Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonDansk streamingskat på 2-5% vedtaget - FlatpanelsDK

Dansk streamingskat på 2-5% vedtaget

14 Jun 2023 | Rasmus Larsen |

Der er indgået en bred medieaftale, hvor en streamingskat på op til 5% er vedtaget. Sportslisten genindføres og danskere får adgang til DRs arkiv.

Regeringen (Socialdemokratiet, Venstre og Moderaterne), Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten, Radikale Venstre og Dansk Folkeparti er enige om en ny medieaftale for 2023-2026.

Streamingskatten, som i aftalen kaldes et "kulturbidrag", tvinger streamingtjenester til at betale minimum 2% af deres omsætning i Danmark til en pulje, der skal bidrage til produktion af nye danske film, fiktionsserier og dokumentarer.

Hvis en streamingtjeneste investerer under 5% af sin omsætning i Danmark i dansk indhold, pålægges tjenesten at betale yderligere 3%. Hvis tjenesten allerede investerer 5% i dansk indhold, så gælder minimumsskatten på 2%.

- "Jeg er stolt af, at det for første gang i knap et årti er lykkedes at indgå et bredt medieforlig. Partierne skal have stor ros for at tage ansvar og skabe tryghed for den danske mediebranche, der har lidt under, at de to seneste medieaftaler har været smalle og ikke er blevet implementeret. Nu sikrer vi en omfordeling af mediestøtten, så danskerne får adgang til relevant indhold både lokalt og nationalt. Vi forpligter streamingtjenester til at bidrage til dansk indholdsproduktion, og vi tilgodeser de tjenester, der rent faktisk investerer i dansk indhold. Vi styrker den demokratiske kontrol med sociale medier og tech-giganterne og sætter ind for at beskytte vores børn og unge bedre online. Med aftalen cementerer vi, at Danmark er en kulturnation, der skaber kvalitetsindhold, der kan samle os, gøre os klogere, udfordre os og binde os sammen," siger Kulturminister Jakob Engel-Schmidt.

Ordningen skal godkendes indenfor rammerne af EU-retten før den kan indføres i Danmark.


DR-arkiv og sportsliste

Den nye medieaftale genindfører samtidig sportslisten. Det sikrer, at store sportsbegivenheder med bred national interesse vises på landsdækkende tv. Det har tidligere været f.eks. OL samt VM- og EM-slutrunder. De konkrete vilkår for sportslisten offentliggøres senere. Et andet punkt i aftalen er, at danskerne skal have adgang til DRs arkiv. - "Der etableres en søgbar adgang for borgere via Det Kongelige Bibliotek til arkivmaterialet fra DR., Tilrådighedsstillelsen prioriteres således, at arkivmateriale inden for kategorierne nyheder, samfund, aktualitet og debat stilles til rådighed først," fremgår det af medieaftalen. Den nye medieaftale gælder 2023–2026.

Om streamingskatten (kulturbidragsordningen)

Der indføres en kulturbidragsordning, som forpligter udbydere af on demand-streamingtjenester til at bidrage til dansk indholdsproduktion, og som samtidig tilgodeser de tjenesteudbydere, der investerer i dansk indhold. Ordningen bygger på følgende elementer: - Alle on demand-streamingtjenester rettet mod et dansk publikum betaler et fast finansielt bundbidrag på 2 pct. af deres omsætning i Danmark. - On demand-streamingtjenester, der investerer 5 pct. eller mere af deres omsætning i Danmark i dansk indhold, opfylder via investeringen den samlede kulturbidragspligt og skal ikke betale yderligere. - On demand-streamingtjenester, der investerer under 5 pct. af deres omsætning i Danmark i dansk indhold, betaler – i tillæg til det faste bundbidrag – et tillægsbidrag på 3 pct., så disse tjenester i alt betaler et finansielt kulturbidrag på 5 pct. af deres omsætning i Danmark. - Det finansielle bidragselement i den nye kulturbidragsordning vil generere et provenu, der skal gå til fremme af dansk indhold, herunder til produktion af nye danske film, fiktionsserier og dokumentarer. - Ordningens nettoprovenu (efter tilbageløb, adfærd og arbejdsudbud samt fradrag af omkostninger til ordningens administration) forventes anvendt med 20 pct. til støtte til public service-formål (dokumentarer og serier) og 80 pct. til filmstøtteformål (spillefilm og dokumentarfilm), idet der vil blive taget stilling til den endelige fordeling i forligskredsen, når provenuet er kendt. - Fordelingen tilstræber, at ordningen bedre skal balancere støtten ift. tendensen i markedet i dag, hvor der ses større interesse i at investere i serier frem for film. - Det undersøges, om bidragsprovenuet kan tilføres og udmøntes gennem de eksisterende støtteordninger iht. EU-retten, eller om der alternativt skal oprettes en ny separat pulje. - De administrative omkostninger afholdes af bidragsprovenuet. - Der tages forbehold for, at ordningen kan godkendes inden for rammerne af EU-retten, herunder AVMS-direktivet og statsstøttereglerne samt OECD-aftalen om beskatning af den digitale økonomi. - Forligspartierne understreger, at bidragselementet er målrettet streamingtjenesterne og ikke rettighedshaverne.
Flatpanels

Tilmeld dig Flatpanels Nyhedsbrev

Seneste nyheder, artikler og anmeldelser i indbakken.

Flere nyheder

LGs 2024 OLED TV nu i handlen i Danmark

14 Jun 2024 |

Hisense tilslutter sig igen 8K-alliancen

14 Jun 2024 |

Der hamstres storskærme før en stor sportssommer

13 Jun 2024 |

Første 8K 3D-kamera til Apples Immersive Video-format afsløret

13 Jun 2024 |

Streamingtjenesten Max har nu tv-kanaler inkl. Kanal 5

12 Jun 2024 |

Ingen danske biografer kan vise 'Inderst inde 2' som Pixar ønsker

12 Jun 2024 |