Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonApple TV 4K med HDR, Dolby Vision & A10X præsenteret - FlatpanelsDK

Apple TV 4K med HDR, Dolby Vision & A10X præsenteret

12 Sep 2017 | Rasmus Larsen |

Apple har i dag præsenteret en opgraderet Apple TV-boks, som leverer 4K-opløsning og HDR, herunder Dolby Vision vha. den langt mere kraftfulde A10X chip. Med tvOS 11 tilføjes adskillige nye funktioner og iTunes får tilgang af filmkatalog i 4K HDR.

Apple TV 4K

Apple TV er tilsyneladende på en 2-årig opdateringscyklus. For ca. 2 år siden blev HD-udgaven af Apple TV præsenteret sammen med tvOS; Apples styresystem til tv-skærme. Nu er en opgraderet 4K-udgave boksen blevet klar. Den hedder 'Apple TV 4K'.

En del var lækket på forhånd, så vi vidste allerede, at motoren i boksen er den såkaldte 'A10X Fusion' SoC, som også giver liv til de nyeste iPad Pro-modeller. Den er markant kraftigere end chippen i den tidligere udgave, hvilket ikke kun kommer videostreaming til gode. Det åbner også for en helt ny klasse af spil.

Apple sagde, at CPU'en er mere end 2x hurtigere og grafikprocessoren er mere end 4x kraftigere.

Apple TV 4K


Den vigtige er naturligvis, hvad alle komponenterne under plastikhætten gør muligt, og den store nyhed er video-output i 4K-opløsning og HDR, eller High Dynamic Range, via HDMI 2.0 porten. Mens 4K-opløsning er nemt at forholde sig til – fire gange flere pixels end HD – betragtes HDR generelt som et vigtigere skridt. Det er som at fjerne et filter fra en linse, så indholdet kan opleves med langt større lysdynamik og en meget større palette af farver. I hvert fald, hvis det gengives på den rigtige skærm.

- "HDR is even more more important. HDR is about better pixels," sagde Eddy Cue ved præsentationen.

Apple TV 4K


Apple har noget overraskende valgt at støtte op om flere HDR-formater. Der er konkret tale om:
 • HDR10: Baseformat, som sikrer, at boksen er kompatibel med alle HDR-skærme.
 • Dolby Vision: HDR-format, der vha. dynamiske metadata optimerer billedkvalitet scene-for-scene.

  Dermed melder Apple TV sig ind i en eksklusiv klub af afspillere, som kan håndtere Dolby Vision. Der er desuden fundet referencer til HLG HDR-formatet i firmwaren. HLG bruges til live-udsendelser i HDR, men for at fungere, kræves det, at HDMI-porten i Apple TV opdateres til HDMI 2.0b. Understøttelsen af flere formater sikrer, at HDR kan afspilles fra et væld af kilder og at fundamentet er lagt til meget mere.

  Læs også: Apple har valgt HEVC som sit fremtidige videoformat

  For at nyde den højest mulige billedkvalitet, kræver det naturligvis, at du modtager indhold i formatet. Apple bekræfter, at blandt andet Netflix og Amazon vil levere indhold i 4K HDR. Amazon er vel at mærke ny på tvOS, når app'en lander senere i år. Selskabet har hidtil modstået fristelsen, da de to giganter ikke har kunnet blive enige om stridspunkter, men med en 4K-afspiller i sigte, har Amazon altså valgt at hoppe ombord.

  Med boksen medfølger i øvrigt en opfrisket version af Siri Remote.

  Apples 'TV' app, der samler indhold fra flere tjenester i samme brugerflade, må danskere desværre kigge forgæves efter. Den kommer til vores nordiske naboer i Sverige og Norge, som desuden allerede har lokal Siri, men ikke til Danmark i denne omgang. Siri og universalsøgning er også mangelvarer herhjemme.

  Priser:
 • Apple TV 4K 32GB koster 1499 kroner (Pricerunner)
 • Apple TV 4K 64GB koster 1699 kroner (Pricerunner)

  Der åbnes for forudbestilling d. 15. september med leveringer fra d. 22. september. Den gamle HD-version af Apple TV forbliver på markedet til en reduceret pris på 1299 kroner (32GB).

  Apple TV 4K


  iTunes får 4K HDR-indhold

  Sammen med lanceringen af ny hardware, begynder Apple at fylde film i 4K HDR-kvalitet i iTunes-kataloget. Det er endnu ikke bekræftet om det også gælder Danmark.

