Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonTest: Sony XH90 - FlatpanelsDK

Test: Sony XH90

|


Sony XH90 (X900H is USA) er blevet kaldt 'the PlayStation 5 TV' og er da også et af de første i Sonys 'Ready for PlayStation 5'-program, som tager udgangspunkt primært i HDMI 2.1 og muligheden for spil i 4K120 (4K ved 120 billeder per sekund). Det er desuden et Android TV med en ny, mere kraftfuld systemchip - for første gang i Sony TV.

Hvad finder man ellers i Sony XH90? Læs vores dybdegående test. Vi har 65-tommer modellen, men XH90 findes også i 55, 75 og 85 tommer.

 Læs også: Oversigt: Sony 2020 TV


Pris og forhandler:

55"
65"
75"
85"


Første indtryk

XH90 ser ud som de fleste moderne LCD TV fra Sony eller andre producenter, om end lidt tykkere omkring maven pga. sin LED-bagbelysning med zone-styring. Et sådan system fylder mere i dybden, men giver typisk bedre billedkvalitet. Det er ikke det mest elegante TV på markedet, men XH90 bør ikke desto mindre tage sig fint ud i de fleste stuemiljøer. TV'et hviler på to fødder af metal, som giver et solidt fundament under skærmen. Fødderne kræver dog lidt ekstra plads på møblet i både bredde og dybde. Før du trykker køb, bør du sikre dig, at dit TV-møbel er bredt og dybt nok. Omkring LCD-skærmpanelet sidder en slankt plastikramme i sølv-look. Alle stik peger til siden, hvilket sikrer, at skærmen kan monteres tæt op mod væggen. TV'ets tykkelse vil dog gøre, at det kommer et stykke ud fra væggen uagtet. CI-porten til CA-moduler fra tv-distributører findes skjult bag et panel. Selve skærmen er semi-blank, så den vil reflektere i dagslys. Hverken markant mere eller mindre end de typiske TV i samme klasse.

Brugeroplevelse & features

Sony XH90 leveres præinstalleret med Android version 9.0, hvilket byder på fejlrettelser og optimeringer, men ellers ikke større TV-nyheder ift. Android 8.0. Vi venter stadig på, at Google Stadia lander officielt på Android TV. Sony vil med tiden opdatere til senere udgaver af Android TV-styresystemet, men selskabet har ikke sat dato på.
Android 9.0 for TVs
Fra fjernbetjening og Android-funktionalitet (Google Play apps/spil, indbygget Chromecast osv.) til brugerflade og -oplevelse minder XH90 i store træk om tidligere Sony TV, som har været på testbænken, hvorfor vi henviser til vores test af Sony A8 for en grundig gennemgang. Der er imidlertid én nævneværdig forskel, som består i, at XH90 er det første Sony TV, der tager en nyere og mere potent MediaTek MT5895 systemchip (med 3GB RAM og Mali-G52 GPU) i brug. Det er så at sige næste skridt på hardware-trappen for Android TV-skærme og det muliggør ikke mindst HDMI 2.1. Vi forventer, at samme systemchip - eller en tilsvarende - finder vej til andre Sony TV i nærmeste fremtid, hvorfor vi finder det interessant at kigge lidt nærmere på sagerne, konkret ved at køre CPU/GPU-benchmark, altså test af ydelse. Det plejer vi ikke at gøre i vores anmeldelse, så hvorfor starte nu? Tjo, Googles Android TV-platform sammen med andre moderne TV-platforme som Apple tvOS (i Apple TV) og Amazon FireTV repræsenterer et nyt paradigme for TV, og lover adgang til en verden af indhold via internettet. Ikke kun streaming-video, men også spil til download, et forbundet hjem, virtuel fitness, stemmestyring og meget andet. Hvad angår særligt spil til download så spiller de rå muskler i hardwaren en rolle for ydelsen (med mindre du tror på, at streamingtjenester som Google Stadia fuldstændig overtager alt hvad angår spil i nærmeste fremtid). Kan et Android TV som Sony XH90 endelig matche bokse som Nvidia Shield og Apple TV 4K?

