Test: Sony trådløs TV-lyd (NT5, ZR5 & ZR7)
Indledning - Første indtryk - Før testen - Opsætning - SongPal app - NT5 soundbar lyd - ZR7 baghøjttaler - ZR5 baghøjttaler - Konklusion
En trådløs surround-opsætning til tv-skærmen er ikke længere uden for rækkevidde. Flere producenter er begyndt at tilbyde, at man kan udvide lyden i stuen med eksempelvis trådløse baghøjttalere, hvilket gør opsætningen af surround mere overskuelig i mange stuer. Vi tester her en sådan løsning fra Sony, hvor soundbaren er ”hjernen” i systemer, hvortil der kan tilkobles en eller flere baghøjttalere i forskellige prisklasser.
Produkterne vi anmelder er Sony’s soundbar topmodel kaldet HT-NT5 (der har en trådløs subwoofer) samt to forskellige trådløse baghøjttalere kaldet hhv. SRS-ZR7 og SRS-ZR5.Specifikationer
(HxBxD) Soundbar: 58 x 108 x 12.7 cm
Subwoofer: 38,2 x 19 x 38,6 cmSoundbar: 3,2 kg
Subwoofer: 8,1 kgSoundbar: 3x HDMI, 1x Ethernet, 1x USB Soundbar: Vægmontering
Brugervejledning
Frontgitter
fjernbetjeningTilmeld dig vores Nyhedsbrev, Facebook, twitter eller RSS for at modtage besked når nye anmeldelser er onlineFra trådløs musik til trådløs tv-lyd
Sony præsenterede i 2014 en app kaldet SongPal, hvor man kan kontrollere sine Sony-højttalere med SongPal-kompatibilitet. I 2014 var det kun musik man kunne lytte til, og det fungerede som multiroom.
I år har Sony udvidet funktionaliteten, så man med visse nye soundbars og højttalere nu også kan bruge app’en SongPal til at bygge trådløs surroundlyd til tv’et. Dermed kan man med nye lydprodukter fra Sony lave 5.1 lyd med en soundbar og to trådløse højttalere. Samtidig kan man med to trådløse højttalere også lave stereo tv-lyd, da de nye højttalere har HDMI input.
De tidligere højttalere fra 2014 og 2015, som for eksempel Sony SRS-X99, kan desværre ikke opgraderes og vil derfor kun kunne fungere som for eksempel køkkenhøjttaler eller hvad man vil med multiroom-musik. En 2014- eller 2015-model kan godt kommunikere med en 2016-model, så længe det blot er til musik.
2016 produkterne kom til Danmark over sommeren, så derfor er det nu blevet tid til at kigge på hvad de forskellige højttalere kan, og hvordan sammenspillet er med Sonys første generation af multiroom TV-højttalere.
De produkter, som vi her tester, koster:
- Sony HT-NT5 - vejl. pris 6.600 kr.
- Sony SRS-ZR7 – vejl. pris 2.800 kr.
- Sony SRS-ZR5 – vejl. pris 2.000 kr.
- Sony HT-NT5 og 2x ZR7 – vejl. pris 12.200 kr.
- Sony HT-NT5 og 2x ZR5 – vejl. pris 10.600 kr.
Som du måske allerede har gættet, har Sony også andre produkter der har nyeste SongPal funktionalitet, blandt andet en 2.1 soundbar, HT-CT790 til 4200 kroner og en 2.1. kanals soundbase til 2.800 kroner. Disse kan du kombinere og integrere i den trådløse opsætning efter behag.
Har man passive højttalere stående kan man med Sonys 2016 surroundreceiver STR-DN1070 også få gavn af trådløs teknologi. Så har man et "gammeldags" 2.0 eller 2.1 med passive kablede højttalere vil man med DN1070 få trådløs multiroom og trådløs surround tv-lyd for de andre højttalere.
