Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonTest: B&O BeoVision 11 - FlatpanelsDK

Test: B&O BeoVision 11

|


Vi har som nogle af de første på verdensplan fået lov at låne et eksemplar af Bang & Olufsens nyeste skud på fladskærmsstammen, nemlig Beovision 11. Beovision 11 er evolutionen af Beovision 10, som blev lanceret for nøjagtig 3 år siden, og Beovision 11 deler da også de fleste kendetegn med 10’eren herunder aluminiumsprofilen, det strømlinede flade udseende og den flade højttaler på fronten.

Indeni har Beovision 11 dog undergået en del forandringer og det bliver spændende at se om de dyder vi i sin tid fremhævede ved Beovision 10 er blevet forfinet yderligere, samt hvad der er disket op med at nye tiltag.

Beovision 11 fås i tre versioner: 40”, 46” og 55”. Vi tester 46” versionen, som er forsynet med en antireflektiv coating, indbygget HDD og dual-tuner (som også giver dig DVB-S2), en motoriseret drejefod, og en Beo4 fjernbetjening. Prisen for Beovision 11 med antireflektiv coating og Beo4 er 60.495 DKK., HDD optageren koster yderligere 5.750 DKK og drejefoden kan erhverves for 5.995 DKK. B&O har en anden type gulvstand og drejbare vægbeslag i deres sortiment, hvor sidstnævnte også kan fås i en motoriseret variant.

Pris og forhandler:

46”
55”

Tilmeld dig vores Nyhedsbrev, Facebook, twitter eller RSS for at modtage besked når nye anmeldelser er online

Størrelse:46" widescreen
Opløsning:1920x1080
Responstid:-
Kontrastforhold:-
Lysstyrke:-
Betragtningsvinkler (H/V):-
Paneltype:LCD med kant-LED
Vægmontering:
Drejefod: (motoriseret)
Størrelse (HxBxD): 96.5cm x 109.7cm x 6.0cm (uden fod)
Vægt48 kg
Indbyggede højttalere:
Indgange
VGA
DVI (kan konverteres gennem HDMI)
Audio (type) (2x5 PowerLink)
SCART
S-video
Komposit
Komponent
HDMI (6 indgange, 1 HDMI 1.4)
Udgange
Audio (type) (1 hovedtelefonudgang)
S/PDIF
Tunere
Analog
DVB-T
DVB-T2
DVB-C
DVB-S2 ()

De første indtryk

Designet på Beovision 11 adskiller sig ikke fra Beovision 10 på ret mange punkter, og først i 55” modellen får TV’et et anderledes udtryk idet højttaleren fylder mindre af det totale areal end på 40” og 46” modellerne. Dette gør også, at proportionerne på 55”-modellen er lidt anderledes, hvilket man skal være OBS på når man vælger model.


Vores 46” model er udført i den blanke aluminiumsprofil, som også var kendetegnet på Beovision 10, men kan også bestilles med en sort aluminum. Forarbejdningen af alle versionerne er dog forbilledlig og samlinger og finish er i en klasse for sig selv. Dette er et rendyrket B&O-produkt og hvis det ikke var for de utilgivelige blanke overflader, så er det fristende konstant at sætte poterne på skærmen bare for at fornemme kvaliteten.

Fronten er lavet i ét stykke glas, som har udskæring til højttalerne. Frontstoffet kan klikkes af og på, og er nemt at udskifte hvis man vil ændre farven til en af de øvrige 5 tilgængelige - mod en merpris selvfølgelig.

Vores model blev leveret med den karakteristiske motorstand, som ligeledes er udført i metal, er meget robust og giver mulighed for at dreje TV’et fra fjernbetjeningen.

Beovision 11 test
Beovision 11 monteret på motoriseret stand.


På bagpanelet har man gemt alle tilslutninger bag dæksler, som man dog har måtte opdele i sektioner, så kabler kan føres igennem forskellige steder for at give plads til vægophæng, motorstand, mv. Dette gør bagsiden elegant og blottet for dinglende kabler. Endvidere er der blevet plads til eks. en Apple TV eller lignende medieboks i kabinettet, ligesom vi så det på BeoPlay V1.

Beovision 11 test
Aluprofilen på Beovision 11.


En enkelt kritik skal det dog også lyde af finishen på den klap, der gemmer på HDMI 6 porten og USB-tilslutningen i toppen. Samlingerne mellem denne klap og det øvrige bagpanel er ikke helt så lækker, som man kunne ønske sig, men det bemærkes først når man rent faktisk rør ved dækslet og prøver at skubbe det ud.

Beovision 11 test
USB og HDMI tilslutning i toppen.


Bag panelerne sidder de 5 HDMI-porten og alle de øvrige tilslutninger (højttalere, IR-blastere mv.), som alle pejer opad og kan føres ud i enten motorstanden eller ned langs siden indeni TV’et og ud af bunden til eks. en kabelskinne.

Beovision 11 test
Tilslutninger bagpå.


Forud for testen

Tv signalet er gennem testen et DVB-C signal leveret af Yousee.
Der testes blandt andet med DVE disken og Peter Finzels test DVD, og ligeledes testes skærmen naturligvis i praksis ved både DVD, PC og Tv brug.
Skærmen vil også blive testet og vurderet ud fra monitorTest her på siden, som nu er blevet udviklet til at erstatte mange af de funktioner, som man finder i andre skærmtestprogrammer.

