Først Samsung Display, og nu har LG Display officielt solgt sin sidste fabrik til LCD TV-paneler til kinesiske TCL. Det markerer enden på en æra.
Kinesiske aktører har tæt på fuld dominans på produktion af LCD-paneler.
LG Displays sidste fabrik til LCD TV-paneler beliggende i Guangzhou, Kina, er officielt blevet solgt til TCL CSOT for cirka 10,8 mia. yuan (ca. 9,71 mia. kroner), ifølge en selskabsmeddelse fra TCL. Handlen blev annonceret i september 2024 og er nu gennemført.
- "Vi har gennemført godkendelsesprocessen og den kommercielle registrering af aktierne i LG Displays panel- (CA-selskabet) og modulfabrik (GZ-selskabet) i Guangzhou," skriver TCL (maskinoversat).
TCL ejer ni LCD-produktionslinjer
TCL CSOT vil omdøbe fabrikken til 'T11' og begynde produktion i fuld skala. Det er en 8.5-generations (8.5G) fabrik designet til produktion af store skærme.
Efter opkøbet driver TCL nu to 6G, fire 8,5G, én 8,6G og to 10,5G produktionslinjer til LCD. Ifølge analysefirmaet TrendForce er TCL's andel af produktionen af store LCD-paneler, målt i areal, steget fra 19,3% til 22,9%.
Kinesiske fabrikanter af LCD TV-paneler, såsom BOE, TCL CSOT og HKC, kontrollerer i dag over 70% af den globale produktionskapacitet, hvilket er en stigning fra 65% sidste år.

En tegning af LCD-fabrikken i Guangzhou, Kina. Foto: LG Display
Kinesiske LCD-paneler i dine TV
Den anden sydkoreanske skærmfabrikant, Samsung Display, stoppede produktion af LCD-paneler i juni 2022 og solgte alle sine relaterede patenter til TCL CSOT i september 2022.
LG Display fortsætter en lille produktion af LCD-paneler til IT-enheder. Provenuet fra salget af fabrikken til TCL skal investeres i produktion af OLED, har LG oplyst.
For forbrugerne betyder salget, at LG og Samsungs LCD TV, såsom 'QLED' og 'QNED', i dag typisk er udstyret med de samme kinesisk-producerede paneler, som findes i TV-skærme fra mærker som TCL og Hisense.
- Kilde: Alphabiz, TCL, Trendforce