Nordisk Ministerråd har nedsat arbejdsgruppe, der undersøger om det giver mening at lancere et fælles nordisk streamingtjeneste á la BritBox. Dansk ekspert mener, det lyder dyrt – og naivt.
Kulturminister Jakob Engel-Schmidt foreslog forleden, at de nordiske lande lancerer én fælles nordisk streamingtjeneste. Hans inspiration er bl.a. streamingtjenesten BritBox i England, hvor BBC og ITV samarbejder om at udbyde et stort udvalg af britiske serier til hele verden.

Kulturminister Jakob Engel-Schmidt
Hvorfor findes der ikke en nordisk streamingtjeneste, hvor folk i i andre lande kan se Borgen, Wallander og Skam, spurgte kulturministeren i sidste uge.
- ”Jeg synes, det er mærkeligt, at man ikke i dag som et menneske, der bor i Sydeuropa, USA eller Asien, kan finde en skandinavisk pendant til BBC’s BritBox," sagde han til Ritzau.
Nordiske kriminalserier har klaret sig udmærket især i Storbritannien på BBC Four. Jakob Engel-Schmidt mener, at de nordiske lande bør gå sammen om at få flere nordiske produktioner ud til verden. De kan samtidig tjene penge til landenes egen film- og tv-industri.
Streamingekspert meget skeptisk
Streamingekspert og medieanalytiker Claus Bülow Christensen er imidlertid meget skeptisk af flere årsager.
Han mener ikke, det giver mening at skabe et nordisk BritBox. Han påpeger, at etableringen, vedligeholdelsen og især markedsføringen af en nordisk streamingtjeneste vil blive voldsom dyr.
- "Forslaget tyder på, at man ikke er helt opdateret på, hvor meget nordisk indhold der allerede ligger på globale streamingtjenester," sagde Claus Bülow Christensen til filmmediet Ekko og henviste til, at dansk indhold har allerede en ret stor global udbredelse.
Claus Bülow Christensen inddrager samtidigt et mere ømt punkt; nemlig at fiktion fra Storbritannien, film og tv, er i en anden kaliber, end Norden kan tilbyde. Desuden er udvalget af kvalitetsserier på de amerikanske tjenester er så enormt, at en nordisk tjeneste vil drukne.
- "Det er naivt at sammenligne os med Storbritannien," lyder det fra Claus Bülow.
Efter ideen blev offentliggjort har Jakob Engel-Schmidt siden præciseret i Politiken, at hans forslag ikke er en kamp mod Netflix, da den amerikanske tjeneste også bidrager til dansk kultur.
Arbejdsgruppe går videre med ideen
I denne uge tog projektet et skridt fremad, da Nordisk Ministerråd bakkede op om ideen og vedtog at undersøge, om der kan skabes et nordisk alternativ til de internationale streamingtjenester. Nu vil embedsmænd arbejde videre med at beskrive rammerne for arbejdsgruppens arbejde. Landene er enige om, at de vil inddrage fælles nordiske kulturinstitutioner og de nationale public service-institutioner.
- "Vi er enige om at undersøge, hvordan vi kan skabe et stærkt nordisk alternativ til de store internationale streamingtjenester. Når vi står sammen i Norden, kan vi udrette meget," siger Jakob Engel-Schmidt i en pressemeddelelse.
Han henviser også til meldinger fra præsident Trump om at indføre told på udenlandske film, som bekræfter ministeren i, at der er behov for at styrke nordiske og europæiske værdifællesskaber.
87% af de penge, europæerne betalte til streamingabonnementer i 2023, gik til ikke-europæiske tjenester, viser tal fra Europarådets audiovisuelle observatorium.