Debat og råd om tv-skærme. Alt hvad der handler om køb og brug af fladskærms-tv
Af Steen Bay
#264297 Synes det lyder interessant med HDR, men har desværre ikke set det demonstreret i praksis. Det vil selvfølgelig være fint hvis det bliver brugt til en mere realistisk gengivelse af virkeligheden som den er, men man kunne måske frygte lidt at HDR af nogle producenter vil blive 'misbrugt' til blot at lave nogle imponerende billeder med kunstig høj kontrast og alt for mættede urealistiske farver. Lidt som hvis man aktiverer en 'Dynamisk' profil på TV'et.

Så vil meget gerne høre om jeres erfaringer med HDR. Er min frygt begrundet, eller ser I HDR som et entydigt fremskridt?
Af bromberg
#264299 Jeg er faktisk ikke helt uenig her - nogle hdr titler er simpelthen for meget af det “gode”.
Overmættede - jeg syntes tit det ses på hudfarver/ansigter og særligt lyse elementer med mange nuancer - det kan virke for “skruet” på.
Det er langt fra alt hdr, så jeg mener bestemt ikke at hdr kan diskvalificeres, men jeg mener dog også at det er her Dolby vision er det bedre alternativ.
Jeg har endnu til gode at se en Dolby vision titel der “lider” af det samme.
Brugeravatar
Af hans123
#264303 HDR er Et stort skrit frem.

Det handler ikke om overbelyst skærm.

Men større farverum og meget andet.

Nyder HDR 1000 gange bedre oplevelse end 3D da det var nyt
Af bromberg
#264304 Ja hdr er større oplevelse end 3D (helt sikkert smagssag).

Men jeg holder altså på at nogle scener med hdr simpelhen er for lyst - eller farverne deraf bliver overeksponeret.
Jeg ved godt at hdr er et større farvespektrum, men jeg syntes på nogle titler at det lykkedes bedre end andre og jeg syntes især det springer i øjnene på ansigter.
Men hdr er bestemt ikke en døgnflue eller gimmick:)
Af Lape
#264690 Stort skridt frem, når der bliver brugt ordenligt materiale og skærm/opsætning.

SDR vs HDR er vel hhv. omkring 33% og 75% af det synlige farvespektrum.

I nogle film og spil er forskellen meget stor, i andre knap så stor. Tror det handler om at i nogle spil/film er HDR kommet som en eftertanke og er blevet tilføjet, hvor andre har været tiltænkt HDR fra start? Aner det ikke. Men HDR kan se fantastisk ud.
Af Steen Bay
#265061 Tak for svarene. Var i Elgiganten i går og så nogle Dolby Vision demoer på LG C7. Forskellige klip med og uden DV. Den mest markante forskel var en voldsom øgning af farvemætningen med DV. Græsset blev alt for grønt, himlen alt for blå. Virkede ikke spor naturligt. Ved ikke rigtig hvad jeg skal mene om det. Håber det bare var en dårlig demo.
Brugeravatar
Af Blackspot4200
#265062 HDR kan se fantastisk ud ! Men det kan også være virkelig grimt at se på, det kommer naturligvis an på skærm og indstillingen.

HDR på kantbelyste paneler syntes jeg ikke er godt og når lyset kun bliver styret i få zoner forsvinder hele ideen i det ! Men bliver det derimod vist på paneler med lys styring på pixel niveau (OLED) eller zone styring på high end LCD skærme som DX900 eller ZD9 ser det virkelig godt ud !

Jeg vil dog til hver en tid ofre peak brightness frem for mere præcis styring af lyset og her er OLED klart det bedste !

Hvis du har set Dolby Vision på en OLED i Elgiganten kan jeg næsten garantere dig for at den har stået på Dolby Vision Livagtig profilen ! Den er hæslig men det er den profil hvor skærmen smider mest lys ud ! alle skærme i Elgiganten står i butiks tilstand hvor de viser klip fra en USB samtidig med at de resetter sig selv hver 3-5 minut på den mest aggressive profil hvad enten det er SDR, HDR10 eller Dolby Vision !

