Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonEr du stadig tilsluttet en antenneforening? Tv-valget er frit - FlatpanelsDK

Er du stadig tilsluttet en antenneforening? Tv-valget er frit

18 Jul 2024 | Per Fanefjord Laursen |

For 10 år siden følte mange sig nærmest stavnsbundet til deres tv-pakke, men i dag er lovgivningen ændret, og tv-markedet er meget forandret.

Husstandens tvangstilslutning til en antenneforening var i flere år et gloende varmt emne, men i 2014 trådte en ny lov i kraft, der gjorde op med tilslutningspligten til antenneforeninger. Folketinget afskaffede den tilslutningspligt, der havde eksisteret siden 1970'erne.  

Niels Philip Kjeldsen
Niels Philip Kjeldsen, forbrugerredaktør på B.T. Foto: Bax Lindhardt
Fra 2014 kunne tv-seere selv vælge deres tv-leverandør.  - "Problemet med tvangsindhold er noget mindre i dag, end det var for nogle år siden. Markedet har rykket sig ret markant," siger BTs Penge- og Forbrugerredaktør, Niels Philip Kjeldsen, til Flatpanels, og uddyber: - "Med til forklaringen hører, at øget fleksibilitet var og er helt afgørende for, at tv-udbyderne kunne begrænse det blødende kundetab, de oplevede. Så valgfriheden er vokset betydelig, eksempelvis hos YouSee og Stofa, og i de aftaler der indgås med antenneforeninger."

Kan bindes til bredbånd – ikke tv

Rigid binding af privatkunder til tv-pakker er næppe et stort problem længere, siger Kommunikationsdirektør Ib Konrad Jensen, Danske Mediedistributører til Flatpanels:
Ib Konrad Jensen
Ib Konrad Jensen, kommunikationsdirektør, DMD
- "Stor set alle net er åbne for konkurrence, og kunder kan ikke længere tvinges til at abonnere på en tv-pakke f.eks. i en ejerforening. Du kan kun binde husstandene til at betale til internetadgang. Og med de rene nettjenester, kan du altid købe dig en tv-pakke og vælge mellem forskellige udbydere." Når det gælder binding af foreninger, er situationen lidt anderledes. Det er erhvervsaftaler, hvor bindingstiden godt kan gå op til 60 måneder. - "Det kan vistnok give anledning til lidt knurren ind imellem," mener Ib Konrad Jensen.

Nu skal man overveje 'bundling' tilbud

Til gengæld skal forbrugerne nu navigere i 'bundling' eller pakketering af indhold. Forbrugere oplever således stadig, at de skal "sluge" nogle tv-kanaler eller services, for at få nogle andre, siger Niels Philip Kjeldsen. - "Bundling har to sider, det samler et produkt, der er økonomisk attraktivt for kunden, men det handler selvfølgelig også om at få så mange penge ud af kunden som muligt," siger Niels Philip Kjeldsen. Læs også: Prisstigning igen? Her er alternativet til den dyre tv-pakke

Tv-pakker er ikke kun tv

Tidligere indeholdt tv-pakker udelukkende lineære kanaler, men nu rummer de en kombination af lineære kanaler, on-demand adgang til indhold fra de pågældende kanaler (startforfra, adgang fra mobil og internet, arkiv osv.) og de store streamingtjenester. Analysevirksomheden Wilke analyserer løbende forbrugernes interesse for tv-produkter. De analyser tyder på stor præference for produkter, som indeholder mange indholdskombinationer, påpeger Ib Konrad Jensen. - "Tv-pakken lever ganske godt, og det er omkring 60 procent af alle husstande, der abonnerer på en pakke i dag. Samtidig har flere distributører lanceret platformneutrale produkter, hvor man abonnerer på tv på OTT – det åbne internet – og altså konkurrerer på tværs af geografi og net."

Faktaboks

Hvis man bor i lejebolig og vil af med sin tv-løsning, skal man kontakte udlejer og skriftligt anmode om at blive fritaget for at modtage den fælles tv-forsyning. Det er muligt, at anmodningen skal ske direkte til tv-leverandøren, fx Yousee. Man skal være opmærksom på, at ejendommen kan være omfattet af en overgangsordning, som sikrer, at udlejer har mulighed for at ændre sin aftale med tv-leverandøren, så udlejer ikke lider et økonomisk tab, når beboere framelder sig en fælles tv-forsyning. Nogenlunde samme procedure gælder, hvis man bor i en andelsbolig eller ejerbolig. Man skal kontakte foreningens bestyrelse og skriftligt anmode om at blive fritaget for den fælles tv-forsyning – eller gå direkte til en administrator eller tv-leverandøren. Her kan foreningen også være omfattet af en overgangsordning, som skal sikre, at foreningen har mulighed for at ændre sin aftale med tv-leverandøren og udgå økonomisk tab ved frameldinger. Læs mere her: forbrug.dk/faq/faq-tv-pakker
Flatpanels
Tilmeld dig Flatpanels Nyhedsbrev

Seneste nyheder, artikler og anmeldelser i indbakken.

Flere nyheder

Thomson lancerer 100" Google TV til vild startpris i Danmark

01 May 2025 |

Nordflix? Kulturministeren vil skabe nordisk alternativ til Netflix

01 May 2025 |

'Drømme OLED' med blå PHOLED klar til produktion, siger LG Display

01 May 2025 |

Wiz lancerer HDMI Sync Box til stemningslys bag TV'et

30 Apr 2025 |

Streaming-kalenderen: Nyt på Netflix i maj

30 Apr 2025 |

OLED opfattes som 1,5x lysere end LCD, hævder Samsung Display

30 Apr 2025 |