Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonTest: NAD 40A2 - FlatpanelsDK

Test: NAD 40A2

|


Indledning


NAD er primært kendt for deres forstærkere, der har eksisteret i mange år efterhånden. Det er Hi-Fi Klubben der står bag det udbredte brand og senest har man taget skridtet ind i billedverdenen med lanceringen af LCD-TV.

NAD A2 serien er den anden LCD-TV serie fra NAD og HiFi-klubben. Der skiltes blandt andet med højglans design, digitale tunere til kabel-tv, antenne og parabol, samt en indbygget 160 GB harddisk. Det lyder lovende og Flatpanels har derfor taget 40 tommer versionen, NAD 40A2, under luppen i en test.

Panelstørrelse:40" widescreen (LCD)
Opløsning:1366x768
Responstid:8 ms (g2g)
Kontrastforhold:1000:1
Lysstyrke:500 cd/m²
Farveunderstøttelse:16,7 millioner
Signal processering: 8 bit per farve
Betragtningsvinkler (H/V):178°/178° (kontrasttab 10:1)
Dotpitch:0,222
Panelnummer (Type):LCD
Strømforbrug:-
Vægmontering:
Drejefod:
Størrelse (HxBxD): 100cm x 61cm x 11cm (med fod)
Vægt22,5 kg
Indbyggede højttalere:
Inputformater: 480p/i, 576p/i, 720p, 1080i & 1080p
1:1 pixelmapping:
Indgange
• VGA
• DVI (kan dog konverteres gennem HDMI)
• Audio (type) (Audio in/out)
• SCART (2 indgange)
• S-video
• Komposit
• Komponent
• HDMI (2 indgange)
• Andet
Udgange
• Audio (type)
• S/PDIF (optisk)
Medfølgende kabler
• Strøm
• VGA
• DVI
• Audio (phono)
• S-VHS
• HDMI
• Andet
Garanti:2 års garanti
Pixelgaranti:Pixelgaranti
Diverse:Manual på dansk


Nad40a2 er venligst udlånt af Hi-fi Klubben

Pris og forhandler:
www.hifiklubben.dk

De første indtryk


NAD 40A2 er smukt udført i blank højglans design. Der er monteret en glasplade yderst, som går en anelse ud over rammen. Rammen buer indad i top og bund, hvilket giver en fin effekt designmæssigt.

Highslide JS


Foden er lavet i flot børstet metal og giver et fint spil til højglans look’et. Den giver desuden et meget stabilt grundlag for skærmen.

Highslide JS


I nederste venstre side finder du en række knapper til styring af Tv’et og navigering i menuer.

Highslide JS


Stort set alle stik monteres på skærmen bagside bag en lem, der kan afmonteres og påmonteres. Det fungerer således som en kabelskjuler og kablerne føres ud nede i bunden. Resten tilsluttes i skærmens bund på bagsiden. Her tilsluttes f.eks. scart stik.

Highslide JS



Forud for testen:


Tv signalet er gennem testen digitalt og analogt antenne signaler, samt digitalt DVB-C signal.
Der testes blandt andet med DVE disken og Peter Finzels test DVD, og ligeledes testes skærmen naturligvis i praksis ved både DVD, PC og Tv brug.

Skærmen vil også blive testet og vurderet ud fra monitorTest her på siden, som nu er blevet udviklet til at erstatte mange af de funktioner, som man finder i andre skærmtestprogrammer.

Sony PlayStation 3 benyttes som Blu-Ray afspiller.

Funktionalitet


Fjernbetjeningen føles meget billig, med et næsten fjer-let plastik-hus og gummiknapper. Der er ikke lagt særlig meget sjæl i den og den afspejler kun i meget ringe grad Tv’ets ellers fine byggekvalitet. Det er en skam.

Tilføjelse: HiFi-Klubben har gjort os opmærksomme på, at der er en ny fjernbetjening på vej indenfor kort tid. Alle nuværende ejere af denne NAD serie kan kvit og frit bytte deres gamle fjernbetjening til den nye, når den er klar.

