Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonTest: LG 55EC930V (OLED-TV) - FlatpanelsDK

Test: LG 55EC930V (OLED-TV)

|


LG lancerede sidste år deres 55" EA980W OLED model, som blev det første OLED-TV i en størrelse egnet til stue-brug. Som det nok er blevet de fleste bekendt, så er OLED den nyeste TV-teknologi, der er spået en storslået fremtid. LG har nu lanceret deres anden generation af disse OLED-TV, nemlig deres buede 55" 55EC930V model, som adskiller sig ret markant fra første generation på især ét punkt: Den er meget meget billigere end EA980W’s lanceringspris. Hvor EA980W blev lanceret til en pris på godt 80.000 DKK, så koster EC930V kun 20.000 DKK på lanceringsdagen.

Det store spørgsmål er dog om LG har formået at videreudvikle teknologien så meget siden sidst, at TV’et kan nappe vores reference-award fra den flade model, som LG lancerede herhjemme tidligere på året. Vi har desværre kun haft adgang til TV’et i lidt under en uge, så vi har ikke kunne komme helt ud i alle hjørner af funktionaliteten af TV’et.

Tilmeld dig vores Nyhedsbrev, Facebook, twitter eller RSS for at modtage besked når nye anmeldelser er online

Specifikationer

55"
Full HD (1920x1080)
Buet OLED
Passiv 3D
Fod (fast)
Væg (VESA 400)
(HxBxD)75.3 x 122.5 x 2.5 cm (uden fod)
14.7 kg
HDMI (4x)
USB (3x)
Optisk
HDMI-ARC (1x)
Hovedtelefoner
Stereo
DVB T/T2/C/S2
WiFi (n-standard)
MPEG4
HEVC
webOS
MagicRemote (bluetooth)
Smartphone-app (LG TV Remote)
Manual
MagicRemote


Pris og forhandler:


Første indtryk

EC930 overtager hvor EA980 slap og er dermed også en buet variant af OLED-TV i 55" med fuld HD opløsning. 4K OLED-TV’ene er netop fremvist på IFA, men dem må vi vente med at se på indtil de er til salg senere på året herhjemme.

LG EC930V OLED TV


Designet på EC930 er frisket lidt op og væk er den gennemsigtige plastikfod med indbyggede højttalere, som nu er erstattet af en buet metalfod, der giver et mere organisk design. Højttaleren er flyttet om bag på, ligesom det er tilfældet på mange andre helt tynde fladskærme.

LG EC930V OLED-TV test LG EC930V OLED-TV test


TV’ets er stadig papirtyndt de steder hvor kun panelet fylder, men bagsiden buler lidt ud de steder hvor den tilhørende elektronik er gemt væk. Det er lidt synd, at vi ikke har fået flyttet alt dette fyld ud i en ekstern boks - som evt. kunne udskiftes - da det tilføjer en god portion tykkelse til en ellers vanvittig tynd skærm.

LG EC930V OLED-TV test


LG benytter igen sidemonterede stik for HDMI-portenes vedkommende, hvilket er lidt en hæmsko da de kommer til at stikke et godt stykke ud til siden før de kan bukkes rundt og føres nedad. TV-tilslutningen sker i nedadgående retning inde i en reces i bagpladen, som dog er ret lille og gav nogle problemer med at få vores solide antennekabel til at passe pga. stivheden.

LG EC930V OLED-TV test LG EC930V OLED-TV test


LG giver nu også mulighed for vægmontering via et wireophæng.

Forud for testen

TV-signalet er gennem testen digitalt Yousee-TV (DVB-C), hvor vi tester med fuldpakken.

Der testes med blandt andet DVE disken og en lang række generiske testmønstre, samt naturligvis vores egen monitor test. Som Blu-Ray-afspiller benyttes en Sony S7200, som venligst er udlånt af Sony Danmark til vore test her i sommerperioden.

Som noget nyt har vi erhvervet os en Leo Bodnar input lag-måler, som giver et mere præcist tal for input lag. Vi vil gerne takke Nathan Kemp for udlån af eksemplar til denne test indtil vores eget eksemplar ankommer med posten.

