Modsat den gængse opfattelse er det ikke de to dominerende udbydere, Netflix og DRTV, der har været primær drivkraft for øget adgang til streamingtjenester og forbrug på det danske marked i de seneste par år. Det viser Wilkes nyeste analyse.
Flader ud
Analyseinstituttet Wilke moniterer løbende det danske streamingmarked, herunder hvor mange der bruger/har adgang til tjenesterne.
I nyeste analyse konkluderer Wilke, at streamingfænomenet nu drives af fire mindre udbydere, der har nydt betydelig fremgang fra 2018 til 2020.
Netflix og DRTV har godt fat; de benyttes begge af 50% af den danske befolkning og er de dominerende aktører.
- "Netflix og DRTV er aktuelt i vores analyser fladet ud på et højt niveau," siger Mette Stensbek Christensen, Commercial Director fra Wilke.
Youtube har ikke været inkluderet i analysen.

Y-akse: Andel af den danske befolkning. Spørgsmål: Hvilke af nedenstående streamingtjenester bruger du/har du adgang til? Kilde: Wilke
TV 2 Play og Viaplay er motorer
TV 2 Play hører til blandt de muskuløse mellemstore udbydere. TV 2s succes med Play er langt fra en hemmelighed, og bekræftes af Wilkes seneste data.
- "Det nye er imidlertid, at markedsvæksten procentuelt sker blandt de mellemstore og små streamingtjenester," siger Mette Stensbek Christensen.
TV 2 Play havde en brugerandel i den danske befolkning på 21% i maj 2018. Den er vokset til 36% i oktober 2020. TV 2-koncernen har selv oplyst nyeste abonnentantal på over 700.000 abonnenter. I den gruppe ligger også Viaplay, der havde 20% af brugere i maj 2018 – og 33% i oktober 2020.
Læs også: Guide: Streamingtjenester, TV-platforme & apps
HBO Nordic er til gengæld lidt en outsider. Tjenestens udvikling har været mere ustabil i perioden.
- "Vi har nøje fulgt HBO Nordics mere svingende markedsopbakning. HBO har har nu 21% af brugerne – mod 18% i 2018," siger hun.
Blandt de små er det Dplay, der stikker ud. Dplay (nu Discovery+) havde 2% i maj 2018 og 11% i oktober 2020.
- "Det er interessant at følge de små som Dplay og C More. Dplays robuste fremgang fra 2018 til oktober 2020 kan bl.a. tilskrives, at YouSee fjernede alle Discovery-kanaler den 1. januar 2020, men fremgangen kan ikke alene forklares heraf," vurderer Mette Stensbek Christensen.
Flatpanels omtalte for nylig Wilkes analyser af Disney+ entré i Danmark.