Highslide JS


Så lad os prøve at snakke om noget af det mere interessante, nemlig de indbyggede tunere og den indbyggede harddisk.
NAD 40A2 har både en DVB-T (antenne), en DVB-C (kabel-tv) og en DVB-S (satellit/parabol) tuner. Der er samtidig integreret et indstiksmodul til DVB-C, så du kan modtage de kodede signaler fra Tv udbyderne.

Selve processen med at finde kanaler og opsætte det hele fungerer let og upåklageligt. Tv’et kan naturligvis automatisk søge efter alle kanalerne og det hele arrangeres fint i skærmens brugeroverflade. Du kan også senere flytte rundt og lave dine egne lister. Menuen er lidt grå og kedelig, men det betyder ikke meget i sidste ende for den fungerer fint.
Jeg har ingen negative anmærkninger til de digitale tunere. Alt jeg testede, fungerede efter hensigten.

Til kabel-tv kræver det, at du får et dekoderkort fra din modtager. Dette indsættes direkte i Tv’et.

NAD har også integreret en indbyggede harddisk på 160 GB, som kan optage fra de digitale tunere – og altså ikke analoge Tv signaler og inputsignaler. Brugervenligheden er ikke helt i top og det tager lige et par minutter at sætte sig ind i det. Det er let nok at sætte Tv’et til at optage, men når man skal navigere i menuerne efterfølgende, skal man lige vænne sig til opsætningen.

En optagelse startes let ved at trykke på fjernbetjeningens optageknappen lige under kanaltasterne. Man kan også sætte live Tv på pause og det er en virkelig smart funktion. I praksis fungerer det ved, at du trykker på pause-knappen og Tv’et pauser nu Tv signalet, men begynder samtidig at optage ned på harddisk i baggrunden. Når du kommer tilbage fra toiletbesøget (eller hvad du nu har lavet i mellemtiden), trykker du play og Tv’et begynder derfra hvor du stoppede udsendelsen – mens det hele tiden optager live i baggrunden, så du ikke går glip af noget. Nemt og bekvemt og virkelig smart.

Selve optagelserne lagres i en liste, som du kan tilgå med den grønne knap på fjernbetjeningen. Her kan du også redigere i optagelserne og slette uønskede optagelser.
Hvis du skal i byen, men ikke kan undvære din ugentlige dosis af X-factor, kan du også tidsindstille en optagelse, så Tv’et automatisk starter med at optage et kommende program.

Pga. den indbyggede harddisk – må det formodes – bruger Tv’et omkring 12-14 sekunder på at tænde.

Billedkvalitet


Jeg lægger ud med en måling af skærmens billedkarakteristika direkte fra boksen. Jeg har således ikke ændret nogen indstillinger:

Highslide JS



For de nye opsummerer jeg, hvordan man skal forholde sig til grafen:

Det første tal ud fra hver linje i venstre side angiver det man kalder delta værdien. Hvis du ikke kan huske hvad det er fra din fysikundervisning på gymnasiet eller folkeskolen, så er delta en forskel mellem to ting. Delta i dette tilfælde er altså forskellen mellem den viste farve på skærmen og den ønskede farve på skærmen (fra grafikkortet eller anden kilde).

  • En deltaværdi på over 2 giver en synlig forskel i farverne.
  • Deltaværdier op i mod 4-5 giver deciderede forkerte farver.
  • Delta på mellem 1 og 2 giver gode farver om end ikke helt korrekte.
  • Delta værdier på under 1 giver meget tæt på perfekte farver, hvor vi naturligvis går mod 0 for det bedste resultat man kan opnå.
  • Alt mellem delta 0 og 1 er stort set ikke synlige ændringer for det menneskelige øje.