NT5 soundbar - første indtryk
Når man betragter Sonys nye produkter for første gang, kan man tydeligt se, at de ikke deler designstrategi. Soundbaren har et meget nordisk design, som på en måde er meget simpelt med mange skarpe vinkler. Soundbaren kan man have både med og uden frontgitter, med metalgitter er designet ikke helt så elegant, men Sony skal dog have ros for at gitteret ligger fast ved hjælp af magneter, så der er ikke grimme huller i fronten, når gitteret er fjernet. Gitteret har lidt bløde kanter, så med gitteret på, forpurres de helt skarpe vinkler lidt, og det er en skam. Dog gør gitteret, at det minder en smule mere om de trådløse højttalere.Uden gitter er efter min mening den mest elegante løsning og her genbruger soundbaren lidt designet på TV topmodellen X94C/X93C fra 2015. De skarpe vinkler går igen i 2016 TV-modellernes fod, så soundbaren vil også passe designmæssigt til de nyeste TV.
Sonys TV er imidlertid skabt i metal, mens soundbaren er udført i plastik. Billeder kan måske godt narre til at tro, at soundbaren er udført i sort børstet stål. Designets udformning sikrer også, at hvis man har et LG, Samsung eller tredje TV, kan soundbaren designmæssigt sagtens parres.
Alt i alt fremstår soundbaren elegant og med den lave profil kan den placeres på møblet uden at soundbaren vil skygge for billedet.
At den er lavprofil er et vigtigt salgsargument for læsere, der har TV placeret på et bord. For kigger man sig ikke for, når er man er på udkig efter soundbars, kan man ende med at købe en soundbar med høj profil og i mange tilfælde vil de rage en eller flere centimeter op over selve TV-billedet.
Har man børn vil det nok være en god idé at have gitteret på, så højttalerenhederne er lige til at trykke på, for små nysgerrige fingre. Der er dog også to små diskantenheder, som ikke bliver dækket af gitteret.
Vil man vægmontere soundbaren er dette også muligt. Der medfølger et beslag i pakken.
På soundbarens forside er midt i et lille display, som viser hvilken tilslutning, man bruger - om det er Bluetooth eller HDMI. I soundbarens højre side er der desuden en NFC-chip, hvor de fleste Android-smartphones har den funktion. For de uindviede, så kan den lille NFC-chip opsætte en Bluetooth-parring med en enhed; med en kort berøring forbinder med f.eks. sin smartphone. Man behøver dermed ikke søge på sin smartphone blandt de mange mulige Bluetooth-produkter.
Nær NFC-logoet er der en lille klap, som dækker for en USB-indgang. Har man musik eller billeder på en USB-stik, er det muligt at få nem adgang.
På bagsiden finder vi 3 HDMI-indgange og en HDMI ARC-udgang. Der er også S/PDIF og 3,5 mm minijack-stik til dem, som vil forbinde andre enheder end sit TV. Der er endeligt et RJ45 netværksindgang samt Wi-Fi, så har man begge muligheder.
Soundbaren kan med sin lave højde kun producere diskant og den øverste mellemtone, så derfor er en subwoofer nødvendig for at få det meste af lydbilledet med. Den tilhørende subwoofer har ikke nogen skarpe vinkler, men er blot en firkantet kasse med skarpe hjørner. Den er ikke så elegant og fronten har helt klassisk frontstof, en diode og en basport for at kunne flytte mere luft.
Den ligner måske lift en kedelig subwoofer og træbearbejdningen, kassens vægt og plastikken gør da heller ikke underværker. Men for omkring 6.000 kroner må man som køber nok også indstille sig på at træerne ikke vokser ind i himlen.
De fleste købere vil formentlig også forsøge at gemme subwooferen væk, så her kan det måske undre, at Sony har valgt at lave luftporten i højglans plastik. Det matcher soundbaren, men gør subwooferen lidt svære at gemme væk, da lamper hurtigt vil reflekterer sit lys i højglans plastik.
ZR5 og ZR7 trådløse højttalere - første indtryk
Har man set en Sony smartphone af nyere generation, vil man hurtigt kunne se lighederne med de to trådløse højttalere. Vælger man den sorte model, er de skrå kanter koksgrå, hvorimod den hvide model har sølvfarvede kanter. ZR7’eren er en aflang enhed med Sonys karakteristiske skrå kanter i en mild kontrastfarve.Det noget aflange design giver mig mest minder om en docking station eller strandhøjttaler. Det er formentlig blot tilvænning, men selvom højttaler ser og føles som af høj kvalitet, så mudres førstehåndsindtrykket lidt. Konkurrenterne Sonos Play:3 og Samsung WAM M7 er da også noget mere kvadratiske.