Tag fjernbetjeningen i hånden næste gang du ser DV på en OLED og skift til Dolby Vision Biograf eller Dolby Vision Biograf Bruger ! Så er oplevelsen helt anderledes !

Jeg syntes især DV gør sig godt i film som foregår i rummet (bla filmen Life) som findes i 4K Dolby Vision på itunes (Apple TV 4K) se den i et mørklagt rum og fordelene ved HDR er suveræne !
Af bromberg
#265067
Steen Bay skrev:Tak for svarene. Var i Elgiganten i går og så nogle Dolby Vision demoer på LG C7. Forskellige klip med og uden DV. Den mest markante forskel var en voldsom øgning af farvemætningen med DV. Græsset blev alt for grønt, himlen alt for blå. Virkede ikke spor naturligt. Ved ikke rigtig hvad jeg skal mene om det. Håber det bare var en dårlig demo.


Det må du ikke gøre til din konklusion, intet pr udstilling burde kvalificeres eller diskvalificeres:).
Jeg har ikke set meget Dolby vision, men har endnu til gode at se noget skrammel.

Som nævnt tidligere er noget hdr materiale jeg har set skidt.
Igen, lad ikke en demo i en butik drage din konklusion
Af Steen Bay
#265098
Blackspot4200 skrev:HDR kan se fantastisk ud ! Men det kan også være virkelig grimt at se på, det kommer naturligvis an på skærm og indstillingen.


Hvis vi nu antager at skærm og indstillinger er i orden, hvad er så dit indtryk af det tilgængelige materiale i HDR? Er det mestendels velproduceret så det bidrager til en øget realisme, eller er der mange eksempler på en overdreven brug af farver og kontrast så det ligner noget hvor der så at sige er indbygget en livagtig/dynamisk profil i selve materialet?
Af Steen Bay
#265103
bromberg skrev:Det må du ikke gøre til din konklusion, intet pr udstilling burde kvalificeres eller diskvalificeres:).

Lyder fornuftigt. Har ingen konklusioner draget endnu. Prøver bare danne mig et indtryk af hvad dette nymodens HDR er for noget, om det virkelig er så stort et fremskridt som mange siger. Ville være nemmere hvis jeg bare anskaffede mig et godt HDR TV, men kommer nok desværre til at vente lidt med det. Problemet er at jeg af indretningshensyn nødigt vil have et TV større end 43-45", og i den størrelse er der ikke meget at vælge mellem. Håber at OLED kommer ned i størrelse inden alt for længe.
Af orm08
#265122 HDR er blot konstrueret som som nådesstødet til plasma nørderne der sad nede i deres mørke kælder og diskuterede hvis plasma tv der viste det bedste sort 🙄
Brugeravatar
Af bbplayer
#265123
Steen Bay skrev:Tak for svarene. Var i Elgiganten i går og så nogle Dolby Vision demoer på LG C7. Forskellige klip med og uden DV. Den mest markante forskel var en voldsom øgning af farvemætningen med DV. Græsset blev alt for grønt, himlen alt for blå. Virkede ikke spor naturligt. Ved ikke rigtig hvad jeg skal mene om det. Håber det bare var en dårlig demo.

Der er også det problem, at farver ses forkert, hvis du tilfældigvis har stået og kikket ned på en større skærm som ikke var på en væg?
Elgiganten stiller jo flere store skærme på små hylder, som ikke er hævet særligt højt, og du står og kikker mere ned end direkte på skærmen.