    Udgangspunktet er faktisk rigtig fint set i forhold til normen. Tv’et holder en fin præcision i farverne, men farvetemperaturen er dog noget høj, hvilket resulterer i, at billedet er for køligt/blåligt.
    Gamma’en er ret stabil over hele forløbet fra hvid til sort, men dog en anelse for lav. Det er dog langt vigtigere, at forløbet er stabilt, således at gamma ikke er f.eks. meget høj for de lyse farver og meget lav for de mørke. Så det er et fint resultat på NAD 40A2. En korrekt gamma giver balance i billedet.

    Lysstyrken på skærmen er noget høj, men heldigvis har man rig mulighed for at indstille på dette i skærmens menu – mere herom senere.

    Der er dog en række indstillinger, som jeg gerne ser ændret i skærmens menu, så derfor har jeg kort ridset op nedenfor, hvilke justeringer jeg har foretaget i skærmens menu.


    Efter kalibrering
    Baggrundslys kontrol:Manuel
    Baggrundslys:45
    Lysstyrke:47
    Kontrast:5
    Kontrastforbedring:Normal
    Mætning:25
    Farvetemperatur:6500K
    Skarphed:Normal
    Støjreduktion:Slukket
    Trappetrins reduktion:Slukket
    Bevægelses kompensation:Slukket


    For at knytte et par kommentarer til kalibreringen, så bemærk, at Tv’et ikke har nogen RGB (rød, grøn, blå) indstillingsmulighed i menuen og den savnes. Det betyder, at man er begrænset en del i optimeringen af farvegengivelsen, men det er nok samtidig kun noget den mere avancerede bruger vil savne.
    Tilføjelse: HiFi-Klubben lover, at RGB indstilling er med i næste firmware opdatering af Tv'et.

    Trappetrins reduktion kan med fordel aktiveres på dårlige signaler.

    Bemærk samtidig, at man indstiller lyset på skærmen vha. ”baggrundslys”, hvor ”lysstyrke” går ind og piller ved gamma. Pas på med ikke at reducer lysstyrke for meget, da det derved betyder, at man mister detaljer i de mørke scener. Jeg fandt 47 som et fornuftigt valg.
    Baggrundslys kan man derimod arbejde frit med. Ved omkring 45 målte jeg en brightness på 160 cd/m2, så den kan sagtens reduceres mere, hvis du primært ser Tv i aftentimerne.

    Highslide JS
    TV


    Men lad os prøve at snakke lidt om, hvordan billedet opleves i praksis. NAD 40A2 er baseret på et LCD panel og har yderst en ”kontrastplade”, som giver panelet et blank overflade á la plasma paneler, men som skal bidrage til billedgengivelsen, navnlig kontrasten.

    Som mine indledende målinger foreslår, så er billedet på mange punkter ganske fornuftigt. Fra start af, er billedet lidt for køligt/blåligt, men efter indstilling er farverne ganske fornuftige.

    Highslide JS
    TV


    Tv signaler gengives med fin detaljegrad og selv om der kan anes lidt fnidder i f.eks. ansigter, så skal man alligevel sidde ret tæt på, for at generes af dem.

    Highslide JS
    TV


    Mange af de positive elementer går igen for både Tv, DVD og HDTV, men skærmen er dog meget svag på analoge signaler. Den indbyggede analoge tuner er specielt synderen. Det kan selvfølgelig forsvares, da skærmen jo giver brugeren rig mulighed for digital tilslutning på kabel-tv, satellit og antenne, men til de brugere, som stadig har f.eks. et analogt kabel-tv signal, så bør man altså være opmærksom på, at skærmen ikke er særlig taknemmelig overfor den analoge del.

    Jeg synes også den analoge behandling halter en smule på f.eks. scart indgangen, men dog ikke i samme omfang. På de digitale kilder står Tv’et derimod flot. Der er en fin detaljegrad og et ret balanceret billede.

    Highslide JS
    HDTV


    Gengivelsen af sort er også meget dyb og flot, hvilket betyder et højt kontrastforhold. Skærmen formår faktisk at bibeholde en meget dyb gengivelse af sort, selv om skærmens baggrundslys er ret kraftigt – og det er unormalt for LCD-TV. Jeg giver kontrastpladen æren, for den bidrager nemlig til netop dette.

