Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonFørste kig: QD-OLED skærme - FlatpanelsDK

Første kig: QD-OLED skærme

21 Jan 2022 | Rasmus Larsen |

QD-OLED er spektakulær. På CES 2022 så Flatpanels både Samsung Displays tre første QD-OLED skærmpaneler og Samsung Electronics' første QD-OLED TV. Her er vores første indtryk.

Første generation af QD-OLED

I de seneste 8-9 år har LG Display været den eneste leverandør af OLED TV-paneler til samtlige TV-mærker – såkaldt WOLED-skærmteknologi. På CES 2022 kunne Samsung Display afsløre sin nye OLED-teknologi: QD-OLED der kombinerer blå OLED med kvanteprikker (quantum dots) til rød og grøn farvekonvertering. Her er QD-OLEDs primære karakteriska i summeret form, ifølge Samsung Display:

Første generation QD-OLED monitor og TV

Monitor (34")TV (65")
Opløsning QHD+ (3440x1440)4K (3840x2160)
Pixelstruktur RGB (blå OLED + rød/grøn QDCC)RGB (blå OLED + rød/grøn QDCC)
Farverum (Rec.2020) 80.7%90.3%
Farvevolumen (Rec.2020, normaliseret til maks lysstyrke) 74.8%86.1%
Maks lysstyrke (3% vindue) 1000 nits1500 nits
Maks lysstyrke (10% vindue) 450 nits1000 nits
Maks lysstyrke (100%, fuld skærm) 250 nits200 nits
Sortniveau <0.0005 nits<0.0005 nits
Farvedybde 10-bit10-bit
Maks opdateringsfrekvens 175Hz144Hz
Responstid (GtG) 0.1ms0.1ms
Betragtningsvinkel (farveskift ved 60°) 0.0050.006
Betragtningsvinkel (lystab ved 60°) 81.7%80.9%
VRR (variabel billedfrekvens)AMD FreeSync Premium Pro niveau
Nvidia G-Sync Ultimate niveau
AMD FreeSync Premium Pro niveau
Burn-in beskyttelseReal time ISCReal time ISC
Flatpanels. Kilde: Samsung Display
Samsung Display vil til at starte med masseproducere 55- og 65-tommer QD-OLED-paneler til TV og et 34-tommer QD-OLED panel til monitorer. De to TV-paneler har 4K-opløsning. 8K QD-OLED er ifølge Samsung Display muligt, men det vil kræve yderligere udvikling, og det vil hovedsageligt afhænge af kundernes efterspørgsel.

QD-OLED first look

WOLED vs. QD-OLED ifølge Samsung. Foto: Flatpanels

Hvorfor har monitor- og TV-panelerne forskellige egenskaber? Samsung Display fortalte os, at det er en designbeslutning baseret på feedback fra partnere – ikke en teknisk begrænsning. Det er den samme teknologi, men de har prioriteret andre parametre (såsom højere opdateringsfrekvens, højere fuldskærmslysstyrke og anden formfaktor) til monitorpanelet.
QD-OLED
Lagene af quantum dots (QDCC, eller quantum dot color converter) er inkjet-printet men OLED-panelet er ikke. Det er en top-emissions struktur. Yderst sidder et farvefilter for at sikre, at kvanteprikkerne ikke bliver "ophidset", eller aktiveret, af lys i din stue eller omgivelser. Dette filter sikrer dyb sort og kontrast. Skærmstrukturen gør det muligt for QD-OLED at have en endnu bredere betragtningsvinkel end LG Displays WOLED, men en mere interessant fordel ved denne struktur er, at QD-OLED har synligt færre refleksioner i skærmen. Det skyldes ikke en speciel anti-reflekterende belægning, bekræftede Samsung Display overfor Flatpanels, men det kan Samsung Electronics eller Sony naturligvis også tilføje på deres TV-skærme, hvis de ønsker. Samsung Display hævder, at risikoen for burn-in – defineret ved mere end 5% forskel i pixelmætning – er lavere på QD-OLED sammenlignet med WOLED, bl.a. fordi der anvendes 'Real time Image Sticking Correction' (ISC) til at overvåge og vedligeholde pixels. Selskabet indrømmer, at risikoen for burn-in eksisterer, men det faktum, at Samsung Display lancerer et monitorpanel i første generation, viser, at man har tillid til teknologien. Dell Alienwares første QD-OLED-monitor kommer også med en 3-årig garanti, der dækker burn-in. Strukturen med farvekonvertering bør være mere energieffektiv end LG Displays WOLED, der bruger farvefiltre til at skabe farver, og effektivitet er nøglen til at øge den overordnede og maksimale lysstyrke samt farvevolumen, samtidig med, at risikoen for burn-in reduceres. Vi skal dog have fingre i skærmene før vi kan komme med konklusioner, og det er værd at bemærke, at en meget betydelig del af energitabet sker i oxid-fladen med transistorer bagerst (QD-OLED bruger LTPO i modsætning til LTPS på normal Samsung OLED til mobilenheder), før energien når til skærmpanelet. QD-OLED er i øvrigt cadmiumfri.