Sony SRS-ZR7 er noget mindre end sine konkurrenter, så derfor kan man frygte lyden ikke er lige så god. Det smalle design skal nok have sit publikum og metalfinishen er også speciel, da konkurrenterne benytter plastik. Især Samsungs WAM-modeller i plastik fremstod af lidt billig kvalitet.
ZR7 har frontgitter i metal både for og bag, hvor man på forsiden inde bag ved finder to diskant- og to mellemtoneenheder. På bagsiden gemmer der sig en aflang basenhed og det vil i lyttetesten vise sig, at være en klog løsning, at udnytte bagsiden, så der er plads til en højttalere enhed mere end hvis man bare havde placeret dem foran, som normalt foreskrives.
Lillebrodderen ZR5 har fysisk et anderledes design og minder meget mere om en traditionel satellithøjttaler, som man får hvis hvis man køber et 5.1 surroundsetup. Dog er den stadig udført i flot metal finish og føles som en kvalitetshøjttaler.
På bagsiden af begge højttalere finder vi også diverse stik: strøm, 3,5 mm minijack, USB A, RJ45 og HDMI ARC. Derudover er der tre knapper "WPS" for nem internetforbindelse, "set up" der skal bruges første gang og til sidst "stereo pair", som gør at man med to ZR7’ere eller to ZR5’ere kan lave stereolyd til ens TV i stedet for at bruge en soundbar.
For denne test er det de to højttaleres trådløse SongPal-teknologi, som er mest interessant, men jeg vil også dække brugen af HDMI og "stereo pair"-knappen.
ZR7-eren har desuden også USB B-stik, som de fleste nok kender fra printere, men som også bruges til lydprodukter, når man skal forbinde med en PC eller lignende med en aktiv højttaler eller receiver.
Før testen
Denne test er i virkeligheden flere test i en. Dels vil jeg teste soundbaren alene og med subwoofer, dels vil jeg teste de to ZR-højttalere hver for sig. Samtidig vil jeg også teste hvordan det går når soundbaren og de to ZR-højttalere skal forbindes til et 5.1 setup. Jeg vil også teste hvordan de to trådløse højttalere forbindes med TV til stereolyd. Den ene højttaler vil være forbundet med HDMI-kabel, mens den anden skal forbindes via trådløs lyd.I testen vil jeg sammenligne de to trådløse ZR7 og ZR5 med Sonos Play:3 ,som dog ikke er af nyeste hardware, men prismæssigt ligger lige mellem ZR7 og ZR5. Da jeg tidligere har testet Samsungs WAM-multiroom-højttalere, vil jeg også knytte en kommentar til dette.
Til sammenligning af Sonys soundbar vil jeg sætte den op mod Samsung HW-J6500 soundbar fra 2015, som lå i samme prisklasse.
Til filmafspilning bruges en QNAP-netværksafspiller med Blu-ray skiver på samt Netflix via Apple TV4. Til musikaflytning bruges udelukkende Spotify Preimium. TV’et er et Sony HX855 fra 2012, men der er ingen forskel på om man bruger Sony, Samsung eller en anden konkurrent, da den første forbindelse til soundbaren sker via HDMI og hverken soundbar eller højttalere har behov for integrering med TV’et.
