Test: B&O BeoVision Avant
Første indtryk - Design - Før testen - Funktionalitet - Strømforbrug - Kalibrering - Billedkvalitet - PC-tilslutning - Betragtningsvinkler - Lyd - Konklusion - Debat
Igen i år har vi, som nogle af de første på verdensplan, fået lov at låne et eksemplar af Bang & Olufsens nyeste TV-satsning nemlig deres UHD-TV Beovision Avant. Nogle husker måske Avant fra de glade 90'ere, hvor TV'et første gang blev lanceret. Dengang var der i første omgang indbygget VHS-optager og senere kom en version med DVD. Ud over navnet og dét at begge modeller er TV-skærme, deler den nye Avant dog ikke mange træk eller features med den gamle model.
Hvor der dengang var versioner med VHS og sidenhen også en med DVD, så er 2014's Avant en ren skærm uden optisk medieafspiller. Den gamle Avant havde også flere ligheder med Beovision 11 i sit udseende end den nuværende Avant har, da skærmen heller ikke har en base integreret, men derimod kun er en skærm - med indbygget udfoldelig højttaler.
Endnu fås Avant kun i 55" men større modeller skulle være i horisonten. Vi tester modellen monteret på den avancerede 2-leds drejestand med BeoRemote One fjernbetjeningen. Prislappen ender på 65.990 DKK for denne pakke, hvor motorstanden udgør 10.995 DKK og fjernbetjeningen 1.995 DKK. TV'et kan også betjenes med en Beo4 fjernbetjening hvis man skulle ønske det i stedet. Vær OBS på, at prisen ikke inkluderer 3D-briller. Disse skal erhverves for den nette sum af 995 kr. pr. par. Det bør også bemærkes, at skærmen ikke er VESA-kompatibel, så det er kun B&O's egne dedikerede beslag og stande der kan bruges.
Lad os se lidt nærmere på hvad man får for de ca. 66.000 DKK.
Vigtigt! Denne test er udført med firmware version 1.07.3503, som ved udgivelse af denne anmeldelse ikke er tilgængelig i almindelighed. For at opnå de resultater vi omtaler i anmeldelsen er det er det en forudsætning, at man mindst har samme firmware-version, da der er meget gennemgribende forbedringer ift. firmware fra d. 24/6-2014. Denne nye firmware skulle dog blive rullet ud globalt inden udgangen af august. |
Specifikationer
55" | |
Ultra HD (3840x2160) | |
VA LCD med kant-LED | |
Aktiv 3D | |
Fod (fast) Fod (motoriseret drejefod) Væg (motoriseret B&O-beslag) | |
(HxBxD) | 79.3 x 128.3 x 9.6 cm (uden fod, med udfoldet højttaler) |
55 kg | |
HDMI (3x 2.0 - 3x 1.4) USB (2x) | |
Optisk PowerLink 8xWiSa Hovedtelefoner 3x2 RJ45 | |
Højre, center & venstre 7.1 surround-modul | |
Twin DVB T/T2/C/S2 WiFi (n-standard) | |
MPEG4 | |
Ikke Smart TV | |
Beo One (infrarød) Smartphone-app (BeoRemote) | |
Manual Beo One Målemikrofon (til kalibrering) |
De første indtryk
Beovision Avant adskiller sig ret væsentlig fra eks. Beovision 11, som vi så på for nogle år siden, idet den ikke deler det markante "billedramme"-look. I stedet præsenteres skærmen som ét stykke glas med en markant metalramme bagved. Dvs. selve fronten er helt sort og først når man bevæger sig om mod siden kan metalrammen ses. Dette gør rammen en del smallere end på Beovision 11.B&O fortæller, at grunden til at man har kunne sænke prisen på Avant især skal findes i to ting: Glaspladen forrest er for det første mindre end på Beovision 11, men den har heller ikke udskæringer til højttalere, hvilket reducerer prisen. Selve integreringen af montage-beslaget er en af de vigtigste grunde til at prisen kunne reduceres, idet man har tænkt hele den mekaniske konstruktion om, hvilket derudover har haft den fordel, at stand og beslag nu mere effektivt kan integreres med TV'et. Der er dermed ikke gået på kompromis med kvalitet eller teknik.
Beovision Avant er en clean glasplade i slukket tilstand.
Avant'en gemmer dog på en hemmelighed på fronten og hvis vi dykker ned til bunden af TV'et, så har man formået at gemme en center, samt en højre- og venstrehøjttaler oppe i skærmen, som næsten lydløst foldes ud når TV'et tændes. Ud over, at højttalerenheden glider ned, så foldes højre- og venstre højttaler ud til siderne, når først modulet er kørt helt ned. Om man så kan lide udseendet af "kølergrillen" på højttaleren er en anden snak...
Højttaleren med de hhv. center, højre og venstre kanal er gemt oppe i TV'et indtil det tændes.
I toppen finder vi igen en rumføler, som B&O beskriver som deres mest avancerede 3D-måler til dato. Denne sørger for at måle på lysforholdene i omgivelserne og korrigere billedet på skærmen herefter (hvis du da ikke har slået denne feature fra). Der kan korrigeres for såvel lysstyrke som farvetemperatur.