Til filmafspilning bruges en Dune HD-TV101 og en Panasonic DMP-BDT120 3D BluRay-afspiller, som venligst er udlånt specielt til denne anmeldelse af Panasonic Danmark.

Funktionalitet

Med i prisen for Beovision 11 er en opsætning og installation fra en kyndig B&O-tekniker, så de indledende manøvrer står man typisk ikke selv for. TV’et er dog forsynet med en opsætningsguide, ligesom de fleste andre TV på markedet, som følger dig igennem opsætningen trin for trin.

Menuerne på Beovision er en smule anderledes end man er vant til hvis man kommer fra eks. Sony, Panasonic eller Samsung, så de kræver en anelse tilvænning. Eksempelvis skal man huske at trykke “Gem” hver gang man ændrer en indstilling, ellers huskes det ikke når TV’et slukkes.

Beovision 11 test
Hovedmenu.


Opsætningen foregår som normalt via den medfølgende Beo4-fjernbetjening, som vi har omtalt i flere andre anmeldelser. Skulle du føle mere for en touch-baseret model, så kan Beo6 tilkøbes mod et tillæg. På redaktionen er vi dog store tilhængere af fjernbetjeninger, som kan bruges i blinde, og her er Beo4 et godt valg. Derudover er fjernbetjeningen et lækkert stykke hardware, som oser af kvalitet med sin høje vægt og velplacerede knaplayout.

Beovision 11 test
Hvorfor ændre en vinder? Beo4 ligner sig selv - og det er godt!


Opsætningen af BV11 tillader, at man frit konfigurerer hvilke knapper på Beo4, der skal aktivere TV’ets forskellige funktioner, så der er rig mulighed for at individualisere opsætningen, så man nemmest muligt får adgang til de kilder man ser oftest.

Beovision 11 test
Menu på Beovision 11.


Et af de punkter man bedes tage stilling til under opsætningen er TV’ets hurtigstart-feature, som sikrer, at TV’et ikke skal lave en “koldstart” hver gang du tænder det. Her holdes der liv i TV’et, så det kun går i dvale - ligesom du kender det fra en PC - og derved kan det startes hurtigere. Eller rettere: i normal hastighed. For uden aktivering af hurtigstarten tager det 35 sekunder før gardinerne på Beovision 11 åbnes, hvilket nok bliver et irritationsmoment i længden. Af samme grund kan man opsætte scenarier for hvornår TV’et skal være klar til “hurtig start”, hvilket gøres gennem skemalægning på eks. ugedage. I vores test blev TV’et sat til at kunne starte hurtigt mellem kl. 16 og 24 på hverdage og 6 til 24 i weekenderne, hvilket kortede opstartstiden ned til 5 sekunder i stedet.

Beovision 11 har også indbygget WIFI, som der gøres brug af ved eks. benyttelse af SmartTV platformen, betjeningen via din smartphone, samt hbbTV-funktionaliteten.

Beovision 11 test
hbbTV.


En ny feature i Beovision 11 er muligheden for tilkøb af en indbygget harddisk og dual-tuner, som muliggør optagelse af ét program imens du ser et andet, samt brug af picture-by-picture funktionalitet med 2 samtidige TV-kanaler i hvert sit vindue. TV’et har endvidere indbygget 2 CI-slots, så der kan indsættes to CA-moduler og derved optages på to kodede kanaler samtidigt. Optageren har sin pris (5.750 kr.), men man vænner sig meget hurtigt til bekvemmeligheden ved en dual-tuner og optager, så hvis man føler et behov så er pengene givet godt ud.

Muligheden for picture-by-pictue med 2 TV-kanaler er noget mange har efterspurgt gennem tiden, men som ingen producent (ud over Loewe) har taget til sig som et salgspunkt. Her kunne andre producenter godt lære lidt. Ud over at vise to kanaler, så kan hvad som helst i øvrigt puttes i de to vinduer, så du eks. kan se fodbold imens ungerne ser en DVD. Dog følger lyden kun den primære kilde (heldigvis kunne man sige).

Beovision 11 test
Picture-by-picture med 2 DVB-C kanaler.


Optagelser kan programmeres direkte fra EPG’en ved et tryk på den røde knap, men der er desværre ikke mulighed for at justere start/sluttidspunktet globalt i menuen. Man kan dog redigere i optagelsens varighed når den er afsluttet, hvis man gerne vil klippe lidt fra. Optageren har endvidere mulighed for kontinuert chase-play, dvs. at den kanal man ser altid optages. Dette gør det muligt altid at spole tilbage indtil det tidspunkt man tændte for kanalen. Vælger man at optage dét program man ser via EPG’en, så gemmes bufferen fra chase-play desuden, så hvis man er heldig nok, at man har set et program fra starten og så finder ud af, at man gerne vil gemme det, så gøres dette altså let ved at markere programmet i EPG’en med den røde knap.

Beovision 11 test
Tidsforskydning af program.


Optagelser kan afspilles før de er færdige, dvs. hvis du kommer hjem midt i et program du har skemalagt til optagelse, så kan det startes med det samme.

En nyttig detalje ved brugen af optagefunktionen er, at man kan springe til et givent minuttal i optagelsen ved simpelthen at taste direkte med tallene på Beo4. Der skal ikke åbnes menuer eller genveje - du taster blot 1 2 2 for at springe til 1h 22 m i en optagelse når Beo4 står i den mode, som styrer dine optagelser (vi brugte V.MEM knappen til at åbne optagefunktionen).