Sony XH90 - CPU/GPU benchmark

GeekBench 43D Mark - Slingshot ExtremeGFXBench - Manhattan 3.1 (offscreen)GFXBench - Aztec Ruins (offscreen)
Andet Android TVSingle: 612
Multi: 1716
450fejler142 frames
Sony X900H (XH90)Single: 1195
Multi: 2882
1148958 frames605 frames
Nvidia Shield TVSingle: 1400
Multi: 4100
42502765 frames2250 frames
Apple A10XSingle: 4000
Multi: 9500
-4500 frames3300 frames
Apple A12XSingle: 5000
Multi: 18000
-9570 frames6850 frames
Flatpanels
Som det fremgår af tabellen så må Sonys nyeste Android TV stadig se sig slået af Nvidia Shield TV med en ganske betragtelig margin. I den forbindelse er det værd at bemærke, at ikke engang Nvidia Shield har formået at skabe grundlaget for et spirende spil-marked på Android TV-platformen. I tabellen har vi også inkluderet resultater for Apple A10X og A12X fordi A10X findes i Apple TV 4K og fordi A12X (eller A14) rygtes på vej i næste generation af Apple TV. Det skal her noteres, at ydelsen i A10X og A12X er målt på iPad Pro-enheder, hvorfor ydelsen er begrænset af batteriet og den slanke form-faktor - ydelsen er bedre i Apple TV-boksen, som er fast tilsluttet strøm. Konklusionen? TV baseret på Android, uanset fabrikant, har aldrig for alvor været optimeret til spil. Et økosystem er ikke stærkere end det svageste led, hvorfor realiteten er blevet, at spil-markedet på Android TV ikke er blomstret. Det er ikke ulig hvad der skete på Apple TV (tvOS) indtil lanceringen af Arcade (og andre tiltag), hvilket synes at have givet ny energi. Læs også: Apple TV's vej mod at blive en rigtig spilkonsol Der er et udvalg af mere "casual" spil i Google Play-butikken og Sony XH90 har muskler nok til at køre mange af dem, men selv med forbedret CPU- og GPU-ydelse markerer det ikke et vendepunkt for Android TV som spilplatform. Andre begrænsende faktorer er de 3GB RAM, at TV'et er et 32-bit system (også diskuteret i vores test af Nvidia Shield 2019) og beskedne 4GB lagerplads, hvoraf kun 3GB er fri. Det er dog muligt at få yderligere lagerkapacitet ved tilslutning af eksternt lagerplads. I en mere klassisk TV-kontekst så skulle den nuværende hardware være rigelig hurtig til at levere en tilfredstillende oplevelse, hvad angår streaming-apps og TV-funktioner. Den sløvhed, som man sporadisk støder på i Android TV, er i stedet relateret til software/drivere, og selvom Google flere gange har lovet forbedret ydelse igennem software, så er der plads til yderligere forbedringer. En årsag er naturligvis, at Android TV generelt lanceres med "gammel" software. Google har frigivet Android 11 til TV, men seneste 2020 Android TV leveres alligevel med Android 9 eller tidligere.

Sony XH90 test

En hurtig note om Apple AirPlay 2 og HomeKit support i Sonys TV. Med HomeKit kan du styre visse funktioner i TV'et via Remote app'en i kontrolcentret på iPhone/iPad. Det dækker bl.a. over tænd/sluk af TV, play/pause og regulering af lydstyrke. Kort efter TV'et sættes i standby annoncerer TV'et stadig sig selv som AirPlay-modtager, så du kan sende medieindhold fra iPhone/iPad over på skærmen (som tændes), men efter en nats standby annoncerer TV'et ikke længere sig selv som AirPlay-modtager på netværket, før det igen tændes. Apropos standby, så har TV'et meget højt standby-forbrug i en lang periode efter det slukkes, og det vågner også fra tid til anden (uden at skærmen tændes) for tilsyneladende at tjekke et eller andet. Det øger standby-forbruget, som noteret i målingssektionen. Afslutningsvis undersøgte vi understøttelse af det nye AV1-videoformat. Selvom der sidder en nyere MediaTek systmechio i TV'et, så er der ikke dekodning af AV1 på nuværende tidspunkt. Vores AV1-testfil afspilles ikke og YouTubes AV1-streams er ikke kompatible.