Materialerne på forsiden er dermed i vanlig B&O kvalitet - glas og metal, samlet med sans for detaljen. Bevæger vi os om på bagsiden, så er samme æstetiske udtryk dog ikke helt så clean. Bagsiden består af tre "lag". Øverst er selve skærmpanelet dækket af en sort metalplade, og længere nede kommer første udposning i form af en plasticbeklædning hvor elektronikken er gemt bag. For at få adgang til tilslutningerne til skærmen har man dernæst dækket en del af denne plastic-bagside med to metalplader, som skydes ind fra siden når alle forbindelser er sat i (dvs. ingen skruehuller er synlige). Bag den venstre plade gemmer sig alle forbindelserne og her finder du også plads til at gemme en USB-harddisk til brug ved optagelse, samt eks. en medieboks i Apple-TV-størrelse. Bag den højre gemmer subwooferen sig.
Det bør noteres at Avant i skrivende stund ikke understøtter HDMI 2.0b, hvilket dog skulle komme i en senere opdatering. Pt. må man nøjes med HDMI 1.4. TV'et understøtter ej heller HEVC - dvs. hverken på tuner-delen eller ved USB-afspilning. Dette vil ikke blive tilgængeligt via en fysisk opgradering.
Tilslutninger og plads til medieboks og HDD er gemt bag det venstre panel.
Afhængigt af dit valg af montering (fod, stand eller vægbeslag), så skal denne fastgøres i en dedikeret bøjle midt i skærmen. Der er ingen VESA-huller her. På tidligere modeller har man kunne føre kabler ud gennem selve foden, da der blot har været tale om ét omdrejningspunkt nederst, men på Avant har man lavet noget nyt. Problemet med disse store skærme, der monteres på en fod er, at du må indgå et kompromis mht. placering: Enten kan du stille foden helt op af væggen og så kan TV'et ikke drejes, eller også kan du stille det længere væk og så fylder det mere i landskabet. Foden til Avant har fået to omdrejningsakser. Først kan skærmen dreje omkring selve den metalstang, som TV'et sidder på, men selve basen, som denne stang monteres i kan også rotere rundt langs hele fodens periferi.
Effektivt betyder dette, at skærmen kan flytte sig ud fra væggen og dermed dreje endnu mere. Denne effekt skal opleves i virkeligheden og det er noget man meget hurtigt vænner sig til, idet der samtidigt kan programmeres en række scenarier til standpositionen afhængigt af hvad man bruger TV'et til. Ulempen er dog, at kabelføringen nu ikke længere er skjult (da det vil trække i kablerne når basen roterer), så nu hænger disse ud bagtil.
Hvis finishen af bagsiden skal sammenlignes med Beovision 11, så er der nogle forskelle at finde. Hvor BV11 havde en flad bagside, med plader der sad i plan med bagsiden, så er de på Avant blevet gjort til en del af designet. Hullet til luften fra subwooferen bag det højre metaldæksel var dog ikke så kønt at kigge ned i, men B&O har fortalt, at alle elementer er designet med nøje omtanke. Visse af hullerne bagpå tjener som kanaler til udluftningen og kan derfor ikke undværes. B&O ønskede især at fremhæve måden standen monteres centralt i skærmen, hvor de to grå metalplader hjælper med at få foden til at syne som mere af en integreret part af skærmen, hvor den på BV11 sad mere yderligt.
Bag det højre panel sidder subwooferen, men hullet i toppen er ikke så kønt.
Pr. default leveres TV'et med den nye BeoRemote One fjernbetjening, som er tiltænkt som afløseren til den populære og aldrende Beo4. Hvor Beo4 var en støbt zink-base med et ret solidt feel, og en monokrom LCD-skærm i toppen, så er One nu peppet lidt op med en uni-body aluminimum krop hvori indmaden på bedste smartphone-vis skydes ned i når først batteriet er plumpet ned i bunden. Man har endda samme eject-hul, som du finder på SIM-kort skuffen på en iPhone for at skubbe indmaden ud af One. Vi havde lidt frygtet, at sådan en aluminium ville ligne en slagmark med en hel del ridser efter 2-3 ugers brug, men det var ikke tilfældet. One ser stadig pæn og blank ud ved udgivelse af denne anmeldelse. Men nu er anodisering af aluminium vel også spidskompetencen hos B&O.
BeoRemote One ved siden af Beo4
I toppen af One finder vi nu et 128x128 pixels monokrom OLED display, som tænder når der trykkes på knapper, som relaterer til inputvalg. Ellers forbliver den slukket.
Den nye BeoRemote One har fået OLED display i toppen
One har fået et par ekstra tricks i form af tre konfigurerbare knapper, som eks. kan starte Spotify direkte ved ét tryk. Via Avants PUC system kan One - ligesom på tidligere modeller - styre eksterne enheder.
Mange af knapperne fra Beo4 går igen på One, men den har også undergået et par evolutioner, der bedre passer med det moderne brugsmønster man har i dag. Displayet på One kan i langt højere grad konfigureres til at vise lige det du ønsker, i den rækkefølge du ønsker det og med det navn du ønsker. Hvor man førhen måske var mindre tilbøjelig til at bruge "List" funktionen på Beo4, så er det nu en ret hyppig og naturlig del af betjeningen, som helt klart er langt mere anvendelig end før. Jeg var dog fan af det lille joystick som Beo4 fik i sin sidste revision, men ift. resten af fjernbetjeningen, så ville sådan et element ikke passe helt så godt ind på One, da knapperne er noget fladere.
