Sagen om ulovlig filmstreaming og 'piratbreve' fra advokater kommer ikke for Højesteret. Omstændighederne åbner muligvis for, at danskere, der har betalt erstatningskrav, kan kræve det retur. Det skriver BT/Ritzau.
Sag om piratbreve
De første breve blev leveret i 2015 efter den danske filmbranche vendte fokus væk fra pirattjenester henimod danskere, der benyttede ulovlig filmstreaming. Brevene med erstatningskrav på typisk 1500-2000 kroner er blevet kaldet 'piratbreve'.
Piratbrevene blev sat på pause i december 2017, hvor sagen blev anket til landsretten, der stoppede udlevering af kundedata fra teleselskaber med opsættende virkning. Der faldt dom i april og nu har Procesbevillingsnævnet afvist at lade sagen blive behandlet i Højesteret.
Det åbner for, at danskere, der har betalt erstatningskrav, muligvis kan kræve beløbet retur, ifølge advokatfirmaet Patrade, som udtaler sig til Ritzau.
- "Det er jo interessant, om de kan kræve beløbet tilbagebetalt. Det vil være noget, som skulle afgøres i en ny retssag. Det er der næppe nogen, som enkeltvis vil være interesseret i, at bruge så mange omkostninger på," siger Mikkel Kleis, advokat hos Patrade, som har været involveret i mere end 60 af sagerne.
Mikkel Kleis forklarer videre, at "humlen i sagen er, at det ikke er de selskaber, som har rettighederne, som har anlagt sagerne".
Det er i flere tilfælde advokatfirmaet Njord, der på vegne af det britiske selskab CMS (Copyright Management Services) har ført sagerne mod danskere, der har streamet fra ulovlige tjenester. Når der streames, deles filmen samtidig med andre brugere via torrent-metoden.
Jeppe Brogaard Clausen, partner i advokatfirmaet Njord som repræsenterer CMS, mener omvendt, at afgørelsen er meget konkret, hvorfor den ikke gælder bredt.
- "Men det er klart, at CMS må forholde sig til denne her vurdering – at der ikke har været et tilstrækkeligt klart aftalegrundlag i den konkrete landsretssag," siger Jeppe Brogaard Clausen. "Man har derfor benyttet lejligheden til at henvende sig til filmproducenterne for at høre, hvordan de forholder sig til det her. Og filmproducenterne bakker op om CMS og er klar til at intervenere i sagerne, hvis det er nødvendigt."
- Kilde: Ritzau via BT