Funktionalitet

En af de mere markante ændringer på EC930 ift. A980 er tilføjelse af LG’s nye WebOS styresystem, som er deres helt store satsning inden for TV-interface. WebOS er i høj grad koblet op på brugen af LG’s egen Magic Remote, som er deres pegeredskab til navigering i menuer mv.

I kassen er dermed inkluderet to fjernbetjeninger: En almindelig kaotisk plastikklods og LG’s mere ergonomiske Magic Remote. Førstnævnte er stadig en skændsel for så dyrt et TV og er proppet med knapper, der gør den uoverskuelig. Magic Remote giver et lidt bedre indtryk, men der er uendeligt langt til en kvalitet, som den vi ser på produkter fra B&O - og især deres nye BeoRemote One. Det er muligt at få Magic Remote til at styre 3. parts enheder, men listen over understøttede enheder er alt for kort til virkelig at kunne bruges, og antallet af knapper på Magic Remote er alt for få til for alvor at kunne gøre den anvendelig som multi-remote. Det virkede ret skidt i praksis.

LG EC930V OLED-TV test


WebOS er derimod et frisk pust til de mange halvhjertede interfaces vi ser i dag og minder langt hen ad vejen om et interface til en smartphone. Ved opstart præsenteres du for en menulinje i bunden med dine udvalgte "apps", som kan justeres til at indeholde de ting du bruger mest, såsom "Se TV", "EPG", "Netflix" og hvad du nu ellers måtte have lyst til at klikke ind på hyppigt. I den venstre side ses den sidst benyttede funktion (ikke den nuværende), så du hurtigt kan skifte tilbage til den app eller kilde du sidst havde fat på.

LG EC930V OLED-TV test


Scroller man videre mod venstre, så afsløres noget af de WebOS i særdeleshed skiller sig ud fra mængden på, nemlig listen over aktive apps. WebOS er nemlig i stand til at multitaske, så du ikke behøver at starte eks. Netflix forfra hvis du forlader App’en for eks. at se TV. Retfærdigvis skal det nævnes, at andre også kan finde ud af at holde en app i hukommelsen, så den ikke skal genstartes, men LG har taget det et skridt videre. Fra denne multitask-menu kan man også lukke aktive programmer, hvis listen er blevet for lang og uoverskuelig. Vær dog OBS på, at alt lukkes når TV’et slukkes.

LG EC930V OLED-TV test


Vil du have adgang til alle de installerede apps, indstillingerne mv. så skal der scrolles mod højre i stedet. Animationerne for navigering i menuen er ligeledes et frisk pust og der er en del bevægelse i menusystemet, som medvirker til at give et feel af smartphone.

LG EC930V OLED-TV test


Hvor WebOS på EC930 dog kommer til kort er på hastigheden. Processoren i EC930 er enten for langsom, eller også er der nogle ting der skal optimeres yderligere, for den første gang en funktion aktiveres skal man væbne sig med tålmodighed. Da eks. EPG’en også betragtes som noget der skal startes op, så er der dermed også en betydelig forsinkelse på opstart af denne og det er virkelig dræbende, at skulle vente 5 sekunder på at EPG’en loader.

LG EC930V OLED-TV test


En fiks detalje på TV’et er, at man har fået mulighed for at mikse kanaler fra de tre forskellige tuner-typer, men da vi kun havde adgang til et DVB-C signal under testen fik vi desværre ikke prøvet dette på egen krop. Desværre er der kun blevet plads til 5 kanaler i EPG-oversigten, hvilket ikke er nok til at give et ordentlig overblik. Af en eller anden besynderlig grund har LG også valgt, at mini-preview i toppen ikke automatisk skal starte når EPG’en åbnes, men derimod skal man trykke på et af kanalnavnene for at få vist et preview fra den pågældende kanal. Hvis EPG’en er et af dine favorit-værktøjer, så vil du nok blive lidt skuffet over LG’s implementering i WebOS.

