Det nye 4-lags OLED-panel i Philips OLED950 og OLED910 er ikke bare mere lysstærkt men har også væsentligt forbedrede farver. Her er Flatpanels' første indtryk af 2025-modellerne.
I Barcelona fik Flatpanels lejlighed til at se nærmere på årets nye Philips TV. Igen i år er Ambilight i fokus. Der er flere modeller med 4-sidet Ambilight og endnu en model med Ambilight Plus.
Den største ændring i 2025 er imidlertid det nye 4-lags OLED-panel, som vi fik yderligere detaljer på, foruden demonstrationer side-om-side med anden generation af MLA OLED fra 2024.
4-lags OLED er lysere og bedre
Flatpanels bragte eksklusivt nyheden om det betydeligt forbedrede panel i december 2024 og det blev offentliggjort i januar. Efter rygter om to versioner af MLA OLED sidste år, bekræftede Danny Tack fra Philips til Flatpanels, at der kun eksisterer én version af hvert panel; både MLA OLED og den nye 4-lags panel.
Han bekræftede også, at selvom sidste års modeller med MLA OLED forbliver på markedet i 2025, så kan producenter ikke lancere nye modeller med MLA OLED, idet panelet udfases.
Vi nævner dette indledningsvis, idet du muligvis har set årets nye panel omtalt med både 4000 og 3700 nits. Det er samme panel, og Philips, der præsenterede det som 3700 nits, siger, at de vil undersøge, om de kan presse skærmene helt op i 4000 nits lysstyrke, hvilket er specifikationen fra fabrikanten af panelet, LG Display.
Vi vil igen understrege, at vi ikke forventer at nå disse niveauer for lysstyrke i kalibreret billedtilstand på grund af den lavere farvetemperatur end den noget køligere farvetemperatur i standardindstillingerne.
Ikke desto mindre stod det soleklart fra demonstrationerne, at panelet er betydeligt mere lysstærkt, ikke kun i højlyset men også i billedet som helhed, idet lysstyrken i fuld skærm er blevet løftet markant. Det cementerer yderligere OLED-teknologiens forspring inden for HDR-billedkvalitet, hvad enten vi taler om WOLED eller QD-OLED.
Forbedrede farver
En mindre omtalt ændring i 4-lags panelet er skiftet til Primary RGB Tandem-pixelstruktur, hvilket betyder, at WOLED for første gang har røde, grønne og (to) blå emitterende lag, sammen med 20% forbedret energieffektivitet.
Det betyder, at farverummet for første gang i WOLED overstiger DCI-P3. Det er nu cirka 83% af Rec.2020 farverummet, så WOLED nærmer sig QD-OLED's 90% dækning af Rec.2020.

4-lags panelet er forbedret på flere områder. Foto: Flatpanels
Der er stadig en ekstra hvid subpixel, der vil "fortynde" farvemætningen en smule i de allerhøjeste lysstyrker, men med Primary RGB Tandem leveres 2100 nits ren farve-lysstyrke mod 1500 nits farve-lysstyrke i 2. generation MLA OLED og kun 500 nits farve-lysstyrke i det normale OLED-panel, der er findes i de fleste TV-modeller.
Forbedringen i farver var tydelig at se i de demoer, vi så i Barcelona, hvor Philips sammenlignede 4-lags panelet med sidste års MLA OLED, især den røde og grønne farvemætning.
For at kunne nyde de forbedrede farver skal du have fat i HDR-indhold, helst indhold det er skabt i større end DCI-P3 farverum, men ændringen vil dog også være synligt på HDR-indhold skabt til DCI-P3, såfremt der bruges kraftigt oplyste farver.

Det er umuligt at fange på et foto, men 4-lags OLED (højre) leverer betydeligt mere mættede primærfarver. Foto: Flatpanels
Den øgede lysstyrke og farvemætning kombineret med en ny version 'Vantablack' anti-refleksionsfilteret, der indledningsvis blev implementeret i MLA og nu er optimeret til 4-lags panelets nye struktur, formår at bevare perfekt sort selv i oplyste omgivelser, i modsætning til MLA OLED's lidt grålige udseende. Alt i alt kan man i 2025 se frem til en synlig opgradering i billedkvalitet, hvilket vi ser frem til at undersøge nærmere i en test senere på året.
Det er umuligt at fange og fremvise den forbedrede lysstyrke og farve, men i vores video nedenfor fra Barcelona med Philips' billedguru, Danny Tack, bør give en god forståelse for, hvad vi så demonstreret.
Danny Tack bekræftede ydermere til Flatpanels, at den billigere OLED810 får et forbedret OLED EX-panel med lidt højere lysstyrke (op til 1500 nits), mens OLED760 har det ældre OLED EX-panel (med op til 1000 nits).
YouTubes videoafspiller kan ikke fremvises pga. dine valg i cookie-boksen. Du kan acceptere cookies i 'Privatliv' nederst til højre.
Philips' Danny Tack dykker ned i den nye OLED-teknologi for 2025. Video: Flatpanels
Artificial Intelligence og Android 14
Et stort tema for Philips er brugen af AI – kunstig intelligens – i skærmene for at bearbejde billede, lyd og Ambilight. I år er flere systemer til at behandle billedet blevet trænet på ML-algoritmer, og en ny 'Ambilight AI'-funktion detekterer automatisk typen af indhold i hver scene, samtidig med, at den tilpasser stemningslyset til rummets forhold.

