Streamingboom, knust film-vindue, nye konsoller og gang i TV-salget. Vi forsøger at lægge et år, som har været præget af coronavirus og forandringer på TV-markedet, bag os. Og kigge frem mod 2021.
Corona har sat sine spor
Da vi forlod 10'erne og gik ind i 20'erne, havde vi ingen idé om, hvad der ventede os. Det havde de færreste. 20'erne var knap begyndt, da Danmark og resten af verden blev ramt af coronavirus. Vi orker næsten ikke at høre mere om det, men konsekvenserne for TV-markedet er alligevel en opsummering værd – på godt og ondt.
Pandemien har fremskyndet udviklinger og overgange, hvorfor streaming har fået yderligere medvind. Netflix har hevet endnu flere i butikken og runder snart 200 mio. abonnenter, mens nye tjenester som Apple TV+ og Disney+ blev nærmest perfekt timet til at ride på bølgen, naturligvis tilfældigt. Disney+ når allerede 20% af danske husstande, efter halvanden måned herhjemme, og 86,8 mio. samlet set, lidt over 1 år efter lanceringen i USA.
Corona har samtidig haft store konsekvenser for filmmarkedet, særligt biografer. Studierne har været nødsaget til at reagere fordi biografer i lange perioder har været tvunget lukket. Ikke kun i Danmark men verden over. Film er i massevis blevet rykket til streamingtjenester og der har været slagsmål i offentligheden undervejs, først da Universal prikkede hul på bylden og sidenhen da Warner Bros i en overraskende udmelding, selv trods omstændighederne, satte alle 2021-film til simultanudgivelse i USA. Hvilke konsekvenser det får for Danmark, ved vi først i 2021, hvor HBO Max erstatter HBO Nordic. Disneys beslutninger mærker vi danskere dog allerede med hjemmepremiere til Mulan og ikke mindst Soul.

'No Time to Die' skulle oprindeligt have haft premiere i april 2020
Det er som sådan ikke en kæmpe overraskelse for det lå i kortene efter 'home entertainment'-segmentet i midten af 10'erne for første gang overhalede biografer, målt på omsætning. Tv-serier er medregnet (sport er ikke) og sidenhen er forskellen i omsætning blevet langt større. 2020 vil give et kunstigt billede af situationen, men ikke desto mindre markere startskuddet for en ny realitet på filmmarkedet.
2021 bliver måske endda mere transformativt for filmbranchen end 2020, idet en del af konsekvenserne først vil vise sig i det nye år. Hvad vi kan forvente af streaming-året 2021 har medieanalytiker Claus Bülow Christensen og tv-veteran Keld Reinicke begge givet deres bud på. Igen i 2021 er der lagt op til nye, store streamingtjenester: HBO Max, Discovery+, Peacock osv.
Så sikkert som amen i kirken, så hæves prisen på tv-pakker fra 2021. Streamingtjenester rammes også af prisstigninger, om end ikke lige så store og ikke lige så ofte. Det skal heller ikke glemmes, at året blev skudt i gang med skilsmissen mellem YouSee og Discovery.

PlayStation 5 og Xbox Series X blev lanceret i slutningen af 2020
TV-skærme & konsoller
2020 stod også i de nye konsollers tegn. PlayStation 5 og Xbox Series X/S kom egentlig først i slutningen af året – og kan ikke leveres pt. – men hypen varede så godt som hele året selvom messer og fysiske præsentationer har været aflyst. Den nye konsolgeneration var samtidig startskuddet for HDMI 2.1, som muliggør nye videofunktioner i afspillere og TV-skærme.
Da coronavirus for alvor brød ud i foråret spåede flere, at det ville blive et dårligt år for salget af TV-skærme. Det modsatte blev tilfældet – i hvert fald i den vestlige verden. Den danske branche jubler over årets TV-salg, der står til at blive det bedste siden finanskrise-tiden, der på sin egen måde tvang danskerne indendørs. I sådanne tider sørger TV-skærme for underholdningen til hele familien, og skærmen skal gerne være endnu større.

8K rykker stadig ikke
Hvad angår TV-innovation, så blev 2020 ikke bemærkelsesværdigt. Vi har stadig LCD og OLED-skærme med 4K-opløsning og HDR (High Dynamic Range). 8K rykker stadig ikke og nogen forsøger, lidt paradoksalt, at tilskrive det pandemien. Altså en pandemi, som har sat fut under salget af 4K-skærme. Årsagerne skal nok findes andre steder, bl.a. de høje priser og det faktum, at der stadig ikke er indhold i 8K. Mens 8K lurer i kulissen, så blev HDTV'et så godt som lagt i graven i 2020. Men opløsningskløften består.
Vi kommer til at høre mere om 8K i 2021, men vi tror stadig ikke på, at gennembruddet står for døren. Opløsning er ikke længere den mest afgørende faktor for god billedkvalitet, så du vil typisk være bedre tjent ved at fokusere på skærmteknologi frem for opløsning. Vi er i den forbindelse så småt begyndt at høre om microLED og QD-OLED, to nye skærmteknologier. Begge to lanceres efter forlydende i 2021, om end priserne på særligt førstnævnte er meget høje.

Samsungs første microLED TV måler 110" – og koster knap 1 million kroner
LCD TV vil stadig være iblandt os i 2021, men året vil give forskydninger. MiniLED finder vej til nogle af de førende producenters LCD TV og så kan skærmene igen-igen markedsføres under nye kreative navne. Både Samsung og LG er ved at trække sig fra LCD-panelproduktion og overlade det til kineserne, men det er stadig LCD-teknologi, som sidder i langt størstedelen af de TV-skærme, som sælges på markedet; uanset om de kaldes QLED, miniLED, ULED, NanoCell eller QNED.
Rygtemøllen har meldt ny Apple TV-hardware på vej i 2021, mens Google er ved at udrulle Chromecast med Google TV, som senere skal erstatte Android TV. I 2021 får vi Apple TV på Google TV, Google TV på Android TV og Apple TV på Android TV. Hvis du er forvirret, så bare rolig. Flatpanels sætter spot på tingene, når tiden er inde, men indtil videre så kan man blot konstatere, at der heldigvis samarbejdes undervejs i kampen om at blive fremtidens TV-platform.

Den nye Google TV-brugerflade skal på lang sigt erstatte Android TV
Netop fremtidens TV-platform er et lidt overset emne. Hvorfor styrer Apple og Google markedet for håndholdte enheder? En stor del kan vel nok tilskrives iOS og Android. Det bliver næppe meget anderledes på TV-markedet, hvor TV-platforme ikke bare omfavner video-streaming, men i stigende grad også spil, fitness samt andre typer apps og oplevelser.
Omvendt består problemet med Smart TV, der ikke opdateres. Af platformene i TV-skærme, så er det kun Android TV som får opdateringer, og det sker ofte med 1-2 års forsinkelse ift. Googles Android-generation.
Vi står ikke umiddelbart foran store fremskridt på video- og lydformater. Branchen har allerede lagt et langsigtet 'roadmap', som egentlig "bare" skal udbredes og indkøbes til stuerne.
Der er andre TV-tendenser fra 2020, som kunne trækkes frem, og uden coronavirus ville vores opsummering givetvis have set anderledes ud. Nu kigger vi i stedet frem mod 2021, som forhåbentlig bliver et bedre år. Godt nytår! Vi ses på Flatpanels.
