Alliancen ACE er vokset til over 50 studier og firmaer, der har haft held med at lukke over 1000 illegale streamingsider. Nu vil de have lovgiverne i USA til at muliggøre blokering.
Alliance for Creativity and Entertainment (ACE) blev dannet i 2017 af de største Hollywood- og tv-studier for at bekæmpe pirateri. Siden da er interessegruppen vokset fra 30 til over 50 medlemmer.
The New York Times skriver, at ACE siden stiftelsen har været involveret i tusindvis af sager, og at der nu køres lige så mange sager ugentligt, som der tidligere blev kørt årligt. Siden 2019 er antallet af illegale streamingsider i Nordamerika faldet fra 1400 til tæt på 200, oplyses det.
Pirater sejler udenlands
På trods af de mange lukninger, er antallet af besøgende til streamingsider, der illegalt tilbyder videoindhold, steget 12% fra 2019 til 2023. Siderne besøges sammenlagt 141 mia. gange årligt verden over, ifølge firmaet MUSO, der sporer piratsider.
- "Vi er langt fra fyre på gadehjørner, der sælger falske DVD'er. Dette er global organiseret kriminalitet. De mennesker, der stjæler vores film og tv-serier, er også involveret i sexhandel, hvidvaskning af penge – alle samfundets dårligdomme," sagde Charles H. Rivkin, formand og chef for Motion Picture Association.

ACE har 28 ansatte på tværs af kontinenterne. Foto: Ace
Bagmændene rykker i stigende grad udenlands. ACE har derfor ansat Larissa L. Knapp, der har en fortid på 27 år i det amerikanske FBI, for at jage dem lokalt og internationalt.
- "Disse bad guys er rejst til andre steder, hvor det er sværere for os, fordi retsstaten ikke er lige så stærk," tilføjede Charles H. Rivkin. "De tre største engelsksprogede piratsteder er alle placeret i Vietnam."
Læs også: Massiv stigning af tv-pirater i Norden
Idé om blokering møder kritik
Piratsiderne kan i dag downloade film fra de velkendte streamingtjenester på få minutter, så nye pirattjenester dukker hurtigt op, når andre lukkes.
ACE er derfor gået til magthaverne i USA med ønske om at få værktøjer til at blokere sider via internetudbyderne, såfremt en dommer giver grønt lys i hver enkelt sag. De pointerer, at mere end 60 lande allerede har et sådan system.
Forslaget møder dog modstand fra Computer and Communications Industry Association med fremtrædende medlemmer som Amazon, Apple, Meta og Google. De mener, at værktøjer til blokering af hjemmesider vil blive misbrugt til bl.a. at begrænse ytringsfriheden.
Amazon og Apple står med en fod i begge lejre, idet de også er medlemmer af ACE gennem Prime Video og Apple TV+.
- Kilde: New York Times