Beovision 11 test
Liste over optagelser.


Støjmæssigt, så siger BV11 ikke meget. Der kan høres en ganske svag susen bag TVet, men det kræver komplet stilhed for at høre det - med lyden tændt overdøves det. Harddisken i TVet er ligeledes ganske støjsvag og vil ikke genere i det daglige, men den er dog hørbar i en meters afstand, som en svag brummen.

Brugen af EPG’en fungerer godt i det daglige, dog med et enkelt irritationsmoment: For at skifte kanal via EPG’en skal der trykkes to gange på “OK” knappen i midten af Beo4. Det første tryk åbner blot beskrivelsen af det pågældende program, og det andet skifter rent faktisk til programmet. Vi ville have foretrukket, at man selv skulle vælge at se informationerne via en separat knap.

Beovision 11 test
EPG'en.


Der kan også scrolles igennem programmerne via joysticket på Beo4, hvor programinformationen vises i bjælken øverst. Layoutet af alle disse informationer er holdt i vanlig B&O stil - meget minimalistiske i sort og hvid, uden ekstra grafik eller lir. Det vil sikkert tiltale nogle og afskrække andre.

Beovision 11 test
Tekst-TV.


Vi har sammensat et par videoklip med funktionaliteten af Beovision 11 herunder


B&O har igennem flere generationer af TV budt på styring af 3. parts hardware via IR-udgange og PUC-lister lagret på TV’et, men først med BeoPlay V1 blev dette gjort fremtidssikret via online PUC-lister, som ikke længere kræver et besøg af en tekniker. Funktionen fungerer godt, og når man tilslutter nyt udstyr vælges det om man samtidigt vil styre enheden via TV’et. Man kan da søge efter enheder via internettet eller via en USB-nøgle (hvis du har fået PUC-koderne fra en B&O tekniker i stedet), og forhåbentlig findes din enhed på listen. Der er dog ikke nogen mulighed for at konfigurere hvilke knapper der gør hvad, så du får ikke fuld funktionalitet af denne vej, men langt hen af vejen, så får du dog adgang til de funktioner du behøver til daglig betjening af udstyret. Du kan endvidere angive, om du ønsker at udstyret skal slukke når du skifter kilde eller når TV’et slukkes.

Omsætningen af tryk på din Beo4 til den rette kode på det tilsluttede udstyr foregår med en smule forsinkelse, så der er ikke helt samme respons på knaptryk, som der er i TV’ets egne menuer eller med dit eksterne udstyrs egen fjernbetjening. Der er plads til 6 eksterne enheder via de 3 IR-udgange bagpå TV’et og der medfølger ét kabel med 2 dioder i pakken fra start.

B&O har med Beovision 11, og en nyligt introduceret opdatering til BeoPlay V1, bevæget sig ind på markedet for Smart-TV, hvilket de har gjort en del ud af at tale om på diverse presseevents. Her på redaktionen er vi dog mindre begejstrede for Smart-TV i det hele taget, og var det os der valgte de emner der skulle fremhæves ved lanceringen af et nyt TV, så var Smart-TV nok ikke en af de ting der stod øverst på listen. B&O har sluttet sig til Smart-TV alliancen som består af TV-producenter såsom Philips og LG.

Beovision 11 test
Smart-TV hovedmenu.


Vi har tidligere ytret, at vi ikke ser Smart-TV konkurrencen, som en kamp om at være bedst, men derimod om at være mindst ringe. Som med alle øvrige Smart-TV, så er Beovision 11’s Smart-TV funktionalitet og anvendelighed også til at overse. Der er ganske få Apps, og ud over Youtube er ingen af dem specielt anvendelige på et TV. Hastigheden er stadig ikke noget at juble over. Af de mere sjove gimmicks, så er det dog muligt at skubbe Youtube videoer over på sit TV fra eks. sin tablet, ligesom man kender det fra AirPlay fra Apple.

Beovision 11 test
Youtube


Med Smart-TV platformen får man nu også mulighed for at styre Beovision 11 med sin smartphone eller tablet, hvorved man får endnu en mulighed for at kontrollere TV’et. Desværre så er der blot tale om en App, hvor man får samme funktionalitet som man har med den almindelige fjernbetjening plus mulighed for at styre med swipe gestikuleren. Hvorfor nogen ville finde dette anvendeligt er ikke helt klart for os. Der er dog adgang til visse af de funktiononer, som ellers gemmer sig i “List” på Beo4’erens display via App’en. Når man nu har adgang til en af de mest gedigne fjernbetjeninger på markedet, så ser vi meget lidt grund til at benytte en App til sin telefon eller tablet, som byder på så få fordele som det er tilfældet her.


Hvis vi må komme med et forslag til fremtidig funktionalitet til en smartphone App til styring af TV, så få i stedet implementeret muligheden for at indstille TV’et direkte i App’en og så gemme indstillingerne på TV’et. At navigere i menuer er netop noget at det som er en pine på et TV, men det kan gøres meget mere effektivt på eks. en tablet. Derudover var det nok mere anvendeligt, hvis App’en virkede i samspil med TV’et, dvs. som en forlængelse af funktionaliteten, hvilket eksempelvis kunne ske i form af EPG-visning i App’en og programmering af optagelser, browsing af optagelser eller skift af eks. lydpresets.