    Highslide JS
    HDTV


    Hvis jeg skal komme lidt nærmere ind på kontrastpladen, så må jeg sige, at den bidrager med flere gode aspekter. Den giver billedet en smule blødhed, så f.eks. digital støj ikke er lige så synligt, og så har den førnævnte effekt på gengivelsen af sort og heraf kontrasten.

    Highslide JS
    TV


    Ulempen er, at den bidrager til genskin i overfladen, hvis f.eks. solen står direkte på skærmen. Refleksionerne minder meget om dem, man får på Pioneers plasma skærme, og refleksioner anes derfor primært som nuancer af lilla.

    For lige at vende tilbage til gengivelsen af sort og kontrasten, så har jeg opstillet mine målinger i tabellen herunder:

    Out-of-BoxEfter kalibrering
    Sortniveau0,15 cd/m20,10 cd/m2
    Brightness (lysstyrke)332 cd/m2160 cd/m2
    Kontrastforhold 2213:1 1600:1
    Kontrastforhold angivet med en usikkerhed på +/- 75


    Som du kan se har skærmen en rigtig fornuftig gengivelse af sort i forhold til mange andre LCD-TV - og det bidrager til et fint kontrastforhold. Skærmen er ikke på niveau med Pioneers Kuro skærme, som vi bruger som reference, men gengivelsen af sort er bedre end på f.eks. Panasonics PZ70 plasma serie, der ellers ligger i den gode ende.

    Highslide JS
    HDTV


    Skærmen gengiver også en fin nuancering i de mørke farver – shadow detail – men på visse mørke farver, håndterer skærmen dog ikke gengivelsen helt optimalt. Der introduceres noget støj og nuancerne bliver en smule forkerte farvemæssigt. Det er ærgerligt, da skærmen ellers har et grundlag for god gengivelse af de mørke farver.

    Se i øvrigt nedenstående billede, hvor jeg har taget et billede af skærmen i et helt mørkt rum. Der slipper en lille smule mere lys ud i nederste venstre hjørne, men det er stort set ingenting, så det er ikke noget der trækker ned.

    Highslide JS


    Skal jeg samle lidt op på det, så synes jeg NAD gør det ganske godt og der er sket en ret væsentlig forbedring i forhold til den første generation af deres Tv, som jeg har haft mulighed for at kigge lidt på ved nogle lejligheder.
    Kontrastglasset bidrager positivt til billedet, men introducerer nogen refleksion i overfladen. Farverne gengives generelt godt, men flere mørke farver har en lidt skæv nuance og lidt støj. Farverne er derudover præcise, men nogle tætliggende farver skelnes ikke.
    Responstiden er fin og tilstrækkelig til selv hurtige sekvenser. Der er ikke problemer af nogen art – heller ikke i de mørke områder.

    Highslide JS
    HDTV


    Billedmæssigt ligger NAD ret fornuftigt og er bestemt en af de bedre skærme, som jeg har arbejdet med. Op til de allerbedste skærme, er der dog stadig noget vej i min mening, uden at det gør NAD 40A2 til en billedmæssigt dårlig skærm.

    PC og mediecenter tilslutning


    Jeg kunne ikke få et 1360x768 signal igennem ved tilslutning fra DVI -> HDMI.

    Det er muligt, at det lader sig gøre over den analoge D-SUB (VGA). Det fik jeg desværre ikke afprøvet.

    Betragtningsvinkler


    Betragtningsvinklerne er faktisk ganske fornuftige. Den yderste glasplade forbedrer dem tilsyneladende i en sådan grad, at man kun opdager ganske små variationer fra vinkler. Ofte ser hudfarver unaturlige og pastelagtige ud fra vinkler på LCD-TV, men det kan kun fornemmes i meget begrænset form på NAD 40A2.

