimpler processen.
Annonce:
Pakken koster 4500 kroner, men hvis man allerede har en kompatibel måler (f.eks. C6 HDR2000 eller X-Rite), så kan man få G1 og Calman Home for 2400 kroner. Det er et langt, langt mindre beløb end det udstyr, Flatpanels i sin tid investerede i (f.eks. VideoForge Pro mønster-generatoren), der i princippet kan det samme som de nyere enheder. Denne pointe er for så vidt konklusionen på testen. Med C6, G1 og Calman kan du kalibrere så godt som alle skærmtyper forbrugermarkedet, både SDR og HDR, om end du skal købe licens (200 dollar) per TV-mærke, hvilket vi synes er en lidt høj pris. Stadig flere mærker kan autokalibreres gennem 'Calman Ready', men vi er stadig ikke nået til det punkt, hvor måleren i sig selv er nok. Systemet tager stadig udgangspunkt i Calman appen til Windows. Appen findes ikke til Mac eller smartphone. Windows appen kræver lidt tilvænning, men har også mange avancerede muligheder, hvis man vil dykke ned i tingene. Her er der stadig plads til strømlining og i mange tilfælde vil din kalibrering stadig kræve en del manuelt arbejde. Hvem er Portrait Displays C6 + G1 + Calman bundle til? Det er ikke til dig, der vil kalibrere en enkelt eller to TV-skærme, for så kan det bedre betale sig at få en professionel ud. Men hvis du tit køber nyt TV eller løbende vil kalibrere dine skærme – eller bare vil nørde – så er det en af de billigste måder at komme i gang. Du har nu det påkrævede udstyr til en pris, der er langt lavere end tidligere.

Pris og forhandler:





Flere anmeldelser

Test: Calman startersæt til kalibrering

10 Apr 2025 |

Test: Sonos Arc Ultra

26 Nov 2024 |

Test: Panasonic Z95A (MLA OLED)

14 Nov 2024 |

Test: Samsung HW-Q995D (Q990D)

31 Oct 2024 |