Ergonomien af One er lidt dårligere end Beo4 hvis dine hænder er store.
One føles markant anderledes i hånden end Beo4. Den har mindre tyngde og er smallere. For folk med lidt større hænder, så er den ikke helt så behagelig at bruge. Hvor One dog virkelig skiller sig ud er på det taktile feedback. Beo4 har sine knapper inddelt i flere sektioner og knapperne buler ud, så det er forholdsvist nemt at finde hvad man leder efter i blinde - hvis man blot har nogenlunde styr på hvor knappen ligger. På One er der ingen grupper og knapperne er næsten helt flade. Ingen knapper har en knop eller lignende til at identificere hvor man har placeret fingere. Dvs. ud over den runde "GO"-knap, så har man ikke 100% styr på hvad man trykker på, med mindre der kigges på fjernbetjeningen. Vi måtte ofte finde en lyskilde under testen for at navigere sikkert gennem menusystemer på de enheder vi havde tilsluttet og styrede gennem IR-dioderne, hvilket gav anledning til lidt frustrationer.
Forud for testen
Tv signalet er gennem testen et DVB-C signal leveret af Yousee.Der testes blandt andet med DVE disken og Peter Finzels test DVD, og ligeledes testes skærmen naturligvis i praksis ved både DVD, PC og Tv brug. Skærmen vil også blive testet og vurderet ud fra monitorTest her på siden, som nu er blevet udviklet til at erstatte mange af de funktioner, som man finder i andre skærmtestprogrammer.
Til filmafspilning bruges en Dune HD-TV101 og en Sony S7200 3D BluRay-afspiller, som venligst er udlånt specielt til denne anmeldelse af Sony Danmark. Sidstnævnte har mulighed for selv at opskalere til 4K.
Funktionalitet
Efter opsætning, som foretages af en B&O-tekniker, og installationen af TV-kanaler mv. så ligner Avant i bund og grund Beovision 11 i sin brugerflade. Der er et hav af muligheder for at gøre oplevelsen af Avant så personlig som mulig, såsom præferencer for højttalerens lyd, positionen af standen, funktionen af knapperne på fjernbetjeningen, konfigurationen af eventuelle eksterne højttalere (som kan kalibreres med en medfølgende målemikrofon) og tilpasning af favoritgrupper for TV, Netradio osv.
Vi har lag tet par favoritpositioner for standen ind i menuen.
Vi ser også den samme EPG, som vi har set på både Beovision 11 og Beoplay V1, hvor kanalerne er overlagt selve billedet, som kører videre i baggrunden. Det fungerer fint om end vi stadig ikke er helt dus med, at der skal dobbeltklikkes for at skifte kanal.
Avant kommer også med dobbelt tuner, så du kan se ét program og optage et andet. Hver tuner kan benytte sit eget dekoderkort, så du ikke er bundet til kun at kunne dekode én krypteret kanal. Den dobbelte tuner kan naturligvis også bruges til Picture-by-Picture, så der kan ses to TV-kanaler samtidigt.
Det er værd at notere sig, at Avant ikke understøtter HEVC og heller ikke via en fremtidig hardwareopgradering kommer til det, så når standarderne skifter fra MPEG4 til HEVC i fremtiden, så skal der sættes en ekstern boks til Avant for at se TV. Det er ærgerligt, da det betyder, at du kan vinke farvel til en del af de features du har betalt for, såsom de mange tunere og optage-funktionen. I forvejen vrimler det ikke just med suveræne MPEG4-bokse til TV-markedet, så det forventes ikke umiddelbart, at HEVC-boksene bliver væsentlig bedre. B&O står ikke alene på dette punkt, men de oplyser, at der ikke var en hurtig løsning på at få HEVC i TV'et inden lanceringen. I stedet vil man satse på PUC systemet og eksterne TV-tunere til den tid hvor HEVC skulle blive nødvendigt.
HbbTV er tilgængeligt på de kanaler der understøtter det, såsom DR som vist herunder.
Hvis du vil have optage-funktionalitet, så skal du dertil tilslutte en USB harddisk. Vi testede med en 500 GB Toshiba disk, der uden problemer kunne gemmes indeni TV'et. Ved tilslutning promptes man for, om disken skal formatteres og dermed være anvendelig til optagelse eller om man blot vil se indholdet. Tilgangen til optaget materiale er hurtig (direkte valg via en menu på BeoRemote One) og navigationen i optagelserne er nem. Vil du springe til tidspunkte 1:55 i en optalgese, tastes der blot "1", "5", "5" på fjernbetjeningen. Bruges pause-funktionen vil du have mulighed for at gemme den buffer du måtte have opbygget undervejs. Du har mulighed for at trimme optagelser i start og slut, men desværre kan du ikke klippe reklamer ud midt i en optagelse. Alle optagelser er desuden låst til at kunne afspilles på Avant - du kan ikke tage dem med dig.
EPG'en hvor vi har sat en optagelse til at gemme på den tilsluttede USB-HDD
Generelt opleves menuer, beskeder og navigation ganske anvendeligt og minimalistisk. Om man så kan lide dette look må være op til den enkelte. Det er en smule "Windows Phone" over B&Os menusystemer. Eller også er det omvendt.