  - "We've been working with the large Hollywood studios to get all of their 4K HDR content in iTunes," lød det fra Eddy Cue.

  Læs også: iTunes får købe- og lejefilm i 4K HDR - HD-film opgraderes gratis

  Apple samarbejder med 20th Century Fox, Lionsgate, Paramount, Universal, Warner Bros. og Sony Pictures. Det eneste store Hollywood-studie, som mangler på listen er Disney.

  Selskabet sagde samtidig, at såfremt du allerede ejer en film i HD-kvalitet på iTunes, så bliver den automatisk opgraderet til 4K HDR-kvalitet. Apple gjorde det samme, da iTunes gik fra 720p til 1080p HD, men det er alligevel i skarp kontrast til resten af branchen.

  Film i 4K HDR kommer til at koste det samme som HD-film gjorde hidtil.

  Apple TV 4K


  Apple TV 4K


  tvOS 11 med Airplay 2

  tvOS er i tredje udgave, men nummereringen følger iOS, hvorfor seneste udgave går under tvOS 11. Denne udgave kommer naturligvis også til den tidligere Apple TV-boks.

  Med opdateringen følger først og fremmest Airplay 2, som kommer "senere på året", Airplay 2 er den opdaterede protokol for trådløs lyd, der bl.a. muliggør multirumslyd samt integration med HomeKit, der er Apples platform for det forbundne hjem.

  tvOS 11 introducerer også en række mindre nyheder, herunder auto-parring af Airpods, synkronisering af hjemmeskærmen på tværs af Apple TV i hjemmet, auto-skift af hhv. mørk og lys tema, en opfrisket ’Computer’ app, nye pauseskærme i 4K HDR-kvalitet, notifikationer og andet.

  Apple TV (2017) - specifications

  35x98x98 mm / 425 grams
  32GB and 64GB
  HDMI 2.0a (+CEC)
  A10X Fusion 64-bit SoC
  4K output – 2160p
  HDR10 & Dolby Vision
  802.11ac Wi Fi with MIMO (2.4GGz & 5GHz)
  Gigabit Ethernet
  Bluetooth 5.0
  Up to Dolby Digital Plus 7.1 surround sound
  IR receiver
  Siri Remote
  Video formats:
  H.264/HEVC SDR video up to 2160p, 60 fps, Main/Main 10 profile
  HEVC Dolby Vision (Profile 5)/HDR10 (Main 10 profile) up to 2160p
  H.264 Baseline Profile level 3.0 or lower with AAC-LC audio up to 160 Kbps per channel, 48kHz, stereo audio in .m4v, .mp4, and .mov file formats
  MPEG-4 video up to 2.5 Mbps, 640 by 480 pixels, 30 fps, Simple profile with AAC-LC audio up to 160 Kbps, 48kHz, stereo audio in .m4v, .mp4, and .mov file formats
  Audio formats:
  HE-AAC (V1), AAC (up to 320 Kbps), protected AAC (from iTunes Store), MP3 (up to 320 Kbps), MP3 VBR, Apple Lossless, FLAC, AIFF, and WAV; AC-3 (Dolby Digital 5.1) and E-AC-3 (Dolby Digital Plus 7.1 surround sound)
  Photo formats:
  HEIF, JPEG, GIF, TIFF • Flere nyheder

  Disney

  Disney dropper at udgive film fra kataloget på UHD Blu-ray - rygte

  10 Aug 2020 | Rasmus Larsen |
  Microsoft xCloud

  Apple: Tjenester som Stadia & xCloud ikke velkomne på iOS/tvOS

  07 Aug 2020 | Rasmus Larsen |
  Onkel Reje

  Google slettede DR-børneapp: "Helt på månen", siger Kulturministeren

  06 Aug 2020 | Rasmus Larsen |
  Mulan

  'Mulan' rykkes fra biografen til Disney+

  05 Aug 2020 | Rasmus Larsen |
  Samsung Serif TV

  Samsung lancerer opgraderet Serif TV i nye farver

  04 Aug 2020 | Rasmus Larsen |
  Panasonic HZ2000

  Panasonic lancerer med HZ2000 nyt flagskibs OLED TV

  31 Jul 2020 | Rasmus Larsen |
  Speed film

  Viaplay: Film speedes op fordi det er "laveste fællesnævner"

  31 Jul 2020 | Rasmus Larsen |
  Greyhound

  'Greyhound' har givet Apple blod på tanden

  30 Jul 2020 | Rasmus Larsen |