10 år efter lanceringen af den første iPhone, skifter Apple skærmteknologi. Berøringsfladen mellem maskine og menneske er fremover baseret på OLED-teknologi, der også åbner for High Dynamic Range, herunder Dolby Vision.
OLED-skærmens gennembrud?
OLED-teknologi er ved at vinde indpas på tv-markedet, men nu tager teknologien skridtet ud på den måske største scene, som elektronikbranchen kender til. Det sker med iPhone X, der vel og mærke står for ”10”.
I 10 år har Apple på sine mobilenheder brugt LCD-teknologi og løbende forbedret opløsning og farvegengivelse, samtidig med, at de har implementeret adaptation til omgivelserne (True Tone). Alt dette er stadig med i iPhone X, men nu er er OLED grundstenen i den visuelle brugerflade.

Selskabet benyttede gårsdagens præsentation til at sige, at OLED endelig lever op til de krav, som Apple stiller til bl.a. lysstyrke og farvepræcision. I konkete termer betyder det et farverum på DCI-P3 samt en lysstyrke på op til 625 nits.
Apple har indbygget ’color management’ dybt i iOS, hvilket sikrer, at kun grafik og video, som er produceret i DCI-P3 farverummet, vises i det større farverum. Resten vises i sRGB – som tilsigtet. Det er i skarp kontrast til nærmest hele resten af branchen, der ynder at trække alt indhold ud i de større farverum for at kunne råbe ”mere farverige billeder”.
Om det er mangel på respekt for indholdsskabelsesprocessen eller simpel ligegyldighed, må de skyldige selv stå på mål for, men det ses i dag på tværs af tv-, PC- og mobilskærme. Når farverumsimplementering gøres rigtigt, skal det fremhæves. Det gør Apple.
Opløsningen på iPhone X er 2436x1125 pixels, hvilket er den hidtil højeste pixeltæthed på en iPhone (458 ppi). Om det er for at skjule, at skærmen bruger de udskældte penTile-pixels, hvor subpixels deles, må vi vente med at få svar på, men alle industrikilder peger på, at det er Samsung, som leverer OLED-panelerne til Apple. Samsung bruger penTile-pixels i egne telefoner.

Skærmen i iPhone X er 5,8 tommer diagonalt, men det interessante i denne sammenhæng er, at skærmen har afrundede hjørner.
- ”The iPhone X display has rounded corners that follow a beautiful curved design, and these corners are within a standard rectangle. When measured as a standard rectangular shape, the screen is 5.85 inches diagonally (actual viewable area is less),” noterer Apple
Måler man skærmen som et kvadrat, har iPhone X en større skærm end Plus-modellerne, men telefonen som helhed er alligevel fysisk mindre (143,6 x 70,9 mm kontra 158,4 x 78,1 mm). Det skal dog holdes for øje, at formatet et anderledes. iPhone X er højere, hvorimod den breddemæssigt indeholder præcis det samme indhold (375 pixelpunkter) som en 4,7-tommer iPhone (6, 6S, 7, 8).
- ”iPhone X has a different aspect ratio than 4.7" iPhones. As a result, full-screen 4.7" iPhone artwork appears cropped or letterboxed when displayed full-screen on iPhone X. Likewise, full-screen iPhone X artwork appears cropped or pillarboxed when displayed full-screen on a 4.7" iPhone,” står det skrevet i udviklerdokumentationen.

Dolby Vision inde i billedet
Apple kalder det for et ’Super Retina HD display’, men skiftet til OLED fortæller nærmest alt, hvad vi behøver at vide. Har du set et OLED-tv i aktion, så ved du, hvor stort et skridt det er. Fordi OLED har lys- og farvestyring på pixelniveau, gør det HDR – eller High Dynamic Range – muligt. HDR udvider dynamikområdet, så billeder på skærmen virker mere naturtro.
Dolby er så at sige inde i billedet. Foruden den nye Apple TV 4K boks, har iPhone X understøttelse af Dolby Vision HDR-formatet. Det kan, på en mobiltelefon, ligne et markedsføringsfremstød, men vi ved reelt ikke endnu, hvor dybt Dolby Vision er integreret i iOS.
Er Dolby Vision kun integreret ift. videostreaming, så er fordelen ift. HDR10, som også understøttes i iPhone X, begrænset. Er det dybere integreret, kan det være starten på en mere intelligent videostyring i iPhone: Styring, hvor lysdynamik i al video optimeres scene-for-scene.

HDR er kun muligt på telefoner med OLED-skærme. På tv-skærme kan man bruge zone-styring til at muliggøre HDR, men pladsen i en telefon er så trang, at der i alle tilfælde må bruges kantbelysning. OLED er derimod selv-emitterende – hver pixel skaber lys og farver uafhængigt af hinanden – og kan gengive ægte dybsort, hvorfor kontrastforholdet for så vidt er uendeligt.
Apple angiver kontrastforholdet til 1.000.000:1. Til sammenligning har de tidligere LCD-skærme i iPhone et kontrastforhold på 1400:1. Det er næsten tarveligt at stille tallene op imod hinaden.
Foruden OLED-skærm, byder iPhone X på ’Face ID’, der genkender dit ansigt for at låse telefonen op, ’A11 Bionic’ chip, nye kamerafunktioner med AR-muligheder, induktionsopladning og meget andet. Priserne starter på 8.899 kroner.
Skiftet til OLED er utvivlsomt den største billedmæssige forbedring i iPhone siden fødslen, men endnu vigtigere er det faktum, at lanceringen af iPhone X vil accelerere overgangen til OLED-teknologi. Samsung har igennem flere år udbygget produktionen og udstyret stadig flere telefoner med OLED, men at skulle erstatte en forsyningskæde for LCD-paneler, der stadig tælles i milliarder årligt, kræver en kraftindsats af en anden kaliber. Der skal løftes i flok. Herfra kigger Apple sig næppe tilbage, så nu er spørgsmålet blot, hvor lang tid der går, før LCD glider fuldstændig ud.