Opsætning trådløs surround
For at tilslutte Sony NT5 til sit TV skal man blot forbinde med HDMI og så følge de logiske trin, hvor man vælger Wi-Fi og indtaster kodeord. Det var utrolig simpelt og det skulle ikke lave ulykker for nogen brugere. Da opsætningen var færdig kom en pop-up skærm om og mindede mig om, at der var en opdatering tilgængelig. Den opdatering viste sig at være ret vigtig, for opdateringen sikrer, at soundbaren kan bruges til trådløst surround.Denne opdatering forløb dog langt fra så nemt som opsætningen. Kun få, på papiret, simple trin var påkrævet, men opdateringen virkede ikke via Wi-Fi eller LAN-kabel, så jeg måtte downloade opdateringen fra Sonys hjemmeside og overføre filerne på en USB-nøgle. Det burde ikke være nødvendigt i 2016. Jeg tror ikke, at kunder, der er knap så IT-kyndige, nødvendigvis vil kunne gøre det. Ikke at det som sådan er svært, men hvis man ikke er helt tryg ved IT, så vil det sikkert volde problemer.
Når opdateringen er installeret er det ikke så svært at få systemet til at spille sammen. I soundbarens hovedmenu er der en knap kaldet "Wireless Surround", her følger man en kort guide, holder "set up"-knapperne inde på først den venstre baghøjttaler, så den højre og så har man sig et trådløst 5.1 surroundsystem. Man bliver bekræftet løbende af, at højttalerne siger "Left Speaker" og "Right Speaker".
Det foregår helt gnidningsløst. Der var intet problem med synkroniseringen af højttalerne eller synkroniseringen af lyd og billede. Jeg oplevede heller ikke udfald i lyden. Skulle der være problemer, kan man justere synkronisering imellem billede/lyd i en indstillingsmenu. Opsætningen kan måske godt gøres smartere med automatisk genkendelse af Sonys egne enheder, men der er bestemt også set tilfælde af sværere løsninger.
Det er i øvrigt værd at bemærke, at har man et Sony eller Philips Android TV så vil man kunne nikke genkendende til menuens design og ikoner, de ligner nemlig til forveksling det jeg tidligere har set på Sonys 2015 og 2016 TV. For nogen er det ligegyldigt, for andre giver det lige den sidste touch.
Opsætning af trådløs stereo
To Sonys ZR5 eller ZR7 kan også snakke sammen uden en soundbar. Det er her HDMI-stikket på bagsiden af de små højttalere kommer i spil. For hvis to ZR5 er tilsluttet samme Wi-Fi, så kan man enten via Sonys SongPal-app eller via knapperne "Stereo setup" forme et 2.0 setup. Man tilslutter TV’et til den ene af højttalerne og så forbinder den anden trådløst, hvorefter man har kraftig forbedret lyd.Opsætningen via knapper sker gnidningsfrit, men man skal have lidt tålmodighed, for man får ikke nogen lydguide. Laver man opsætningen via SongPal, kan der komme en besked om, at opsætningen kan tage 20 sekunder, og så er man straks mere rolig. Det tog dog kun 12 sekunder for mit vedkommende, men så er Sony på sin sikre side.
Ligesom med trådløs surround skete opsætningen helt uden problemer. Der var to simple trin, og så var man kørende. App’ens grå design er lidt kedeligt, men meget pædagogisk. Efter opsætning var der hverken problemer med at lyden var asynkron med billedet, eller at den trådløse forbindelse stoppede eller hakkede.
Sony har gjort trådløs TV lyd rigtigt og relativt gnidnigsfrit i første hug. I 2014 var jeg lidt skuffet over, at de kun satsede på multiroom for musik, men deres erfaringer har gjort, at Sony ramte plet i første forsøg med trådløs tv-lyd i surround og stereo i 2016.
Sonys egen musikapp (SongPal)
Når man skal lytte til musik og udnytte de forskellige funktioner med multiroom, skal man hente appen "SongPal" som Sony lancerede i 2014 til de oprindelige multiroom-højttalere. App’en fungerer rigtig fint, og jeg har ikke oplevet nogen problemer på hverken min Nexus 5 eller iPhone 5 SE. App’ens design er identisk på både Android og iOS, så her der ikke nogen favorisering, som det var da jeg testede Samsungs WAM-højttalere, hvor iOS var væsentlig langsommere.App’ens design er lidt kedeligt med grå i grå, men det er nogle fine størrelser knapper i app’en, som med et simpelt design viser om man vil høre musik fra Spotify, ens netværksharddisk, musik lagret på telefonen eller en af de mange apps som Sony understøtter. Sony skriver selv på deres hjemmeside, at de understøtter Google Cast, Spotify Connect, Deezer, Pandora, TuneIn Radio, Rhapsody og Google Play Music. Det som dog stikker lidt i øjnene er, at Tidal, Apple Music og Spotifys app ikke bliver beskrevet i Sonys oversigt, men alle tre virker upåklageligt.