En ting man stadig skal huske er dog, at justeringer foretaget direkte via hovedmenuens "opsætning" kun gemmes indtil TV'et slukkes. Hvis man vil foretage en permanent ændring, så skal det gøres i "kilde"-listens opsætning.
Som på Beovision 11 så bør man på det kraftigste overveje, at benytte sig af TV'ets hurtigstart feature, som kan indstilles til at være aktiv i forskellige tidsintervaller. Opstartstiden for TV'et er langt over et halvt minut uden denne feature og er man typen der ofte tænder og slukker sit TV, så vil man hurtigt blive træt af ventetiden.
En ting vi igen vil fremhæve, og som B&O ikke selv gør så meget væsen af, er muligheden for styring af 3. parts hardware via de 6 indbyggede IR-porte. Du tilslutter ganske enkelt en diode i en port i TV'et og trækker en lille IR-diode ud og sætter på eks. din Blu-Ray-afspiller og så downloader du direkte i TV'et koder til at styre netop din type afspiller. For enheder tilsluttet via HDMI kan TV'et selv mærke om en enhed er tændt eller slukket - og derved også om der skal tændes eller slukkes for enheden før du kan styre den. Det bevirker, at alt tilsluttet udstyr helt gnidningsfrit kan betjenes med BeoRemote One og ret hurtigt føles det som om alle dine enheder er en del af Avant. En virkelig brugbar feature.
En IR-diode placeret på Blu-Ray-afspilleren
Forbindelsen til internettet kan ske via Ethernet-kabel eller WiFi, hvor B&O anbefaler det første pga. stabiliteten. Med adgangen til lokal- og internet, så får du nu mulighed for at benytte netradio, DLNA, Spotify, Deezer og Smart-TV-platformen. De to førstnævnte omdanner essentielt dit Avant til et Beosound 5, så TV'et nu kan bruges som musikanlæg, hvilket især er anvendeligt hvis du har andre højttalere tilsluttet.
Adgang til Deezer App'en direkte fra TV'ets hovedmenu.
TV'et er i stand til at styre 10 kablede aktive højttalere og yderligere 8 WISA kompatible højttalere, og disse kan frit konfigureres i grupper. Mulighederne inden for lydopsætning er - uden sammenligning - den mest avancerede nogen TV-producent har at tilbyde.
Ud over mediafspilleren, så har Avant nu også netradio indbygget, så du essentielt får et helt Beosound 5 med i handlen.
Vi oplevede ikke støj fra Avant ud over den snurren der kom fra harddisken (som du jo selv kan vælge) og så fra standen når der skulle drejes frem og tilbage. TV'et blev ret varmt på den øverste del af bagsiden, men idet B&O selv leverer det vægbeslag, som skal anvendes, så er der også taget højde for hvor tæt det må sidde på væggen.
Smart-TV platformen ser ud som på Beovision 11 og er dermed ikke specielt imponerende i sit udvalg. En ret væsentlig mangel på et 4K-TV i dag er Netflix, som B&O ikke har fået med i folden (da det bla. ikke har HEVC dekodning). Det betyder også, at der er meget lidt adgang til reelt UHD-materiale, da det er småt med både eksterne afspillere, der klarer ægte UHD-materiale, og med udgivelser i UHD-formatet i det hele taget. Adspurgt om deres planer mht. HEVC og smart-TV er svaret fra Struer, at man satser på eksterne bokse á la Apple-TV, styret via PUC systemet, og ikke på at få alt bygget ind i TV'et.
Der er ganske få apps at finde i Webmedia-delen af Avant
Avant har, som de fleste andre smart-TV, mulighed for afspilning af medieindhold fra enten netværket via DLNA eller via en USB-stick. Desværre understøtter heller ingen af disse medietilgange UHD-materiale af nogen art, så du må nøjes med de gængse fuld HD formater. Vi testede forskellige film og sekvenser og generelt kan det siges, at MP4 og MKV containere med eks. H264 komprimering eller blot det codec filmene kom i på DVD/Blu-Ray skiven kan afspilles uden problemer. Film understøttede skift af sprog, men ikke indlejrede undertekster.
B&O's app til smartphone har ikke udviklet sig synderligt siden vi sidst så på den (den er eks. ikke engang optimeret til iOS7 endnu) og den er essentielt blot en spejling af funktionerne fra Beoremote One. Det er synd, da der tydeligvis udveksles oplysninger fra Avant til App'en omkring eks. kildenavne og den aktuelle TV-kanal. Hvorfor ikke lige tage det skridtet videre - ligesom eks. Sony - og få smidt EPG'en over i app'en. Og i det hele taget nytænke hvad en App til et TV rent faktisk skal kunne, når man nu har fået enten en smartphone-skærm eller måske endda en tablet-skærm at boltre sig på.
Vi oplevede ved lejlighed, at processoren ikke rigtigt kunne følge med til vores ivrige tryk på fjernbetjeningen og af og til kunne det godt virke som om, at TV'et havde nok at gøre med at opskalere TV-signalerne til 4K-opløsning og derfor ikke helt havde tid til at tage sig af hvad brugeren tastede løs på. Det tager lidt af oplevelsen når interfacet halter bagefter.