TV & lyd

De indbyggede højttalere er rimelige, men hverken kraftfulde eller alsidige. Sony har promoveret et nyt 'acoustic multi-audio'-system, der findes i 65-tommer og større formater af XH90. Idéen er at levere mere direkte lyd, så det lyder som om, at stemmer kommer direkte fra personen på skærmen. Effekten er der, men det er ikke en slående forskel og ej heller sammenligneligt med den, efter vores mening, bedre højttalerløsninger i Sony OLED TV, hvor stemmer rent faktisk lyder som om, at de kommer direkte fra personerne i billedet. Sammenlignet med de andre TV, som vi havde på testbænken (Philips OLED805 og Panasonic HZ2000), så leverede Sony XH90 den svageste bas og lyd i almindelighed, men de andre TV er også dyrere modeller. Hvis du vil have den gode lydoplevelse, så skal du dog satse på en ekstern løsning til dette TV. Sonys TV understøtter også Dolby Atmos, men der er ingen hørbar effekt med de indbyggede højttalere. Dolby Atmos kan sendes videre via HDMI ARC/eARC-forbindelsen i TV'et. Vi fik uden videre Atmos-lyd igennem fra TV'ets ARC-port til en Sonos Arc soundbar. Vær dog opmærksom på, at firmwaren til at åbne for lyd i højere kvalitet via eARC først frigives senere til Sony XH90.

Kalibrering

Normale købere skal ikke kaste sig ud i selv at kalibrere; at købe et TV med forholdvis præcis farvegengivelse er en rimelig forventning at have. Vil man have de sidste procenter, så kan man betale sig fra arbejdet. For nylig er vi begyndt, som del af vores TV-anmeldelser, at måle de mest relevante billedprofiler i TV'et igennem, og inkludere resultaterne i dette afsnit. Se tabellen til højre samt de fremhævede resultater i den store tabel nedenfor. Det er en simplificering, men du skal kigge efter så lave vertikale barer som muligt (helst under 3 for DeltaE), mens linje RGB-grafen bør flyde fra venstre mod højre så tæt på 0 som muligt. Farveprikkerne skal falde i de hvide firkanter i grafen for farverum.

Øvrige billedprofiler

Tryk på profilen for at se målekurve

SDR Standard
SDR Vivid
SDR Game
SDR Cinema
HDR Standard
HDR Vivid
HDR Game
HDR Cinema
Normalt er anbefalingen, at man vælger 'Movie/Film' profilen for mest præcis billedkvalitet, men vi inkluderer også vores anbefaling til kalibrerede billedindstillinger (se næste afsnit). Disse vil ikke være lige så præcise som en fuld kalibrering på det specifikke TV-eksemplar, men du kan dog komme langt. I senere år har Sony imidlertid lavet en ændring, som betyder, at man nu bør vælge 'Custom' profilen for mest præcis billedkvalitet. 'Game' profilen er også overraskende præcis for en Game-profil, hvilket måske kan tilskrives Sonys professionelle stolthed – Sony er trods alt PlayStation-selskabet. Hvad angår HDR, så bør du igen vælge 'Custom' profil og faktisk så går ændringer i 'Custom' på SDR igen til HDR-tilstand. Sony er unik med denne tilgang, hvor andre producenter har særskilte billedindstillinger for SDR og HDR, selv når du vælger samme billedprofil - foruden individuel indstilling for hver HDMI-port og kilde, naturligvis. Sony har indtil videre valgt at ignorere Hollywoods Filmmaker Mode. Højeste (peak) lysstyrke i HDR rammer maksimalt 700-800 nit, og TV'et følger lyskurven (PQ) rimeligt, men HDR-billeder er dog en tand overlyse ift. hvad der var tiltænkt. At læse for meget i grafernes peak-lysstyrke og farve/lyspræcision kan dog ikke anbefales, når man har med et zone-styret LCD TV at gøre. Det skyldes, at målinger og kalibrering af TV involverer mere eller mindre statiske testmønstre på skærmen, typisk en lille boks i midten af billedet på en ensfarvet baggrund. Så snart TV'et begynder at flexe sine lyszoner i praksis, så vil præcisionen i farver og lys forværres, afhængigt af billedindholdet, og peak-lysstyrke vil også afhænge markant af størrelsen på det objekt, der skal oplyses i billedet. Hvad angår dækning af farverum til HDR-indhold så målte vi blot 87% for DCI-P3 farverum eller 63% for Rec.2002 farverum. Det er på niveau med Samsungs 2020 "QLED" 4K LCD TV, men synligt lavere farvemætning end de bedste HDR TV på markedet, altså OLED TV.

