Mens salget af fysiske skiver er blevet halveret på 5 år, sikrer biografer og i særdeleshed streamingtjenester global fremgang for Hollywood.
Hollywood vokser
Forbrugere bruger flere penge på Hollywood-underholdning hjemme i stuen end i biografen, men udvalget af indhold er også større. Hjemmeunderholdning stod sidste år for 54% af omsætningen globalt, ifølge den årlige rapport fra MPAA.
Streamingtjenester er den helt store vækstmotor. Omsætningen er fra 2013 til 2017 steget 161% i takt med at omsætningen på fysiske formater (køb og leje) er blevet næsten halveret. MPAA erklærer, at man har overvundet nedgangen i de fysiske formater, som ramte musikbranchen hårdt.
- ”Siden 2013 er omsætningen i biografer steget med 13%, mens hjemmeunderholdning er steget med 14%. Markedet for digital hjemmeunderholdning overvandt nedgangen i fysiske formater,” står der i rapporten.
Forbrugere verden over spenderede sidste år, på tværs af formater, 88,4 mia. dollars på Hollywood-videoindhold.
Streaming kan overhale biografer
Biografer står stærkt, men omsætningsudviklingen i hjemlandet USA har været flad siden 2013. Hollywood henter i stedet fremgang på biografområdet internationalt. Streamingtjenester voksede ligeledes mere internationalt end i USA sidste år.
Hvis fremgangen for streamingtjenester fortsætter i samme tempo, kan de overhale biografer på omsætning allerede i 2018 eller 2019.
Læs også: 3D i biografen rammer 8 års lavpunkt
- "Med flere historier og flere medier til historiefortælling end nogensinde, fortsætter vores branche med at tilpasse sig en verden i konstant forandring,” lyder det fra Charles Rivkin, formand for MPAA.
På global plan er der tegnet knap 450 mio. abonnementer på streamingtjenester. Fra 2016 til 2017 steg antallet med næsten 110 mio. abonnementer og den kraftige vækst forventes at forsætte, lyder det fra MPAA. Til sammenligning er der tegnet 565 mio. abonnementer på kabel-tv verden over (parabol, IP og antenne ikke inkluderet).
Den kraftige omsætningsnedgang, som musikbranchen oplevede i overgangen til digital distribution, ser således ikke ud til at gentage sig i filmbranchen. Amazon og Netflix øger i disse år budgetterne til både tv-serier og film. Apple forventes også at melde sig på banen indenfor overskuelig fremtid.
- Kilde: Motion Picture Association of America