En ny forordning, som ophæver geoblokering på kortere rejser i EU, trådte i kraft den 1. april. Det sikrer, at du kan tage YouSee, Viaplay og TV2 Play samt andre typer digitale tjenester med rundt i EU. Der er dog undtagelser og betingelser, som du skal være opmærksom på.
Geoblokering ophæves på rejser
De nye regler er vedtaget i EU og gælder i alle EU-medlemsstater. Går sommerferien til et EU-land kan du derfor se frem til at åbne app’en med tv-indhold på din tablet og følge Danmark under fodbold-VM – eller hvad hjertet begærer.
Reglerne gælder for alle digitale abonnementstjenester, uagtet om de tilbyder film, sport, tv-kanaler, musik, elektroniske bøger eller spil. De foreskriver, at EU-borgere skal have adgang til det samme katalog, når de rejser i EU, som de har derhjemme. Hidtil har dette været blokeret af tv-udbyderne – såkaldt geoblokering.
Fra og med den 1. april 2018
- ”De nye regler forpligter udbydere af betalingstjenester online til at tilbyde deres abonnenter adgang på tværs af grænser, når de midlertidigt færdes i EU,” lyder det fra EU-Kommissionen i en meddelelse. ”Fra og med den 1. april 2018 vil europæerere kunne få adgang til det onlineindhold, de har tilmeldt sig derhjemme, uanset hvor de befinder sig i EU.”
Gælder alle betalingstjenester
Det gælder tv-udbydere med apps såsom Boxer, Canal Digital, Stofa, YouSee, Viasat og Waoo. Det gælder rendyrkede streamingtjenester såsom Amazon, C More, HBO Nordic, Netflix, TV2 Play m.fl. Det gælder også tjenester, hvor du betaler enkeltvis for film eller tv-serier, altså tjenester såsom Blockbuster og iTunes.
Ophævelse af geoblokering gælder ikke gratistjenester såsom YouTube, men flere af dem er allerede tilgængelige på tværs af landegrænser. Public service-udbydere såsom DR er heller ikke omfattet af forordningen. DR tilbyder i dag visse egenproduktioner i udlandet.
Det er kun på rejser af kortere varighed – typisk 30 dage – at dit danske indholdskatalog forbliver tilgængeligt. EU har bedt udbyderne om at indføre en form for lokationstjek, hvilket ofte er implementeret således, at enheden hver 30. dag skal hjem og runde Danmark. Udbydere kan vælge at give adgang i længere tid end 30 dage.
De nye regler åbner dog ikke for, at du kan købe adgang til f.eks. tyske eller franske tjenester, hvis du er bosiddende i Danmark. Forslaget om at ophæve denne form for geoblokering er i første omgang blevet nedstemt.
EU-Kommissionen har frigivet et faktaark, som kan downloades her (på engelsk). Se også faktaboksen nedenfor.
Fakta om nye EU-regler
Reglerne trådte i kraft den 1. april 2018. |
Reglerne forpligter alle digitale betalingstjenester, som sælger adgang til f.eks. film, sport, tv-kanaler, musik, elektroniske bøger eller spil, til at åbne for adgangen til kundens lokale indholdskatalog på kortere rejser/ferier i EU-medlemslande. |
Reglerne gælder ikke gratistjenester eller public service-tjenester. |
Reglerne gælder på rejser af kortere varighed (typisk op til 30 dage), hvorefter enheden skal hjem og vende i hjemlandet. |
Gælder følgende lande: Belgien, Bulgarien, Cypern, Danmark, Estland, Finland, Frankrig, Grækenland, Irland, Italien, Kroatien, Letland, Litauen, Luxembourg, Malta, Nederlandene, Polen, Portugal, Rumænien, Slovakiet, Slovenien, Spanien, Storbritannien, Sverige, Tjekkiet, Tyskland, Ungarn og Østrig |
Du kan streame indhold over både dataforbindelse og WiFi, men særligt video er datatungt, hvorfor du hurtigt kan ramme dit dataloft på mobilforbindelsen. |