Udbuddet af fiktion, dokumentar og underholdning er enormt, og streamingfænomenet er om muligt endnu mere ustyrligt og uoverskueligt end tidligere år. Med andre ord, der er meget at glæde sig til i 2023!
Flatpanels har bedt streaminganalytiker Claus Bülow Christensen, FutureTV, give sit bud på, hvilke trends, konflikter og fænomener, som læserne bør holde ekstra godt øje med næste år.
Han har udvalgt fem punkter:
1. Store konsekvenser fra Warner Bros. Discovery fusion

Claus Bülow Christensen
- "Hvor meget indhold forsvinder på HBO Max? Lige nu er Westworld og Raised by Wolves og andre serier på vej ud, og vil blive licenseret til gratis streamingtjenester med masser af reklamer før, efter og midt i. Det er et led i processen med at fusionere til Warner Bros. Discovery, og de vil formentlig starte deres egen FAST (Free Ad Supported Television) tjeneste. På den måde spares en masse rettighedspenge på indhold, der bare ryger helt ud. Kunne det være starten på en ny tendens, som breder sig til Netflix og Disney og alle de andre? Vil vi så begynde at købe Blu-ray skiver med vores yndlingsserier igen? Og mon det sætter mere gang i ulovlig download? Når Warner Bros. Discovery fusionerer til en ny streamingtjeneste, og den formentlig kommer til at hedde MAX (hvor kreativt!), vil alle dem med halv-pris-resten-af-livet abonnement på HBO Max fortsætte med halv pris?"
Læs også: HBO Max og Discovery+ smelter sammen
2. Dansk klapjagt på ulovlig deling?
- "Jeg vil holde øje med, om det vil lykkes for Netflix at få de ca. 30% af danskerne, der uretmæssigt deler deres konto med andre, til at oprette deres egen konto, og betale for det. Vil Netflix gå på klapjagt blandt snylterne i Danmark og lokke med gruppeabonnement og nem overførsel af data fra den profil, man brugte som snylter? Netflix er gået i gang med alt dette i en række lande, og det bliver spændende at se, om det kommer til Danmark i 2023."
Læs også: Netflix: Tiltag mod password-deling kommer i 2023
3. Kan dansk drama genstartes?
- "Jeg er i tvivl. Får vi gang i dansk fiktionsproduktion igen? Rettighedskonflikten, der reelt fra september 2021 satte udvikling af nye projekter i stå, har i hele 2022 lammet store dele af den danske produktionsbranche, der selv skønner at det har kostet over en milliard kroner og dertil en masse arbejdspladser. En første aftale er indgået med Netflix under stort hemmelighedskræmmeri, og i 2023 skal der forhandles aftaler med f.eks. Disney og Prime Video. Populære tv-serier, som vi alle går og venter på, såsom Kastanjemanden 2 og Borgen 5 er gået helt i stå – mon de kommer i gang igen i 2023? Og vil Netflix og de andre bestille nye danske tv-serier i løbet af 2023? Jeg frygter det bliver begrænset, og at rettighedskonflikten vil trække dybe spor gennem også næste år."
Læs også: Netflix lander aftale med dansk filmbranche efter konflikt
4. Olsen Banden på Prime Video?
- "Hvad vil aftalen mellem Amazon Prime Video og gode gamle danske Nordisk Film betyde i praksis? Kommer alle Olsen Banden filmene nu til at ligge på den amerikanske streamingtjeneste sammen med Jack Ryan, The Peripherals, Magtringene, The Boys og Mads Steffensen? Og vil Amazon med Prime Video mon pumpe millioner af kroner ind i produktion af nye danske tv-serier og film finansieret af Jeff Bezos?"
Læs også: Amazon starter dansk produktion og samarbejde med Nordisk Film
5. Ny regering gentænker ”streamingskatten”
- "Hvad skal det ende med for det danske kulturbidrag, der i april fik champagnepropperne til at springe og armene helt op i vejret i store dele af det danske filmmiljø? Nu kunne man se frem til at 6% af al omsætning hos alle streamingtjenester skulle sendes direkte ind i Det Danske Filminstitut (DFI), der så kunne dele de op mod en kvart milliard kroner ud til ægte danske film, med ægte dansk kultur, baseret på udvælgelse af 100% DFI certificeret dansk filmkunst.
Men så fik vi en ny regering, der har sendt kulturbidraget til tælling med en formulering om, at det skal gentænkes som investeringsforpligtelser i stedet, hvor streamingtjenesterne selv kan bestemme, hvad de vil producere, bare de bruger nogle procent af deres omsætning i Danmark, som man gør i en række andre EU lande. En sådan ændring af kulturbidraget vil skabe højlydte protester i store dele af det danske filmmiljø, men mon det bliver højt nok til at dele af den gamle kulturbidragsmodel kan overleve, når den nye kulturminister tager fat i sagen? Meget tyder i hvertfald på, at Danmark skal være forsigtig med alt for skrappe krav overfor de globale streamingtjenester, så vi ikke skræmmer dem helt væk, som det skete under rettighedskonflikten."
Læs også: Ny regering vil genforhandle streamingskat på Netflix m.fl.