Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonGeoblokering: Tv/filmbranchen kan ånde lettet op – indtil videre - FlatpanelsDK

Geoblokering: Tv/filmbranchen kan ånde lettet op – indtil videre

19 Jan 2024 | Per Fanefjord Laursen |

Fra en samlet tv- og filmbranche lyder det, at man er dybt økonomisk afhængige af at kunne kontrollere sine rettigheder, der forhandles og sælges fra land til land og region til region.

Men stærke interesser i EU-parlamentet har længe truet branchens behov for at beskytte sine rettigheder. Man ønsker at åbne helt for, at digitale varer, for eksempel tv og film, frit kan tilgås overalt, og dermed leve op til en væsentlig del af EU's DNA, "United in Diversity". 

- "Film/tv-branchen har altid forhandlet rettigheder fra område til område. Da film var på DVD'er, var det let at opretholde lande- og regionsgrænser. For at beskytte rettighederne i den digitale verden indførte man geoblocking, som nu også i de senere år ret faktisk virker," forklarede streaminganalytiker Claus Bülow Christensen på P1. 


Geoblokering indgroet i branchen

Streamingtjenester erhverver rettigheder fra område til område, og sælger også egne originals videre i "geografiske bidder".
Claus Bülow Christensen
Claus Bülow Christensen, streaminganalytiker
- "Det salg er et indgroet, vigtigt element i at kunne co-finansisere film på tværs af lande. For danske tv/filmselskaber ville det være et stort problem at miste geoblocking," sagde han. - "Hvis et par europæiske public service institutioner vil co-finansiere en tv-serie – og det sker tit – vil de gerne præcis kontrollere, hvor den kan ses. Uden geoblocking kan de ikke beskytte deres indhold." Som et eksempel på rettighedsproblematikken i streamingverden, nævner Claus Bülow Christensen TV 2-serien Kriger, produceret af Miso Film, hvor TV 2, NRK og Yle hentede ekstra kapital fra Netflix. Netflix fik således rettigheder til at vise den over hele kloden, undtagen Danmark, Norge og Finland. - "Dermed havde TV 2 Play den eksklusivt i ét år, hvor den ikke lå på dansk Netflix. Uden geoblocking kunne danskere, der ikke vil abonnere på TV2 Play, have set den via svensk Netflix," sagde Claus Bülow Christensen. 

Strider mod kerneprincip i EU

Film- og TV-branchens basale udfordring er, at geoblocking strider mod kerneprincipper om varernes fri bevægelighed mellem EU-lande. Flere parlamentsmedlemmer vil have geoblokering gjort forbudt, for at EU borgerne frit kan tilgå det samme indhold på alle streamingtjenester i fremtiden. Tv- og filmbranchen var for nylig så bekymret over udsigten til, at EU ville nedlægge geoblocking, at over 700 virksomheder og brancheorganisationer skrev under på et krav om at frede området. Nu har EU foreløbig stemt for, at der skal arbejdes på en løsning, der tilgodeser producenternes forretningsmodeller.  Læs også: Nye EU-regler forbyder geoblokering under rejser fra 2018 Men tv/filmbranchens problem består; der er fortsat stærke kræfter i EU-parlamentet, der vil have åbnet helt op for, at digitale varer frit kan tilgås overalt. - Fotokredit: Arizona Jones, CC 2.0
Tilmeld dig Flatpanels Nyhedsbrev

Seneste nyheder, artikler og anmeldelser i indbakken.

Flere nyheder

Thomson lancerer 100" Google TV til vild startpris i Danmark

01 May 2025 |

Nordflix? Kulturministeren vil skabe nordisk alternativ til Netflix

01 May 2025 |

'Drømme OLED' med blå PHOLED klar til produktion, siger LG Display

01 May 2025 |

Wiz lancerer HDMI Sync Box til stemningslys bag TV'et

30 Apr 2025 |

Streaming-kalenderen: Nyt på Netflix i maj

30 Apr 2025 |

OLED opfattes som 1,5x lysere end LCD, hævder Samsung Display

30 Apr 2025 |