Philips lancerer i år flere 4K-skærme end nogensinde og starter så småt på HDR. De støtter stadig fuldt op om Google’s Android TV-styresystem og Ambilight fremhæves naturligvis som en signatur-funktion. 3D og buede skærme er til gengæld fuldstændig døde sager for Philips. FlatpanelsDK præsenterer her det fulde overblik over Philips 2016-skærme.
Philips lancerer i 2016 deres første OLED-tv. Det sker dog først i efteråret, så indtil da domineres modelprogrammet af LCD-skærme i størrelser fra 32 til 75 tommer. Der lanceres mere end 10 forskellige produktserier i alle prisklasser.
Skal vi starte med de brede penselstrøg, så er Android TV fortsat et af de store temaer. Google søsatte i slutningen af 2014 deres styresystem til tv-skærme og sidste år sprang Philips med på vognen ved at indbygge Android TV-styresystemet direkte i deres tv-skærme. Philips fortsætter ufortrødent i 2016, hvor langt størstedelen af skærmene har Android TV.
Android TV er stadig et af de store temaer
Philips mangler heller ikke selvtillid. Selskabet har erklæret, at de agter at vende tilbage som nummer 1 på tv-skærme i Europa. Det er mange år siden, at den hollandske producent kunne prale af den titel og selvom licensen til Philips TV-mærkatet i dag er solgt til et selskab i Hong Kong, står Philips-navnet stadig stærkt i Europæernes bevidsthed. Dden styrke vil selskabet udnytte over de kommende år.
Skærmene får naturligvis den nye 6.0 version af Android TV - også kaldet Marshmallow - men Philips fortæller FlatpanelsDK, at den rulles ud via en softwareopdatering lidt senere på året. Skærmene lanceres med version 5.1 installeret. Vi har stadig den første danske app til gode på Android TV, men kataloget af udenlandske apps og spil vokser stadig hastigt. Philips pointerer, at man allerede kan bruge "cast" funktionen på stort set alle danske tjenester, inklusiv Viaplay, TV2 Play, DR TV m.fl. Skærmene fungerer således præcis som en Chromecast.
Vil man opleve 4K-billedkvalitet kan det ske hos bl.a. Netflix. Som noget nyt understøtter 2016-modeller også VP9-komprimeringsformatet, hvilket betyder, at de kan modtage 4K-kvalitet fra YouTube. Der er imidlertid ikke understøttelse af VP9-Profile2, som kræves for at opleve HDR-kvalitet hos YouTube.
Philips har i USA præsenteret en UHD Blu-ray-afspiller, men Philips i USA styres af et andet selskab end i Europa. Der er derfor intet konkret i kikkerten hvad angår UHD Blu-ray fra Philips i Europe, men det vil naturligvis være muligt at tilslutte andre producenters afspillere til de nye skærme fra Philips og nyde godt den smukke billedkvalitet, som 4K og HDR muliggør. Det er muligt via HDMI-stikket.
Philips har i 2016 udviklet en ny fjernbetjening til at styre løjerne. Den er blevet fladere og mere rektangulær. Der er en stor Netflix-knap placeret lige i midten, men ellers styres tv-oplevelsen på stort set samme måde som hidtil. Philips tror på, at fremtiden er Smart TV – eller nærmere bestemt Android TV – men de er ikke klar til at begrave nummertasterne m.fl. endnu. Vender man fjernbetjeningen om, findes der også et fuldt tastatur. Tekst kan desuden indtastes via Philips’ app til smartphones. Visse modeller sælges stadig med den tidligere fjernbetjening.
Hvad angår billedkvalitet, så har 4K-opløsning overtaget næsten fuldstændig. Philips vil kun sælge ganske få HD-modeller og kun i den allerlaveste ende af prisskalaen. I 2016 kaster Philips sig også for første gang over HDR. Det var egentlig planen at starte i 2015, men topmodellen i 9-serien blev droppet. I stedet videreføres teknologien i den nye 7601-model – altså en 7-serie. Den bedste nyhed er, at 7601 bliver betydeligt billigere.
Når snakken falder på HDR – eller ”high dynamic range” – så vær opmærksom på, at kun 7601 har hardwaren til at gengive HDR-materiale. Det skyldes, at den er den eneste model med bagbelyst LED og lokal styring af lyset. Senere på året lancerer Philips deres første OLED-skærm. OLED-teknologien er som skabt til HDR og Philips’ OLED-skærm vil da også med al sandsynlighed understøtte det. Detaljerne for Philips’ første OLED-skærm må vi dog tålmodigt vente nogle måneder på. Det er dog ingen tvivl om, at det bliver LG, som leverer OLED-panelet, og med det in mente, så peger alting på, at 4K og HDR er med i pakken.
Ingen af Philips’ skærme er "UHD Premium"-certificeret, men Philips mener, at de igennem andre billedegenskaber kan holde de andre selskaber i tøjler – og senere komme med helt i front med OLED.
