Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonNy 4-årig filmaftale på plads - filmafgift afvist - FlatpanelsDK

Ny 4-årig filmaftale på plads - filmafgift afvist

06 Nov 2014 | Rasmus Larsen |

Fremtiden for dansk film er på plads med en ny 4-årig filmaftale, der løber fra 2015 til 2018. Den omdiskuterede filmafgift på internet slipper danskerne for. Der skal produceres lidt flere film, støtten til spil fordobles, og filmbranchen skal skabe nye digitale forretningsmodeller.

Filmaftalen for 2015-2018

Efter lidt forsinkelse er den nye filmaftale nu på plads, med støtte fra alle Folketingets partier. Den omdiskuterede filmafgift på internet blev afvist og i stedet forventes filmbranchen at finde nye digitale forretningsmodeller .

De får 70 millioner kroner ekstra (fra medieaftalen) til at omstille sig den digitale virkelighed. I sommeren 2015 mødes aftalekredsen igen til status på branchens igangsatte initiativer indenfor digitale forretningsmodeller. I slutningen af 2016 udføres en analyse af de nye forretningsmodeller og om filmstøtten anvendes bedst muligt.

- ”Jeg er glad for, at alle Folketingets partier er enige om, at dansk film fortsat skal levere kvalitet og gode fortællinger. Dansk film er presset på økonomien i øjeblikket, og derfor giver vi branchen en håndsrækning med 70 mio. kr. ekstra over de næste fire år. Samtidig sender vi et klart signal til branchen om, at de skal finde nye forretningsmodeller, der passer til den digitale udvikling.” siger Marianne Jelved.

Den årlige støtte til branchen hæves fra nuværende 530 millioner kroner årligt til 563 millioner kroner årligt. Samtidig indføres en række tiltag for at forhindre piratkopiering af film, og der skal løbende følges op på disse igennem aftalens periode.

Aftalens hovedpunkter

  • Flere film: Der indføres en støtteordning for lavbudgetfilm, som betyder, at der fremover skal produceres 82 – 104 spillefilm. Med de nye lavbudgetfilm får både erfarne filmfolk og ny talenter mulighed for at prøve kræfter med andre måder at arbejde på. Der kan ydes støtte til 12 – 24 lavbudgetfilm.

  • Støtten til computerspil fordobles: Støtten til computerspil øges fra 20 til 40 mio. kr. i aftaleperioden. Det Danske Filminstitut opretter et spilkontor, som udover at fordele støttekronerne også skal være med til at opbygge et innovativt spilmiljø i Danmark. Det skal ske i samarbejde med blandt andet Animationsværkstedet i Viborg og DADIU.

  • Dansk films økonomi styrkes: Dansk filproduktion tilføres i den kommende periode 2015 – 2018 70 mio. kr. Midlerne skal bruges til at bistå filmbranchen i omstillingen til det digitale salg af film. Det er aftalekredsens klare forventning, at filmbranchen selv skaber nye forretningsmodeller for indtjening i aftaleperioden. Den samlede økonomiske ramme for den filmpolitiske indsats 2015 – 2018 er 2252,2 mio. kr., svarende til 563 mio. kr. årligt. Det er et løft fra de nuværende 530 mio. kr. årligt.

  • Talenterne får flere muligheder: Filmtalenterne får med lavbudgetfilmene chancen for at prøve sig selv af i spillefilmsformatet. Samtidig videreføres New Danish Screen-ordningen, som skal give plads til udvikling inden for alle genrer, formater og platforme. Der skal anvendes minimum 128 mio. kr. på ordningen i aftaleperioden.

    Hele aftalen kan læses her.
  • Tilmeld dig Flatpanels Nyhedsbrev

    Seneste nyheder, artikler og anmeldelser i indbakken.

    Flere nyheder

    Max afslører priser: Bliver dyrere uden reklamer

    19 Apr 2024 |

    Sonys 2024-funktioner kommer også til A95L (QD-OLED)

    19 Apr 2024 |

    'Auto-kalibreret' Prime Video-profil introduceres i Sony TV

    19 Apr 2024 |

    Første kig: Nintendo retro-spil på Apple TV 4K og TV via AirPlay

    19 Apr 2024 |

    Danske priser på 2024 Sony TV og lydprodukter

    18 Apr 2024 |

    YouTube vil blokere tredjeparts apps som SmartTube & NewPipe

    18 Apr 2024 |