Målinger

Vores "måling"-afsnit omhandler alle de ting vi går og måler på TV’ene samlet ét sted frem for at ligge i de enkelte afsnit. Vi henviser til vores artikel omkring bl.a. målemetoder her for en gennemgang af hvordan vi måler under testen. Note: Vi inkluderer kun kalibreringsforslag for SDR, ikke HDR. Vi har under testen ikke benyttet os af lyssensoren, men ønsker du, at TV'et selv kompenserer for lyset i stuen, så kan dette aktiveres i menuen.
Sony XH90 test

Billedkvalitet

Sony XFH90 erstatter XF90 fra 2018 (test her). XF90 forblev på markedet i 2019 og 2020, og har været et af Sonys mest populære LCD TV i senere år, særligt pga. teknologien til zone-styret LED i en prisvenlig pakke. I 2019 introducerede Sony XG95 som del af sin 9-serie (test her), og den var blandt de første modeller med Sonys 'X-Wide Angle' system til udvidede betragtningsvinkler. Desværre kom denne forbedring på bekostning af sortniveau og kontrast, hvilket vi mener er et skuffende kompromis. Sony XH90 har ikke 'X-Wide Angle', hvorfor man som udgangspunkt kan forvente bedre sortniveau og kontrast. Det fik vi da også hurtigt syn for og vores målinger viste, at kontrastforholdet er over 5000:1, hvilket er en betydelig forbedring ift. TV med 'X-Wide Angle', men naturligvis stadig lavt ift. eksempelvis Sonys egne OLED TV. Vi hopper direkte til HDR-billedkvalitet her. Som nævnt i kalibreringsafsnittet, så målte vi dækning af DCI-P3 farverummet til 87% og den højeste lysstyrke til maksimalt 700-800 nits. Disse tal repræsenterer, hvad man nogenlunde kan forvente af det udvidede spænd af hhv. farver og lys med HDR-indhold. Dette er dog ikke den fulde historie. Som det fremgår i afsnittet med målinger, så vil TV'et være tættere på 600 nits i højeste lysstyrke for små lysende objekter i billedet, altså netop der for film- og spilskabere typisk anvender de højere lysniveauer muligt med HDR-standarderne – stjerner, lamper, små lysende ting, reflektioner osv. I praksis så vil XH90 typisk levere sammenlignelig eller lavere peak-lysstyrke som OLED TV, men dog uden samme finesse og gennemslagskraft.

Sony XH90 test

Vores test afslører, at 65-tommer Sony XH90 har 8x4 lyszoner, eller 32 i alt, hvilket betyder, at hver LED-lyszone dækker 260.00 pixels af LCD-panelet eller mere end 3% af billedarealet. Vores test bekræfter også, at Sonys system til at styre lyszoner, sammenlignet med Samsungs LCD TV herunder 2020 Q95T og 2019 Q90R, har mindre forsinkelse når lyset hæves og sænkes, hvilket betyder, at det følger indholdet på skærmen bedre uden forsinkelse. Det er vigtigt, hvis man vil opleve de hurtige lysændringer fra eksplosioner eller andre pludselige elementer i billedet. Men Sonys system er også mere konservativt, hvilket betyder, at zonerne ikke bringes i spil lige så aggressivt som Samsungs. Ofte vil den højeste lysstyrke derfor se mindre dramatisk ud. En positiv konsekvens heraf er, at man ser mindre tendens til glorier (blooming/halos) omkring lyse objekter, om end der stadig er markante problemer med at forhindre glorier på Sony XH90, når man ser HDR-indhold. Glorier er særligt synlige om undertekster eller andre menuelementer såsom lydstyrkeindikatoren (se nedenfor). Problemet er mindre udtalt med SDR-indhold.