Kalibrering af BeoVision Avant
Vi har siden BeoPlay V1 haft mulighed for at benytte flere forskellige farveprofiler, hvoraf den ene var mere i tråd med branche-standarden, nemlig Film-profilen. Beovision Avant har naturligvis også denne profil, men er som standard sat op til at køre med B&O's egen præference "Tilpasset"-profilen.Lyssensoren i toppen sørger for konstant at korrigere billedet afhængigt af lysforholdet i stuen og hvis du vil være fri for dette, så skal funktionen slås fra i opsætningen. Denne sensor har tre indstillinger: Fuld (hvor der korrigeres for både farvetemperatur og lysstyrke), Almindelig (som kun justerer lysstyrken), og Fra.
Vi har i denne test benyttet en X-Rite ColorMunki Display sensor og programmet HCFR til at måle på farvegengivelsen. Vi har tidligere gennemgået den type grafer vi har benyttet i denne test, hvilket kan ses i vores artikel om kalibrering.
Lad os først tage et kig på "Tilpasset" profilen, som er den du pr. default vil blive præsenteret for når du tænder TV'et første gang. Som det er kotume fra B&O, så er standardprofilen ret kold i sit udtryk, hvilket kan ses på grafen som et stort overskud af blå. dE værdierne peaker da også på mere end 30, hvilket er en ret synlig afvigelse fra branche-standarden.
RGB måling i "Tilpasset" profilen.
Dette bekræftes ved at kaste et blik på temperaturkurven, hvor vi måler tæt på 10000K farvetemperatur. Dette er som nævnt ikke usædvanligt for B&O, men det er ret langt fra det D65 hvidpunkt man normalt sigter efter, som har en temperatur på 6500K.
Farvetemperaturen i "Tilpasset" profilen.
I standardinstillingen er der desuden skruet en del op for den kunstige skarphed, hvilket går ud over detaljegraden i billedet. Skarpheden kan skrues ned ved at justere indstillingen for hvor tæt du sidder på TV'et til at være mindst mulig og skrue ned for skarpheden i de avancerede indstillinger. Ligeledes bør der skrues ned for støjreduktionen, med mindre man har et meget dårlig TV-signal.
Kalibrering af Beovision Avant foregår - som på BV 11 - primært ved at skifte til “Film” profilen, da der ikke er mulighed for justering af RGB-kanalerne individuelt. Der er en særskilt farvejustering samlet i ét håndtag - hvilket dog kun er et problem, hvis farverne har brug for særskilt finjustering. Kontrasten blev finjusteret lidt (via håndtaget for “Lysstyrke”) og “Kontrastforøgelse” blev skruet helt ned. Det er et meget bevist valg fra B&O's side at udelukke disse håndtag og så længe billedet bliver korrekt, så er vi da også all-in på at gøre tingene så simple for brugeren som muligt.
Det justerede billede ser nu noget bedre ud, med deltaE-værdier under ca. 2 over hele skalaen og vi rammer farvetemperaturen på 6500 K ret pænt. Det var nødvendigt, at skrue et par takker ned for farvetemperaturen, hvilket B&O ikke kan genkende fra deres kalibrering af lige netop vores eksemplar. Uden justering af farvetemperaturen rammer vi lidt højere end 6700 K. Vores version af firmwaren tillod justering af farvetemperaturen når lyssensoren var slået fra, men dette var ikke muligt på den på daværende tidspunkt tilgængelige officielle firmware fra B&O. Alt i alt et ret flot resultat.
RGB måling i "Film" profilen.
Farvetemperaturen i "Film" profilen.
I vores version af firmwaren var der blevet mulighed for helt at slukke for den dynamiske kontrast, hvilket gav anledning til helt at glatte gamma-kurven ud. Hvis man vil have den dynamiske kontrast til at sørge for, at eks. de sorte bjælker på 2.35:1 materiale vises helt kulsort, så skal man sætte "kontrastforstærkning" til 6 og skrue “Backlight” tilbage til standard-værdien på 32. Der tabes ikke voldsomt meget ved at gøre dette i form af black og white crush, så det kan godt forsvares ikke at slukke helt for det.
Gammakurven i "Film" profilen.
Målinger | Out of the box | Kalibreret |
---|---|---|
Sortniveau | 0.07 cd/m2 | 0.04 cd/m2 |
Lysstyrke | 304 cd/m2 | 128 cd/m2 |
Kontrast | 4163:1 | 3390:1 |
Input lag | 200 ms | 85 ms |
Strømforbrug | Out of the box | Kalibreret |
---|---|---|
On | 130 W | 130 W |
3D | 150 W | 150 W |
Standby | 0.2 W (42 W sleep) | - |
Kalibrering | Indstilling | Værdi |
---|---|---|
Billedprofil | Film | |
Backlight | 18 | |
Lysstyrke | 32 | |
Afstand til skærm | 0,5 m | |
Avancerede indstillinger | Billed stabilisering | Fra |
Rum-tilpasning | Fuld/Fra | |
Sparetilstrand | Til/Fra | |
Ekspert-indstillinger | Backlight | 32 |
Lysstyrke | 32 | |
Farve | 32 | |
Støjreduktion | 0 | |
Skarphed | 0 | |
Farvetemp | 30 | |
Kontrast forstærkning | 0 | |
Overscan | Afhængigt af kilde |
Vær OBS på, at hvis du vil forbedre sortniveauet lidt, så skal du sætte Kontrastforstærkning til 6 og lade Backlight i de “normale” indstillinger stå på 32. Hvis du slår lyssensoren fra, så bør du sænke Backlight i de avancerede indstillinger med ca. 11 så den står på 21.
