TV 2 Plays stramning af live-kanaler kommer til at koste kunder, der dog muligvis vender retur. Forbrugerrådet mener, at begrænsning indenfor husstanden kalder på prisnedslag.
TV 2 Play ændrer betingelserne for brug af live-kanaler. Fra 12. juni kan en livekanal kun afspilles på én enhed ad gangen. Det sker som et modtræk til kunder, der deler et abonnement udenfor husstanden.
TV 2 Play skrev i sidste uge til sine abonnenter, at man ved særligt store live- og sportsbegivenheder oplever, at brugere deler deres TV 2 Play-abonnement med personer uden for husstanden, f.eks. familiemedlemmer, venner og bekendte.
- "Dette er i strid med vores brugerbetingelser, da man kun må dele sit TV 2 Play-abonnement med dem, som man bor sammen med. TV 2 investerer hele tiden i nyt indhold til TV 2 Play, og hvis vi fortsat skal kunne investere, er vi nødt til at begrænse deling af TV 2 Play-abonnementer uden for husstanden. Derfor tilpasser vi nu brugerbetingelsen om samtidig afspilning af den samme livekanal," skrev TV 2.
Viaplay har tidligere gjort det samme med TV3-kanalerne hos tv-distributører, men dog ikke på streamingtjenesten Viaplay.
Begrænsning givetvis upopulær
TV 2 Play forringer således produktet, uden at abonnementsprisen nedjusteres og risikerer, at skuffede, vrede kunder forlader tjenesten.
- "Det er selvsagt upopulært at indføre, hvad en del vil opleve som en begrænsning i deres retmæssige adfærd, og det vil givetvis koste nogle kunder, siger streaminganalytiker Claus Bülow Christensen til Flatpanels.
Flere af de faste læsere på Flatpanels er også TV 2 Play kunder, og de kommenterede straks:
- "Det er godt nok noget svineri. Det gør, at vi i husstanden bliver nødt til at have to brugere for at kunne fortsætte som hidtil. Altså en fordobling af prisen? De kunne i det mindste have forsøgt at lave en ordentlig løsning!"
- "Er det en fejl, at det ikke nævnes i artiklen at TV2 selvfølgelig tilbageruller prisstigningen og i øvrigt sætter prisen ned? Eller er det fordi TV 2 ikke sætter prisen ned..."
- "Tja, når de ændrer vilkår, så burde de jo også sænke prisen."
- "Så bliver det opsagt...."
- "Opsagt. Min nabo kører for hurtigt - min bil plomberes? No Way!"

Denne grafik fremgår stadig når folk downloader TV 2 Play appen på Android
Prisreduktion eller noget ekstra
Det står ikke umiddelbart klart, om de TV 2 Play-abonnenter, der er særligt utilfredse, kan gøre andet, end at opsige deres abonnement.

Martin Bruun-Houmølle, Forbrugerrådet
- "Der er ret klare regler for forbrugerettigheder, hvis et produkt forringes uden at prisen justeres. Først og fremmest skal kunden have et rimeligt varsel. Tre måneder er normalt god stil, men der er ingen faste regler, siger jurist Martin Bruun-Houmølle, Forbrugerrådet til Flatpanels.
- "Jeg har ikke de nærmere detaljer om sagen foran mig, men spørgsmålet er vel, om det har været tilladt at dele live tv-sening uden for husstanden før? Har live deling specifikt været beskrevet som ulovligt i abonnementssaftalen, så er det jo snyd at dele. Eller har det måske i årevis været en stiltiende accepteret praksis, at kunderne gjorde det, fordi det var muligt? siger han og uddyber:
- "Men hvis eksempelvis to personer inden for samme husstand ikke kan se samme program samtidig, er det et problem. Hvis det er tilfældet, ville det være god stil af TV 2 at sætte prisen ned eller tilbyde deres kunder ekstra funktioner til nuværende pris.
Nem teknisk løsning
I begyndelsen af 2023 indledte TV 2 forsigtigt sin nye indsats mod kontordelinger for at komme fænomenet til livs. Man har bl.a. konstateret, at live sport er noget af det, der deles mest, men netop sportsrettigheder er meget dyre investeringer for tv-selskabet.
TV 2 oplyser, at man undersøgte en løsningsmodel, hvor man implementerer en IP-relateret adgang. Men på nuværende tidspunkt anses IP-relateret adgang ikke for at være en hensigtsmæssig løsning. Alle muligheder undersøges dog.
- "Det er det første nødvendige skridt, TV 2 Play har valgt, og det er teknisk set en relativt nem løsning for at begrænse antallet af samtidige streams. Begrænsning på IP niveau og to-faktorgodkendelse etc., som Netflix er begyndt at indføre i en række lande, udgør en mere kompliceret teknisk løsning. Måske TV 2 skulle have ventet, til man havde dette på plads, men man er altså i gang og har åbnet kampen mod kontodelere," siger Claus Bülow Christensen.
Tabte kunder finder tilbage
Han spår samtidig, at TV 2 har fat i den lange ende. Han henviser til, at beregninger og brugerundersøgelser viser, at selvom man taber kunder i starten, så vil mange finde tilbage.
- "Når regnskabet senere gøres op, vil begrænsninger af kontodeling vise sig som en god forretning," vurderer Claus Bülow Christensen.
TV 2 Play har lagt sig i kølvandet på Netflix, der også har skærpet indsatsen mod kontodeling med flere tiltag. I februar indførte Netflix såkaldt betalt deling i de første europæiske lande, Spanien og Portugal.
Læs også: Måske er underkonti den perfekte løsning for Netflix
Det betyder, at Netflix holder øje med kontoejerens IP-adresse og slår ned, hvis der streames fra en anden IP-adresse. Herefter vil de personer, der “låner” kodeordet få tilbudt, at de kan koble sig billigere på det primære abonnement.