SongPal skal i øvrigt ses som et funktionssupplement til musiktjenesterne, for når man har lavet sine grupper af højttalere, behøver man ret beset ikke bruge app’en med mindre man vil justere lydniveauet på de individuelle højttalere. SongPal åbner nemlig de forskellige apps, så bruger man Spotify og trykker på Spotify ikonet i SongPal appen, så åbnes Spotify. Det er ikke integreret som på Sonos.
Det er nok lidt en smagssag om man vil have apps integreret eller ej, men når jeg åbner Spotify kan jeg stadig se de forskellige grupperinger, som jeg har lavet i SongPal appen og Spotify Connect fungerer upåklageligt. Justerer man lyden i Spotify justeres alle højttalernes lyd, så vil man kun skrue op for lyden for køkkenhøjttaleren, så skal det justeres i SongPal.
NT5 soundbar-lyd
NT5 er en kompetent 2.1 løsning til film. Den klassiske lydtest med filmen "Transformers" blev sat på og lyden var rigtig fin. Dialog fremstår krystalklar og bassen er tilpas stram og dyb. Dyrere 2.1 løsninger vil kunne gå endnu dybere og finde flere finesser og detaljer i lyden, men Sony har fundet en rigtig god løsning til film.Transformers er ikke valgt fordi det er en god film, men fordi der er et virvar af eksplosioner, mekaniske lyde, sci-fi lyde og velkendte musiknumre. Altså en blanding som hurtigt afslører, hvilket fokus producenten har haft. Sony har helt sikkert prioriteret dialog højt og det kan høres ved de helt høje toner, hvor Sony beskærer lyden inden den forvrænger.
For faste Flatpanels-læsere kan det lidt sammenlignes med HDR, hvor man med topmodeller fra 2016 rent faktisk kan føle sig lidt blændet af den høje lysstyrke og man kniber øjnene sammen ved kraftig solskin. Det samme sker med lyd, et eksempel kan være lyden fra en kniv mod en tallerken. Det kan lyde rigtig irriterende og den skarpe lyd gør, at man får lyst til at holde sig for ørene. Dette kan Sony ikke reproducere og forsøger heller ikke. Derfor er denne en konform soundbar, der kender sine begrænsninger.

Som med TV gælder det også for lyd, at man forsøger at reproducere virkeligheden. Derfor er det også vigtigt, at lyden er naturtro. Her rammer Sony plet, dog kan man hurtigt komme til at ændre balancen ved at trykke på subwooferen volumeknapper på fjernbetjeningen. Knapperne sidder nemlig lige over for de almindelige volumeknapper.
Bassen er nok Sony NT5 største udfordring. Den følger fint med, men nogle konkurrenters subwoofer kan gå dybere, og det går ud over "bulder-bassen", som nogen ønsker. Dog føles bassen som om den har kontrol. På fjernbetjeningen kan man justere subwooferens effekt, men det hjælper ikke på hvor dybt den kan gå.
Dog hjælper det hvis man synes bassen er for dominerende eller for svag. Man kan jo nemt forstille sig at man ønsker forskellig basvolume i hverdagen og så sætter volumen op til film.
Ved et tilfælde kom jeg til at slukke for subwooferen og det bemærker man med det samme. Bruger man sit TV primært til nyheder og tv-udsendelser, kan man dog godt overleve, men holder man lidt af film og serier, bør subwooferen tændes. Soundbaren kan overhovedet ikke producere ordenlige dybe toner.
Alt i alt må jeg sige, at NT5 er godkendt som forbedring af TV-lyde, og til den angivne pris får man også fin valuta for pengene.