Ud over Smart-TV-delen taler Beovision 11 også sammen med netværksenheder via DLNA, hvilket vi også så på i anmeldelsen af BeoPlay V1. Som V1, så afspiller Beovision 11 de mest gængse medieformater via enten DLNA eller USB, men hold dig til formater som MKV eller M4V, da de rå ISO-formater ikke håndteres. BluRay rips i MKV-format blev håndteret korrekt og der kunne uden videre skiftes lydspor, men indlejrede undertekster var ikke understøttet. Det er stadig vores råd, at man anskaffer en dedikeret medieafspiller til afspilning af film fra en harddisk eller via netværket, for at sikre maksimal kompatibilitet. Disse medieafspillere fås efterhånden alle i størrelser, som kan gemmes væk i rummet bagpå Beovision 11.

Vi oplevede én enkelt gang, at TV’et gik ned, hvilket kom til udtryk ved, at et tryk på en knap “satte sig fast” og blev gentaget indtil der blev trykket på en ny knap. B&O er bekendt med fejlen, som vil blive rettet i en kommende firmware, der automatisk bliver tilgængelig for brugerne hjemme i stuen via nettet.

Et par gange blev det også observeret, at lyd og billede var voldsomt ude af sync ved opstart af TV’et, men problemet forsvandt når der blev skiftet kanal.

Strømforbrug

Sammenlign strømforbrug på fladskærms-Tv og monitors i vores interaktive strømforbrugs-applet her.


Standby42 W (sleep) / 2,5 W (standby) 42 W (sleep) / 2,5 W (standby)
SD+HD150 W150 W
3D150 W150 W


Da lyssensoren vil styre bagrundsbelysningen, så vil effektforbruget variere afhængigt af lysforholdene i lokalet. Som bruger bør man dog være opmærksom på det høje effektforbrug i “sleep”-mode, hvor TV’et tænder på under 5 sekunder. Vi målte effektforbruge til hele 42 W i denne indstilling. I de perioder hvor TV’et er helt i standby falder forbruget til 2,5 Watt, hvilket er mere acceptabelt, men ikke imponerende. 42 Watt er et voldsomt tal, så man bør ikke have for brede tidsrammer for hurtig-starten, hvis man tænker lidt på miljøet.

Under brug var effektforbruget ret konstant uanset om der blev vist 3D, SD eller HD.

Kalibrering af BeoVision 11

B&O har hidtil haft deres eget syn på hvordan farveprofilen på deres TV skulle se ud. Ved introduktionen af BeoPlay V1 var dette synspunkt dog ændret lidt, i det man nu havde implementeret farveprofiler, så der var mulighed for at vælge andre presets end B&O’s egen. På BV11 har man ligeledes inkluderet muligheden for at vælge mellem farveprofiler, nemlig “Tilpasset”, “Film” og “Spil”. Standardprofilen er profilen “Tilpasset”, som stadig afspejler B&O’s egen præference. For at tage højde for lysforholdene i omgivelserne har B&O indbygget en “360 graders” lysmåler, som justerer lysstyrken i TV’et baseret på hvor meget lys der i forvejen er i rummet - ligesom du kender det fra nyere Smartphones.

Beovision 11 test
Lyssensoren.


I forhold til de grafer vi normalt viser i vore anmeldelser, så skiller nedenstående sig en smule ud, da vi har været nødt til at bruge et andet måleudstyr, som ikke bruger samme software. Tolkningen er dog den samme, så der måles stadig på eks. RGB-værdier, farvetemperatur og gammaværdier. Vi har tidligere gennemgået den type grafer vi har benyttet i denne test, hvilket kan ses i vores artikel om kalibrering.

Beovision 11 test
RGB og deltaE før kalibrering.


Som det hidtil har været tilfældet, så er standardprofilen (“Tilpasset”) ikke overvældende god. B&O har en klar præference for de kolde nuancer, hvorfor der er også findes en overrepræsentation af blå og en underrepræsentation af rød i farverne. deltaE målet, som bruges til at angive hvor skævt farverne reelt er overall set (den lilla kurve), rammer da også omkring 40, hvilket er meget tydeligt at se i praksis. Ses der på farvetemperaturen, så er det tydeligt, at den dominerende blåtone slår hårdt igennem, idet farvetemperaturen ligger omkring 10.000K hvor målet er 6500K.

Beovision 11 test
Farvetemperatur før kalibrering.


Vender man blikket mod gammakurven, som beskriver lysintensiteten (i modsætning til RGB-kurven, som beskriver fordelingen af rød, grøn og blå), så ses det at billedet generelt er for mørkt (for høj gamma).

Beovision 11 test
Gammakurve før kalibrering.



I standardinstillingen er der desuden skruet en del op for den kunstige skarphed, hvilket går ud over detaljegraden i billedet. På BV11 har man dog, i modsætning til BeoPlay V1, mulighed for at skrue ned for skarpheden, samt støjreduktionen, hvilket er et stort plus. På V1 var disse ting gemt under “afstand til skærm”-justeringen, som dog også findes på Beovision 11 for de der ikke selv vil rode med de avancerede indstillinger. Afstands-håndtaget fungerer efter det princip, at jo længere væk du sidder, des mere skarphed bør billedet have tilføjet for at det stadig ser skarpt ud på afstand.

Kalibrering af Beovision 11 foregår primært ved at skifte til “Film” profilen, da der ikke er mulighed for justering af RGB-kanalerne individuelt. Der er en særskilt farvejustering samlet i ét håndtag, men vi savner muligheden for at kunne pille ved eks. gammakurve og RGB-værdier hver for sig. Kontrasten blev finjusteret lidt (via håndtaget for “Lysstyrke”) og “Kontrastforøgelse” blev skruet helt ned.

