Den tidligere regerings planlagte besparelser for DR er afblæst. Det melder Kulturministeren ud i forbindelse med ny finanslovsaftale.
DR skal ikke spare mere
Den tidligere regering besluttede, at DR skulle spare 20% over de kommende år. Nogle af besparelserne er gennemført, hvilket har ført til aflyste tv-programmer og lukning af kanaler, om end visse af disse tiltag allerede før sparerunden var på bordet for at få DR omstillet til en ny digitale realitet.
Med den nye finanslovsaftale mellem regeringen, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten og Alternativet vil partnerne "skabe ro om DR's økonomi ved at annullere de planlagte besparelser i den daværende regerings medieaftale på DR fra 2022 og frem".
- "Dansk medieindhold har aldrig været vigtigere, end det er i dag, og derfor har regeringen fra dag 1 sat sig for at styrke dansk public service med opbakning fra vores støttepartier," siger Kulturminister Joy Mogensen.
- "Det leverer vi på med denne finanslovsaftale, hvor vi tilbageruller den tidligere regerings planlagte besparelser for over 900 mio. kr. frem til 2025 og dermed skaber ro om DRs samlede økonomi. Vi har også sikret fortsat overlevelse for P6 og P8 i 2021. Vi står over for kommende medieforhandlinger, og med finanslovsaftalen er der sikret omkring 4,7 mia. kr. årligt til medieområdet forud for forhandlingerne."
DR tilføres 120,4 millioner kroner 2022 og 260,3 millioner kroner årligt i 2023 og frem.
I lyset af udenlandske aktører
Hos DR melder man sig tilfredse og peger på, at dansk public service er vigtigt i en tid, hvor udenlandske aktører får større indflydelse på mediemarkedet.
- "Vi er i DR glade for, at der er politisk opbakning til at prioritere public service og det danske indhold. Aftalen betyder, at vi kan fortsætte arbejdet med den strategiske retning, vi har sat for DR, hvor vi målrettet arbejder med at understøtte demokratiet, bidrage til dansk kultur og styrke fællesskaber," siger DR’s bestyrelsesformand, Marianne Bedsted.
- "Når udenlandske aktørers indflydelse bliver stadig større, er et stærkt dansk alternativ helt afgørende. I 2019 blev 96 procent af DR’s samlede programomkostninger investeret i dansk indhold. Med finanslovsaftalen kan vi – blandt andet i samarbejde med de private producenter herhjemme – forsætte med at producere indhold, der tager udgangspunkt i vores fælles kultur, værdier, sprog og historie. Samtidig kan vi fortsætte med at udvikle og investere i vores digitale platforme, som er et fundament for, at vi kan nå danskerne også fremover."
Regeringen forventer at tage fat på medieforhandlingerne i det kommende år.