Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonFilm er blevet optaget på Lyngby-villavej siden 1936, men det er slut - FlatpanelsDK

Film er blevet optaget på Lyngby-villavej siden 1936, men det er slut

27 Feb 2025 | Per Fanefjord Laursen |

Har du set danske film det seneste halve århundrede, har du uden tvivl set scener, der er optaget på Det Danske Filmstudie i Lyngby. TV 2s Dansegarderoben blev den sidste store produktion.

Det Danske Filmstudie i Lyngby nord for København, før kendt som ASA, blev grundlagt i 1936. Det er dermed et af Danmarks ældste filmstudier, men i skrivende stund er det under nedrivning; de 89 årige røde træbygninger og kontorfaciliteter er utidssvarende og i dårlig stand. Det er én af forklaringerne på, at et stykke filmhistorie nedlægges.

- "Det var en filmoase midt i et almindeligt villaområde, og det er jo i sig selv magisk," skriver chefredaktør Claus Christensen, Filmmagasinet Ekko, der løbende har fulgt sagen, til Flatpanels.

Mange af dansk films største succeser er optaget på studiet. ASA Film var i en årrække berømt i Danmark for striben af Far til fire-film, der var kæmpe billetsælgere.


Sidste optagelser var TV 2 serie

Senere De røde heste og andre Morten Korch film, og meget senere Zappa, Den eneste ene, Breaking the Waves, Den store Badedag, De Frigjorte og utallige andre. Nyere store filmprojekter, som helaftensfilmen Familien Gregersen, De forbandede år og De forbandede år 2, er også indspillet i studiet, der indbefattede to større studier og et mindre.  Den sidste store produktion, som blev optaget på Det Danske Filmstudie, var TV 2s farverige underholdningsserie Dansegarderoben.  Den lange forhistorie betyder, at nogle af dansk films mest kendte skuespillere har haft deres faste gang på Blomstervænget i Lyngby, lige fra Ib Schønberg, Fritz Helmut, Poul Reichhardt – og nærmest alle skuespillere i årtier frem.

Det Danske Filmstudie Lyngby

Det Danske Filmstudie i Lyngby. Foto: Flatpanels

Hyggelig studiefacilitet kun 10 km fra København

Det Danske Filmstudie blev grundlagt i 1936 af Lau Lauritzen junior, John Olsen og Henning Karmark. Studiet startede som Aktieselskabet Atelieret, men blev hurtigt kendt som ASA. Studiet blev overtaget af staten i 1971 og skiftede navn til Det Danske Filmstudie. I 2005 blev det relanceret som Det Danske Filmstudie A/S. Det var fortsat en rummelig, velegnet og samtidig hyggelig studiefacilitet kun 10 km fra Københavns centrum, hvor diverse produktioner lejede sig ind for at optage interiør scener.

Udkonkurreret af mere tidssvarende faciliteter

De senere år blev studiet i Lyngby gradvist udkonkurreret af andre mere tidssvarende faciliteter, eksempelvis Zentropa Film og DR Byen, der tilbyder moderne studiefaciliteter, der hyppigt bruges til både tv- og filmproduktion.  . "Andre studier tog efterhånden over, og i de senere år blev en stor del af stedet brugt af en kort- og dokumentarfilmskole, indtil den også måtte lukke," skriver Claus Christensen. Det hører med til historien, at film i dag ofte produceres billigere i udlandet, f.eks. Tjekkiet, eller i de regioner, hvor man kan få offentlig støtte. På Fyn og i Aarhus er der endda et kommunalt engagement i film, men ikke i Lyngby-Taarbæk.  

Det Danske Filmstudie Lyngby

Det Dansk Filmstudie erstattes af seniorboliger. Foto: Flatpanels

Snart etableres seniorboliger på grunden

Kommunalpolitik i Lyngby-Taarbæk spiller netop en rolle i sidste fase for studiet. Angel Films købte i 2005 grunden af staten med den klausul, at der skulle foregå filmproduktion på grunden. Men så i 2022 købte ejendomsudvikleren NPV grunden med planer om at rive de historiske bygninger ned og bygge seniorboliger. Lokalplanen for området tillod altså kun filmproduktion, og Lyngby-Taarbæk Kommune havde i første omgang ikke tænkt sig at ændre denne bestemmelse. Konflikten betød, at bygningerne længe stod tomme. NPV endte med at få tilladelse til at rive dem ned. Det nedrivningsarbejde begyndte i først i november 2024 og er fortsat i gang. - "På Ekko har vi i de seneste år fået adskillige henvendelser fra kendte filmfolk, der er oprørte over, at stedet fik lov til at sygne hen og pludselig så skulle ombygges til luksus-ældreboliger for velhavende mennesker," skriver Ekkos chefredaktør. Det Danske Filmstudie kunne være blevet ombygget til det store filmmuseum, som Danmark mangler, foreslår chefredaktøren. - "I stedet rives de historiske bygninger ned, og grunden kommer til at ligge øde hen – måske i årevis. Hvis vi ser bort fra de nostalgiske følelser, mange filmfolk har for stedet, er Det Danske Filmstudies skæbne også historien om et absurd spild af muligheder."   - Kilde: Filmmagasinet Ekko, Asafilm.dk
Tilmeld dig Flatpanels Nyhedsbrev

Seneste nyheder, artikler og anmeldelser i indbakken.

Flere nyheder

Thomson lancerer 100" Google TV til vild startpris i Danmark

01 May 2025 |

Nordflix? Kulturministeren vil skabe nordisk alternativ til Netflix

01 May 2025 |

'Drømme OLED' med blå PHOLED klar til produktion, siger LG Display

01 May 2025 |

Wiz lancerer HDMI Sync Box til stemningslys bag TV'et

30 Apr 2025 |

Streaming-kalenderen: Nyt på Netflix i maj

30 Apr 2025 |

OLED opfattes som 1,5x lysere end LCD, hævder Samsung Display

30 Apr 2025 |