Kunne du heller ikke finde den gamle danske film sidst du var i det nostalgiske hjørne? Du er ikke alene. Kun 1 procent af den danske filmarv er digitaliseret, mens resten samler støv. Det skriver Politiken.
Danmark bagud på digitalisering
Nordisk Film lancerede for nylig streamingtjenesten Dansk Filmskat, der byder på udvalgte danske filmklassikere, men derudover er det svært at få fingrene i de gamle værker. Der findes kun et eksemplar af mange værkerne og de er praktisk talt utilgængelige for offentligheden.
Det er Det Danske Filminstitut (DFI), der varetager arkivet. De savner penge til digitaliseringen og søgte ved forhandlingerne af seneste filmaftale, der løber frem til 2018, om 10 millioner kroner årligt til arbejdet. Forslaget blev afvist.

Status lige nu er, at Danmark er langt bagud i forhold til vores skandinaviske naboer, selvom både EU og den danske regering har en målsætning om at digitalisere arkiverne. Men hvor ligger ansvaret? Marianne Jelved afviser, at der ikke er afsat penge.
- ”De sidste 5 år er der løbende givet 8,5 mio. kr. til digitalisering. Det er vilkårene, fordi vi har valgt at bruge Umts-midlerne som finansiering. Filminstituttet har så fået 20 procent af de midler, og den politik har været kørt af flere regeringer over årene - både under Helle Thorning, Anders Fogh og Lars Løkke. Det handler om, hvordan Filminstituttet prioriter deres driftsmidler, for det er indenfor deres opgave og budget at sikre langtidsopbevaring og tilgængeligheden af film”, siger Jelved til Politiken.
- Kilde: Politiken via DR