Sony XH90 test

Vi kan bedre lide Sonys system til zone-styring end Samsungs idet Sonys leverer et mere balanceret HDR-billede, men 32 zoner er alt for få. Der er ingen magisk løsning her og det tilsyneladende konstante håb om, at "næste år kommer løsningen" er naiv. For at få god HDR-billedkvalitet uden glorier på et LCD TV, så skal der langt flere lyszoner i spil; titusindvis hvis ikke hundredtusindvis. Ideelt set bør der være en zone for hver pixel, hvilket er sådan selv-emitterende skærmteknologier som OLED eller microLED virker. Du får således også markant bedre HDR-billedkvalitet med OLED TV, og forskellen til Sony XH90 var lysende klar - og artikuleret på mange interessante måder - for alle personer, som nåede at se skærmene under vores test, idet Sony XH90 var placeret ved siden af Philips OLED805 og Panasonic HZ2000. Det er ikke tæt kapløb, men Sonys TV har dog en fordel, hvilket er, at skærmen kan levere højere lysstyrke i fuld skærm. Det giver HDR-præsentationen lidt i oplyste lokaler med dagslys, om end OLED TV stadig leverer et HDR-billede med højere kontrast, mere ægte farver og "dybde". Vi noterede os desuden meget synlig 'banding', altså en slags lys/farvebånd, i de mørke scener på Sony XH90, hvilket er en skam. Overordnet set, så er HDR-billedkvaliteten skuffende, særligt med den 2 år gamle Sony XF90 in mente, som havde en fordel i form af flere lyszoner.
Flytter vi fokus til SDR (Standard Dynamic Range), altså alt indhold som ikke er skabt i HDR, så er XH90 et mere klassisk Sony TV forstået på den måde, at den har overordnet god videoprocesseing. Det præ-kalibrerede billede er ikke spot-on, men godt nok til størstedelen af seere. Dens begrænsede zone-styring betyder mindre for SDR-indhold idet LCD-panelets iboende kontrast sikrer, at man kan få relativt lyse billeder (for eksempel i et oplyst stuemiljø) uden at det går ud over sort og mørke gråtoner for meget. For SDR-indhold, som stadig er klart dominerende på tv-markedet, herunder for tv-programmer, sport og mange spil, så er Sony XH90 et godt allround TV. Ud over ovenstående så er der ikke så meget at tilføje hvad angår Sonys videoprocessor og SDR-billedkvalitet, som ikke allerede er undersøgt og beskrevet i tidligere anmeldelser. XH90 er udstyret med Sonys X1-videoprocessor, der mangler nogle af de nyeste systemer fra 'X1 Ultimate', herunder udglatning af gradienter, men langt hen af vejen har det ikke den store betydning.
Spil-delen var vi spændte på at undersøge, særligt ift. konsolspil. Her bliver det interessant men også en smule uklart; såvel bogstaveligt som figurativt. Sony XH90 er blevet kaldet 'the PlayStation 5 TV' og er en del Sonys 'Ready for PlayStatin 5' program. Marketingtiltaget dækker over en pulje funktioner:
Ready for PlayStation 5 TV
  1. 4K/120fps HDMI input
  2. Low input lag
  3. Bravia Game Mode
  4. Incredible Picture Quality
  5. Immersive Sound
Sonys ord, ikke vores.. Lad os forsøge at dekode det:
  1. Den første kan oversættes til HDMI 2.1 porte (XH90 har to i alt, hvoraf den ene desværre også er eARC-porten). XH90 er Sonys første 4K TV med HDMI 2.1, men HDMI 2.1 delen aktiveres først via en senere firmwareopdatering, som vi ikke har adgang til, hvorfor vi ikke kan teste HDMI 2.1 delen i TV'et. Selv hvis vi havde en tidlig udgave af firmwaren, så ville vi mangle PlayStation 5 eller Xbox Series X - eller en anden HDMI 2.1 afspiller.
  2. Den anden kan vi måle for 1080p og 4K i op til 60fps, men endnu ikke for 4K/120fps (som bør være lavere). I Game-profil målte vi input-forsinkelsen til 18,4 ms (4K60 HDR), hvilket er lavt men dog ikke helt så lavt som Samsung og LGs 12-13 ms. I Standard-profilen overstiger input-forsinkelsen 100 ms.
  3. Det er her nummer 3 kommer ind i billedet. Bravia Game Mode lyder til forveksling som den standardiserede HDMI ALLM (Auto Low Latency Mode), der indebærer, at TV'et automatisk kan gå i Game-profil, når et konsolspil startes (og ud af Game-profil når man lukker spillet). Vi siger "forveksling" fordi før ALLM kan anvendes skal konsollen også understøtte ALLM, og det gør PS4 ikke. Vil PS5 gøre det? Måske – det ved vi ikke. Men med PS4 har Sony bygget sin egen version, der gør noget tilsvarende, dog med den forskel, at Game-profil aktiveres, når PS4 tændes og ikke kun inde i spil – LG har aflæst løsningen og også implementeret det i sine TV. Sony XH90 vil understøtte ALLM efter en firmware-opdatering, ifølge Sony.
  4. Ifølge definitionen for punkt 4, så kvalificerer Sony XH90 sig ikke baseret på den middelmådige HDR-billedkvalitet, såfremt vi var dommere. Den ville nok kvalificere sig på SDR-billedet.
  5. Sony nævner 'Acoustic Multi-Audio' som en kvalifikation her, men selskabet har til gode at annoncere detaljer vedr. 'Tempest' 3D-yd i PlayStation 5 og hvordan det vil virke sammen med TV. Stadig, baseret på Sonys XH90's Atmos-ydelse, så ville vi ikke ligefrem kalde det indlevende lyd. Du får brug for eksterne højttalere eller hovedtelefoner.
Vi ville naturligvis elske at kunne følge dette 'PlayStation 5 TV' tema til dørs, men det er desværre ikke muligt endnu. Vi må vente til konsollerne og XH90-firmwaren kommer. Datoen for firmwaren er ikke meldt ud.
Ready for PlayStation 5 TV
Vi ved fra erfaring, hvor stort et løft ægte 120fps gaming kan være ift. 60fps – hvor meget mere flydende og detaljeret billeder i bevægelse kan være sammen med 4K-opløsning – men vi kan ikke kommentere på ydelsen i dette specifikke TV indtil vi får syn for sagen (og kalde timevis af konsolspil for "arbejde"). Sony siger, at XH90 desuden bliver deres første 4K TV med understøttelse af HDMI VRR (Variable Refresh Rate) med et frekvensspænd på 48-120Hz. Udover den overordnet mere flydende spiloplevelse vil VRR i kombination med billedfrekvenser på over 60fps gør spiludviklere i stand til at udnytte spændet fra 60 til 120 billeder per sekund (og ikke skulle låse til enten 60 eller 120fps). Men igen; VRR-support åbnes først med en senere firmware-opdatering fra Sony. Både PlayStation 5 og Xbox Series X vil understøtte HDMI VRR. Læs også: Oversigt: 4K TV og 8K TV med HDMI 2.1 Vores største bekymring er dog Sonys XH90's HDR-billedkvalitet. For store AAA-spil bliver HDR-fremvisning stadig mere almindeligt, selvom implementeringerne svinger i kvalitet. Efter vores mening er HDR i dag en af de vigtigste faktorer, hvad angår den visuelle side af konsolspil. HDR på Sony XH90 er ikke imponerende og i Game-profilen er zonestyringen værre fordi den skaleres ned til sin mest rå form for at sikre, at input-forsinkelsen er så lav som mulig.