QD-OLED first look

WOLED vs. QD-OLED ifølge Samsung. Foto: Flatpanels

Første kig på QD-OLED

På CES 2022 så Flatpanels både Samsung Displays QD-OLED-skærmpaneler og Samsung Electronics' QD-OLED TV – Samsungs forbrugerprodukt. Vi har ikke lov til at gå i detaljer med sidstnævnte endnu, men da det er baseret på førstnævnte, ja... Sony udstillede ikke sit første QD-OLED TV (A95K modellen) på CES 2022, men Flatpanels får mulighed for at se produktet senere. TCL bekræfter overfor Flatpanels, at de har opgivet planen om at lancere QD-OLED TV baseret på Samsung Displays panel. QD-OLED er spektakulær. Du får alt det, der gør OLED speciel i dag, men med højere generel og maksimal lysstyrke samt bedre farvemætning selv ved høje lysstyrkeniveauer. Og baseret på Samsungs demonstrationer får du stadig den blæksort, der gør OLED i stand til at levere ekstrem høj kontrast – det vigtigste billedkomponent. QD-OLED er ikke rigtig sammenlignelig med de såkaldte ​​"QLED", "ULED", "QNED" TV på markedet. Disse er LCD TV og selvom de ligeledes bruger kvanteprikker, eller quantum dots, så er det en anden tilgang, hvor kvanteprikkerne sidder bag LCD-skærmen, hvori næsten alle billedkarakteristika defineres. QD-OLED er i stedet OLED og i en af demonstrationerne sammenlignede Samsung Display QD-OLED vs. WOLED vs. miniLED LCD side-om-side – billederne er for at vise opsætningen, men læg ikke for meget tanke i dem.

QD-OLED demo

QD-OLED panel (top) vs. LG G1 WOLED (venstre) vs. 1000-zoners miniLED IPS LCD (højre). Foto: Flatpanels

QD-OLED demo

QD-OLED panel (top) vs. LG G1 WOLED (venstre) vs. 1000-zoners miniLED IPS LCD (højre). Foto: Flatpanels

QD-OLED demo

QD-OLED panel (top) vs. LG G1 WOLED (venstre) vs. 1000-zoners miniLED IPS LCD (højre). Foto: Flatpanels

QD-OLED demo

QD-OLED panel (top) vs. LG G1 WOLED (venstre) vs. 1000-zoners miniLED IPS LCD (højre). Foto: Flatpanels

Fra demonstrationen stort det klart, at QD-OLED er den bedste skærmteknologi. Skærmen gengav endnu højere kontrast med mere intensitet i hvid end WOLED, samtidig med, at QD-OLED har højere farverum/volumen særligt ved højere lysstyrker. Betragtningsvinklen er endnu bredere end WOLEDs allerede fremragende betragtningsvinkel. MiniLED LCD-skærmen (ca. 1000 zoner) kom ikke i nærheden af ​​at matche nogen af ​​OLED-skærmene undtagen i udendørs scener med høj overordnet lysstyrke – ikke overraskende idet QD-OLED TV til at starte med er begrænset til 200 nits i fuldskærms hvid. Vi er dog varsomme med at komme ind på nærmere detaljer idet alle tre skærme stod i Dynamisk billedprofil, samtidig med, at WOLED'en så ud til at være mere lyssvag end den burde være – måske på grund af en lyssensor eller billedindstilling i Eco-tilstand. Omvendt var Samsungs QD-OLED-panel for farvemættet i visse scener. Bl.a. grønne træer så til tider syge ud. Dette skyldes igen billedindstillinger og idet alle tre stod i Dynamisk billedprofil så er det næppe overraskende. Ikke desto mindre var det tydeligt at se fra demonstrationen, at QD-OLED har mere overskud i farvemætning. Samsung Display sammenlignede også sit 34-tommer QD-OLED-monitorpanel med et JOLED-panel (brugt i forskellige <32" skærme inklusive LG's) og en buet LCD-monitor. Igen, disse var ikke kalibreret, men du bør stadig kunne spotte, at QD-OLED når høj farvemætning og lysstyrke.