LG EC930V OLED-TV test



Kalibrering

Hidtil har vi vist målinger af alle TV i deres standardindstilling, men som i anmeldelsen af Sony X9005B, så dropper vi det i denne omgang. I har stadig forstået det - standardindstillingerne på alle TV er latterligt dårlige. De skal ikke benyttes. Punktum.

I stedet fokuserer vi på farvegengivelsen i kalibreret tilstand. I denne test har vi benyttet en X-Rite ColorMunki Display til målingen, og benyttet HCFR-softwaren. Metoden vi har brugt er beskrevet i vores artikel om kalibrering.

For at få det mest mulige ud af EC930, så skal der først og fremmest skiftes til en af ISF-profilerne (der findes to, da du kan lave en til hhv. nat og dag). Heri får du mulighed for at finjustere på farverne.

EC930 har to muligheder for at rette på farverne, nemlig den simple 2-punkts justering, der blot giver mulighed for at justere på mørke nuancer og lyse nuancer (for hhv. R, G og B hver for sig) og en avanceret 20-punkts justering, hvor man i trin af 5% kan justere fra 0% (sort) til 100% (hvid).

Det bør bemærkes, at vi på EC930 måler på ABL-justerede felter (Automatic Brightness Limiter), hvor selve målefeltet kun fylder godt 1/10 af skærmarealet - resten af skærmen er fyldt af en neutral grå farve. Dette gøres, da OLED er begrænset i hvor meget strøm de må trække og en hel hvid flade vil ikke kunne vise en ligeså lysstærk hvid, som et mindre felt kan. Lysstyrken på en helt hvid flade når dermed kun 60-80 cd/m2, hvor den på et hvidt felt kan være over 200 cd/m2 for samme indstilling i menusystemet.

LG EC930V OLED-TV test


Det er ikke muligt helt at jævne RGB-kurven ud ved hjælp af 2-punkts justeringen, hvilket kan ses på RGB-kurven herunder, hvor vi ser en afvigelse ved 60-70% hvid. Det er nødvendigt, at benytte 20-punkts justeringen til at rette dette, men da det 1) kræver temmelig lang tid at gøre og 2) så kan disse indstillinger på ingen måde genbruges af jer læsere, så nøjes vi med at forholde os til 2-punkts justeringen.

LG EC930V OLED-TV test


Ser vi på temperaturkurven, så ser vi, at vi rammer de 6500K som er det vi normalt skyder efter nogenlunde præcist, men den afvigelse vi så på RGB-kurven giver også udslag i temperaturen omkring de 60-70% hvid.

LG EC930V OLED-TV test


Ser vi på gammakurven, som er et udtryk for hvor lyst eller mørkt billedet er, så går denne afgivelse igen, men vi rammer stadig i gennemsnit omkring de 2.2 som er målet og som giver en god detalje i mørke nuancer uden at billedet bliver for lyst.

LG EC930V OLED-TV test


Generelt er EC930 ikke et nemt TV at kalibrere. Ikke mindst fordi farvegengivelsen lader til at blive påvirket af hvor stort et areal der dækkes af farve under målingerne. Der skal dermed arbejdes med håndtagene i ISF-profilen, men hvad graferne herover ikke viser er hvordan resultatet af dette arbejde ser ud i virkeligheden. Det tager vi et kig på i næste afsnit.

Målinger Out of the box Kalibreret
Sortniveau0.0 cd/m20.0 cd/m2
Lysstyrke- cd/m2 60-200 cd/m2
Kontrast--
Input lag47 ms (Game)141 ms

StrømforbrugOut of the box Kalibreret
On-148 W
Standby0.1 W-

KalibreringIndstillingVærdi
BasisBilledprofilISF Ekspert2
OLED Lys60
Kontrast80
Lysstyrke55
V/H Skarphed10
Farve50
Farvetone0
AvanceretDynamisk kontrastFra
Super opløsningFra
FarveskalaStandard
KantforbedringFra
FarvefilterFra
StøjreduktionFra
MPEG støjreduktionFra
Sort niveauLav
TruMotionBruger
(rystelser 0, de-blur 5)
FarvetempVarm2
Gamma2.2
RGB metode2 punkt
R høj-17
G høj+5
B høj-5
R lav+3
G lav0
B lav+8
StrømsparerFra
BilledformatKun scanning


Bemærk: Vores kalibrering er baseret på tv-kiggeri i et værelse med dæmpet lys. Ønsker du i stedet at have optimale indstillinger til en oplyst stue, bør du hæve "OLED light" indstillingen til omkring 80.