Sony XH90 test

En anden faktor kan være, om LCD-paneler er hurtige nok til optimal udnyttelse af 4K120, konkret om skærmenes responstid er for langsom. Allerede med +120Hz LCD-monitorer bruges overdrive (hvor farver overskydes/underskydes), blinkende lys og andre tiltag til at forbedre gengivelse af bevægelse. LCD-paneler er i deres natur langsomme så til 120Hz opdatering (120 opdateringer per sekund) skal responsetiden (tiden som det tager for en pixel at skifte til ny farve) være meget lav. Systemer som overdrive kan hjælpe, men ulempen er, at man ofte ser små lysglorier om lysende objekter i bevægelse og udtværring om mørke objekter i bevægelse. Selv hvis effekten er så lille, at man ikke bevidst noterer sig den, så vil det påvirke detaljegraden i bevægelser negativt. Sony tilbyder 'scanning backlight' til at forbedre detaljegraden i bevægende billeder, men det kommer på bekostning af lysstyrke, særligt i HDR. Selv-emitterende skærmteknologier som OLED og microLED er langt mere teknisk egnede til at levere på løftet om 4K120, hvorfor det også er ærgerligt, at Sony endnu ikke har lanceret et OLED TV med HDMI 2.1 porte. Det er naturligvis også værd at holde for øje, at der findes TV med HDMI 2.1 porte og funktioner fra konkurrerende selskaber, og at disse næppe vil figurere under 'Ready for PS5'. Vi betragter eksempelvis LG CX som et bedre 'Ready for PS5' valg. Risikoen for burn-in på OLED kan dog være en faktor, hvis man planlægger udelukkende at spille på skærmen. Skal man opsummere, så er Sony XH90 et fint valg til spilkonsollen og de kommende HDMI 2.1 funktioner er spændende, men der er mange ukendte faktorer. Selv under vores bedste scenarie ville vi dog være tilbageholdne med at kalde det 'PlayStation 5 TV' pga. den middelmådige HDR-billedkvalitet. Vores eksemplar havde minimale udfordringer med LED-baglysets fordeling af lyset henover LCD-paneler, der i store træk var homogent (når zone-styring og glorier ikke medregnes).