Ambilight slået fra, Ambilight slået til. Foto: Flatpanels
Det nye Ambilight-system, der udvider stemningslyseffekten bag TV'et, er kun at finde i én 2025-model, MLED950. Sidste års OLED959 (MLA OLED), der også har Ambilight Plus, forbliver dog på markedet i 2025. Ambilight Plus opdeler stemningslyset i 192 individuelt kontrollerede zoner, og baseret på den demonstration, vi så, spredes lyseffekten væsentlig mere bag skærmen.
Som altid kan Ambilight også indstilles til statisk bias-lys, lounge-tilstand eller spiltilstand, foruden de mange andre udvidelser, der er kommet til i senere år.

Ambilight fra, Ambilight til. Foto: Flatpanels
I 2025 er kun OLED950, OLED910 og OLED860 Google TV. Philips leverer dem for første gang med Android 14 præinstalleret.
Omvendt begrænser MediaTek Pentonic 1000 chippen stadig skærmene til to HDMI 2.1 porte. Der er kommet en afløser til Pentonic 700 kaldet Pentonic 800, men der findes endnu ikke en afløser for Pentonic 1000. Det er også for tidligt at tale om HDMI 2.2, sagde Danny Tack.
Hvad angår de nye miniLED LCD TV, så vil Philips ikke afsløre antallet af lyszoner, ud over at sige, at MLED950 har "mange flere zoner end sidste år", mens MLED910 har samme antal. Alle 2025 miniLED-serier har VA LCD-panel. Disse modeller vil dog ikke matche lysstyrken fra Philips OLED860, for slet ikke at tale om OLED950 og OLED910.
Philips' anden TV-platform, Titan OS, bliver hurtigere i år og får en ny gaming-hub, hvorfra spil på cloud-tjenester samlet i én og samme brugerflade. Det ser ud som på billedet nedenfor. Titan OS understøtter i øjeblikket Blacknut og Boosteroid, der også giver adgang til Xbox-spil.
På nuværende tidspunkt er der inden meldinger om Nvidia GeForce Now og Xbox apps til Titan OS. Holdet bag styresystemnet påpegede, at gaming-hubben understøtter op til fire Bluetooth-controllere og ét Bluetooth-headset på samme tid.

Titan OS har fået et nyt gaming-hub, der samler cloud-gaming titler. Foto: Flatpanels
Den nye Moments app
En ny app kaldet Moments udgives snart til Android og iOS. Den lader brugeren skabe 'moments' – diasshow – der vises på TV'et. Når enhederne er parret, vil TV'et trådløst synkronisere med appen på din smartphone, og diasshows vil stadig blive vist på TV'et selvom du går ud af appen.
Moments appen er kompatibel med 2025 Google TV og Titan OS-modeller fra Philips. Selskabet kigger på at udvide den til sidste års modeller.
Kun OLED910 har i år højttalere fra Bowers & Wilkins. Denne model tillader stadig brugeren at tilslutte en kablet subwoofer via jack-stikket.

Den nye Moments-app vil lade dig vælge billeder, der vises på dit TV via en smartphone-app. Foto: Flatpanels
Næste års lydteknologi
Afslutningsvis gav Philips os et smugkig på noget fremtidig lydteknologi til TV-skærme. Selskabets team, der arbejder med AI, er ved at udvikle et AI-baseret system til at detektere typen af indhold med henblik på at tilpasse og behandle lyd.
Planen er at introducere 'dual lysstyrke', så brugeren kan styre stemmer særskilt fra den overordnede lydstyrke. I praksis vil man få to slidere til lysstyrke. Philips siger mod at introducere teknologien med næste års modeller.

Philips giver smugkig på 'dual audio volume'. Skærmen til højre viser, hvordan AI-algoritmen analyserer indholdet i realtid. Foto: Flatpanels