Ser vi på RGB-værdierne i filmprofilen, så ser tingene nu noget mere positive ud. deltaE-værdierne er nu nede under 10 fra og med 20% hvid og for nuancer i de lysere regioner er vi helt nede på et niveau, der kan betegnes som “korrekt”. I forhold til THX profilerne andre producenter byder på, så er B&O dog ikke helt i mål. Sammenlignet med den tidligere billedfilosofi hos B&O så er filmprofilen et gevaldigt skridt i den rigtige retning og et meget synligt løft i forhold til Beovision 10.

Beovision 11 test
RGB og deltaE efter kalibrering.



Væk er også blåstikket, hvilket igen er med til at sænke farvetemperaturen, så den nu ligger meget tættere på de 6500K, som er målet. Der er dog stadig lidt afvigelser i de mørke regioner, hvilket tilskrives den manglende mulighed for helt at slukke for den dynamiske kontrast.

Beovision 11 test
Farvetemperatur efter kalibrering.


Gammakurven kan påvirkes via håndtaget for “konstrastforstærkning” og “Lysstyrke”, som påvirker både den lyse og den mørke del af farvennuancerne samtidigt. Slukkes der helt for dette flades gammakurven betydeligt ud, så det anbefales at gøre dette.

Generelt er gamma en smule for høj (2,32) i de mørke nuancer og lidt for lav (2,18) i de lyse nuancer, men manglen på justeringsmuligheder for hver ende af gammakurven i menuen gør, at der ikke kan opnås en helt flad kurve.. Overall ender gammaen derfor en anelse for højt (2,25), dvs. billedet er lidt for mørkt ift. referencen (som er 2,20). Rykker man håndtaget for kontrasten yderligere opad (kaldet “Brightness/Lysstyrke” i menuen), så ryger gammaforløbet i den anden grøft og billedet bliver i stedet for lyst, så der måtte vælges mellem ét af de to scenarier. Farvenøjagtigheden forværres ikke af, at man skruer lysstyrken ét skridt op (op på 34 i menuen), så hvis man foretrækker et lidt lysere billede, så kan man frit vælge dette i stedet.

Beovision 11 test
Gammakurve efter kalibrering.



Nedenfor ses de kalibrerede indstillinger.
Billedprofil:Film
Billedtilpasning: 
Astand til skærm0,5 m
Avancerede instillinger 
BilledstabiliseringFra
RumtilpasningTil/Fra
SparetilstandTil/Fra
Ekspertindstillinger 
Backlight32
Lysstyrke33
Farve32
Støjreduktion0
Skarphed0
Farvetemperatur32
Kontrastforstærkning0
Beskæring/overscanAfhængigt af kilde


Billedkvalitet på BeoVision 11

I dette afsnit gennemgås billedkvaliteten med de kalibrerede indstillinger.

Beovision 11 kommer pr. default med en antireflektiv coating, som skulle mindske reflektioner i væsentlig grad, men man bør stadig have i mente, at TV’et har en glasplade på fronten.

Reflektioner brydes i tre nuancer, som fremstår som tre separate reflektioner på skærmen. Herunder ses et billede af reflektionen af en tændt lampe ved slukket TV. Reflektionerne kan ses ved normalt brug, og man bør overveje sin placering af Beovision 11 hvis man har vinduer, der vil kunne ses i baggrunden. Heldigvis sørger lyssensoren for at skrue op for lysstyrken i dagtimerne, så TV’et til dels kan “overdøve” andre lyskilder, men husk på at rammen omkring billedet også reflekterer, da det også er glas.

Beovision 11 test
Reflektion af lampe.


Den dynamiske kontrast, som stort set alle TV i dag har aktiveret pr. default, kan ikke slukkes og du vil opleve det karakteristiske flash når TV'et skifter fra en lys til en mørk scene, hvor lysstyrken skrues ned. Den dynamiske kontrast er dog ikke så aggressiv som visse andre producenter. Nedtoningen af lysstyrken styres i bånd (idet de også bruges til scanning backlight), som heldigvis passer fint med 2.35:1 bjælkerne på film. Filmen herunder viser hvordan den dynamiske kontrast opfører sig i praksis, hvor højre og venstre side af lysdioderne styres separat.



Beovision 11 test
Dynamisk kontrast (kraftigt overeksponeret).



Under 20% hvid (dvs. mørkegrå) kunne man spotte lidt posterization, som plamager der bevæger sig. Dette på trods af at der er brugt generiske testmønstre, som kun indeholder én farve. Problemet var dog af mere teoretisk karakter og blev ikke observeret på noget tidspunkt i praksis.

Ved flere tilfælde blev det oplevet, at TV’et mistede kadencen når kildematerialet var 50 Hz interlaced dvs. alm. TV. Dette sker når TV’et ikke genkender filmmaterialet og derved får sammensat billederne forkert. I den virkelige verden kunne dette observeres på eksempelvis undertekster og rullebjælken på TV2News, hvor man får de karakteristiske interlace-artefakter, hvor billedet opdeles i linjer. Disse artefakter burde efterhånden være elimineret på nutidens TV, men i praksis var det dog heller ikke noget der konstant var et problem. Du vil dog kunne opleve det på kilder af tvivlsom kvalitet, sendt i 50 Hz interlace format, såsom SD TV-programmer.