Selvom OLED var spået til at give os et lavt strømforbrug, så er EC930 faktisk gået hen og blevet mere strømslugende end A980, men det er vigtigt at huske på, at OLED vil have et varierende strømforbrug afhængigt af andelen af lyse farver på skærmen. Vi ser stadig et noget højere strømforbrug end en tilsvarende LED-baseret LCD-skærm.

Vi har sparet lidt på målingerne af strømforbruget i denne test, da vi følte det var vigtigere at bruge tiden på billedkvaliteten og funktionaliteten af TV’et.

Billedkvalitet

LG 55EC930V har, ligesom sine forgængere, en blank overflade, som reflekterer omgivelserne. Den fremstår som et mørkt spejl, men som vi tidligere har beskrevet i vores artikel omkring buede skærme, så vil buen på skærmen faktisk hjælpe til med at reducere reflektionerne. Vi har fået en del spørgsmål omkring lige netop dette tidligere, så lad os lige vise hvordan det fungerer i praksis.

Som billedserien herunder viser, så har en buet skærm et punkt, hvor reflektionerne vil være i fokus og jo længere du bevæger dig væk, des mere udtværede bliver de. På vores tre billeder herunder har vi tændt en lampe i baggrunden og taget billeder i tre afstande til skærmen, hvor det sidste er den "normale" siddeafstand ca. 4 meter fra skærmen.

LG EC930V OLED-TV test LG EC930V OLED-TV test LG EC930V OLED-TV test


Som det ses, så er det område der reflekteres fra drastisk reduceret når man først sidder i den normale position og lampen er helt ude af synsfeltet. Hvad man måske også kan se er, at panelet ikke er blevet helt fejlfrit buet - der er to fordybninger på fronten, som dog kun ses i slukket tilstand.

Farvenuancering er ikke væsentlig anderledes end det vi så på den tidligere model, og vi ser stadig nogle steder i de flydende gradienter, hvor der optræder streger, hvilket indikerer, at der stadig er noget at arbejde med hos LG. Dermed ikke sagt, at TV’et er dårligt - det er ret typisk, at man ser flydende gradienter vist med et par streger på nutidens TV. Alle nuancer af hhv. sort og hvid kunne dog skelnes fra hinanden, hvilket er et godt resultat.

Hvis man har set et UHD-TV, så er en af de ting man vil lægge mærke til, at de ikke har nogen synlige afgrænsninger af pixels. Dette er ikke tilfældet på LG’s OLED-TV, hvor de såkaldte pixelborders er synlige hvis du kommer ind på 1-2 meters afstand (billedet herunder viser ikke borders, men blot moire-effekten af dem, som opstår når et digitalkamera fotograferer dem).

LG EC930V OLED-TV test


Der hvor OLED derimod rykker gevaldigt fra alt andet på markedet er når der vises scener med helt sort. Vi spørges også jævnligt hvilken betydning det reelt har om et TV har en målt lysstyrke på sort der er få hundrededele af en candela eller om den er helt sort, så denne gang har vi lavet en lille billedkavalkade, som vi har fremkaldt så billederne afspejler hvordan oplevelsen er i virkeligheden i et helt mørklagt lokale.

LG EC930V OLED-TV test


LG EC930V OLED-TV test LG EC930V OLED-TV test LG EC930V OLED-TV test


LG EC930V OLED-TV test LG EC930V OLED-TV test LG EC930V OLED-TV test


Som det ses af billederne herover, så blender den sorte farve på TV’et fuldstændigt i med omgivelserne og da farverne skabes direkte i hver enkelt diode uden brug af baggrundsbelysning, så er der heller ingen halo-effekter omkring eks. stjerner eller andre lyse objekter. Alt vises helt rent. Det er en fænomenal måde at se film på, som virkelig er vanedannende.