QD-OLED demo

QD-OLED monitorpanel (top) vs. JOLED monitor (venstre) vs. buet LCD-monitor (højre). Foto: Flatpanels

I en anden demonstration sammenlignede Samsung Display QD-OLED med en konventionel LCD-monitor, der til sammenligning lignede oldgammel teknologi. HDR – eller dyb kontrast, om man vil – er til stadighed en fatamorgana i PC-økosystemet, hvilket ikke bør komme som en overraskelse for nogen. Med tiden vil WOLED og QD-OLED ændre på det faktum.

Dell QD-OLED monitor

LCD-monitor vs. Dell Alienwares QD-OLED-monitor. Foto: Flatpanels

Dell QD-OLED monitor

LCD-monitor vs. Dell Alienware QD-OLED.monitor: Foto: Flatpanels

Som Samsung Display ganske rigtigt påpegede, så er OLED ikke bare lidt hurtigere end LCD, men meget hurtigere. Du vil i marketingøjemed se mange LCD-skærme specificeret til 1ms GtG eller GtoG, responstid, hvilket betyder "Grå til Grå". LCD-skærme er dog rent faktisk ikke 1ms skærme. Denne 1ms specifikation for responstid gælder kun for de hurtigste eller nogle af de hurtigste skift i farver, mens andre farveovergange ofte udføres markant langsommere – 10ms, 20ms eller sågar +50ms. For at nå frem til disse fantasi-specifikationer bruger LCD-skærme såkaldt 'overdrive' til at skyde over den tilsigtede farve, før farven "sætter sig" (fordi det fremskynder skiftet). Det er, hvad du i praksis ofte kan opfatte som den lyse glorie omkring et bevægende objekt på en LCD-skærm i modsætning 'ghosting', der nærmere fremstår som udtværing af billedet. Som svar på spørgsmål fra Flatpanels tilføjede Samsung Display, at QD-OLED ikke bør lide under problemer med flimmer eller hævet sort i VRR-tilstand, men igen må vi vente med at konkludere til vi har mulighed for at undersøge skærmene nærmere. Vores største bekymring hvad angår QD-OLED er omkostningsniveauet, idet vi forventer, at de første paneler vil være meget dyre. Vi er samtidig skuffede over, at det største QD-OLED-panel måler 65 tommer. Samsung Display informerede os om, at de er i gang med at ombygge deres produktionsfacilitet i Asan, Sydkorea, fra LCD til QD-OLED, men det vil tage tid. Samsung Display har kun én tilbageværende LCD-produktionslinje i Asan. I takt med, at flere produktionslinjer konverteres – eller på anden måde bygges – øges kapacitet til produktion af QD-OLED, hvilket samtidig vil føre til reduktion i omkostninger og mulighed for at producere et bredere udsnit af QD-OLED-paneler og størrelser. LG Display har stadig en klar fordel i den forstand, at de opererer optimerede og effektive produktionsfaciliteter (i Paju, Sydkorea, og Guangzhou, Kina), der nu producerer 42- til 97-tommer paneler, som kan sælges til stadigt mere overkommelige priser. LG Display planlægger desuden at introducere 'OLED EX', som vil komme tættere på at matche QD-OLED i lysstyrke, men dog ikke farvemætning/volumen. Fra forbrugerperspektivet er det fantastisk at se en anden aktør starte masseproduktion af OLED TV-paneler. Øget konkurrence bør føre til bedre produkter og lavere priser på mellemlang sigt. Jeg er imponeret over QD-OLED. Det er næste skridt.

QD-OLED

Quantum dot-blæk. Foto: Flatpanels

Tilmeld dig Flatpanels Nyhedsbrev

Seneste nyheder, artikler og anmeldelser i indbakken.

Flere fokusartikler

Status på UHD Blu-ray i 2024

26 Apr 2024 |

Første kig: Philips 2024 OLED TV og Ambilight Plus

29 Feb 2024 |

Første kig: Panasonics 2024 OLED TV (Z95A) med FireTV, 2. gen MLA

05 Feb 2024 |

Hvorfor 24fps ikke er nok til HDR-film

02 Feb 2024 |

Fremtidens skærme: Hvad vi så hos LG Display & Samsung Display

31 Jan 2024 |

Første kig: Sonys næste-generations miniLED LCD TV teknologi – opdateret

04 Jan 2024 |