Subwooferen er god til film, men når man spiller musik, er subwooferen ikke helt hurtig nok. Dette er dog meget normalt for denne produktkategori. Man mærker det, når man spiller hurtig rock, hvor der bassen skal være stram, præcis og der kommer flere bastoner efter hinanden. Tung rock går bedre, selvom lyden i de helt dybe hertz ikke bliver afspillet, men subwooferen laver en fortolkning i de lidt højere hertz.
En god musikafspiller bliver NT5 nok ikke, men den er en habil performer og kan godt matche dens konkurrenter, der oftest også har samme udfordringer. Vil man have en løsning der også kan præstere med musik er vi oppe i Sonos playbar og subwoofer, eller et rigtig anlæg, men begge dele kan ikke gøres under 10.000 kroner.
ZR7 – habil musikafspiller
Videre til ZR7, som vi her i testen bruger som en af to mulige baghøjttalerløsninger. Ved lav volume forsvinder bassen, mens vokalen fremstår tydeligt. Ved moderat volume er lydbilledet mere realistisk, men dog mangler nuancer i den øvre diskant og bas. Spiller man rock a la Disturbeds "Down with the sickness" er det tydeligt, at dette er en aktiv højttaler til få tusinde kroner pakket i en smal kasse. Bas og dybe trommer har svært ved at blive adskilt i lydbilledet. Alligevel klarer den sig godt i forhold til konkurrenterne Sonos og Samsung. Sonos Play:5 har væsentlig bedre bashåndtering, men koster også det dobbelte. Play:3 er derimod endnu dårligere end ZR7 til at adskille instrumenter og gå helt dyb.Kigger vi på de høje toner er der mere positivt at sige. Blandt Sony, Sonos og Samsung har Sony den mest naturlige klang og spiller man klaver eller rolig guitarmusik er det tydeligt at mellemtone og diskant er højttalerens stærke side. Jeff Buckleys fine "Halleluja" lyder ikke indelukket eller nedtonet, som det er tilfældet på henholdsvis Samsung og Sonos. I slutningen af nummeret forvrænges Buckleys stemme let ved høj afspilning. Dette sker oftere med Samsung og Sonos, så vokalkontrollen er rigtig fin.
Sony praler med et Hi-Res stempel og for sjovs skyld skulle det da lige afprøves med Eric Claptons "Tears In Heaven". Der var dog ingen nævneværdig forskel, om det blev afspillet fra Spotify eller fra min NAS med lossless FLAC. Til 2.800 kroner ville det da også komme som noget af en overraskelse. Her skal vi nok snarere finde aktive højttalere til 8-10 gange prisen før vi for alvor kan høre de subtile forbedringer.
To styks ZR7 blev sat til soundbaren NT5 og de to trådløse højttalere blev hurtigt lavet om til baghøjttalere, så det var hvad Sony kalder et trådløst 5.1 surroundsystem. Teknisk set er det kun 4.1, da soundbaren kun har højre og venstre kanal. Endnu mere kritiske røster vil mene at soundbaren er mono, da enhederne er fordelt på 108 centimeter. Men det er nu engang betingelserne med en soundbar.
Ligesom Transformers fik Star Wars og Lord of the Rings en testafspilning. Peter Jackson og George Lukas er heller ikke nærige med surroundsound-effekterne. Selvom Sonys implementering efterlader et ønske om lidt bedre definition af hvad der er baghøjttalere og fronthøjttalere, samt højre og venstre. Adskillelsen mellem de forskellige højttalere er ikke helt så tydelig.
Overordnet set er lyden dog tilfredsstillende og igen er det subwooferen der er svageste led i systemet. Dette er Sony topmodel indenfor soundbars og trådløs højttalere, men den samlede pris er kun omkring 12.000 kroner i lanceringspris. Prisen taget i betragtning - velvidende at det er aktive højttalere - så er lyden ganske fin.
Sammenligner man med Sonos, vil en løsning med Playbar, subwoofer og to Play:3 give næsten samme kvalitet diskant og mellemtone. Surroundsound effekt er bedre og subwooferen markant bedre, men den løsning koster også 17.200 kroner.