Hvad angår 3D, så er det dødt for Philips. Ikke bare som i "nu udfaser vi det", men helt og aldeles dødt. Ingen af 2016-modellerne understøtter 3D. Philips benytter samtidig lejligheden til at erklære buede skærme for "et modefænomen". Med udblik ud over årets program vil du da nok også notere dig, at der ingen buede skærme er iblandt.
Philips tager Ambilight til næste niveau med AmbiLux
Philips proklamerer i øvrigt, at de i år har været i stand til at sænke det såkaldte ”input lag” (forsinkelse på signalet) betydeligt, så skærmene er bedre egnet til brug sammen med spilkonsoller såsom PlayStation og Xbox. Foruden de klassiske spilkonsoller, tilbyder Android TV diverse spil samt en lovende ny generation af spiltjenester, hvor spillene streames til skærmen, ligesom film streames fra Netflix.
Ambilight skal naturligvis ikke glemmes. Med den foreløbige topmodel 8901 tager Philips Ambilight til næste niveau. De kalder det "AmbiLux" og her udskifter man de små lysdioder, som bruges i skærmene med Ambilight, til pico-projektorer, der kan nå meget længere ud på bagvæggen og skabe et sandt lysshow i stuen.
Ligesom Ambilight, kan AmbiLux indstilles i forskellige profiler. Begge systemer kan også arbejde sammen med musik-apps såsom Spotify, hvor lyset pumper i takt til musikken. Vil man have stemningslyset til at overtage hele stuen, kan Ambilight sættes op til at styre Hue-lamper i stuen.
Philips bryster sig af deres europæiske designarv
Philips bryster sig af deres europæiske designarv; noget som de vil videreføre i 2016 og kommende år. Designet på skærmene er indbegrebet af minimalisme. Rammerne er reduceret til næsten ingenting og højttalerne er gemt af vejen. Den særprægede 8601-model gør det også muligt at frakoble højttalerne på hver side og flytte dem til gulvstande. Højttalerne er trådløse og gulvstandene har indbygget bas i soklen.
I takt med at tv-skærme bliver tyndere, forsvinder volumen, der er nødvendig for at skabe den fyldige lyd. Det anerkender Philips, men de siger, at de i flere modeller stadig har fokus på at levere behagelig lyd til at komplementere billedet. 8601-serien har som nævnt en fleksibel højttalerløsning, der kan udvides. I 7101 serien lancerer Philips en særlig 7181-variant med indbygget "soundbar".
På funktionalitetsfronten bydes ind med twin-tuner i 8-serien. Twin-tuneren gør det muligt at optage et tv-program imens man ser et andet. Det kræver, at man køber og tilslutter en ekstern USB-harddisk. Denne harddisk kan samtidig bruges til udvide lagerkapaciteten til apps og spil, hvilket meget vel kan blive nødvendigt, da der kun er 16GB lagerplads til apps i skærmene.
Herudover har Philips præ-installeret en række apps fra deres eget univers, ligesom det var tilfældet i 2015. Cloud TV gør det muligt at streame udvalgte kanaler over internettet. ”Remote recording” gør det muligt at starte optagelser hjemme på tv’et via en app på telefonen. En ”Cloud Explorer”-app giver adgang til Dropbox direkte på tv-skærmen, så man kan se sine fotos og videoer på den store skærm.
De fleste 2016-modeller fra Philips kommer til salg i Danmark i foråret. Philips tilføjer high-end-modeller i efteråret, heriblandt selskabets første OLED-tv.
Philips 8901 (Ambilux)
Philips tager Ambilight til næste niveau med "Ambilux" i 8901-serien. I stedet at lyse bagvæggen op vha. små lysdioder bruges pico-projektorer, der nærmest overtager bagvæggen. Skærmen har også Android TV.
Philips 8601 er en topmodel med fokus på design. Højttalerne kan hænges enten på siderne af skærmen vha. magneter eller flyttes til separate fødder. Skærmen har også Philips’ mest avancerede billedsystemer.
Philips 7601 er en særpræget model når det kommer til billedkvalitet. Den inkorporerer billedteknologien (lokal styring af lyset) fra den tidligere 9-serie, men til en markant lavere pris. Samtidig understøtter den HDR. Den har også Android TV og Ambilight, men ingen twin-tuner.
7101 bliver en skærm i mellemklassen med 4K-opløsning og HDR-processering. Den har dog ikke hardwaren til at gengive HDR. Herudover har den Android TV og Ambilight. Der kommer også en 7181-serie med kraftigere højttalere.
6501 er skridtet ned og her mister man panelet med det større farverum, så farvene svarer til traditionelle HD-skærme. Der er stadig Android TV, men Ambilight går ned til den 2-sidede variant. Der vil også eksistere 6551 (center-fod) og 6581 (3-sidet Ambilight).