Danskerne skal vænne sig til tanken om, at dansk public service-tv ikke længere er bredt tilgængeligt på DR og TV 2. Noget af det rykker ud på amerikanske streamingtjenester.
Det skriver brancheforeningen Danske Mediedistributører (DMD), der repræsenterer blandt andet Allente, Norlys, YouSee, Viaplay og Waoo, i et debatoplæg under overskriften Public service-tv i pagt med fjenden.
Heri kritiseres den nye medieaftales 'kulturbidrag' – ofte omtalt streamingskatten – som er blevet vedtaget i Folketinget.
- "Først og fremmest vil det er ikke længere forbeholdt de hjemlige tv-stationer at levere public service-tv til seerne. Vi skal indstille os på, at amerikanske underholdnings- og techgiganter som Disney, Netflix og Amazon Prime også kan blive statsanerkendte udbydere af dansk public service," skriver Ib Konrad Jensen, Kommunikationsdirektør i DMD.
Kulturbidraget ventes at indbringe 100 mio. kroner årligt til støtte for dansk tv og film. Internationale streamingtjenester, der tvinges til at betale i Danmark, vil efterfølgende kunne søge støtte til danske tv-produktioner, som de kan vise på egen streamingtjeneste.
Er public service for alle?
Konsekvensen bliver, at dansk public service-tv vil blive spredt ud over mange tv-tjenester. Danskerne har været vant til, at det lå på DR og til dels TV 2.
Brancheforeningen stiller derfor spørgsmålet: "Hvad blev der af intentionen om, at støttet indhold skal komme alle til gode?"
- "Sidste års medieaftale havde mange gode elementer, men der manglede mod til at sikre, at public service fortsat skal være for os alle. Det er det snart ikke længere," konkluderer DMD og foreslår et holdback-vindue på public service-tv, så det eksempelvis efter 24 eller 36 måneder bliver gjort tilgængeligt for alle danskere.
Du kan læse hele debatoplægget på mediawatch.dk her.