Da lyssensoren vil styre bagrundsbelysningen, så vil effektforbruget variere afhængigt af lysforholdene i lokalet. Som bruger bør man dog være opmærksom på det høje effektforbrug i “sleep”-mode, hvor TV’et tænder hurtigere.
Vi målte effektforbruge til hele 42 W i denne indstilling. I de perioder hvor TV’et er helt i standby falder forbruget til 0,2 Watt, hvilket er mere acceptabelt. 42 Watt er et voldsomt tal, så man bør ikke have for brede tidsrammer for hurtig-starten, hvis man tænker lidt på miljøet.
Under brug var effektforbruget ret konstant uanset om der blev vist 3D, SD eller HD, men det ligger stadig i den høje ende for et 55" TV.
Billedkvalitet på BeoVision Avant
Beovision Avant kommer pr. default med en antireflektiv coating, som skulle mindske reflektioner i væsentlig grad, men man bør stadig have in mente, at TV’et har en glasplade på fronten, ligesom det var tilfældet på Beovision 11.Reflektionerne kan ses ved normalt brug, men de opleves en anelse mindre generende end på Beovision 11. Hvis lyssensoren bruges vil denne også sørge for, at skrue op for lysstyrken og derved "overdøve" andre lyskilder i rummet.
Hvis man vælger ikke at slukke helt for "kontrastforstærkning", så der vil komme situationer hvor billedet pludseligt skifter fra at være mørkt til at være mere oplyst, hvilket især er synligt hvis der i en scene pludselig fremkommer undertekster. Avant bruger side-LED til oplysning af skærmen og det er derfor begrænset hvor præcist lyset kan kontrolleres. Op- og nedjusteringen af lyset er dog ikke så aggressiv som på visse TV-modeller.
Dynamisk kontrast (kraftigt overeksponeret).
Posterization/banding var et problem på Beoplay V1 og Beovision 11, men samme tendens blev ikke observeret på Avant, hvilket er positivt. Banding (striber i gradienter) var heller ikke et problem.
Som altid så anbefales det at skrue skarpheden og støjreduktionen ned på 0 for at undgå artefakter. Med disse håndtag skruet i bund havde skærmen heller ikke problemer med statiske testmønste, som ellers ville skabe interferens.
HD-billedkvaliteten på Beovision Avant er god, men vi må igen konstatere, at B&O's opskalering ikke er noget der sætter standarden. Dette er lidt ærgerligt, da der jo ikke er ret meget ægte UHD-materiale at finde, så stort set alle signaler skal opskaleres. Vi oplevede, at den lånte Sony Blu-Ray afspiller var marginalt bedre til at opskalere 1080p-signaler til 4K, men der skulle stresstest til for at se forskellen i praksis. Selv med samme film kørende på to HDMI-kilder, hvor den ene sendte 1080p og den anden selv opskalerede til 4K kunne forskellen ikke ses i praksis.
Pacific Rim opskaleret fra Blu-Ray 1080p til 4K
Værre står det til med SD-signaler, hvor vi igen så problemer med de-interlacing. TV2 News er en af de kanaler hvor man nemt kan spotte disse problemer i praksis, da rulle-streameren i bunden får problemer med korrekt de-interlacing hvis der er meget bevægelse i det øvrige billede. Det er stadig ikke imponerende.
Vi oplevede lidt forskellige problemer ved TV-kigning, hvor den første kun optrådte ved start af TV'et. Her kunne billedet være stribet af artefakter (ikke pixelleringer), som forsvandt efter ca. 10 sekunder. Andet fænomen relaterer til signalkvaliteten, som vi fandt ud af håndteres lidt anderledes på Avant end på mange andre TV. I stedet for de karakteristiske lilla pixelfejl, som du måske kender ved dårlige signaler, så stopper Avant faktisk for billedet før disse fremkommer. Vi kunne konstatere at visse kanaler havde dårligere signal end håbet, og derfor fik vi små stop i billedet på eks. TV2 Zulu. Dette er naturligvis ikke en fejl i TVet, men vi oplevede dog ikke disse signalfejl på TVet ved siden af.
Farvegengivelsen på Beovision Avant er god og det var muligt at justere Avant ret præcist ind til reference. Muligheden for at slukke for den dynamiske kontrast gør det også muligt at glatte gamma-kurven helt ud, hvilket ikke var tilfældet på Beovision 11.
Motionsystemet kører ved 100 Hz og selvom det er med til at glatte bevægelse ud, så er det stadig noget vi anbefaler at slå fra. Vi oplevede ikke nogen forbedring i opløsning under panorering (motion resolution) ved at aktivere motionsystemet, så vi ser ikke megen grund til at benytte det. Opdateringen af vores firmware betød, at opløsningen under bevægelse var høj og ganske udmærket for et LCD-TV.
Vi målte også sortniveauet og kontrastforholdet (se tabel længere oppe). Vi har målt på både sort baggrund og ANSI-mønster (skakternet) for at få reduceret effekten fra den dynamiske kontrast. Måles der på en helt sort skærmflade slukkes panelet simpelthen og vi måler ingen lysstyrke overhovedet, så vi er nødt til at ty til ANSI-metoden. Vi har målt på TV'et med lyssensoren slukket i et mørklagt rum.