LG EC930V OLED-TV test


Vi opfordres altid til at kigge på retention og fastbrændte billeder når vi ser på OLED, men som på de tidligere modeller, så oplevede vi absolut ingen problemer med stillestående objekter på skærmen. Det skal dog medtages i betragtningen, at vi ikke har haft skærmen i ret lang tid, så vi har ikke nået at køre en reel stresstest.

Ser vi på hvordan EC930 håndterer bevægelse, så må vi konstatere, at som på de to tidligere modeller, så implementerer denne model ikke nogen form for black-frame-insertion eller anden teknik til at kompensere for de problemer sample-and-hold teknikken skaber i forbindelse med den måde vores øjne virker på. Ved hurtige bevægelser oplevede vi igen, at ting blev slørede og detaljegraden gik drastisk nedad. Ved at aktivere de-blur i TruMotion (brugerdefineret) og sætte den til 5 kunne man genskabe en vis mængde af detaljerne igen, men det kommer ikke gratis, da denne indstilling introducerer nogle små artefakter i billedet. På forrige model kunne man lade de-blur stå på 0, men det er altså ikke tilfældet på EC930.

Igen skal vi understrege, at dette intet har at gøre med hvor hurtig OLED-skærme potentielt kan være; det er udelukkende et resultat af, hvordan LG har valgt at styre panelet og de mange pixels, samt et resultat af, at man stadig bruger så lave billedfrekvenser på optagelser af tv-serier og film (i visse tilfælde også spil).

Apropos spil, så er er input lag en vigtig faktor, så man ikke mærker forsinkelse på spilcontrolleren på f.eks. PlayStation 4 og Xbox One. Vi målte input lag til 47 ms i game mode og 141 ms i kalibreret tilstand.

Måling af kontrastforhold giver ikke megen mening på et OLED-TV, da den sorte farve ikke udsender lys, så kontrasten bliver uendelig. Til gengæld er den hvide farve ret begrænset pga. det føromtalte ABL kredsløb, så jo mere hvidt areal skærmen har, des mindre bliver lysstyrken. Vi måler dermed lysstyrker der spænder fra 60 cd/m2 for en helt hvid skærm til mere end 200 cd/m2 på mindre felter for de indstillinger vi har målt os frem til.

Som billederne tidligere i anmeldelsen nok antyder, så er der ingen problemer med ujævn lysfordeling på skærmen. Der var ej heller nogen støj at se på de sorte nuancer (ligesom det er tilfældet på mange plasma-skærme).

Til sidst skal der lige knyttes en kommentar til gengivelsen af TV-signaler på EC930. Som vi har set på flere andre skærme, så er de-interlacingen på EC930 ikke den bedste. Det ses især på dårlige signaler, som eks. det man finder på TV2 News i andet end prime time, hvor TV’et kæmper med rulle-streameren i bunden. Ligeledes efterlader opskaleringen af halvdårlige SD-signaler en del tilbage at ønske og her er LG ikke på højde med eks. Sony. TV’et har det helt klart bedst med 1080p signaler.

LG EC930V OLED-TV test


Vi oplevede derudover en svag buzzing fra TV’et, som steg proportionalt med mængden af lys. Det var ikke så markant en lyd som mange måske har oplevet på plasma-skærme gennem årene, men der var en svag summen fra strømforsyningen, som kunne høres på godt en meters afstand hvis der ikke var andre lyde i lokalet.

3D-billedkvalitet

Som de tidligere modeller, så benytter EC930 også et passivt system til 3D, hvilket langt hen af vejen er at foretrække frem for de aktive systemer. Ulempen i den nuværende form er, at man mister halvdelen af opløsningen i det vertikale plan, hvilket desværre er ret synligt. Fordelen er dog, at brillerne bliver meget billige (der vedlægges 2 sæt plus 2 sæt clip-on i kassen). Vi venter stadig på 4K skærmene for at få fuld 1080p opløsning på OLED-TV.