Sony XH90 test

Afslutningsvis er der betragtningsvinklerne, som er fornuftige for et VA LCD-panel uden 'wide angle' teknologi. De vertikale vinkler er dog problematiske, så undlad at kig på skærmen nedefra eller oppefra. Sidder du meget tæt på i forbindelse med konsolspil, så sænk TV'et eller få en stol i samme højde. Vi foretrækker dette kompromis over Sonys 'X-Wide Angle' teknologi, der i for høj grad påvirker kontrastforholdet.

Konklusion

Er Sony XH90 'the PlayStation 5 TV'? Tjo, det er svært at afgøre før PlayStation 5 lander og endnu vigtigere før Sony frigiver den firmware-opdatering, der aktiverer HDMI 2.1 og tilhørende funktioner. Ikke desto mindre vil vi dog argumentere for, at skærmens middelmådige HDR-billedkvalitet trækker kraftigt ned – flere og flere konsolspil udgives i HDR.
Annonce:
Tal og målinger findes i anmeldelsen, men XH90 har kun halvt så mange lyszoner ift. forgængeren XH90, og den højeste lysstyrke overstiger sjældent 600-700 nits. Sonys system til zonestyret lys er mere balanceret end Samsungs, men man undgår ikke lysglorier (blooming) om lysende objekter i billedet, når man ser HDR. I SDR, altså alt indhold der ikke er i HDR, leveres overrodnet god billedkvalitet, drevet bl.a. af Sonys videoprocessor. XH90 har også markant bedre sort/kontrast end Sonys LCD TV med 'X-Wide Angle' og skærmen er et stort skridt op fra Sonys mellemklasse LCD TV (XH8 osv.) Android er nået version 9.0 i Sony TV, selvom Google allerede har frigivet Android 11 til TV. Der er ikke meget nyt at sige om Android 9.0 idet funktioner, hjemmeskærm og brugeroplevelse er den samme, med kun mindre ændringer her og der. Chippen, der vækker Android TV til live, er nu mere end dobbelt så kraftfuld som andre typiske TV med Android, men der er stadig et stykke vej før man matcher Nvidia Shield og Apple TV 4K. Vi håber derfor, at Google Stadia snart kan åbne for spilverdenen på Sony Android TV. Sony XH90 er en værdig afløser til Sony XF90, men ikke nødvendigvis et bedre TV målt på billedkvalitet. Det er konkurrencedygtigt i forhold til bl.a. Samsungs LCD TV med zone-styret lys i samme prisklasse, men er ikke tæt på at matche OLED TV, som rykker stadigt nærmere folkepriser.

Pris og forhandler:

SDR-billedkvalitet
Første Sony 4K TV med HDMI 2.1 (efter firmware)
Hurtigere MediaTek SoC
Balanceret zone-styring
Atmos-support & eARC


Middelmådig HDR-billedkvalitet
For få LED-lyszoner
Glorier & maks lysstyrke
Betragtningsvinkler




Flere anmeldelser

Test: Calman startersæt til kalibrering

10 Apr 2025 |

Test: Sonos Arc Ultra

26 Nov 2024 |

Test: Panasonic Z95A (MLA OLED)

14 Nov 2024 |

Test: Samsung HW-Q995D (Q990D)

31 Oct 2024 |