Samsung har også soundbars med lignende trådløse baghøjttalere og her triumfere Sony med bedre mellemtone og diskant samt fravær af dåselyd, mens Samsung vinder på bedre dybde og baskontrol.
Sony har med denne ZR-serie også givet muligheden for at lave stereolyd til TV’et. Den ene højttaler bliver forbundet med HDMI og den anden med Wi-Fi. Dette foregår helt uproblematisk Her har man dog ingen subwoofer og det kan bestemt mærkes. Der er ikke meget saft og kraft. Det er klart at foretrække frem for almindelig TV-lyd, men to ZR7 koster næsten det samme som soundbaren med subwoofer og her er der ikke ingen tvivl om hvad der er bedst.
2.0 opsætningen et brugbar, hvis man enten går meget op i designet eller vil bruge højttalerne primært som musikafspillere og så momentvis udnytte TV-funktionaliteten. Fleksibiliteten gør løsningen attraktiv, men lyd og prissammensætning gør, at man savner lidt mere.
ZR5 – god satellit
Fortsætter vi til lillebroren ZR5 fortsætter Sony i samme spor og leverer tilsvarende kvaliteter. Ved musiklytning sætter de små dimensioner sin naturlige begrænsning for ZR5. Ben Harpers vokal, hi-hat og guitar fremstår klare og tydelige med naturlig klang i "Burn One Down". Af en så lille højttaler til 2.000 kroner, må det siges at være utrolig godkendt. Der er meget lille grad af indelukkethed, det som i folkemunde vil kaldes dåselyd.Bassen har svært ved at følge med, hvilket nok ikke kommer som nogen overraskelse. Man bemærker det på to måder, dels at de dybe toner slet ikke bliver produceret, og at når lyden er tilpas dyb, er det svært at skelne mellem forskellige instrumenter. Så hvis der bliver spillet på basguitar og trommer i nogenlunde samme frekvens er det næsten umuligt at skelne de to instrumenter ad. Det gør, at hvis man vil købe en lille højttaler, så bør det være til musiklyttere der ikke er fans af rock eller kontrabas tungt jazz.
Sættes to ZR5 som baghøjttalere til NT5-soundbaren, får vi en surroundsound-løsning til omkring 10.000 kroner. ZR5 kan ikke levere samme dybde som storebror ZR7, men til surround hvor subwooferen hjælper med nedre del af mellemtone og basområdet er dette pris og lydmæssigt en rigtig attraktiv løsning. Det er god lyd, og grundet de trådløse højttalere er der også stor fleksibilitet.
ZR5 har også HDMI på bagsiden og kan bruges som stereolyd. Lyden er stadig en klar forbedring i forhold til normal TV-lyd og da der er gevind på bagsiden kan højttaleren hænges på væggen og gemmes væk, hvis det ønskes. Til 4.000 kroner er det en fin investering, men man skal vide, at der mangler bas.
Konklusion
Hvordan forbedrer man bedst tv-lyden vha. et trådløst system? Det spørgsmål vil blive stadig mere relevant i de kommende år i takt med at flere selskaber bygger trådløse lydplatforme til tv-skærme. I denne test kiggede vi nærmede på Sony’s NT5 soundbar og parrede den med hhv. ZR5 og ZR7 som trådløse baghøjttalere.Annonce:
Annonce:
Lyden af NT5 soundbaren var relativ forudsigelig. Dialog og mellemtone fremstår krystalklar, men soundbaren har svært ved at følge med i bastonerne. De højeste og laveste toner forsøges ikke afspillet, men beskæres blot i stedet for at blive omfortolket. Dermed undgår man forvrængning ved høj volumen. Subwooferen er bedst til film for den buldrer lidt for meget ved musik. Den er NT5’s svageste led, når man tager prisen i betragtning. Der hvor Sony hiver pluspoint hjem, er i simpliciteten af opsætning af trådløs stereo og surroundlyd til tv’et. Kun den første softwareopdatering gav problemer, så den måtte hentes og installeres manuelt via en USB-nøgle. Jeg oplevede ikke udfald, forsinkelse eller usynkron billede/lyd under testen. Denne løsning kan i øvrigt sagtens bruges med TV fra Samsung, LG osv. Den fungerer også til multirum-musik.