Sortniveauet er målt til 0,04 cd/m2 hvilket er lidt højere end det vi så på Beovision 11 (dog målt med to forskellige sensorer), men på højde med de Samsung-modeller som panelet burde svare overens med. I praksis blev sortniveauet dog oplevet som godt og særdeles tilfredsstillende selv i helt mørklagte omgivelser. Vær OBS på, at lysstyrken er sat til 130 cd/m2 for hvid, hvilket er bedst egnet til mørkere omgivelser. Du kan med fordel aktivere lyssensoren hvis du vil have TV'et til selv at tilpasse baggrundsbelysningen, da denne gør et udmærket stykke arbejde.
Nedenfor har vi taget et billede af Beovision Avant i et mørklagt rum for at undersøge lyshomogeniteten. Vist herunder er et billede af hhv. 3% grå (med dynamisk kontrast aktiveret) og 0% grå (sort) uden dynamisk kontrast.
Dynamisk kontrast aktiveret på 3% grå baggrund (kraftigt overeksponeret).
Dynamisk kontrast slået fra på sort baggrund (kraftigt overeksponeret).
Som det ses, så får skærmen et lettere snavset look og den mørke plet i midten kunne antyde, at Avant ikke helt ved hvad den skal stille op med den helt ensfarvede baggrund. Billedet ovenfor er naturligvis blæst kraftigt ud af proportioner, da 3% grå er en temmelig lysfattig farve, så problemet kan ikke ses i praksis når den dynamiske kontrast er aktiveret. Slår du den dynamiske kontrast helt fra, så vil der dog komme en svag tendens til clouding i den sorte farve, hvor effekten af dette kan kompenseres ved at aktivere lyssensoren, hvilket ikke er i samme liga som vi så på Beovision 11 i sin tid.
Avant har nogle skygger i siderne af skærmen, hvor LED'erne sidder. Skyggerne er synlige på lyse baggrunde hvis du sidder lidt skråt for TV'et, og det er noget vi også ofte ser på disse side-belyste modeller. I praksis blev det ikke observeret som generende (skyggen er meget kort), men ikke desto mindre, så er det ikke helt så perfekt som vi er vant til fra B&O. Disse misfarvninger langs kanterne findes i øvrigt i to versioner i almindelighed, hvor den anden gør kanterne lysere og den er værre at se på, så af to onder har Avant den mindst irriterende.
Input lag blev målt til 200 ms i Film-profilen og 80-90 ms i spilprofilen, hvilket stadig er alt for meget hvis TV’et skal bruges til at spille på med en spilkonsol. Forsinkelsen var også et problem på Beovision 11. Vi mener stadig, at det gør det problematisk at få en ordentlig spiloplevelse, men subjektivt vurderet, så føltes spil-profilen en anelse bedre end på BV11 - men stadig langt fra eks. Sonys modeller.
3D-billedkvalitet på BeoVision Avant
Da B&O benytter VA-paneler er de også bundet til den aktive version af 3D. I forhold til Beovision 11, så har de skiftet design på brillen, som før var en ret bastant model.Brillen er også blevet genopladelig i stedet for de udskiftelige knapcellebatterier vi fandt på den forrige model. Der er dog stadig ikke tale om designerbriller og selve komforten er ringe. Brillen trykker lidt for meget med enden af stængerne og kanten der hviler på næsen er unødig skarp.
3D-oplevelsen fik et gevaldigt løft via den firmware-opdatering vores TV modtog og gik fra at være helt uacceptabel, til at være OK, men ikke imponerende. Her er ikke tale om referenceklasse, men da brillerne alligevel er ret ubehagelige at have på i længere tid, så vil vi ikke anbefale Avant til de der har forventninger om at bruge al deres tid på at se 3D-udsendelser.
Crosstalk var tydeligt under visse sekvenser, hvilket ikke var ligeså overbevisende en oplevelse som på Beovision 11.
PC og mediecenter
1:1 pixelmapping klares fint via HDMI og der skal ikke skiftes billedtilstand eller foretages ændringer i menuen.Det høje input lag gør det dog ekstremt svært at benytte TV’et som PC-monitor, da billedet konstant er 200 ms bagefter din mus.
Betragtningsvinkler
Betragtningsvinklerne på Beovision Avant minder meget om det vi så på Beovision 11, hvilket skyldes den type panel der bruges i skærmen. VA-panelernes svaghed er netop deres betragtningsvinkler, og styrken er sortniveauet. Ved 45 grader vinkel er farverne synligt udvaskede, så det motoriserede drejebeslag kan anbefales hvis du har brug for at sidde i flere forskellige positioner og se på TV'et.
Horisontale betragtningsvinkler
Lyden
Den indbyggede højttaler i Avant har tre kanaler, som enten kan bruges som dedikeret TV-højttaler eller indgå i et surround-setup som centerhøjttaler. Ud over muligheden for at tilslutte yderligere 10 kablede aktive højttalere, så understøtter Avant også WISA-standarden, som gør det muligt at tilkoble op til 8 trådløse højttalere. Alle disse højttalere kan kalibreres med den medfølgende målemikrofon, så du får mest muligt ud af dit surround-setup. De mange højttalere kan også bruges til at opsætte et hav af lyttescenarier, som er helt frit konfigurerbart. Det kan anbefales at besøge en B&O-forhandler for at få demonstreret mulighederne.