Posterization/banding var et problem på Beoplay V1 og på perfekte gradienter dannet i eks. Photoshop kan problemet fremprovokeres på BV11, men i praksis er det svært at få øje på. På vores ukomprimerede BluRay materiale har det ikke været muligt at spotte problemet. På BeoPlay V1 blev problemet værre ved skift til SD-kilder, men samme tendens blev ikke observeret på Beovision 11 - banding kan stadig svagt ses på visse typer rene gradienter, men det blev ikke opfattet som et problem.

Beovision 11 test
Banding provokeret af Photoshop.


Beovision 11 test
Banding forsøgt provokeret på DVE-skiven - uden held.


For at undgå moire effekter og andre uønskede skavanker skal støjreduktionen og skarpheden skrues ned på 0. Hvis ikke så vil du få interferens på tæt pakkede mønstre. Det er dog sjældent at en film indeholder mønstre af samme karaktér som bruges til stresstests af disse fænomener, men af hensyn til gengivelsen af kildematerialet, bør man undgå at tilføre artefakter, som ikke var tiltænkt fra producentens side.

HD-billedkvaliteten på Beovision 11 er eksemplarisk og både HDTV og BluRay står klart og skarpt. Bevægelse håndteres ligeledes fint, hvor det kun i meget sjældne tilfælde er muligt at spotte lidt overdrive slør. Fænomenet er tydeligst ved mørke objekter, der bevæger sig over lyse baggrunde, men der skal oftest en stresstest til før problemet kan ses. Under normale omstændigheder er der ingen problemer.

Farvegengivelsen på Beovision 11 er god, men som vores grafer viste i sidste sektion så var det ikke var muligt at ramme en gamma på 2,2 for alle gråtoner, så er der en anelse black crush, hvor de sorte nuancer flyder for hurtigt sammen. Dette kan kompenseres ved at sænke kontrasten (“Lysstyrke” i menuen), men så bliver billedet i stedet for lyst.

Beovision 11 test
HD billedkvalitet


SD-TV klarer TV’et også udmærket, så længe der er tale om materiale i en fornuftig bitrate. Ved hårdt komprimerede signaler må processoren se sig slået og JPEG artefakter kan blive ret tydelige til tider. Problemet blev ikke observeret på kilder af anstændig kvalitet, men det nævnes også mere for at understrege, at Youtube-kvalitet ikke kan reddes af selv en anstændig videoprocessor.

Motionsystemet på Beovision 11 kører ved 200 Hz og er med til at udglatte bevægelser og B&O har traditionelt været ret effektive i deres algoritmeudvikling. På Beovision 11 ser vi samme resultat og der tilføres ikke alt for mange artefakter ved at anvende systemet. Film får dog stadig soap-opera-effekten, hvor billedet ser FOR flydende ud, og generelt foretrækker vi altid at slå disse systemer fra. Det må dog være op til den enkelte og systemet kan gradueres i tre niveauer, hvoraf det ene er helt slukket.

Nedenfor har vi målt sortniveauet og angivet kontrastforholdet. Da man ikke kan slukke 100% for den dynamiske kontrast, så kan der ikke foretages en on/off måling, da det giver en lysstyrke af sort, som ikke kan måles med vores udstyr - dvs. et uendeligt kontrastforhold. I stedet måles der da udelukkende på et ANSI-mønster bestående af sorte og hvide firkanter fordelt rundt på skærmen, hvilket gør det umuligt for TV’et at skrue ned for lyset.
Sortniveau0.15 cd/m20.02 cd/m2
Lysstyrke203 cd/m2172 cd/m2
Kontrastforhold1383:18600:1
Sortniveau +/- 0,005 cd/m2


Sortniveauet er målt til 0,02 cd/m2 hvilket er en imponerende værdi for et LCD-TV og en lille forbedring ift. Beovision 10. Det er pt. det laveste vi endnu har målt på et Edge-LED TV, dog med det forbehold, at vi har måtte benytte en anden sensor til denne test. I praksis opleves sort som værende meget tilfredsstillende, men der kan dog ses forskel på områder hvor den dynamiske kontrast har slukket for lyset og områder hvor lyset er tændt (eks. mellem de sorte bjælker i top og bund på en 2,35:1 film med undertekster). Uden undertekster i de sorte bjælker går billedet dog i ét med Tv’ets sorte ramme i et mørklagt lokale - faktisk virker det som om at dioderne passer helt perfekt med disse bjælker, hvilket filmelskere passende kan drage nytte af, ved helt at deaktivere undertekster og få et perfekt indrammet billede.

Det bør bemærkes, at det benyttede måleudstyr afrunder til 2 decimaler, hvilket er lidt uheldigt ved udregning af kontrastforhold, da en afrunding i den gale retning vil have en ret dramatisk effekt på det resulterende kontrastforhold, så i stedet for at stirre sig blind på kontrasten, så bør man blot notere sig, at sortniveauet er ganske godt. Dvs. i realiteten ligger sortniveauet og svinger imellem <0,01 cd/m2 og 0,03 cd/m2 (hvis der tages hensyn til mulig afrundingsfejl) i et mørklagt lokale.

Nedenfor har vi taget et billede af Beovision 11 i et mørklagt rum for at undersøge lyshomogeniteten. Normalvist gøres dette med en sort baggrund efter at den dynamiske kontrast er slået fra, men på Beovision 11 kan man ikke slå denne 100% fra, så her har vi skudt et billede med en mørk grå farve i stedet og eksponeret det i 15 sekunder.