Har ikke tænkt på om min egen OLED afviger i farver hvis jeg kikker på den oppefra men så skal jeg jo en del højere op end hvis den står 30-40cm fra gulvet. Her er den vel 70-80cm fra gulv i hjemmet.
Af lennon
#265124 HDR er ubetinget en berigelse på et helt andet niveau end 3D . Men der er ingen tvivl om, at demoer, og meget af det der vises i butikker først og fremmest er noget effekt-jageri .
Af Steen Bay
#265426 Citat fra tråd på avsforum :

"One thing that irks me is the constant use of the word "life-like" that these formats use.
HDR and Dolby Vision aren't life-like. I've been to the beaches in California, and they don't look as brilliant in person as they do in HDR/DV images. That's perfectly fine, but it's just the case. Both formats pump up colors and contrast, which is very pleasing to the eye and something I prefer in my viewing. But it isn't "life-like"."

http://www.avsforum.com/forum/465-high- ... st55275196

Har han ret i det?
Af Supergris
#265427 Jeg plejer, at sammenligne det med et billede, der har været gennem Photoshop, og altså ikke Dynamisk profil, hvor farverne er forskruet og lyset og kontrasten overstyret, men blot pyntet på, så det kan, i nogle tilfælde, se bedre ud, end virkeligheden...

Ude i butikkerne, kan du næsten altid regne med, de står på den profil, der sparker mest lys ud, så dem kan du, som regel, ikke bruge til ret meget, da det nok mere er indstillingerne, end selve teknologien, der skinner igennem...
Af Steen Bay
#267657 Stødte på et eksempel på hvor galt det sommetider kan gå : "Consider also Glow, a comedy drama about women’s wrestling in the Eighties. The Dolby Vision presentation here is downright awful – spectral highlights often look comically overblown – backlight windows in the women’s gym beam with atomic radiance, lights burn like small suns (remember on the B7 you can’t hop between Dolby Vision and HDR10 to compare). It’s like Vivid mode on steroids. Comparable sequences, streamed from a Fire TV 4K box in SDR look far more cinematic and natural."

https://www.techradar.com/reviews/lg-oled-b7-oled55b7v

Vil stadig gerne høre om andres erfaringer med HDR. Gode og dårlige. Giver det en mere realistisk gengivelse af virkeligheden, eller det modsatte? Bidrager det med noget væsentligt til oplevelsen af en god film eller naturudsendelse, eller minder det mere om effektjageri?
Af Kaktus-burger
#267662 Det er sjovt som du stadig kører i samme spor.

Ovenstående er jo Netflix'/instruktørens valg af visuel præsentation. Det kan du ikke alene klandre Dolby Vision for.

Nu har jeg efterhånden erfaret, at du ikke selv ejer noget som tilnærmelsesvis kan vise 4K HDR10/DV, men jeg foreslår at du ved en given lejlighed tager et kig på Chef's Table (sæson 3) eller DV-demoer fra LG.
Brugeravatar
Af Torben Rasmussen
#267666 Og sørger for, at TVet er stillet på den korrekte billedprofil. Brug Technicolor på LGen.
Af Turbo
#267668 1080 SDR kontra 2160 HDR giver et godt løft i mine øjne. Jeg er dog ked af at de bruger "sample and hold" teknik på OLED pga. det giver et uskarpt billede ved hurtige bevægelser (hvis man fokuserer på det der bevæger sig hurtigt hen over skærmen) - problemet er det samme på LCD. Hurtige bevægelser klarede mit gamle plasma langt bedre.

At gå i Elgiganten osv. for at vurdere billedet på en skærm, er langt fra optimalt med mindre du får skærmen ind i deres TV-stue og selv indstiller det med settings du har fundet f.eks. her på siden eller andre tilsvarende sider. Husk, ikke at pille ved RGB da de skal indstilles individuelt, det skal der bruges måleudstyr til at gøre.

Jeg har 65-70 stk. UHD-BD - nogle bedre end andre pga. ikke alle er optaget i 2160 HDR, men blåt boosted op til 2160 HDR. http://realorfake4k.com/

Netflix 2160 HDR giver jeg ikke meget for, det er i hvert fald ikke det samme som UHD BD - jeg tror det er kompressionen der gør forskellen.