Regeringens støttepartier ønsker en skat på streamingtjenester, så 5% af seernes betaling går til en pulje øremærket produktion af dansk public service-indhold. Det skriver Politiken. Tænketank kalder skat for "meget forvridende".
Streamingskat igen på bordet
Hvis debatten om en streamingskat giver deja vu, så er det fordi emnet var på bordet i 2017 og 2018. I stedet for en skat blev streamingtjenester pålagt at investere 2% af deres omsætning i dansksproget indhold - noget som bl.a. Netflix allerede gør.
Det er ikke nok, mener regeringens støttepartier R, SF og EL. De ønsker en streamingskat på 5% af enten abonnementsprisen eller omsætningen. Det årlige provenu på beregnet ca. 50 mio. kroner skal sendes i public service-puljen, hvorfra aktører senere kan søge om midler til produktion af dansk public service-indhold.
En sådan skat vil ramme bredt på tværs af udenlandske streamingtjenester som Netflix og HBO samt danske streamingtjenester som TV2 Play.

"Bidrag til mangfoldigt mediebillede"
De Radikales medieordfører Jens Rohde mener, at en streamingskat skal bidrage til et "mangfoldigt mediebillede".
- "De skal være med til at bidrage til et mangfoldigt mediebillede. Hvis man vil være her, skal man bidrage til fællesskabet," siger Jens Rohde, Radikales medieordfører.
Streamingtjenester, som opererer i EU, står allerede til at blive pålagt en indholdskvote på minimum 30% europæisk indhold i kataloget. Denne kvote vil som udgangspunkt blive håndhævet fra slutningen af 2020.
Kulturminister Joy Morgensen (S) siger til Politiken, at hun er enig i, at streamingtjenester skal bidrage til dansk indhold. Hun afviser dog, at en streamingskat bliver en del af forhandlingerne om den kommende finanslov. Det er "lidt tidligt at tage hul på diskussionen om konkrete modeller", lyder det.
Producenternes brancheforening samt danske filminstruktører hilser en streamingskat velkommen. De mener, at det vil være med til at videreudvikle dansk indhold. På den anden side står bl.a. tænketanken Cepos. Beregninger viste sidste år, at en "streamingskat er meget forvridende eller giver ubetydeligt provenu".
EU-Domstolen fastslog sidste år, at det er lovligt at opkræve en skat på streamingtjenester.
- Kilde: Politiken, Ritzau, Cepos