Superligarettighederne kan fra 2024 sælges samlet til én aktør, meddeler Konkurrencerådet. Derefter vil man evaluere, hvilken effekt det har på markedet.
Når Superliga-kampene i dag er fordelt mellem Viaplay og Discoverys tv-kanaler og streamingtjenester, så skyldes det et tilsagn fra 2007, der forpligtede Divisionsforeningen – i samarbejde med superligaklubberne – til at sælge tv-rettighederne til to forskellige tv-aktører.
Kravet om, at visning af superligakampene skal fordeles på mindst to tv-aktører droppes i 2024, hvor rettighederne sælges for de fire løbende sæsoner. Det er en midlertidig dispensation og Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen vil senere evaluere, hvad det har betydet for konkurrencen på markedet.
- "Divisionsforeningens tilsagn har historisk været med til at sikre, at danske tv-seere ikke har betalt for meget for at se superligafodbold. De senere år har markedet imidlertid udviklet sig, og det er derfor ikke længere så entydigt, at tilsagnene fortsat vil have den tilsigtede effekt. Derfor har vi besluttet at give midlertidig dispensation fra nogle af de gældende tilsagn, som Divisionsforeningen har afgivet om salget af medierettigheder," siger formand for Konkurrencerådet, Christian Schultz.
Konkurrencerådet oplyser videre:
- "Dispensationen skyldes primært, at forbrugerne i dag har bedre muligheder for selv at vælge, hvad de vil betale for at se. Mange distributører giver i dag forbrugerne mulighed for frit at vælge tv-kanaler. Desuden har beboere i boligforeninger fået frit valg af tv-distributør og -pakke, så de ikke længere behøver at følge foreningens valg. Herudover har kanaludbyderne nu – via streamingtjenester – direkte adgang til forbrugerne uden om distributørerne, hvilket ligeledes giver forbrugerne flere valgmuligheder."
Læs også: Apple tager opgør med sport i dyre, store tv-pakker
Dispensationen kommer i en tid, hvor ikke kun klassiske tv-aktører byder ind på sportsrettigheder ude i verden, men hvor også tech-selskaber såsom Amazon, Apple og Google er begyndt at investere. En bølge af nye streamingtjenester har sideløbende øget konkurrencen på markedet.