Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonNu stiger piratkopiering igen, viser EU-undersøgelse - FlatpanelsDK

Nu stiger piratkopiering igen, viser EU-undersøgelse

26 Sep 2023 | Rasmus Larsen |

En undersøgelse fra EU konkluderer, at piratkopiering steg igen i 2022 efter at have været faldende indtil 2021. Særligt sport driver udviklingen.

Undersøgelsen fra EU dækker årene 2017 til 2022. Under coronapandemien noterede man sig et fald i piratkopiering af film og tv-indhold, men sidenhen er piratkopiering begyndt at stige igen i flere kategorier.

- "Samlet set kunne der konstateres et årligt fald i piratkopiering indtil 2021 og en lille stigning på 3,3 % i 2022. Den underliggende ændring i tendenserne indtraf i slutningen af 2021," konkluderer EU. 

- "Den seneste stigning skyldes hovedsageligt stigningen i piratkopiering af TV-indhold, som udgjorde 48% af den samlede, aggregerede piratkopiering (TV-indhold, film, musik, software og publikationer) i 2022."


Mange streamer sport ulovligt

Den mest piratkopierede kategori er tv-indhold inkl. sport. EU siger, at ulovlig tilgang til live-sport er steget med 75% fra januar 2021 til slutningen af 2022. EU opgjorde ikke sport særskilt i analysen før 2021. EU giver ikke en vurdering, hvad angår de bagvedliggende årsager. Sportsrettigheder er blevet markant dyrere over de seneste år, hvilket er med til at øge prisen på tv-pakker og streamingtjenester for forbrugere.

Flest streamer

Hvad angår piratkopiering generelt, så er den mest udbredte metode i dag at streame. Det sker ved, at brugeren tilgår ulovlige hjemmesider eller tjenester, der tilbyder indholdet gratis med reklamer eller mod betaling, som er markant lavere end hos de tjenester, der har købt rettighederne. - "Hvad angår tilgangsmetoden, sker 58 % af piratkopieringen via streaming og 32 % via download," skriver EU.

EUs undersøgelse af piratkopiering 2017-2022

Med EUs egne ord: Neden for følger specifikke observationer for hver indholdstype:
  1. TV-indhold er den mest piratkopierede indholdstype i EU og står for næsten halvdelen af antallet af internettilgange. Efter stigningen i 2021 ser 2022 ud til at være endt på et stabilt niveau med hensyn til antallet af tilgange. I over 95 % af tilfældene sker piratkopiering af TV- indhold via streaming. Tilgang fra stationære enheder er stadig den vigtigste tilgangsmåde, selv om mobile enheder også bruges hyppigt. I EU-27 er det gennemsnitlige antal tilgange til TV-indhold ca. 5 pr. internetbruger pr. måned.
  2. Piratkopiering af film steg med 17 % i 2022 i forhold til 2021 og ser ud til at nærme sig en stabilisering. Gennemsnittet for EU-27 er ca. 1,1 tilgange pr. internetbruger pr. måned. Streaming er den vigtigste tilgangsmåde.
  3. Piratkopiering af musik er fortsat med at falde siden 2017. Den mest fremtrædende metode er ripping, hvor ca. 70 % af alle tilgange sker via mobile enheder.
  4. Publikationer er den næstmest piratkopierede type af indhold efter TV-indhold. Antallet af tilgange vokser stadig og ligger i øjeblikket på 2,7 pr. internetbruger pr. måned. Manga er den genre, der piratkopieres mest, og tegner sig for næsten 60 % af antallet af tilgange. På andenpladsen kommer lydbøger og e-bøger. Den mest udbredte måde at skaffe sig adgang til piratkopierede publikationer er downloading.
  5. Piratkopiering af software har været langsomt stigende og synes at have stabiliseret sig på ca. 0,75 antal tilgange pr. internetbruger pr. måned. Den mest udbredte tilgangsmåde er downloading, og selv om tilgangen fra stationære enheder nærmest allerede har stabiliseret sig, er antallet af tilgange fra mobile enheder støt stigende. Spil og software til mobilenheder udgør næsten halvdelen af alle tilgange.
Nedenfor følger de vigtigste konklusioner af denne analyse:
  • Piratkopiering inden for hvert af de tre undersøgte områder udmønter sig forskelligt. De forklarende variabler er forskellige, og selv når der er et sammenfald, varierer størrelsen af den tilknyttede koefficient.
  • Økonomiske og sociale faktorer påvirker piratkopiering. Modellerne viser, at et lands BNP pr. indbygger, ulighed, befolkningsstruktur og ungdomsarbejdsløshed er faktorer, der alle påvirker piratkopiering.
  • Antallet af lovlige tilbud bidrager til at reducere piratkopiering inden for alle tre områder. Med hensyn til TV og film påvirker variationen i udbuddet af den ene type af indhold desuden piratkopieringen af den anden type af indhold og vice versa.
  • Modellerne bekræfter, at covid-19-pandemien bidrog til at reducere piratkopiering af film og TV-indhold (men ikke piratkopiering af musik).
  • Der kan konstateres en vis grad af substitution mellem piratkopieret indhold og lovligt indhold. Modellerne har påvist en omvendt relation mellem forbrug af lovligt indhold og piratkopiering inden for alle områder.
Flatpanels
- Kilde: EU
Tilmeld dig Flatpanels Nyhedsbrev

Seneste nyheder, artikler og anmeldelser i indbakken.

Flere nyheder

Thomson lancerer 100" Google TV til vild startpris i Danmark

01 May 2025 |

Nordflix? Kulturministeren vil skabe nordisk alternativ til Netflix

01 May 2025 |

'Drømme OLED' med blå PHOLED klar til produktion, siger LG Display

01 May 2025 |

Wiz lancerer HDMI Sync Box til stemningslys bag TV'et

30 Apr 2025 |

Streaming-kalenderen: Nyt på Netflix i maj

30 Apr 2025 |

OLED opfattes som 1,5x lysere end LCD, hævder Samsung Display

30 Apr 2025 |