    Jeg har taget et billede af betragtningsvinklerne herunder:

    Highslide JS


    Highslide JS



    Lyden


    Skærmen har ingen indbyggede højttalere og personligt er jeg vild med løsningen. I stedet kan man tilslutte eksterne højttalere direkte til skærmen eller gennem en traditionel forstærker/anlæg.

    I testen havde Hifi-Klubben været så venlige at låne med 2 x FPM2 højttalere og 1x PV1 subwoofer fra Bowers & Wilkins – bedre kendt som B&W. De giver en rigtig god lydoplevelse, og selv om subwooferen ligger i mellemhøj prisklasse, så giver setup’et – med eller uden subwoofer – en langt bedre lydoplevelse end stort set alle indbyggede højttalere.

    Konklusion:


    Der er sket meget siden sidste generation af NADs Tv. Tv’et har fået et utrolig flot finish og et smukt design. Fjernbetjeningen skæmmer dog helheden en smule, og den er bestemt ikke det mest prangende eksemplar i mængden af remotes. (* - se note)

    Funktionaliteten er helt i top. De indbyggede digitale tunere til kabel-tv, parabol og antenne fungerer efter hensigten og giver brugeren mulighed for gode digitale tilslutningsmuligheder. Jeg kan samtidig også kun anbefale at benytte dem, da skærmens analoge håndtering er et af de svage punkter.
    Jeg savner dog mulighed for at indstille RGB (rød, grøn, blå). (** - se note)

    Harddisken giver fede muligheder for at optage og sætte live Tv på pause. Jeg tror det er noget mange vil sætte pris på i stedet for de noget klodsede eksterne harddisk optagere, og med en kapacitet på 160 GB, kan der optages masser af Tv.

    Billedmæssigt synes jeg, at NAD 40A2 har mange positive aspekter. Kontrastglasset bidrager til en dyb gengivelse af sort, og direkte fra kassen har Tv’et fornuftige billedegenskaber. På nogle af de mørkeste farver, har skærmen dog lidt problemer, og nuanceringen i billedet mangler ind i mellem en smule.

    Billemæssigt ligger skærmen ret solidt i den gode ende for LCD-TV, men må stadig se sig slået af de mest roste skærme i samme, og lidt højere, prisklasse. Til gengæld har skærmen alle disse digitale tunere og en indbygget harddisk, så det er bestemt en fair deal.

    Jeg vil derfor også sige, at skærmen er anbefalelsesværdig for den har mange positive elementer. Du har samtidig god mulighed for at se den i praksis, da den udstilles i de forskellige Hifi-Klubben butikker over hele landet.


    * HiFi-Klubben har gjort os opmærksomme på, at der er en ny fjernbetjening på vej indenfor kort tid. Alle nuværende ejere af denne NAD serie kan kvit og frit bytte deres gamle fjernbetjening til den nye, når den er klar.

    ** RGB indstilling tilføjes i en kommende firmware opdatering.


    PositivNegativ Målgruppe
    Gode ”out-of-box” indstillingerSvagt analog billedeStue
    God gengivelse af sort (pga. kontrastglas)Ingen RGB (rød, grøn, blå) indstilling (**)Hjemmebiografen
    Super funktionalitet, DVB- S/T/C og 160GB harddisk Ærgerlig fjernbetjening (*)


    Pris og forhandler:
    www.hifiklubben.dk

    ---


    Har du har konkrete spørgsmål eller tilføjelser henvises du til denne tråd i forummet, hvor skærmen kan diskuteres: http://www.flatpanels.dk/flatforum/viewtopic.php?t=6222

  • Flere anmeldelser

    Test: Calman startersæt til kalibrering

    10 Apr 2025 |

    Test: Sonos Arc Ultra

    26 Nov 2024 |

    Test: Panasonic Z95A (MLA OLED)

    14 Nov 2024 |

    Test: Samsung HW-Q995D (Q990D)

    31 Oct 2024 |