Surroundsound-effekten skuffede en smule. Separation mellem de forskellige højttalere var ikke optimal. Begrænsningen i den trådløse del er pt, at man højest kan få 5.1 lyd og subwooferen kan ikke opgraderes. I takt med, at Sony udbygger platformen, får man forhåbentlig flere valgmuligheder. I øjeblikket virker systemet kun med Sony’s egne højttalere.
Der er allerede lidt fleksibilitet i og med at du kan vælge HT-NT5 soundbaren (som vi har testet), den billigere HT-CT790 eller Sony’s ”soundbase”. De kan parres med enten ZR5 eller ZR7 som trådløse baghøjttalere. Sony NT5 plus 2x ZR7 koster 10.200 kr. i vejl. pris, men det er så også den dyreste kombination.
Den nærmest konkurrent er nok Samsung, der med WAM-produkterne, som vi testede sidste år, har lidt bedre bas. Sony har bedre musiklyd og klarere dialog/mellemtone. Sonos er bedre på stort set alle parametre, undtagen dialog, hvor det er tæt. Sonos koster dog også en del mere og subwooferen skal tilkøbes, hvilket udgør en merpris på 6000 kr. Herudover kan du, hvis du kan acceptere kabler til fronthøjttalerne, men stadig vil have trådløse baghøjttalere, købe Sony’s surroundreceiver STR1070.
Overordnet set er ”trådløs tv-lyd” stadig ikke helt trådløst og der er plads til forbedring på flere parametre. Alligevel kan man dog i dag komme i gang. Sony ventede et år ift. andre, men ramte også mere plet i første forsøg. Du betaler bestemt ekstra for bekvemmeligheden ved at undgå visse kabler og det er utvilsomt det værd for nogen købere. Jeg kan dog ikke undgå at tænke, at man kan få væsentlig bedre lyd, hvis man kan acceptere to eller tre kabler, især til musik.
Lydkvalitet vurderet som den samlede lydkvalitet, herunder diskant, mellemtone og bas samt præcisionen af disse. Der er også taget stilling til den lydoplevelse, som de understøttede formater i produktet, kan levere.
Features vurderet på funktioner (stik, formatsupport, trådløse lydprotokoller mm.) samt anvendeligheden af disse.
Brugeroplevelse vurderet som brugervenlighed, byggekvalitet, materialevalg, betjening og generel oplevelse ved brug af produktet
Samlet score vægtet som: 50% lydkvalitet, 25% Features, 25% Brugeroplevelse
Alle scores udregnes ift. et flydende maksimalt antal point, defineret af det, vi betragter som det bedste på markedet, og omregnes til %. En karakter vil dermed falde løbende, når nye og bedre produkter kommer til og hæver barren. Vores karakterer vil derfor være almengyldige på tværs af årgange. En score på 100% i en given kategori markerer, at produktet betragtes som det ypperste opnåelige dags dato.
Features vurderet på funktioner (stik, formatsupport, trådløse lydprotokoller mm.) samt anvendeligheden af disse.
Brugeroplevelse vurderet som brugervenlighed, byggekvalitet, materialevalg, betjening og generel oplevelse ved brug af produktet
Samlet score vægtet som: 50% lydkvalitet, 25% Features, 25% Brugeroplevelse
Alle scores udregnes ift. et flydende maksimalt antal point, defineret af det, vi betragter som det bedste på markedet, og omregnes til %. En karakter vil dermed falde løbende, når nye og bedre produkter kommer til og hæver barren. Vores karakterer vil derfor være almengyldige på tværs af årgange. En score på 100% i en given kategori markerer, at produktet betragtes som det ypperste opnåelige dags dato.
Klik her for en mere detaljeret gennemgang af vores karaktérsystem og awards.
Flot design
krystalklar vokal
Brugervenlig menu og app
Synkron lyd og billede fra start
Svag subwoofer
Surround-effekt kunne være større
Subwoofer kan ikke opgraderes
Første softwareopdatering er besværlig