LG EC930V OLED-TV test


3D systemet på EC930 virker hverken værre eller bedre end på de tidligere modeller, men vi må nok også erkende, at 3D ikke længere et et fokusområde, som producenterne bruger til at promovere deres produkter. Crosstalk holdes på et minimum og farvegengivelsen forbliver god.

LG EC930V OLED-TV test LG EC930V OLED-TV test


PC og mediecenter

Tv'et understøtter 1:1 pixelmapping. For at opnå 1:1 pixelmapping skal du indstille billedformatet på skærmen til "Kun Scanning", og navngive HDMI-porten som tv’et er tilsluttet til for PC.

Betragtningsvinkler

En af de helt store fordele ved OLED er deres ekstremt brede betragtningsvinkler. Der er intet at udsætte på dette punkt og det er noget der virkelig distancerer OLED fra LED-baserede LCD-skærme i en stue hvor der er mere end én siddeposition.

Som hidtil, så giver det buede panel dog nogle uheldige bivirkninger når du bevæger dig ud til siderne og billedet bliver forvrænget til en vis grad. Af samme grund er vi stadig ikke begejstrede for at LG bliver ved med at spytte buede paneler på gaden, når de én gang har vist, at de kan lave samme gode billede på et fladt panel.

LG EC930V OLED-TV test


LG EC930V OLED-TV test


Lyden

Højttalerne i 55EC930V kan af gode grunde ikke fylde meget og det kan høres. Lyden er meget dåse-agtig og vi vil gå så langt som at sige, at lyden ikke kan bruges på EC930. Der skulle slet ikke have været inkluderet lyd i TV’et når det ikke kan gøres bedre end dette. Det er et absolut must, at du investerer i et eksternt lydsystem hvis du køber EC930 - enten i form af en soundbar eller et dedikeret forstærker-setup.

Konklusion

LG har med 55EC930V sendt en opdateret version af deres buede OLED-TV på gaden, hvor man har fået tilføjet deres nye WebOS-styresystem. Smart-TV virker nu som en mere integreret del af TV’et, om end hastigheden af styresystemet ikke blæser os omkuld.

Billedkvaliteten af TV’et er stadig på samme højde som tidligere, men vi må konstatere, at håndteringen af bevægelse stadig er et svagt punkt, hvilket skyldes manglende implementering af teknikker såsom Black-Frame-Insertion. Sort er til gengæld kulsort og det medvirker til at give en fantastisk filmoplevelse, som man bør opleve i et mørklagt rum for at forstå vigtigheden af. Der er stadig ingen andre TV-teknologier, der kan matche OLED på dette punkt - og da LG er ene på OLED-markedet er der dermed heller ikke nogen andre producenter der kan konkurrere på dét punkt.

I bund og grund har LG leveret et TV ret tilsvarende til den EA980-model vi så på tidligere, med et opfrisket menusystem, men vores anke fra dengang er bibeholdt; skærmen buer. Da LG allerede har lanceret et fladt eksemplar (test af EA880W) af deres OLED-TV, som også pt. holder på vores reference-award, så overtager 55EC930V ikke tronen som reference-TV. Det skal dog ikke forhindre os i, at tildele en top-anbefaling-award. Vi ser frem til 4K OLED-TV senere på året.

Pris og forhandler:




Fantastisk billedkvalitet
Perfekt sortgengivelse
Farvegengivelse
webOS er lovende
Nærmest perfekte betragtnings-vinkler


Buet panel
Gengivelse af bevægelse ikke perfekt
Lidt højt input lag
webOS for langsomt
Dårlig lyd



Nærmeste konkurrenter





Flere anmeldelser

Test: Calman startersæt til kalibrering

10 Apr 2025 |

Test: Sonos Arc Ultra

26 Nov 2024 |

Test: Panasonic Z95A (MLA OLED)

14 Nov 2024 |

Test: Samsung HW-Q995D (Q990D)

31 Oct 2024 |