I YouSee-sagen om rettighedsbetalinger undersøger brancheforeninger nu muligheden for at nedlægge forbud, hvilket vil give sort skærm hjemme i stuerne.
Nuuday, der ejer YouSee, opsagde i marts alle fællesaftaler med den danske filmbranche, samtidig med, at rettighedsorganisationer, inkl. Copydan, blev stævnet – en sag der kan tage flere år.
Det skete efter Danske Mediedistributører (DMD), der repræsenterer bl.a. Allente, Norlys, YouSee og Viaplay, i februar var ude med kritik af de hastigt stigende rettighedsbetalinger.
Ifølge DMD er rettighedsbetalinger for tv-indhold siden 2011 steget med 70% og beløber sig i dag til 1,2 mia. kroner årligt. Det er på trods af, at forbruget af flow-tv i Danmark er faldet massivt med 500.000 kunder mellem 2017 og 2022.
Det er en stigning, der lander hos forbrugerne gennem årlige prisstigninger på tv-pakkerne.
Filmbranchen vil nedlægge forbud
På trods af opsagt aftale, fortsætter YouSee med at vise danske film og tv-produktioner, og det er den danske produktionsbranche alt andet end tilfredse med.
Foreningerne Dansk Skuespillerforbund, Danske Scenografer og Dansk Filmfotograf Forbund tager i dag bladet fra munden og kritiserer i skarpe vendinger YouSee for denne praksis.
- "YouSee har opsagt alle aftaler med rettighedshaverne af dansk tv-fiktion – herunder skuespillerne, men sælger stadig vores rettigheder og indhold til deres tv-kunder. Det kan vores medlemmer selvfølgelig ikke acceptere – eller leve af for den sags skyld. Det svarer til, at du og jeg gik på arbejde hver dag uden en kontrakt og uden at få løn. Derfor kigger vi nu på vores medlemmers vegne på muligheden for at nedlægge forbud mod YouSees brug af indholdet," udtaler Benjamin Boe Rasmussen, forperson for Dansk Skuespillerforbund.
Kan føre til sort skærm
Nedlægges der forbud, vil det betyde sort skærm hos YouSee hjemme i stuerne, hvad angår danske film og tv-produktioner, muligvis næste år.
Det kan dog også få store konsekvenser for den danske produktionsbranche som helhed, ifølge Danske Scenografer, der mener, at YouSees praksis "kan betragtes som piratkopiering og er ulovligt".
- "Sagen kan have store konsekvenser – og kan faktisk betyde, at en masse tv-glade danskere ikke fremover vil kunne se indhold som Carmen Curlers. Det er på ingen måde et ønskescenarie for vores medlemmer, som i den grad ønsker udbredelse af deres kreative værker, men vi kan omvendt heller ikke acceptere, at en stor og magtfuld kapitalfond (den australske kapitalfond Macquarie ejer 50% af YouSee, resten ejes af ATP, PFA & PKA) prøver at underløbe den danske rettighedsmodel og ikke vil betale kunstnere og kulturproducenter en fair pris for det indhold, som de tjener gode penge på, og som deres kunder er glade for at se," siger Carsten Burke Kristensen, forperson for Danske Scenografer.
Et af de største danske produktionshuse, Zentropa, kalder ligeledes YouSees praksis for ulovlig og støtter op om at nedlægge forbud.
- "YouSee har stoppet betalingerne til os, selvom de stadig anvender vores rettigheder til at kræve penge ind hos deres tv-kunder. Det er uordentligt, det er uærligt og det er ulovligt, og derfor undersøger vores advokat nu, om vi kan forbyde YouSee at anvende vores filmproduktioner i deres TV pakker," siger Anders Kjærhauge, adm. direktør hos Zentropa.
Crone Film bakker op:
- "Det er naturligvis helt uacceptabel ulovlig adfærd, så derfor har vi nu bedt vores advokat undersøge, om vi kan nedlægge forbud mod brugen af vores indhold. Det er ubegribeligt for mig, at de danske pensionskasser, som er medejere af YouSee, vil lægge navn til dette," siger Nina Crone, direktør for Crone Film.
Copydan har tidligere oplyst, at Nuuday har tilbudt at betale et aconto-beløb.
Den nye sag om rettigheder kommer i kølvandet på rettighedskonflikten i 2022 med TV 2, Netflix og Viaplay, der endte i mange måneders produktionsstop inden for dansk drama.
Om YouSee-sagen
Med brancheforeningernes egne ord:
Nuuday/YouSee opsagde den 15. marts 2024 alle aftaler og stævnede rettighedshaverne i regi af Copydan Verdens TV, UBOD og Koda. Det betyder i praksis, at der siden den 1. april 2024 ikke har været nogen aftaler om brugen af rettighedshavernes indhold og heller ikke nogen betaling for brugen.
Nuuday/YouSee har samtidig anlagt sagen ved Sø- og Handelsretten i stedet for at få den prøvet ved Ophavsretslicensnævnet, der som specialiseret nævn nedsat af Folketinget har til opgave at vurdere, hvad der er en rimelig pris for rettigheder, hvis parterne ikke kan blive enige.
For Dansk Skuespillerforbund betyder betalingsstoppet, at man fra 2025 reelt ikke vil kunne udbetale rettighedspenge til danske skuespillere for det tv-indhold, der har været vist i YouSees tv-pakker. For Danske Scenografer betyder det, at der fra 1. april ikke kan udbetale rettighedsmidler til medlemmer for YouSees andel af licensbetalingen, svarende til ca. 50 procent |
Flatpanels