Beovision 11 test
Homogeniteten af baggrundsbelysnigen er næsten perfekt.


Som det ses, så er homogeniteten stort set perfekt. Edge LED skærme lider oftest af clouding (plamager af lys) eller bleeding (lysende tunger fra eks. hjørnerne) i en eller anden forstand, men her imponerer Beovision virkelig. På vores 15 sekunders eksponering kan man begynde at ane en svag tendens til, at toppen og bunden er en smule mørkere end resten af skærmen, men det er ikke synligt i praksis.

Der er ingen tvivl om, at B&O har benyttet paneler med en højere standard end på billigere skærme, hvilket naturligvis er med til at hæve prisen på TV’et. Vi så det på BeoPlay V1 og nu også på Beovision 11, men når normen efterhånden er, at man må finde sig i en inhomogen lysfordeling af en eller anden grad, så er det yderst positivt at se et LED-TV med så jævn en lysfordeling, uden at gøre brug af direct LED belysning.

Inputlag blev målt til 200-230 ms i Film-profilen og 80-100 ms i spilprofilen, hvilket er alt alt for meget hvis TV’et skal bruges til at spille på med en spilkonsol. Forsinkelsen var også et problem på BeoPlay V1, og det gentages nu altså på Beovision 11. Man skal være en yderst tolerant spiller for at kunne stille sig tilfreds med denne forsinkelse.

3D-billedkvalitet på BeoVision 11

I denne test vil viundersøge 3D billedkvalitet og 3D crosstalk


Som flere af de øvrige producenter af LED-TV, så benytter Beovision 11 et aktivt 3D-system, som kræver briller med aktive shutters. Dette gør desværre også brillerne tungere, da der skal være plads til batteri og elektronik i dem.

B&O har valgt en løsning, som bygger på knapcellebatterier og ikke genopladelige batterier, som vi ellers ser hos Samsung. Fordelen er umiddelbart, at knapcellebatterier har en højere energidensitet, hvilket vil sige, at de kan holde længere end genopladelige batterier. Desværre, så betyder det også, at du skal have batterier liggende i tilfælde af, at brillerne løber tør midt i en film.

Selve brillen er ikke umiddelbart nogen skønhed og det tunge udseende føles også tungt ved brug. Især på næseryggen. Dette er dog ikke det værste ved brillerne for de er urimeligt brede - faktisk så brede, at du kan se spejlingen af hvad der nu end er bag dig i siderne af brilleglasset, hvilket er altødelæggende for oplevelsen hvis du har noget bag dig, som er oplyst bare en lille smule.

Beovision 11 test
3D brillerne fra B&O


Selve 3D-oplevelsen på Beovision 11 er dog ganske fornuftig og crosstalk er ikke et udpræget problem, men dog synligt fra tid til anden. 3D dybden er udmærket, selvom vi stadig foretrækker plasma-TV når det kommer til den aktive 3D-teknologi. Hvor LED til gengæld har et overtag er på lysstyrken, hvor Beovision 11 også er klart mere lysstærk end sine plasma-konkurrenter. Man stadig adgang til sine farveprofiler, som giver en bedre farvegengivelse end de dynamiske profiler. Da billedet i forvejen bliver lidt mørkere i 3D-tilstand, vil gamma-problemet dog forværres og billedet vil blive endnu mørkere.

Normalvist bliver crosstalk et stigende problem når man begynder at bruge TV’et til 3D-spil, men for Beovision 11’s vedkommende, så er der i forvejen så meget inputlag, at det ikke er crosstalk der ødelægger dit spil, men derimod forsinkelsen mellem din controller og skærmen.

PC og mediecenter

1:1 pixelmapping klares fint via HDMI og der skal ikke skiftes billedtilstand eller foretages ændringer i menuen.

Det høje inputlag gør det dog ekstremt svært at benytte TV’et som PC-monitor, da billedet konstant er 200 ms bagefter din mus.

Betragtningsvinkler

Betragtningsvinklerne på Beovision 11 er ikke perfekte, og farverne har desværre en tendens til at blive en anelse pastel-agtige allerede ved 45 grader. Her kan motordejefoden/motorbeslaget med fordel benyttes til at dreje TV’et til siddepositionen - hvis man altså har husket at købe disse.

Der er således ikke samme kvalitet i farvegengivelsen ved større vinkler, som vi har set det på eks. seneste generation af LED-TV fra Samsung.

Beovision 11 test
Horisontale betragtningsvinkler


Beovision 11 test
Vertikale betragtningsvinkler



Lyden

Lyden er et af de steder hvor B&O for alvor har differentieret sig fra konkurrenterne og især på deres egne “moderbrand” modeller mærker man den omhu der er lagt i udviklingen af lydsystemet. På BV11 er der, ud over den indbyggede højttaler, mulighed for tilslutning af op til 12 ekstra aktive højttalere, som kan benyttes i et hav af konfigurationer afhængigt af eks. kildevalg på TV’et eller indgangsignal.

Justeringsmulighederne af alle disse højttalere er - uden sammenligning - den mest avancerede på noget TV på markedet i dag. Da vi desværre ikke fik leveret 12 højttalere med i testen, så må vi nøjes med at opfordre til at besøge en B&O-forhandler for at få systemet demonstreret.

Beovision 11 test
Højttaleren.


