Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonRapport foreslår 5 scenarier for DR og fremtidens public service - FlatpanelsDK

Rapport foreslår 5 scenarier for DR og fremtidens public service

08 Nov 2016 | Rasmus Larsen |

I rapporten opstilles fem scenarier, der går på tiltag lige fra at lukke DR og fuldstændig droppe licensen til at styrke DR og produktionen af dansk indhold. Her er scenarierne, ifølge Den Offentlige.

”Public service de næste 10 år”

Hvordan skal public service og særligt DR’s rolle se ud i fremtiden? Den længe ventede rapport fra public service-udvalget foreslår 5 scenarier:


Scenarie 1: Public service overlades til markedet
"Al offentlig public service-finansiering ophører"
- De offentligt ejede public service-stationer nedlægges eller sælges, og al offentlig public service-finansiering ophører. Dermed skal danskerne ikke længere årligt betale 2477 kroner i licens. Det vil gå ud over mængden af danskproduceret indhold som børneprogrammer og dramaproduktioner, vurderer udvalget.




Scenarie 2: Public service består, men institutionerne forgår
- De offentligt ejede public service-stationer nedlægges eller sælges lige som i scenarie 1. Men der bruges forsat offentlige kroner på public service. Det kan ske via en af to modeller: Enten en fondsmodel, hvor der er offentlig finansiering af enkeltprogrammer, serier og nettjenester. Eller en såkaldt koncessionsmodel, hvor hele kanaler og platforme udlægges til private, der får offentlig betaling.




Scenarie 3: Public service koncentreres hos DR
"TV2 sælges, og Radio24syv får ikke penge til at fortsætte"
- TV2 sælges, og Radio24syv får ikke penge til at fortsætte. De regionale TV2-virksomheder sammenlægges med DR. Dermed er DR alene på markedet. Ud over at spare penge skal det give mere plads til private medier på markedet. Udvalget tror, at TV2 med en privat ejer vil fortsætte produktionen af danske nyheder. Det vil "ikke i synderlig grad ændre udbuddet og forbrug af public service", forventer udvalget.




Scenarie 4: Public service begrænses
- I dette scenarie tager public service-medierne sig kun af indhold, som den kommercielle mediesektor ikke ventes at ville levere. Den klarere arbejdsdeling mellem private medier og public service-medier vil betyde en "væsentlig reduktion" af licensbetalingen. Til gengæld vil det formentlig også betyde et mindre udbud af public service-indhold, lyder vurderingen.




Scenarie 5: Public service styrkes på dansk
"Public service-medierne lægger mere vægt på dansk indhold"
- I dette scenarie lægger public service-medierne mere vægt på dansk indhold. Samtidig reducerer man det billigere udenlandske indhold. I dag består næsten en tredjedel af indholdet på DR TV af udenlandsk fiktion. Udvalget vurderer, at scenariet vil give DR en mere dominerende rolle som producent af dansk indhold. Men en del af public service-forbruget vil blive flyttet til private udbydere af eksempelvis udenlandske spillefilm og tv-serier.



Bag rapporten står public service-udvalget ledet af Connie Hedegaard, tidligere EU-kommissær og DR-vært. Det var tidligere kulturminister Marianne Jelved, der nedsatte udvalget. Det har ikke være udvalgets opgave at anbefale et særligt scenarie.

Hele rapporten ”Public service de næste 10 år” kan læses her.

Nyt medieforlig i 2019

Kulturminister Bertel Haarder har ved flere lejligheder støttet op om at slanke DR. I forbindelse med fremlæggelsen af rapporten kommenterer han i Berlingske.

- "Det er til gavn for os alle, at vi har offentlige public service-medier, så længe de også er fokuserede og ikke spreder sig over en masse aktiviteter, som lige så godt kunne varetages af private. Regeringen mener imidlertid, at DR dels er for dominerende i et presset mediemarked, dels har spredt sig for tyndt over for mange TV- og radiokanaler og for mange typer indhold," skriver Bertel Haarder i Berlingske.

Dansk Folkeparti har foreslået, at DR skæres ned med 25 procent. Ifølge en undersøgelse støtter 45 procent af danskerne op om dette forslag.

Den nye medieaftale skal træde i kraft fra starten af 2019.

- Kilde: Den Offentlige & Berlingske

Tilmeld dig Flatpanels Nyhedsbrev

Seneste nyheder, artikler og anmeldelser i indbakken.

Flere nyheder

PlayStation VR2 virker snart med PC'en inkl. Steams VR-spil

04 Jun 2024 |

Streaming-kalenderen: Nyt på Apple TV+ i maj

04 Jun 2024 |

Første test af live-tv over 5G i Danmark

04 Jun 2024 |

Massiv stigning af tv-pirater i Norden

03 Jun 2024 |

Acer afslører sine første 480Hz OLED-monitorer & Google TV-monitorer

03 Jun 2024 |

Netflix appen fjernes på 2014 Sony TV

03 Jun 2024 |