Den udfoldelige højttaler
Lyden er ikke helt så fyldig som den vi oplevede på Beovision 11, på trods af at der er blevet plads til en subwoofer på bagsiden af TV'et. I forhold til alle øvrige TV på markedet (som ikke er fra B&O), så er der dog ikke megen konkurrence. Vi må dog tage det forbehold, at vores testeksemplar ikke blev givet de bedste omstændigheder mht. placering. TVet skal have at vide hvor langt det har til bagvæggen, så basgengivelsen fra den bagudrettede subwoofer kan justeres afhængigt af foden eller vægbeslagets position. Under testen var der ikke en væg lige bag TVet, men i stedet et lavt skab, så denne justering er ikke blevet lavet på de rigtige præmisser.
Som på Beovision 11, så kan lydpresets vælges separat for hver input. TV’et er selv i stand til at analysere et lydscenarie og finde en pasende lyd-preset til formålet. Det pludselige skift i lydbillede er stadig ikke noget, som vi er ubetinget begejstrede for, og på de kilder, der blev brugt til filmafspilning blev lyden fastlåst til "Film". Der er dog rigeligt med overskud i højttaleren til at spille højt, men som eneste lydkilde til eks. musik og radio føles den ikke helt tilstrækkelig i stuen. Køber du et Avant, så må det også formodes, at du har tænkt dig - på et eller andet tidspunkt - at udnytte de muligheder der er for tilslutning af flere højttalere.
Det bør bemærkes, at selvom TV'et kan håndtere 7.1 kanals lydspor, så har det ikke en dekoder til hverken DTS-MA HD eller Dolby TrueHD. Hvis du vil have HD-lyd i TV'et, så skal din eksterne afspiller kunne sende et 7.1 kanals LPCM lydspor ud via HDMI-porten.
Konklusion
B&O er med på UHD-bølgen og med Avant har de fået lanceret et TV til en pris, hvor flere kan være med.Som på tidligere modeller fra B&O, så er der meget fokus på lyd og ud over den indbyggede 7.1 surroundmodul, så råder Avant over tilslutninger til hele 18 højttalere ud over den indbyggede, hvoraf de 8 kan være trådløse. Tillagt muligheden for at høre netradio, Deezer eller Spotify på TV'et, så har man sig et potent anlæg, der kunne overflødiggøre køb af eks. et BeoSound 5 eller andre af deres modeller. Som flere af konkurrenterne, så har B&O også twin-tuner, optagefunktion og alle de nødvendige tunere til at overflødiggøre en ekstern boks. Har du eksterne bokse, så kan disse dog betjenes direkte på den medfølgende fjernbetjening.
Billedkvaliteten på Avant er næsten på højde med Beovision 11, men opskaleringen til 4K er ikke den bedste på markedet. Som på BV 11 så kæmper de-interlacer og scaler med de dårlige SD-signaler, og man skal ikke forvente sig mirakler på disse signaler. HD-materiale vises dog flot og farvegengivelsen er meget god.
Vi er villige til at sluge B&O's argument om, at HEVC kan undværes, hvis man tilslutter eksterne bokse og styrer dem via PUC-systemet, og at B&O satser på at Smart TV-funktionerne tilføjes med en ekstern boks á la Apple TV (som løbende kan udskiftes). Men det er under det præmis, at den indbyggede Smart TV platform således ikke kan betragtes som fuldt funktionel og ikke er et fokusområde man vil konkurrere på. Det indebærer således også, at Avant ikke er et "Smart TV" og at den indbyggede platform reelt er død.
Alt i alt, så leverer Avant en lidt mere avanceret pakke end Beovision 11 - til en lavere pris. Til den lavere pris får du stadig et fuldblods B&O-TV med alle de samme features som BV 11, og derfor tildeles Avant en Top-Anbefaling award.
Features vurderet på funktioner (apps, stik, dual-tuner, optager, formatsupport) og anvendeligheden af disse, samt lydkvalitet
Brugeroplevelse vurderet som brugervenlighed, hastighed, byggekvalitet og generel oplevelse ved brug af TV'et
Samlet score vægtet som: 50% Billedkvalitet, 25% Features, 25% Brugeroplevelse.
Alle scores udregnes ift. et flydende maksimalt antal point, defineret af det vi betragter som det bedste på markedet, og omregnes til %. En karaktér vil dermed falde løbende, når nye og bedre TV kommer til og sætter nye standarder. Vores karakterer vil derfor være almengyldige på tværs af årgange. En score på 100% i en given kategori markerer, at TV'et betragtes som det ypperste opnåelige dags dato.
God sortgengivelse
Farvegengivelse i ”Film” profil
God gengivelse af bevægelse
Styring af 3. parts hardware
Dual-tuner med optager
Lækker remote
Lyd i særklasse + 7.1 modul
Finish og samlekvalitet
Standardinstilling
Input lag
Dårlig smart-TV & ingen HEVC
Stand-by-forbrug
Ikke helt homogen belysning
Reflektioner
Ikke topklasse opskalering