Fokuserer vi i stedet på den indbyggede lyd, så finder vi et højttalersystem baseret på 3-vejs højttalere drevet af B&O’s egne ICEpower forstærkere (separate 32 W forstækere for hver enhed). TV’et kan indstilles i 9 forskellige presets, samt en brugerdefineret indstilling, hvor der kan rodes med alverdens finjusteringer. Lydpresets kan vælges separat for hver input. TV’et er selv i stand til at analysere et lydscenarie og finde en pasende lydpreset til formålet. Det gør dog også, at man til tider undres over hvad der skete med lydbilledet, indtil man opdager, at TV’et står i “Tale” preset’en.

Hvis vi for en stund går hen over hovedet på de selvjusterende algoritmer, og selv styrer lyden lidt, så opdager man, at Beovision 11 er en yderst potent lydkilde. Der er god bund i bassen og diskanten er klar. Det var intet problem at benytte TV’et som radiokilde via kabel-TV (hvilket i øvrigt fungerer virkelig godt), da lydbilledet er nuanceret og sagtens kan konkurrere mod dedikerede soundbars. Selvsagt er bunden i lyden ikke så dyb som en subwoofer, men sammenlignet med alle andre (non-B&O) TV på markedet, så er der ingen konkurrence på dette punkt.

Ift. Beovision 10 er det ligeledes tydeligt, at lyden har fået et løft i de dybe toner, og til filmkigning kan lyden i Beovision 11 godt følge med. Med muligheden for at tilslutte et arsenal af højttalere, så lyder anbefalingen dog stadig, at man udbygger setup’et hen af vejen - om ikke andet så for at få en bredere stereoperspektiv end hvad man kan få med enheder separeret en lille meter. Et godt stykke hen af vejen, kan du dog godt nøjes med den indbyggede lyd.

TV’ets indbyggede surrounddekoder identificerer HD-lydspor som PCM format med det antal kilder (5.1 eller 7.1), som filmen er skudt med for både Dolby Digital HD og DTS Master Audio - hvad enten de sendes som PCM eller bitstream fra din Blu-Ray.

Konklusion

Beovision 11 er det første TV fra Bang & Olufsen brandet, som byder på Smart-TV funktionalitet, DLNA og trådløs forbindelse til internettet. Som på Beoplay V1 har man nu også adgang til PUC-koder online, hvilket alt sammen gør BV11 til et mere alsidigt TV end de tidligere modeller. Som med alle øvrige Smart-TV på markedet, så er netop disse features dog ikke så fabelagtige som producenterne gerne vil gøre dem til, men alt andet lige, så er adgang til internettet på TV’et en feature der vil få større og større betydning i fremtiden.

BeoVision 11 byder på mange features, som man ikke finder på andre TV, hvilket man naturligvis også forventer når prisskiltet er så højt, som det er. Dualtuner, indbygget harddiskoptager, Picture-by-picture, 7.1 kanals surrounddekoder og et højttalersystem, som efterlader samtlige konkurrenter i vejkanten, indbygget universalbetjening af 3. parts udstyr og finish og fjernbetjening i absolut topkvalitet gør den daglige brug af Beovision 11 til en meget behagelig oplevelse. Dertil får man naturligvis mulighed for tilslutning af Beonet-udstyr (den nye version af Masterlink), hvis man i forvejen har udstyr fra B&O.

Billedkvaliteten på Beovision 11 er overbevisende og placerer TV’et helt fremme i LCD-TV feltet, hvor også storebror BeoVision 7 ligger. Filmprofilen, som TV’et har fået tilføjet, giver TV’et det løft vi savnede på BeoVision 10 og det surverene sortniveau, kombineret med en meget jævn lysfordeling, giver en god dybde i billedet. Blandt Edge-LED TV er der ingen over Beovision 11 på nuværende tidspunkt.

På negativ-siden, så må vi - som på Beoplay V1 - dog konstatere, at inputlag er et stort problem, hvis der skal tilsluttes en spillekonsol. Vi ser at der er kommet et par ekstra muligheder for at finjustere billedet i de avancerede menuer, men vi savner stadig de sidste håndtag, som kunne glatte gammakurven helt ud, og eventuelt slukke helt for den dynamiske kontrast.

Tue Mantoni udtalte, at han mente at Beovision 11 er det bedste TV B&O endnu har lavet - og vi er tilbøjelige til at give ham ret. Vurderes TV'et udfra helhedsindtrykket baseret på kriterierne billede, lyd og lydmuligheder, design/materiale, møbeleffekt og kvalitet, så kan der der ikke andet end kvitteres med en Top Anbefalings-award herfra.


Tryk på awarden for at læse mere.


Pris og forhandler:

46”
55”

HD-billedkvalitetStandardindstillinger i "Tilpasset" profilenStuen
Dybt sortniveauInputlagHjemmebiografen
Homogenitet af baggrundsbelysningSmart TV stadig ikke særlig "Smart"
Lyd i særklasseIngen mulighed for fintuning af farver
Indbygget surround dekoder Standbyforbrug
Overbevisende samlekvalitetReflektioner
Styring af 3. parts hardware Betragtningsvinkler
Dual-tuner med harddiskoptager (option) 
Lækker fjernbetjening 



Flere anmeldelser

Test: 98" TCL C805 (MQLED80)

01 Mar 2024 |

Test: Panasonic MZ2000 (MLA OLED)

23 Feb 2024 |

Test: Sony A95L (QD-OLED)

21 Dec 2023 |

Test: Apple HomePod (2nd Gen) som TV-højttalere

07 Sep 2023 |